Skip to Content

9x waarom treinreizen zo leuk is

9x waarom treinreizen zo leuk is

Treinreizen is voor mij de leukste manier van reizen. In alle rust raas je door leuke steden en prachtige landschappen, staar uit het raam en je komt oude kastelen, grote rivieren en besneeuwde bergtoppen tegen. Tijdens het treinreizen heb ik even helemaal tijd voor mezelf. Ik kom tot rust en laat alle drukte van het dagelijks leven achter me. Europa en ver daarbuiten verken je het beste met de trein. Vandaag geef ik je negen redenen waarom treinreizen zo leuk is. 

Waarom is treinreizen zo leuk?

Reizen met de trein is een betoverende en unieke ervaring die iedereen minstens één keer moet meemaken als je het mij vraagt. Amy van de duurzame reisblog Homemade Adventures verteld waarom treinreizen zo leuk is. De romantiek, het gemak en de mogelijkheid om nieuwe plekken te ontdekken maakt dat treinreizen mijn favoriete manier van rondreizen is. Nog liever dan met de trein reis ik met de nachttrein, er gaat niks boven het in slaap vallen bij het geboemel van de trein. Ik ben een slechte slaper, maar dan slaap ik als een roos. 

Treinreizen is milieuvriendelijk

In een tijd waarin duurzaamheid en milieuvriendelijkheid centraal staan, zijn treinreizen een uitstekende keuze voor de duurzame reiziger. Treinreizen is namelijk een van de meest milieuvriendelijke manier van reizen. In vergelijking met vlieg- of autoreizen stoot een treinreis veel minder broeikasgassen uit en hebben ze een kleinere ecologische voetafdruk.

Om je even een goed beeld te geven, tijdens een vakantie naar Parijs met twee personen stoot je tijdens het vliegen 360 kilo CO₂ uit, ga je met de auto naar Parijs dan is dat maar 190 kilo CO₂ en maak je deze reis met de trein dan stoot je maar 35 kilo CO₂ uit, dat is ruim tien keer minder! 

Treinreizen is ontspannen

Geen uren lange files, geen stress bij de douane. Tijdens een treinreis stap je in, ploft neer en vervolgens heb je uren de tijd voor jezelf. Helemaal ontspannen zijn de nachttreinen in Europa. Je reist in de nacht en hebt zelfs een bed. De volgende dag kom je uitgeslapen en uitgerust aan op je vakantie bestemming. Wat wil je nog meer?

9x waarom treinreizen zo leuk is

Geniet van de prachtige landschappen

Een van de leukste dingen aan treinreizen zijn de prachtige landschappen die aan je  voorbijtrekken. Deze geweldige landschappen mis je allemaal als je in het vliegtuig stapt. In de trein kan ik prima uren uit het raam staren en genieten van groene valleien, majestueuze bergen, pittoreske dorpjes en kabbelende rivieren. Soms voelt treinreizen alsof ik door een levend schilderij rijd, dat constant veranderd. 

Treinreizen is goedkoop

Het is even zoeken, helaas is er nog niet één handig boekingsplatform waar je al je treinkaarten kunt kopen. Met de nodige kennis en tips kun je wel heel makkelijk goedkope treintickets vinden. Boek je treinkaarten drie maanden van tevoren en reis op dinsdag of woensdag. Deze dagen is het vaak een stuk goedkoper om met de trein te reizen. Hier vind je meer tips voor goedkoop treinreizen.

Je hebt tijd voor jezelf

Tijdens het treinreizen heb je tijd voor jezelf, je hebt alle tijd om lekker iets voor jezelf te doen. Tijdens het treinreizen doe ik niets liever dan naar buiten staren en in gedachten verzinken. Ben je niet zo van het stilzitten en naar buiten staren dan kun je een goed boek lezen, je favoriete Netflix documentaire kijken of gezellig kletsen met de buurvrouw. 

Je kunt nog lekker werken

Ben je al onderweg naar je vakantiebestemming maar heb je nog niet al je werk af, dan kun je in de trein nog even de laatste dingen afronden. De stoelen in een trein zijn ruim en het tafeltje is net groot genoeg om met je laptop op te werken. Veel treinen hebben tegenwoordig prima internet.

Heb je een strakke deadline of wil je echt nog even iets afmaken? Zorg er dan wel voor dat alle benodigde documenten of informatie ook offline hebt staan. Ondanks het goede internet in veel treinen heb je ook echt nog wel eens dat het internet in de trein even helemaal niet werkt. Het zou zonde zijn als je die kostbare uren dan niet kunt werken. 

9x waarom treinreizen zo leuk is

Je legt makkelijker contact met medereizigers

Ik heb altijd het gevoel dat contacten met medereizigers leggen veel makker is als ik met de trein reis dan tijdens de vliegreizen die ik maak. Tijdens de vliegreizen heb ik altijd het gevoel dat iedereen echt op zichzelf is aangewezen. Tijdens de treinreizen die ik heb gemaakt heb ik regelmatige leuke gesprekken, van een kort praatje tot urenlange gesprekken in mijn beste Duits of een gesprek met handen en voeten in een Chinese trein.

Misschien scheelt het ook dat je makkelijker contact legt als je bij elkaar ‘op de kamer’ slaapt in een nachttrein of dat kletsen een stuk makkelijker is na het drinken van een biertje in de restauratiewagon. Wie weet ontstaat er wel een bijzondere vriendschap of hoor je inspirerende reisverhalen van medepassagiers. Treinreizen brengt mensen samen. 

Je hebt meer bewegingsvrijheid

In een trein heb je veel meer bewegingsvrijheid dan in de auto of het vliegtuig. Met de auto ben je echt gebonden aan je stoel en kun je alleen benen strekken als je even stopt, maar dan leg je geen kilometers meer af. In het vliegtuig kun je het gangpad een keer op en neer lopen en dan houdt de bewegingsruimte ver op.

In de trein heb je om te beginnen al veel meer beenruimte wat erg fijn is, daarnaast kun je de trein op en neer lopen, kun je wellicht even kort uit de trein stappen als deze wat langer op het perron stilstaat en kun je een bezoek brengen aan de restauratiewagon voor een verse kop koffie of een heerlijke maaltijd. 

In de trein vind je comfortabele voorzieningen

Oké hierbij moet ik wel zeggen dat het erg afhankelijk is van welke trein je neemt. Neem je een oude boemeltrein of een super-de-luxe trein in Zwitserland? Daar zit namelijk nogal wat verschil tussen. In veel treinen vind je een prima toilet en restauratiewagon, wat erg fijn is.

Reis je met de nachttrein dan kun je kiezen voor je privécoupé, waar alleen jij en jouw medereizigers slapen of ga nog een stapje verder en kies een privécoupé met eigen sanitaire faciliteiten en je kunt zelfs douchen in de trein. Speelt geld helemaal geen rol dan kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Er zijn namelijk een aantal treinen in de wereld die luxer zijn dan menig hotelkamer. Kijk maar eens naar de Orient Express La Dolce Vita.

9x waarom treinreizen zo leuk is

Reis jij de volgende vakantie met de trein?

Heb ik jou overtuigd om een keertje met de trein te reizen? Treinreizen is een bijzondere, duurzame en leuke manier om naar je vakantiebestemming te reizen. Of maak eens een roadtrip met de trein in plaats van met de auto.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.