Skip to Content

Afkicken tijdens de vakantie?

Afkicken tijdens de vakantie?

De cijfers liegen er niet om. Verslavingen waaronder alcoholisme is in Nederland een groot probleem. Het is ook heel toegankelijk. Iedereen boven de 18 kan zonder problemen aan alcohol komen. Het helpt ook niet mee dat het sociaal geaccepteerd wordt en soms zelfs als vanzelfsprekend wordt beschouwd in sociale situaties. Als je ooit in een afkickkliniek bent geweest, zal iedere dag nog een gevecht tegen dat ene stemmetje zijn. Sommige momenten zijn moeilijker dan andere. 

Vakantie gebruiken om te veranderen

De vakantieperiode staat vaak synoniem voor ontspanning, plezier en het loslaten van de dagelijkse stress. Voor sommigen betekent dit echter ook een kans om te ontsnappen aan ongezonde gewoonten en verslavingen. De vakantie markeert dan een breuk met de routine, waardoor mensen de kans krijgen om hun gewoonten te heroverwegen.

Een sterk groeiend aantal mensen gebruikt de zomervakantie om stiekem af te kicken van hun verslaving. Uit angst dat hun baas achter de verslaving komt en hen daarop ontslaat, gebruiken veel verslaafden hun vakantiedagen om af te kicken. Zo hoeft niemand het te weten.

Of het nu gaat om roken, overmatig drinken, of andere verslavingen, de vakantie biedt een natuurlijke gelegenheid om deze patronen te doorbreken. Het is een tijd waarin men afstand kan nemen van de triggers die deze gewoonten in stand houden.

Verandering van omgeving

Een verandering van omgeving tijdens de vakantie opent de deur naar diepgaande zelfreflectie. In een nieuwe setting kunnen mensen hun gedachten ordenen en de onderliggende oorzaken van hun verslavingen verkennen. Of het nu gaat om stress, sociale druk of verveling, het verblijf in een afkickkliniek biedt een unieke kans om diep in zichzelf te graven en de motivaties achter hun gedrag te begrijpen. Of je nu kiest voor een afkickkliniek in het buitenland zoals Zuid-Afrika, Costa Dorada of dichterbij huis in Limburg, zo is er ook een afkickkliniek in de buurt van Valkenburg.

Professionele hulp

Voor sommigen is de vakantie niet voldoende om alleen met hun verslavingen om te gaan. In dergelijke gevallen kan professionele hulp van therapeuten of counselors een cruciale rol spelen. De vakantie kan dienen als een periode om de eerste stappen te zetten naar professionele begeleiding bij een afkickkliniek, waarbij men zich bewust wordt van de noodzaak van verdere ondersteuning.

Omring je met de juiste mensen 

Afkicken kan een uitdagende reis zijn, maar het is niet iets dat men alleen hoeft te doen. Vrienden, familie en natuurlijk ook de kliniek zelf kunnen dienen als ondersteuningssystemen. Het delen van doelen met dierbaren kan niet alleen de last verlichten, maar ook een gevoel van verbondenheid en motivatie creëren.

Het is dus belangrijk dat jij je met de juiste mensen weet te omringen. Mensen die van je problemen afweten. Zo weet je zeker dat zij je kunnen ondersteunen op de moeilijke momenten. Bovendien hoef je dan ook niet uit te leggen als je alcohol afslaat of op een andere manier niet mee kan doen met bepaalde activiteiten.

Goede vrienden en familie zullen hier rekening mee houden en ervoor zorgen dat het voor iedereen leuk is. Nog beter is het natuurlijk wanneer jullie allemaal wegblijven van de alcohol. Want geloof ons, dat is echt niet noodzakelijk om een leuke tijd te kunnen hebben. 

Alternatieve vakantieactiviteiten

Vroeger was een glas bier of wijn vanzelfsprekend. Alcohol stond voor gezelligheid. Als je eenmaal bent gestopt met drinken, dan kan dat niet meer. Betekent dit dat je niet meer kan genieten van vakanties? Welnee!

Om afleiding te bieden van ongezonde gewoonten, is het belangrijk om alternatieve vakantieactiviteiten te verkennen. Dit kan variëren van sportieve bezigheden tot creatieve uitingen. Het ontdekken van nieuwe interesses en passies tijdens de vakantie kan een positieve impuls geven aan het afkickproces.

Het is wetenschappelijk bewezen dat bewegen bijdraagt aan een betere mentale gezondheid. Tijdens het bewegen maak je het hormoon endorfine aan. Hierdoor voel je je gelukkiger. Dit kan dan ook een prima uitlaatklep zijn op moeilijke momenten. Tijdens het sporten heb je geen tijd meer om over alcohol na te denken.

Terugkeer naar de dagelijkse routine

Na een periode van afkicken tijdens de vakantie komt de uitdaging van de terugkeer naar de dagelijkse routine. Het is essentieel om strategieën te ontwikkelen om de verleidingen thuis te weerstaan en de nieuw ontdekte gezonde gewoonten te behouden. Dit kan onder meer het betrekken van vrienden en familie bij het proces en het vaststellen van realistische doelen omvatten.

Redactie Reis-liefde
Laatste berichten van Redactie Reis-liefde (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.