Skip to Content

10 tips voor een perfecte vakantie met kinderen

10 tips voor een perfecte vakantie met kinderen

Voor veel mensen is de vakantie misschien wel het hoogtepunt heel het jaar, en het meenemen van de kinderen is een ervaring die zowel ouders als kinderen meestal nog talloze jaren als herinnering met zich mee zullen dragen. En hoewel het op reis gaan met kinderen nooit echt eenvoudig zal zijn, is het wel altijd meer dan de moeite waard. Al moet je rekening houden dat het misschien niet de meest perfecte vakantie is.

Vandaag de dag zijn er enorm veel blogs op het internet te vinden die gaan over allerlei manieren om dit soort reizen een stuk eenvoudiger te maken (ze hebben er zelfs zelf één geschreven die zich op helemaal richt op iPads), maar op welke manier kun je er nu werkelijk voor zorgen dat het toch een feestje wordt op het moment dat je eenmaal op je vakantiebestemming aan bent gekomen?

Om een antwoord te krijgen op deze vraag hebben we besloten om eens bijeen te gaan zitten om te gaan brainstormen over een aantal dingen dat ervoor kan zorgen dat zowel jij als je kinderen de beste gezinsvakantie van jullie leven kunnen hebben. Wanneer je bovendien samen met je kids op een fantastische locatie wilt verblijven, dan doe je er absoluut goed aan om eens een kijkje te nemen in één van onze geweldige en kindvriendelijke vakantieverblijven.

Beperk de reistijd

Met het beperken van de reistijd bedoelen we dat je een bestemming dient te kiezen die op een aangename manier en eenvoudig te bereiken is. Er zijn tal van fantastische plekken in Europa die uitstekende vakantiebestemmingen zijn om samen met je kinderen naartoe te gaan, en hoe minder tijd je aan het reizen met een vliegtuig hoeft te besteden om er te komen, hoe groter de kans zal zijn dat iedereen ook nog een opperbest humeur zal hebben op het ogenblik dat jullie op de eindbestemming aankomen.

Zo zijn er bijvoorbeeld in ons eigen land, maar ook in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk diverse vakantieparken van Center Parcs te vinden (Met korting of goedkoper naar Center Parcs vertrekken?), die bekend staan vanwege hun kindvriendelijke karakter.

Bereid de kinderen van tevoren goed voor

Waar je ook heen gaat tijdens je eerstvolgende vakantie, het is altijd een erg goed plan om de kinderen al van tevoren een idee te geven van de dingen die ze kunnen verwachten. Met behulp van een paar boeken en een aantal websites is het vaak niet zo moeilijk om kinderen van eigenlijk iedere leeftijd wel voor te bereiden op de cultuur, de bezienswaardigheden en de gerechten die hen te wachten zullen staan op de gekozen vakantiebestemming.

Niet alleen zullen ze op die manier een beetje beter voorbereid zijn op nieuwe of onbekende dingen, maar ook zullen ze veel meer zin hebben om dingen te leren terwijl jullie op vakantie zijn.

Zorg ervoor dat ze nieuwe- en onbekende dingen gaan proberen

Dit zal wellicht niet altijd haalbaar zijn wanneer je kroost een beetje kieskeurig is wanneer het gaat om bijvoorbeeld eten, maar je kunt hen wel een levenslange voorliefde voor reizen bijbrengen op het moment dat je hen over weet te halen om hun horizon te gaan verbreden en een aantal van de lokale gerechten eens te proeven. En het gaat zelfs nog verder dan alleen het eten, want waarom zou je je kids niet een aantal nieuw kunstmaterialen of een paar nieuwe boeken mee laten nemen op reis om zich daar mee te vermaken?

Wanneer er overigens één ding is dat alles wat vlotter en soepeler zal laten verlopen, dan is dat wel dat extra paar handen die je kunnen helpen bij het omgaan met te opgewonden (of erger nog, vermoeide) kinderen. Ga dus bij voorkeur niet alleen op reis met je kids. Op het moment dat je vrienden met kinderen hebt in dezelfde leeftijd als die van jou, kun je immers niet alleen de kosten delen.

Maar ook om de beurt voor de kids zorgen en bovendien zullen de kinderen het fantastisch vinden om een ​​(nieuw) vriendje of vriendinnetje mee te nemen op reis. Je zou zelfs de grootouders van je kinderen mee kunnen vragen wanneer je op vakantie gaat, dat is niet alleen enorm gezellig maar zij hebben ook bergen ervaring met het omgaan met kleintjes en dat is mooi meegenomen.

Plan een aantal verrassingen

Er is niets waar kinderen zo dol op zijn als het krijgen van een verrassing, je dient er dus voor te zorgen dat je er een paar voor handen hebt voordat je op vakantie gaat. Welke vorm deze verrassingen aan zullen gaan nemen, is helemaal aan jou (en zal een heleboel te maken hebben met wat de kinderen leuk vinden) maar er gaat niets boven het zien van die blik op hun gezichten zodra je hen iets vertelt over de reis die komen gaat naar bijvoorbeeld een leuk waterpark dat je ‘per ongeluk vergeten bent te vertellen’.

Laat de kinderen soms eens het voortouw nemen

Wanneer de kinderen oud genoeg zijn, dan is de kans groot dat ze exact weten wat ze wel en niet leuk vinden. Door ze een beetje speelruimte te bieden, zullen ze zich al erg groot gaan voelen, en zolang ze niet om erg belachelijke dingen gaan vragen, is er dan ook helemaal niets mis met de kinderen zelf een paar beslissingen te laten nemen, deze kunnen variëren van de dingen die ze graag willen gaan doen op ene bepaalde dag tijdens de vakantie tot in welk restaurant ze het liefst willen gaan eten.

Er is bovendien een simpele manier om ervoor te zorgen dat iedereen goede herinneringen aan de vakantie over zal houden, en dat is iets gedenkwaardigs gaan doen. Ongeacht waar je ook naartoe reist, er zijn zonder twijfel wel een heleboel opties te bedenken ten aanzien van spannende activiteiten. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan ponyrijden, kajakken of een heuse ballonvaart, dit zijn immers activiteiten die voor de meeste gezinnen niet elke dag worden gedaan en dus als prachtige herinnering meegenomen wordt naar het latere leven.

Kies de juiste accommodatie

De plaats waar je verblijft, kan een gigantische uitwerking hebben op je vakantie, dus zorg er altijd voor dat je de juiste locatie hebt gekozen. Op het ogenblik dat je met de kinderen op reis gaat (en in het bijzonder als je erover denkt om samen met vrienden weg te gaan), dan is een villa de perfecte keuze.

Je hebt dan namelijk een aantal gezamenlijke ruimtes, een keuken om in te eten en gezellig wat te kletsen op momenten dat je daar zin in hebt en je kunt de kinderen met een gerust hart hun gang laten gaan. Bovendien zal het huren van een villa of een grotere accommodatie op bijvoorbeeld één van de vakantieparken van Center Parcs de kosten van een hotel fors naar beneden bij kunnen stellen.

Zorg ervoor dat het vakantieverblijf over een zwembad beschikt

Een zwembad bij een vakantieverblijf is, eerlijk is eerlijk, iets waar iedereen dol op zal zijn. Heerlijk samen in het zwembad spelen en zwemmen is namelijk een fantastische manier om de kinderen blij te zien en een aangename tijd te laten beleven (en daarnaast ook nog eens een uitstekende manier om jezelf wat extra lichaamsbeweging te bezorgen en zo te voorkomen dat alle lekkere hapjes en drankjes in de vorm van vetrolletjes mee terug naar huis zullen reizen).

Center Parcs heeft op al haar parken, zowel in het binnen- als in het buitenland, niet alleen kindvriendelijke accommodaties en activiteiten, maar ook een schitterend zwemparadijs voor uren waterpret.

Vergeet tot slot de oppas niet

Vanwege het feit dat je op vakantie bent en je ook wel wat quality time door wilt brengen samen met alleen je partner, dan moet je dus iemand hebben die even op je kinderen wil passen. Wanneer je met vrienden op reis bent, dan kun je hen wellicht overhalen om de oppas voor de kids te zijn tijdens een avondje uit met je geliefde (zeker wanneer je deze gunst eveneens terug wilt geven op een moment dat dit nodig is).

Maar wanneer je niet met vrienden samen reist, dan kun je ervoor kiezen om een betaalde oppas in de arm te nemen en samen met een gerust hart bijvoorbeeld even de stad in gaan. Op steeds meer plaatsen worden dit soort diensten aangeboden en is de receptie van een vakantiepark doorgaans bereid om als bemiddelaar op te treden of je van de nodige informatie te voorzien om een geschikte en betrouwbare oppas te vinden.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.