Skip to Content

Afsluitdijk Wadden Center Bezoekerscentrum

Afsluitdijk Wadden Center Bezoekerscentrum

Het Waddengebied staat bekend om zijn ongerepte natuur en unieke ecosysteem. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gratis Afsluitdijk Waddenzee Center een populaire bestemming is voor zowel toeristen als lokale bezoekers.

Het centrum is een bron van informatie over de Afsluitdijk, de natuur en de geschiedenis van het gebied. In dit artikel bespreken we de geschiedenis, het doel en de activiteiten van het bezoekerscentrum.

Afsluitdijk Wadden Center

Op 22 maart 2018 werd het gloednieuwe Afsluitdijk Wadden Centre geopend in Kornwerderzand. De opening viel precies honderd jaar na de aanneming van de Zuiderzeewet door de Tweede Kamer en negentig jaar nadat met de afsluiting werd begonnen.

In het nieuwe centrum worden bezoekers geïnformeerd over de betekenis van de afsluitdijk voor de kustveiligheid en de unieke geo-ecologische eigenschappen van het werelderfgoed Waddenzee. Het centrum is sindsdien uitgegroeid tot een toonaangevend informatie- en educatiecentrum, waar bezoekers kunnen leren over de Waddenzee, de flora en fauna, en de geschiedenis van het gebied.

De Afsluitdijk

De Afsluitdijk is een belangrijke dijk in Nederland die de provincies Noord-Holland en Friesland met elkaar verbindt. De dijk werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw aangelegd en heeft als doel het land te beschermen tegen overstromingen vanuit de Waddenzee en het IJsselmeer.

Het was een project van ingenieur Lely, die al eerder verantwoordelijk was voor de aanleg van de Zuiderzeewerken. De Afsluitdijk heeft een lengte van ruim 32 kilometer en is een belangrijke verbindingsweg tussen het noorden en westen van Nederland.

Naast de bescherming tegen overstromingen heeft de dijk ook gezorgd voor de aanleg van het IJsselmeer, een belangrijk zoetwaterreservoir voor de regio. Het Afsluitdijk Wadden Center is een bezoekerscentrum dat gelegen is aan de Afsluitdijk en waar bezoekers meer kunnen leren over de geschiedenis en betekenis van de dijk en het omliggende gebied.

Sinds de afsluiting zijn er veranderingen opgetreden die ertoe hebben geleid dat de Afsluitdijk dringend aan renovatie toe is. Zo is de zeespiegel van de Waddenzee gestegen, is de hoeveelheid water die op de Waddenzee moet worden gespuid toegenomen en zijn de waterkwaliteit en de biodiversiteit van het IJsselmeer sterk achteruitgegaan.

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan een grote renovatie van de Afsluitdijk. Zo werden er grotere spuipompen geïnstalleerd, een vismigratierivier gerealiseerd en het monument verfraaid. Vanuit het nieuwe bezoekerscentrum wordt de beleving van de Afsluitdijk en alles wat daarmee samenhangt gestimuleerd.

Wist je dat jaarlijks meer dan 700.000 mensen de Afsluitdijk bezoeken, waarvan meer dan een kwart uit het buitenland komt?

Tentoonstellingen

Er circuleren talloze verhalen over de Afsluitdijk. Het begon allemaal met ingenieur Lely, die zijn levenswerk maakte van het beschermen van ons land tegen de zee door een dijk aan te leggen van Noord-Holland naar Friesland.

In het Afsluitdijk Wadden Center beleef je het verhaal van de Afsluitdijk door de jaren heen. Hier vind je ook informatie over het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee, het IJsselmeergebied en de Vismigratierivier.

Het centrum biedt verschillende tentoonstellingen waarin de Afsluitdijk en zijn ecosysteem centraal staan. Bezoekers kunnen deelnemen aan interactieve tentoonstellingen, zoals een zandtafel waarop de beweging van de Waddenzee kan worden gesimuleerd.

Activiteiten

Het Afsluitdijk Wadden Center biedt een breed scala aan activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden. Hieronder vind je enkele hoogtepunten van het centrum:

Rondleiding: De enthousiaste gidsen van de Waddenvereniging nemen je graag mee op excursie in en rond het Afsluitdijk Wadden Center en kun je op afstand een klein stukje van de toekomstige Vismigratierivier bewonderen.

Kinderactiviteiten: Het Afsluitdijk Wadden Bezoekerscentrum heeft ook speciale activiteiten voor kinderen, zoals een speurtocht door het centrum, waarbij kinderen spelenderwijs kunnen leren over de Afsluitdijk. Ook zijn er educatieve activiteiten zoals knutselworkshops waarbij kinderen dieren en planten uit het Waddengebied kunnen maken.

Films en documentaires: In het centrum kunnen bezoekers ook films en documentaires bekijken over de afsluitdijk en zijn ecosysteem. Deze films bieden een diepgaande kijk op de schoonheid van het gebied en het belang van het behoud van het ecosysteem.

Ook kun je hier terecht om te vergaderen.

Mis ook zeker niet het Kazemattenmuseum en de scheepvaartsluizen van Kornwerderzand.

Conclusie

Het Afsluitdijk Wadden Center is een geweldige bestemming voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de natuur, geschiedenis en ecologie. Het centrum biedt verschillende activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden, van educatieve tentoonstellingen tot interactieve workshops.

Het doel van het centrum is om bezoekers te informeren en bewust te maken van het belang van het behoud van het unieke ecosysteem. Een bezoek aan het bezoekerscentrum is een leerzame en onvergetelijke ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur en het milieu.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.