Skip to Content

Hoe werkt Airbnb en wat zijn Airbnb ervaringen?

Hoe werkt Airbnb en wat zijn Airbnb ervaringen?

Ga je op vakantie en wil je liever op een kleinschalig, sfeervol plekje overnachten in plaats van in een hotel? Dan is Airbnb misschien wat voor jou. Het verschil met bijvoorbeeld Booking.com is dat er geen grote hotelketens op de website te vinden zijn, maar kleine accommodaties die particulieren voor een redelijke prijs verhuren. Hierdoor voelt het wat huiselijker en unieker. Maar hoe werkt Airbnb nu precies?

Wat is Airbnb?

In 2008 hadden twee ontwerpers nog wat ruimte over in huis en lieten een aantal reizigers die een slaapplek zochten, bij hen logeren. Dit was het begin van Airbnb, oftewel: Air Bed & Breakfast, refererend naar de opblaasbare matrassen waar de reizigers op sliepen.

Inmiddels is het één van de grootste boekingsites ter wereld en worden er miljoenen accommodaties per jaar verhuurd. Airbnb is in meer dan 190 landen actief. Vanwege het grote succes van de website, bieden niet meer alleen particulieren een slaapplek aan, maar zijn er inmiddels ook professionele bedrijven op te vinden, zoals mensen die een guesthouse runnen.

Hoe werkt Airbnb?

Het maakt niet uit of je accommodaties zoekt voor een weekendje weg, een zakenreis of een langer verblijf zoals een wereldreis. Op de website of via de app van Airbnb kun je aangeven waar je naar op zoek bent.

Profiel aanmaken

Om te kunnen boeken op de website of app van Airbnb, moet je een profiel aanmaken. Er wordt om enkele persoonsgegevens gevraagd zoals naam, emailadres en telefoonnummer. Ook vragen ze om een foto van jezelf te uploaden. Dan ben je klaar om te zoeken. Aanmelden op de site van Airbnb is gratis, zowel voor de host als voor de zoekende gast.

Zoeken

Je kunt het aanbod van accommodaties bekijken. Vul de bestemming in, de datum van de overnachting(en) en het aantal personen. Met de filterfunctie kun je de dingen aanklikken die jij belangrijk vindt.

Wil je een gehele woning of een privékamer huren? Hoeveel kamers en bedden wil je? Welke voorzieningen zijn voor jou belangrijk? Wil je een luxe accommodatie of liever verblijven in een hutje op de hei? Misschien wil je zelfs graag je huisdier meenemen. Ook dit kun je aangeven.

Bekijk altijd de foto’s en kijk naar de exacte ligging van je locatie. Als je iets leuks ziet, kun je dat opslaan in ‘mijn favorieten’ door op het hartje te klikken.

Vergeet niet de reviews en de annuleringsmogelijkheden te lezen.

Reserveren en betalen

Je kunt contact opnemen met de verhuurder of host en voorwaarden afspreken, zoals de verwachte aankomsttijd op de gekozen datum en hoe je de accommodatie binnen kunt komen.

Betalen dient vooraf gedaan te worden en dit kan alleen via creditcard. Om ervoor te zorgen dat de verhuurder de ruimte zo aanbiedt zoals jij ziet op de foto’s van de website, netjes en zonder gebreken, houdt Airbnb de betaling vast tot 24 uur na aankomst van de gasten bij de accommodatie. Daarna pas wordt het ingehouden geld naar de host gestuurd. Kijk op de website van Airbnb voor alle voorwaarden rondom de betaling.

Genieten!

Alles is geregeld! Wil je tips of heb je nog een vraag? Neem dan via de app contact op met je host. Als je ergens anders hulp bij nodig hebt, bijvoorbeeld met omboeken, kun je altijd contact opnemen met Airbnb. Als je een klacht hebt, kun je dat met de verhuurder bespreken, maar hiervoor kun je ook contact opnemen met Airbnb.

De host zul je, afhankelijk van wat voor verblijf je hebt gekozen, niet veel zien. Wellicht bij de check-in, maar er worden tegenwoordig veel accommodaties aangeboden waarbij je zelf kunt inchecken met een code of een sleutel.

Niet iedere verhuurder zal zitten te wachten op een uitgebreide spelletjesavond met zijn gasten, maar heb je vragen over de omgeving of over het verblijf, dan kun je die altijd stellen. Je kunt de taal die de host spreekt ook filteren bij je zoekopdracht. Wel zo handig!

Tips voor het boeken van een accommodatie via Airbnb

Lees de reviews

Accommodaties worden beoordeeld met reviews, neem de tijd om die te lezen. Natuurlijk kan er een negatieve beoordeling tussen zitten, maar kijk ook waarom de reiziger dit verblijf zo negatief ervaren heeft en wanneer hij geschreven is. Was er écht iets niet goed, of was er geen tandenborstel aanwezig? Lees meerdere reviews zodat je een beter beeld krijgt van de accommodatie.

(Als gast kun jij ook beoordeeld worden door de verhuurders. Heb je het verblijf netjes achtergelaten, was er geluidsoverlast? Op deze manier kunnen toekomstige verhuurders zien hoe betrouwbaar jij als huurder bent.)

Let op tot wanneer je kunt annuleren

Als je een accommodatie boekt, let dan op de annuleringsvoorwaarden. Ben je van gedachten veranderd of heb je iets beters gevonden, dan kun je vaak tot 24 uur na de boeking kosteloos annuleren. Ben je nog niet zeker van jouw verblijf of wil je flexibel zijn? Kies dan voor een accommodatie met een flexibel annuleringsbeleid. Vaak kun je dan tot 24 uur voor het inchecken kosteloos annuleren.

Boek bij een Superhost

Een superhost is een verhuurder die door middel van een heleboel positieve ervaringen van gasten, een hoge beoordeling heeft op Airbnb van minimaal een 4,8 (van de 5). Deze host verhuurt minimaal 10x per jaar zijn/haar accommodatie(s), reageert snel op berichten en annuleert niet snel een boeking. Als je een verblijf zoekt op Airbnb, kun je bij de filteropties aangeven of je graag bij een superhost wilt verblijven.

Let op extra kosten die je niet ziet

Houd er rekening mee dat de servicekosten nog niet zijn meeberekend in de prijs die je bij de accommodaties ziet staan. Lees verder ook goed alle informatie door die bij de accommodatie staat. Het kan namelijk zijn dat er nog schoonmaakkosten ter plaatse betaald moeten worden.

Boek een Airbnb-plusaccommodatie

Wil je een accommodatie van goede kwaliteit? Overweeg dan een Airbnb-plusaccommodatie. Deze verblijven zijn door Airbnb gecheckt op inrichting, de mate van onderhoud en op hoe comfortabel ze zijn. De host van een Airbnb-plusaccommodatie is op de website beoordeeld met een 4,8 of hoger (van de 5).

Airbnb ervaringen

Naast de talloze accommodaties die je op Airbnb kunt vinden, vind je er ook Airbnb-ervaringen. Dit zijn activiteiten onder leiding van een lokale host, zoals een kookcursus waarbij je een lokaal gerecht gaat maken, muziek maken, bomen knuffelen of een tour die nét even iets anders is dan anders.

Airbnb avonturen

Gidsen uit de regio waar je verblijft, nemen hun gasten enkele dagen mee op expeditie buiten de gebaande paden. Zo leer je veel over de cultuur en natuur van de omgeving. Als ‘adventure’ kun je bijvoorbeeld een rit maken in een hondenslee, duiken met haaien of berg beklimmen. Wil je iets dat liever niet zo extreem is? Er is voor ieder wat wils.

Hosts zijn verplicht om certificaten of benodigde skills te tonen voordat een adventure, waarbij een verhoogd veiligheidsrisico is, op de website van Airbnb wordt aangeboden.
Ook wordt er rekening gehouden met dierenwelzijn.

Airbnb for work

Het regelen van een accommodatie voor zakenreizen kun je makkelijk doen via ‘Airbnb for work’.
Ook kun je hier terecht als je op zoek bent naar vergaderplekken of teambuildingactiviteiten.

Meer informatie vind je hier.

Carmen van Verseveld

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.