Skip to Content

Aladdin de musical AFAS Circustheater bezoeken

Aladdin de musical AFAS Circustheater bezoeken

Met de kinderen brengen we regelmatig een bezoek aan het theater; eerst de kindervoorstellingen en concerten, maar tegenwoordig ook de grotere producties. Zo zijn we al eens bij Cats geweest, naar de Lion King en vorig jaar met mijn dochter naar The Sound of Music.

Want niet alleen ik, maar ook de kinderen genieten er van. En tja, als dan de Broadway Musical Aladdin in Nederland te zien is, in het Nederlands dan is dat natuurlijk ook weer een zeer geschikte voorstelling om met de kinderen te bezoeken!

We hadden al in november kaartjes gekocht om hier met Sinterklaas heen te gaan, het zou het eerste jaar zijn dat de kinderen niet meer geloofden dus leek het ons leuk om er een gezellig gezinsmiddag van te maken. Helaas gingen toen net weer de theaters dicht in verband met de coronamaatregelen, dus heeft het even geduurd voordat het weer mogelijk was en we ook konden. Maar in maart was het alsnog zover.

Voorbereiding & Aankomst

Aladdin de musical Nederland in het AFAS Circustheater bezoeken met kinderen - Reis-liefde.nl

Voordat je naar het theater gaat zul je meerdere mailtjes ontvangen, zo word je bijvoorbeeld geadviseerd om een app te installeren waar je de kaartjes vindt. Deze heb je nodig om bij de zelfscanners in het theater te laten controleren.

Je krijgt dan ook een leuk introductiefilmpje te zien van Jasmine en het bericht dat er meer content beschikbaar wordt gemaakt in de toekomst. Ook kun je hier gebruik maken van de pauzedeal. Je kan echter ook gebruik maken van de bar om ter plekke een hapje en drankje te betalen zonder een heel ‘menu’ te bestellen.

Het circustheater is te bereiken met de tram vanaf het Centraal Station of Hollands Spoor, of met de auto, parkeren kan in de garage direct naast het theater. Als je iets eerder bent, zoals wij, kun je eerst nog even lekker uitwaaien op het strand of genieten van een heerlijk ijsje. Voor het theater staat een enorme gouden lamp met een medewerker die foto’s maakt.

De voorstelling

De voorstelling begint met een introductie van verschillende muziekjes die ook in de voorstelling terugkomen. Daarna gaat het doek open en staat de Geest op het podium die je verwelkomt en kennis laat maken met de magische stad Agrabah en de hoofdrolspelers met veel zang en dans.

Dan begint het verhaal zoals je kent van de Disneyfilm. Met Jasmine die een huwelijkspartner afwijst, Jafar die graag de sultan opvolgt als machtigste man van het land met als sidekick Lago en daarom Aladdin gevangen laat nemen na zijn ontmoeting met Jasmine om de lamp op te halen in de grot.

Net voor de pauze wrijft Aladdin over de lamp waarbij de geest tevoorschijn komt en het theater een groot spektakel vormt met meerdere kledingwissels en een heel intensieve scène. Geen wonder dat ze daarna even bij moeten komen, tijdens de pauze.

Na de pauze gaat het verhaal verder met de intocht van Aladdin met wederom een enorm aantal aan snelle kledingwissels, en het indrukwekkende De Wereld Wacht op een vliegend tapijt waarbij je je blijft afvragen hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. Daarna gaat het verhaal vrij snel met Jasmine die wil trouwen met Aladdin en zich klaarmaakt voor de bruiloft. Maar dan ziet Jafar zijn kans om de macht te grijpen en de lamp af te pakken…

Als het verhaal is afgelopen gaat het doek heel kort dicht om daarna weer open te gaan voor de finale waarin alle acteurs nog een keer op het theater verschijnen.

Wat vonden de kinderen er van?

Aladdin de musical Nederland in het AFAS Circustheater bezoeken met kinderen - Reis-liefde.nl
Aladdin de musical Nederland in het AFAS Circustheater bezoeken met kinderen - Reis-liefde.nl

De kinderen vonden het een groot feest; met name dochter liep dansend en zingend de zaal in tot groot vermaak van een aantal andere gasten. Het is gewoon heerlijk om te zien dat iemand zo helemaal op gaat in de belevenis.

Met name de Geest was een groot succes; dit karakter barst van de energie en weet de rol echt perfect neer te zetten. Normaal wordt deze rol vertoond door Stanley Burleson, maar toen speelde de stand-in Juliann Ubbergen en hij is ook fenomenaal.

Heel leuk ook zijn de grapjes die in de voorstelling voorbijkomen; van een aantal woordspelingen en verwijzingen tot en met het moment dat de Geest liedjes zingt uit andere musicals zoals Belle en het Beest en de Kleine Zeemeermin.

Helemaal indrukwekkend was het lied op het vliegende tapijt waarbij ze door de zaal zweven en er honderden lichten op het podium en daarbuiten aangaan als een sterrenhemel. Alleen jammer dat er dan iemand in de zaal, ondanks dat het vooraf gevraagd wordt, toch foto’s gaat maken tijdens de voorstelling en zelfs een paar keer flitslicht gebruikt.

Dochter was ook onder de indruk van de kostuums; met name die van de koninklijke dames die volop schitterden in het licht en versierd waren met duizenden kristallen. Ook de andere kostuums deden hier niet voor onder en met veel oog voor detail gemaakt. Het viel ook dat er een enorm aantal kostuums voorbijkwamen, achter de schermen waren ze echt heel snel met omkleden op sommige momenten.

Zoonlief (8 jaar) werd op sommige momenten met een duet of een solo iets onrustiger. Gelukkig duurden die momenten niet heel lang waarna het verhaal snel verder ging en zijn aandacht er weer helemaal bij zat. Hij was vooral fan van de Geest en ook Lago die zich ook helemaal uitleefde in zijn rol als sidekick van Jafar.

Waarom woensdagmiddagvoorstelling?

Tip: Ga je met kinderen kies dan voor een matinee (middag) voorstelling, die zijn er vooral op woensdagmiddag en in het weekend. De avondvoorstellingen beginnen relatief laat en aangezien de voorstelling 2,5 uur duurt en je dan nog naar huis moet kan dit een lange zit worden. De kinderen zijn ook moe aan het einde van de avond.

Daarnaast zijn de woensdagmiddagvoorstellingen ook een stuk goedkoper, want naar de musical gaan met het hele gezin is niet heel goedkoop. Soms zijn er ook kortingsacties, kun je sparen voor goedkope kaartjes of krijg je ze bij een loterij, maar dat ben ik voor Aladdin de musical nog niet tegengekomen.

Welke zitplaatsen zijn het beste in het AFAS circustheater?

In het AFAS circustheater heb je verschillende rangen en plekken voor stoelen waar je uit kan kiezen. Ik heb nu verschillende plekken geprobeerd en in principe heb je vanaf overal een prima beeld op het podium en kun je het verhaal van overal goed volgen.

Wel is het me opgevallen toen we vooraan in de loges zaten dat je dan heel erg schuin op het podium kijkt en je dus aan de ene kant de coulissen (zwarte gordijnen) in kijkt terwijl je mist wat er in de hoek aan de andere kant gebeurt. Ook vooraan zou ik niet snel zitten, je zit dan wel vooraan maar omdat je dan de hele tijd omhoog moet krijgen kun je last krijgen van je nek.

Over het algemeen geldt in het theater dat de stoelen het dichtst bij het licht en geluid de beste plaatsen zijn en je precies kan zien wat er gebeurt, in het AFAS circustheater zit dit in het midden achterin de zaal op rij 33, 34 en 35 tussen stoel 8 en 9. Zelf zou ik (zeker met kinderen) dan ook de stoelen in de AFAS loge adviseren, dan zit je niet in de ‘grote zaal’ waar de stoelen vrij laag op elkaar zitten en je met een beetje pech (ook met een zitverhoger) tegen de persoon voor je aankijkt.

Hier lopen de rijen iets hoger op, waardoor je sneller over de voorganger heen kijkt. Ook de rijen daarachter heb je een perfect zicht, dit keer zaten wij op rij 28 direct boven de ingang waarbij er helemaal niemand voor je zit en dat is goed bevallen. Met zijn tweeën of drieën zijn ook de 2e rangs stoelen 9 & 11 en 8 t/m 12 op rij 33, 34 en 35 goed te doen. Daar zat ik met mijn dochter bij The Sound of Music en dan heb je ook een goed zicht.

Middagje Scheveningen

Aladdin de musical Nederland in het AFAS Circustheater bezoeken met kinderen - Reis-liefde.nl
Aladdin de musical Nederland in het AFAS Circustheater bezoeken met kinderen - Reis-liefde.nl

Voor of na de voorstelling is het ook heerlijk een bezoekje te brengen aan het strand. Even lekker een wandeling maken over het strand en de boulevard, een ijsje eten of vers gebakken kibbeling. Een aantal restaurants hanteren ook een speciaal theatermenu waar je, naast het theaterrestaurant, voor of na de voorstelling kan lunchen of dineren.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.