Skip to Content

Aelders Erf; het Fries museumdorp

Aelders Erf; het Fries museumdorp

Het Friese Museumdorp Aelders Erf is een uniek openluchtmuseum in Nederland, gelegen in de provincie Friesland. Het museumdorp biedt bezoekers een kijkje in het verleden van het Friese platteland. Het is geen groot museum, maar leuk voor tussendoor als je een rondreis maakt. Wij bezochten dit nadat we vanaf de Afsluitdijk richting onze camping reden op de grens met Groningen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis, activiteiten en bezienswaardigheden van het Friese Museumdorp.

Geschiedenis van het Friese Museumdorp

Het Friese Museumdorp is ontstaan in 1959, toen een groep enthousiaste vrijwilligers besloot om een aantal historische gebouwen te redden van sloop. Deze gebouwen werden zorgvuldig afgebroken en weer opgebouwd op de huidige locatie van het museumdorp. In de jaren daarna is het museumdorp steeds verder uitgebreid met nieuwe gebouwen en activiteiten.

Bezienswaardigheden van het Friese Museumdorp

Het Friese Museumdorp is opgedeeld in verschillende delen, elk met hun eigen thema en bezienswaardigheden. Zo vind je er onder andere een molen, een kerk, een school, een smederij en een bakkerij.

In deze gebouwen is te zien hoe het leven op het Friese platteland er vroeger uitzag. Ook zijn er verschillende boerderijen te bezichtigen, waaronder een kop-rompboerderij en een stelpboerderij. Hier kun je zien hoe boeren vroeger werkten en leefden.

Op de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk. De kerk bestaat uit een eenvoudig gotiserend schip, een in oud-friese trant in drie weinig versneden geledingen opgebouwde toren, gedekt door een zadeldak. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor. In de kerk kun je kijken en luisteren naar een klankbeeldvoorstelling rond het thema de Schepping.

Activiteiten in het Friese Museumdorp

Naast het bekijken van de bezienswaardigheden zijn er ook verschillende activiteiten te doen in het Friese Museumdorp. Zo kun je bijvoorbeeld een rondrit maken met een paardentram, of een workshop volgen in de smederij. Ook zijn er verschillende kinderactiviteiten, zoals het maken van een eigen klomp of het knuffelen van de dieren in de kinderboerderij.

Evenementen in het Friese Museumdorp

Het Friese Museumdorp organiseert het hele jaar door verschillende evenementen en activiteiten. Zo is er in de zomermaanden regelmatig live muziek op het terras, worden er rondleidingen gegeven en vinden er workshops plaats. In de wintermaanden kun je er genieten van de gezellige kerstsfeer tijdens de kerstmarkt en winterfair.

Eten en drinken in het Friese Museumdorp

In het Friese Museumdorp kun je ook terecht voor een hapje en een drankje. Zo is er een restaurant waar je kunt genieten van een lekkere lunch of een kopje koffie met Friese lekkernijen. Ook is er een pannenkoekenhuis waar je kunt smullen van een heerlijke pannenkoek met spek en stroop of poffertjes.

Aldfears erf

Dit museum is onderdeel van de touristische route “Aldfears Erf”, die door de dorpen Exmorra, Allingawier, Ferwoude en Piaam voert. Deze museumroute leidt langs gerestaureerde en oorspronkelijk ingerichte panden en toont oude ambachten, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen.

Zo kun je een beeld vormen van het Friese plattelandsleven in de achttiende en negentiende eeuw, in de dorpjes vlakbij de voormalige Zuiderzee.

Praktische informatie

Het Friese Museumdorp is geopend van april tot en met oktober en is te vinden in het plaatsje Allingawier, in de gemeente Súdwest-Fryslân. Er is voldoende parkeergelegenheid en het museumdorp is ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn verschillende tarieven voor de entree, afhankelijk van de leeftijd en het aantal personen. Er is ook een museumwinkel waar je souvenirs en streekproducten kunt kopen.

Conclusie

Het Friese Museumdorp is een bijzondere openluchtmuseum in Nederland, waar je op een leuke en interactieve manier kunt kennismaken met het leven op het Friese platteland van vroeger.

Het museumdorp biedt een unieke ervaring voor jong en oud, met verschillende bezienswaardigheden, activiteiten en evenementen. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur of gewoon een gezellig dagje uit wilt hebben, het Friese Museumdorp is zeker een bezoekje waard.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.