Skip to Content

Afdingen op vakantie

Afdingen op vakantie

Afdingen: het voelt voor velen van ons als niet natuurlijk. Als moeilijk doen over iets wat je gewoon hoort te betalen. Ze vragen toch niet voor niks die prijs? Maar er zijn landen waar dit juist heel normaal is en het er simpelweg bij hoort. Vinden wij het hier hondsbrutaal dat je af probeert te dingen op een prijs, is het daar gewoon ingecalculeerd dat dit gebeurt.

Ding je niet af, dan heb je dus eigenlijk alleen jezelf er maar mee… Maar in welke landen is dit de gebruikelijke weg? Hoe pak je dat aan? En waar doe je dit dus echt niet? En als we ons dan wagen aan dit spel: hoe pak je dit aan?

Waar ding je af?

Afdingen is in veel landen heel gewoon. Landen in West- en Oost-Afrika gaan helemaal uit van het afdingproces. Ga je naar landen als Marokko, Tunesië, Kenia, Gambia, Egypte, maar ook Turkije dan is het slim om af te dingen. In Turkije zou je uit kunnen gaan dat je tot wel 40 procent zou kunnen afdingen om op een reële prijs uit te komen! Afdingen hoort er hier helemaal bij.

Dit doe je niet in de horeca en eigenlijk ook niet bij grote winkels. Ga je naar India of Pakistan dan is het vooral gewoon om op de markt af te dingen en voor diensten die geleverd worden. Ook in Thailand kun je prima afdingen. Op de markt in Indonesië is het heel gewoon om af te dingen, net als op de fietstaxi. Maar er zijn ook landen, zoals Brazilië en Cuba waar je ook kan onderhandelen. Dit doe je alleen niet bij de horeca.

Kleine tip: ga je naar Midden- of Zuid-Amerika? Kijk dan bij informatie over het land of je er wel of niet afdingt. Dit is echt per land verschillend. Waar het in Cuba, bijvoorbeeld, heel normaal is en het zelfs verwacht wordt, ding je juist niet af in landen als Chili en Argentinië. Of weer hooguit op de markten.

Op welke producten ding je af?

Zoals aangegeven is dit niet overal hetzelfde. Maar op markten, bij zaken als taxi’s en andere diensten kun je vaak wel een kansje wagen in deze landen. En wat markten betreft: ook in landen waar je het in principe niet doet kun je soms op de markt toch nog wel een gokje wagen.

Waar ding je niet af?

Er zijn dus ook landen waar je juist niet aan moet komen met afdingen op de prijs. Of op een beperkte manier. Bij ons en de landen om ons heen zul je op markten misschien je slag kunnen slaan aan het einde van de dag, als de marktlui blij zijn om toch nog iets te kunnen verkopen. Zeker als het om versproducten gaat. Maar bijvoorbeeld in de horeca hoef je er echt niet mee aan te komen.

Houd in je achterhoofd dat in de West-Europese landen de regels hierin een beetje hetzelfde zijn als bij ons. Afdingen op producten wat je thuis ook niet zou doen, doe je hier dus ook niet. Ook andere ‘rijke’ landen, zoals de VS, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië zijn niet gewend aan afdingspelletjes. Oost-Europa is het ook niet gewend, maar ook hier kun je misschien geluk hebben op markten.

In China is het niet gewoon om het te doen, maar ook hier kin je op markten het wel eens tegenkomen. Maak niet de fout om het te proberen in Japan. Hier wordt afdingen echt als een belediging gezien! Wat je wel kunt proberen is weglopen als je de prijs te hoog vindt en dan hopen dat ze alsnog zakken met hun prijs. Maar ding dus zeker niet zelf af!

Wanneer is er sprake van een fixed price?

Vaste prijzen die aangegeven staan worden vaak niet gezien als producten waar over onderhandeld kan worden. Ook vaste prijzen voor entreekaartjes of het openbaar vervoer kun je niks mee beginnen. Je kunt er ook wel vanuit gaan dat afdingen in restaurants en hotels niet echt gewoon is. Net als grote winkels, daar liggen de prijzen doorgaans ook wel vast.

Hoe ding je af?

Goed, dan waag je je dus aan het afdingspel, maar dan wil je dat ook wel goed doen… Daarom een paar tips hoe je dit aanpakt!

  • Bedenk vooraf wat je wilt betalen voor een bepaald item.
  • Begin niet zelf met bieden, maar laat de verkoper een prijs aangeven. Zo voorkom je dat je meteen al veel te hoog begint!
  • Laat niet zien hoe graag je iets hebben wilt. Dan houden zij sneller voet bij stuk, want ze weten dat je toch wel kopen zult
  • Het is een ‘spel’, dus lach en wees vriendelijk. Maak er geen halszaak van! En de ander mag je ook best wat gunnen…
  • Laat niet zien dat je geld zat hebt! Doe je dus niet voor als de rijke toerist, maar kleed je gewoon!
  • Ga niet mee met mensen die zeggen dat ze wel een leuk plekje weten. Dit zijn mensen die gewoon betaald worden om mensen binnen te krijgen.
  • Heb je echt iets leuks gezien? Probeer erachter te komen wat het op verschillende plekken kost, vaak zijn dingen op meerdere plekken te krijgen. Binnen het toeristische deel van de stad zullen de prijzen sowieso hoger liggen.
  • Doen alsof je wegloopt en de prijs niet betalen wil is ook uit te proberen… Als de verkoper nog ruimte ziet om te zakken met de prijs zal hij vanzelf achter je aan komen! Of spreek met iemand anders af die je dan wegroept. Grote kans dat ze dan flink zakken in de prijs.

Natuurlijk zijn de mensen daar ook niet op hun achterhoofd gevallen. Toeristen hebben geld, dus die kunnen we een torenhoge prijs vragen! Ja, je mag dus proberen om echt een heel stuk lager uit te komen.
Je gaat alleen dit spel aan als je ook werkelijk wilt kopen.

Een deal sluiten en dan alsnog weglopen is ronduit brutaal. De beste man of vrouw heeft zijn tijd erin gestoken…en in die tijd heeft het geen andere verkopen kunnen doen! Niet het spel spelen om het spel, maar om de koop, zeg maar!

Meer tips vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.