Skip to Content

10 tips voor dat vakantiegevoel, zonder je huis te hoeven verlaten #omdenken

10 tips voor dat vakantiegevoel, zonder je huis te hoeven verlaten #omdenken

Helaas, de vakantie die gepland was voor de meivakantie zit er dit jaar niet in. Natuurlijk is het even balen als de reis waar je al zo naar lang hebt uitgekeken niet doorgaat en je je vakantiegevoel plannen moet aanpassen. Maar gezondheid voor alles! Gelukkig kun je met een beetje #omdenken en wat fantasie er toch iets leuks van maken! En gezellig samen bijzondere herinneringen maken. Het lijkt wel een beetje op een staycation, maar dan met het verschil dat je ook geen dagjes uit kunt etc.

Tenten bouwen

10 tips voor dat vakantiegevoel, zonder je huis te hoeven verlaten #omdenken - Reisliefde

De meeste campings zijn gesloten, dus het perfecte moment om in de woonkamer, tuin of slaapkamer een tent te bouwen met lakens, dekens of wat je maar kan vinden. Alleen al met het bouwen zullen ze even zoet zijn en heel oplossingsgericht constructies moeten bedenken. Als de tent af is kun je er natuurlijk wat speelgoed heenslepen om lekker te spelen. Of wat dacht je van picknicken in de tent? En dat hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn; een paar dekens over de eettafel en je bent al klaar. Extra leuk is het om met zijn allen in de tent te blijven ‘kamperen’!

Tip: Wij gebruiken hiervoor de grote houten speelknijpers (hier) die ideaal zijn om ervoor te zorgen dat de kleden niet verschuiven.

Slapen in een ‘hotel’

In een hotel slaap je altijd in een ander bed en kamer, en is er een schoonmaker, kok etc. aanwezig. Verdeel het gezin in twee ‘groepen’ waarvan de ene dag de ene helft van het gezin in het huishotel mag slapen en de volgende nacht worden de rollen omgedraaid. Je slaapt dus ook niet op je eigen kamer, maar in een andere kamer. Er wordt voor je gekookt, bed netjes opgemaakt, compleet met chocolaatje op het nachtkussen etc.

Logeerpartij

10 tips voor dat vakantiegevoel, zonder je huis te hoeven verlaten #omdenken - Reisliefde

De één zal nog wel een vriendje of vriendinnetje, of neefje en nichtje ontvangen, de ander liever niet. Toch is een logeerpartij altijd een goed idee. Hoe gaaf is het voor de kinderen als jullie met zijn allen bij elkaar op dezelfde kamer slapen? Matjes en slaapzakken of anders matrassen en dekens op de vloer zodat er een groot bed ontstaat. Wedden dat ze dit niet snel zullen vergeten, en er de volgende vakantie ook weer om zullen vragen!

Excursie in huis

10 tips voor dat vakantiegevoel, zonder je huis te hoeven verlaten #omdenken - Reisliefde

Doen jullie wel eens een excursie tijdens de vakantie? Waarbij je op een dag verschillende dingen bezoekt zoals een museum, buitenshuis gaat eten en speelt in een speeltuin? Zet dan in huis je eigen excursie uit. Wat dacht je van zwemmen in de badkamer, ‘uit eten’ in de keuken / aan de eettafel, een ‘museum’ bezoeken in één van de kinderkamers en ga zo maar door. Natuurlijk maken jullie ook overal foto’s zoals je anders ook zou doen. En neem je een rugzak mee zodat het net echt voelt als een vakantie.

Een alternatief is natuurlijk de wijntoer of kroegentocht voor de mama’s en papa’s waarbij er in iedere ruimte een ander wijntje of biertje klaarstaat!

Subtropisch zwembad in huis

Een bezoek aan het subtropisch zwembad zit er niet in, dus is het een beetje behelpen. Bij bol bestelde ik een opblaasbaar zwembad dat de volgende dag al werd bezorgd en ik dus niet naar buiten hoefde te gaan. Vervolgens verwarming op standje sauna (rond de 23 graden), zwembad opblazen en drie volle emmers water (in totaal circa 50 L water) in het bad. Wat accessoires ter decoratie voor het gevoel en spetteren maar. Nu vinden ze snorkelen erg leuk, dus fungeerden de dinosauriërs als vissen om op te duiken. Pret verzekerd.

En voor diegene die zich afvragen hoe je dat water weer weghaalt; met een emmer kun je een deel er weer uithalen en daarna aan de randen vastpakken en zo naar buiten (of onder de douche in een appartement) weg laten stromen.

Strand

Wil je nog een stapje verder gaan? Stort dan het zand uit de zandbak in de woonkamer, een opblaaskrokodil en wat planten maken het helemaal af!

Museum bezoeken

10 tips voor dat vakantiegevoel, zonder je huis te hoeven verlaten #omdenken - Reisliefde

Er zijn diverse mogelijkheden om digitaal een museum te bezoeken, maar wat is er nu leuker dan je eigen museum te maken? Laat ieder familielid in zijn / haar eigen kamer een tentoonstelling opstellen. Dat kan van alles zijn; van een tentoonstelling speelgoedautootjes in de jongenskamer, tot de verzameling nagellakjes op de kamer van de puberdochter, of alle tekeningen en knutsels die de afgelopen weken zijn gemaakt en de Suskes en Wiskes die papa vroeger heeft verzameld.

Tip: Als je tentoonstelling af is, bedenkt iedereen een vraag die daarbij hoort voor de speurtocht!

Lees ook: Digitale uitjes, pretparken en museum bezoeken met Google Streetview

Kids disco

10 tips voor dat vakantiegevoel, zonder je huis te hoeven verlaten #omdenken - Reisliefde

Op veel campings en vakantieparken is er een animatieteam dat de dag afsluit met een kinderdisco.  Natuurlijk kun je de liedjes streamen vanaf de tv en gezellig meedansen. Maar hoe gaaf is het om de badkamer om te toveren tot kids disco? Een (goedkope) discolamp met gekleurde lampjes, telefoon met muziek, licht uit en je bent al klaar. Eventueel kun je het extra feestelijk maken met extra badschuim, (water) ballonnen, badkrijtjes etc! Of wat dacht je van gekleurd badwater of poeder dat het verandert in slijm?

Uitjes in huis

Natuurlijk zijn er ook andere uitjes die je prima op een alternatieve manier kunt invullen:

Binnenspeeltuin

Een bezoek aan een binnenspeeltuin zit er niet in; maar met wat creativiteit; tafels, stoelen, lakens, krukjes etc zet je heel eenvoudig een hindernisbaan uit in huis waar ze overheen kunnen klimmen en klauteren. Buiten kun je met stoepkrijt een hindernisbaan maken. Heb je liever niet dat ze met het meubilair gaan schuiven; dan kun je ook een voetenpad maken waarbij je met voetjes en blaadjes aangeeft wat de route en opdrachten zijn.

Blote voetenpad

Maak een blotevoetenpad door verschillende ondergronden achter elkaar te leggen. Van een bak met zand, bak met water, wat steentjes, stokjes, een bak meel, een vuilniszak, stukje nepgras, nepbontkleedje etc. Dit kan zowel binnen als buiten!

Uitjes om het huis

Als je even naar buiten wil kin je ook prima een aantal uitjes in de omgeving doen:

  • In plaats van een bezoek aan de dierentuin; op berenjacht gaan en knuffels voor het raam zoeken.
  • Een fietstochtje over het platteland en op zoek naar paarden, schaapjes etc.
  • Een speurtocht uitzetten met stoepkrijt of bijvoorbeeld foto’s maken in de buurt die de kinderen moeten zoeken.
  • Pokémon go vangen.

Berenjacht spel Nederland

Misschien is het je al eens opgevallen; al die vrolijke beren voor het raam. Die staan er niet zonder reden. In navolging van landen zoals Australië, België en Frankrijk kan je hier nu ook op berenjacht. Op de kaart vind je een overzicht van alle beren per stad of je maakt gewoon een wandeling door de wijk en kijkt goed naar de ramen of je een beer ziet! Een soort alternatieve speurtocht dus!

Lees ook: Berenjacht spel in Nederland; met kaart, telkaart en tip waar aanmelden

Uit eten

10 tips voor dat vakantiegevoel, zonder je huis te hoeven verlaten #omdenken - Reisliefde

Uit eten zit er nu niet in, maar je kan wel je eettafel netjes dekken en aankleden alsof je in een chique restaurant zit. Vervolgens bestel je via thuisbezorgd het favoriete eten van de kinderen, of spullen voor een luxe meerdere gangen diner en smullen maar! Zijn ze niet zo van de luxe dingen; je kan ook prima een stokbroodje met saté als voorafje opdienen, frikandel als tweede gang, patatjes met appelmoes als hoofdgerecht etc 😉

Vandaag is alles anders dag

10 tips voor dat vakantiegevoel, zonder je huis te hoeven verlaten #omdenken - Reisliefde

Oké, niet echt helemaal vakantie. Maar wel een geweldig idee. Vandaag doen jullie het helemaal anders dan normaal. En dat kun je op verschillende manieren doen:

Andersom dag

Vandaag verloopt de dag achteruit; je begint met tanden poetsen, pyjama aantrekken, dan ga je beneden tv kijken, avondeten, lekker spelen, lunchen en ga zo maar door. Eigenlijk precies hetzelfde als op een normale dag, maar dan begin je aan het einde van de dag en eindig je bij het ‘opstaan’.

Kinderen zijn de baas dag

Ook tijdens de vakantie is dit een goed idee; de ene dag bepalen de ouders wat er op het programma staat en de volgende dag mogen de kinderen kiezen. Ook tijdens de ‘vakantie thuis’ kun je dat natuurlijk prima invoeren. Ze mogen zelf kiezen wat ze aantrekken, wat ze die avond eten en wat jullie gaan doen overdag. Natuurlijk kun je wel een regel afspreken; de hele dag tv kijken is geen optie.

Wereldreis maken

10 tips voor dat vakantiegevoel, zonder je huis te hoeven verlaten #omdenken - Reisliefde

Tot slot kun je ook prima een wereldreis maken; iedere dag staat in het teken van een ander land. Voor een extra stukje topografie; bekijken jullie iedere keer op de kaart waar het land ligt wat jullie die dag gaan bezoeken. Geen idee welk land? Gooi dan een dartpijltje en zoek dan vervolgens uit hoe het er in dat land aan toe gaat en wat ze eten!

  • In Italië eten jullie bijvoorbeeld Italiaanse spaghetti met gehaktballen, bouwen jullie zelf de toren van Pisa, en bekijken jullie een opera.
  • In België eet je natuurlijk patat, en bouw je met ballen en rietjes het atomium na.
  • In Japan zouden dit jaar de Olympische Spelen georganiseerd worden; op die dag organiseren jullie dat zelf en eet je ’s avonds met stokjes (en slaap je op een rieten matje).
  • En ga zo maar door!

Natuurlijk maken jullie ook in ieder land een familiefoto!

Tip: Bij JufMaike vind je een soort werkboekje dat je als paspoort kunt gebruiken met opdrachten zoals teken de vlag wat meteen een mooie herinnering is.

Hoe zorgen jullie voor dat vakantiegevoel maar dan terwijl je thuisblijft?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.