Skip to Content

7 Summits Limburg; Dutch Mountain Trail Nederland

7 Summits Limburg; Dutch Mountain Trail Nederland

De Zeven Summits zijn een begrip onder bergbeklimmers; dit zijn namelijk de zeven hoogste bergtoppen van ieder continent. Dichter bij huis is er nu een alternatief: De Zeven Summits van Nederland. Dit zijn de zeven hoogste bergtoppen van Nederland. Deze kan je los van elkaar bezoeken of combineren in de Dutch Mountain Trail. Dit is een meerdaagse bergtocht van ongeveer 100 km die je langs de mooiste paadjes van het Limburgse Heuvelland en hier en daar een stukje over de Duitse en Belgische grens brengt en afwisselende natuur en spectaculaire uitzichten elkaar afwisselen.

Wat zijn de Zeven Summits?

De Nederlandse Zeven Summits zijn de zeven hoogste bergtoppen van Nederland, of Zuid-Limburg naar het voorbeeld van de Zeven Summits, de zeven hoogste bergtoppen op elk continent die iedere ambitieuze bergbeklimmer op zijn of haar bucketlist heeft staan. Elke heuveltop op de lijst heeft zijn eigen karakter, geschiedenis en natuur. Want officieel zijn het qua hoogte geen bergtoppen maar heuveltoppen.

Per top is er een wandeling uitgezet van een aantal kilometer waarbij je meer ziet van de omgeving, met overal weer andere landschappen of bezienswaardigheden onderweg. Bij een aantal heuveltoppen kan je ook ‘vals’ spelen en redelijk dichtbij komen met de auto, waardoor dit ook prima te doen is met kinderen.

Na het zien van onderstaande lijst zal het misschien opvallen dat een aantal heuveltoppen ontbreken bij deze top 7. Zoals de Vaalserberg (322,4 meter), Eschberg (309 meter) en Vijlenerbos (309 meter). De Vaalserberg en het drielandenpunt zit echter wel verwerk in de Dutch Mountain Trail.  Een enkele top zit ook in de Dutch Mountain Trail.

De Schneeberg in Vaals

7 Summits Limburg; Dutch Mountain Trail Nederland - Reisliefde

De Schneeberg, ligt voor een deel op Duits grondgebied, vlakbij Aken en iets ten noorden van Vaals. Het is een heuvel waarvan de top op 257 meter boven NAP ligt. De Schneeberg komt aan zijn naam door de kalkgrond die de berg in de zomer een witte kleur geeft. Op de top heb je een mooi uitzicht over Aken en in het noorden kun je bij mooi weer helemaal tot Sittard kijken.

Vanaf het dorp Oud Lemiers vertrek je naar de top. Onderweg steek je onopvallend de grens over via smalle paadjes en kom je verschillende overblijfselen van de Siegfried linie uit de Tweede Wereldoorlog tegen.

De Wilhelminaberg, Landgraaf

7 Summits Limburg; Dutch Mountain Trail Nederland - Reisliefde

In de gemeente Landgraaf ligt de Wilhelminaberg. Dit is een voormalige steenberg van de staatsmijn Wilhelmina waar in de jaren ’70 een recreatiegebied van is gemaakt. Hier vind je de skipiste van SnowWorld, de langste trap van Nederland en veel mensen kennen de berg van het festivalterrein van Pinkpop. Als je op de top staat (225 meter boven NAP) is dit het waard. Bij helder weer heb je uitzicht tot aan de Hoge Venen in België en de Eiffel.

Via smalle paadjes, die je deelt met mountainbikers, kun je in 5.5 km naar de top lopen. Het is een pittige, steile wandeling door bosrijk gebied.

Eyserberg in Gulpen-Wittem

7 Summits Limburg; Dutch Mountain Trail Nederland - Reisliefde

Liefhebbers van wielrennen kennen deze berg als één van de zwaarste beklimmingen uit onder andere de Amstel Gold Race. De top ligt op 197 meter boven NAP en als je boven staat kun je in de verte zien of er sneeuw ligt in de Hoge Venen of in de Eiffel. Op de plek waar nu de zendmast staat heeft in de Tweede Wereldoorlog een radarinstallatie gestaan van waaruit de geallieerden de voedseldroppings en bombardementen in Duitsland hebben gecoördineerd.

Voor wandelaars is het een verrassende berg. Je gaat naar boven via een heuse alpenweide en weer terug via slingerende paadjes. Onderweg heb je steeds een ander uitzicht op de berg en de omgeving.

Gulperberg in Gulpen

7 Summits Limburg; Dutch Mountain Trail Nederland - Reisliefde

Vlakbij het Eyserbos ligt de Gulperberg met de top op 157 meter boven NAP. Ook deze berg zal bekend zijn bij wielerfans, met name de klim vanuit het dorp is een echte kuitenbijter. De berg is ook bekend door het betonnen Mariamonument, wat in 1935 gebouwd is door beeldhouwer Charles Vos en architect Piet Gerrits. Op de top geniet je van het uitzicht op het Geul- en Gulpdal en zie je in de verte de Schneeberg en de Vaalserberg.

Tijdens de wandeling naar de top kom je door het Dunnenbosch, één van de mooiste hellingbossen van Limburg.

Hakkenberg in Epen

De top van de Hakkenberg ligt op 252 meter boven NAP en hier bevind je je op de grens van Nederland, Vlaanderen en Wallonië, een soort drielandenpunt.

De wandeling naar de top is een afwisselende wandeling. In het dal met vakwerkhuizen waan je je meteen in de bergen en vervolgens ga je via een steeds steiler wordende route door het bos (Het Bovenste Bos) naar de top, in dit bos werd vroeger veel hout gehakt waardoor de berg aan zijn naam is gekomen. Op de terugweg kun je genieten van bijzondere uitzichten en heel ver kijken.

Kattenroth in Eijsden

7 Summits Limburg; Dutch Mountain Trail Nederland - Reisliefde

De Kattenroth is een bergrug die de grens vormt tussen Nederland en België waarvan het hoogste punt zich op 209 meter boven NAP bevindt. Vanaf de Sint-Brigidakerk in Noorbeek kun je naar de top wandelen. Voor de kerk staat een den want de legende gaat dat in 1634 de inwoners aan Sint-Brigida hebben beloofd ieder jaar een den voor de kerk te plaatsen om op die manier de veeziekte buiten de deur te houden. En zo geschiedde. Vanaf het dorpje Noorbeek kun je naar de top wandelen en via de top afdalen naar België. Onderweg kun je met helder weer uitkijken over de Voerstreek.

D’n Observant in Maastricht

7 Summits Limburg; Dutch Mountain Trail Nederland - Reisliefde

Dit is de tweede kunstmatige berg van de Zeven Summits. D’n Observant is ontstaan uit de overblijfselen van de mergelwinning die de berg zijn witte kleur heeft gegeven. Op de top geniet je van het uitzicht over Maastricht en de plek waar de Maas Nederland binnenstroomt.

Je kunt op twee manieren op de top komen. Er is een eenvoudig pad dat via een makkelijk begaanbaar pad naar de top loopt. Voor wie van uitdagingen houdt is er de Anstieg, een spectaculair pad door de zogenaamde Verborgen Vallei. Het pad kan erg steil en glad zijn en brengt je langs diepe afgronden naar de top op 171 meter boven NAP. Onderweg kom je langs oude mergelgangen die nu worden bewoond door vleermuizen en een ondergronds doolhof van 150 kilometer.

De Dutch Mountain Trail

De Dutch Mountain trail is bedacht door de oprichters van het Dutch Mountain Film Festival. Het idee erachter is dat je niet per se naar het buitenland hoeft te gaan om te genieten van de bergen. Want alles wat je daarvoor nodig hebt, hebben we ook in Limburg: alpenweides, rotswanden, spectaculaire panorama’s en afgronden. Volgens veel wandelliefhebbers is dit de zwaarste, maar één van de mooiste wandelingen die je in Nederland kunt doen.

De Dutch Mountain trail is een meerdaagse wandeltocht dwars door het Zuid Limburgse Heuvelland die bestaat uit zeven etappes van ongeveer 5-10 km. Door deze etappes met elkaar te verbinden is een pittige wandeling ontstaan van in totaal 101km met meer dan 2.000 hoogtemeters waarvan het grootste deel over onverharde paden voert. De Dutch Mountain Trail start bij station Eygelshoven nabij Heerlen en al zigzaggend eindigt de tocht na zeven etappes bij station Maastricht.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.