Skip to Content

Alanya bezienswaardigheden

Alanya bezienswaardigheden

Alanya is een populaire badplaats in de Turkse Rivièra, en ligt tussen Side en Antalya aan de Middelandse Zee. De afgelopen 15 jaar is de stad snel ontwikkeld door het toerisme en is populair vanwege zijn zandstranden, kristalheldere wateren, historische bezienswaardigheden en bruisende nachtleven. Hier komen met name veel Nederlands, Britten, Duitsers, Scandinaviërs en Russen

In de meivakantie was ik hier samen met mijn zoon; hij wilde graag een hotel met zwembad en glijbanen in een aangenaam klimaat. We sliepen in een all-inclusive hotel en ik had me vooraf ingesteld op een relaxte vakantie.

Al snel bleek daar echter, in tegenstelling tot onze eerdere all-inclusive vakantie in Hurghada Egypte, meer te zien en doen dan verwacht. De excursies zijn ook zeer betaalbaar, we werden iedere keer bij het hotel opgehaald en daar ook weer afgezet.

De stad wordt omgeven door de majestueuze Taurus-bergen en biedt een schilderachtige achtergrond voor toeristen die willen genieten van de zon, de zee en het strand. Met zijn rijke geschiedenis, variërend van oude Romeinse ruïnes tot middeleeuwse kastelen, biedt Alanya ook een unieke culturele ervaring. Of je nu op zoek bent naar ontspanning, avontuur of een combinatie van beide, Alanya biedt voor elk wat wils.

Het centrum van Alanya

Het centrum van Alanya is een bruisend en levendig gebied, dat zich uitstrekt van de haven in het westen tot aan het beroemde Cleopatra-strand in het oosten. Het is een populaire bestemming voor toeristen van over de hele wereld, en biedt een mix van moderne faciliteiten en historische bezienswaardigheden.

Het centrum van Alanya is bezaaid met restaurants, bars, nachtclubs, winkels en markten, waar bezoekers kunnen genieten van de lokale keuken en winkelen voor souvenirs en andere items. Vergeet vooral ook niet af te dingen.

Het historische kasteel van Alanya, dat bovenop een rotsachtige heuvel staat, biedt een spectaculair uitzicht over de stad en de Middellandse Zee. Andere bezienswaardigheden in het centrum van Alanya zijn onder meer de Rode Toren, de Damlatas-grot en de oude haven. Het centrum van Alanya is gemakkelijk te bereiken via het openbaar vervoer.

Haven van Alanya

De haven van Alanya is een belangrijk kenmerk van de stad en biedt een pittoreske achtergrond voor een wandeling langs het water. Het is gelegen in het westelijke deel van het centrum van Alanya en is een drukke plek waar boten af en aan varen, variërend van kleine vissersboten tot grote jachten en cruiseschepen.

Vanuit de haven kunnen bezoekers ook boottochten maken om de prachtige kustlijn van de regio te verkennen en te genieten van de zon, zee en het strand. Dit gebeurt veelal met nagebouwde piratenschepen.

Op de kade vind je diverse aanbieders met informatieborden en folders. Het is zeker een aanrader om bijvoorbeeld een rondje te varen om de rots met het kasteel heen. Verder kan het leuk zijn om waterski’s of een wakeboard te huren.

Langs de kade zijn er tal van cafés en restaurants waar bezoekers kunnen genieten van verse visgerechten en andere lokale specialiteiten, terwijl ze genieten van het uitzicht op de haven. Niet alleen overdag, maar ook ’s avonds is de haven één van de meest levendige plekken van Alanya. Een groot gedeelte van het uitgaansleven speelt zich hier namelijk ook af. Niet alleen onder toeristen is de haven geliefd. Ook de Turken zelf, komen er geregeld.

Boulevard Alanya

De boulevard van Alanya is een prachtige promenade die langs de kustlijn van de stad loopt en een populaire bestemming is voor zowel toeristen als locals. Het is een levendige en bruisende omgeving, waar bezoekers kunnen genieten van de prachtige uitzichten op de Middellandse Zee en de majestueuze Taurus-bergen die de stad omringen.

Langs de boulevard zijn er tal van cafés, restaurants, bars, winkels en markten waar bezoekers kunnen genieten van de lokale keuken en winkelen voor souvenirs en andere items. Het is ook een populaire plek om te joggen, te fietsen of te wandelen, vooral in de vroege ochtend en de late namiddag wanneer de zon minder fel is.

De boulevard van Alanya is ook de thuisbasis van het beroemde Cleopatra-strand, dat zich uitstrekt langs de westelijke kustlijn van de stad. Met zijn fijn zand en helderblauwe wateren is het een populaire bestemming voor strandliefhebbers van over de hele wereld.

Kabelbaan

De kabelbaan is een populaire toeristische attractie gelegen en brengt bezoekers vanaf de voet van het Taurusgebergte naar het kasteel van Alanya op de heuveltop. Onderweg worden ze getrakteerd op een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en de Middellandse Zee.

De kabelbaan heeft een lengte van 900 meter en een maximale capaciteit van 1200 passagiers per uur. Het duurt ongeveer 10 minuten om de top van de heuvel te bereiken, waar het kasteel van Alanya zich bevindt.

De Alanya Kabelbaan is het hele jaar geopend en is operationeel van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Tickets kunnen worden gekocht bij het basisstation of online van tevoren.

Alanyakasteel

Het Alanyakasteel is een middeleeuws kasteel gelegen op de top van een heuvel in de stad Alanya, Turkije. Het kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw en diende als een verdedigingsfort voor de Seltsjoekse sultans. Het is uitgebreid gerestaureerd en is vandaag de dag een belangrijke toeristische attractie in de regio.

Het kasteel biedt een prachtig uitzicht over de stad en de Middellandse Zee en heeft een oppervlakte van ongeveer 6,5 hectare. Het bestaat uit verschillende secties, waaronder een citadel, paleisruïnes, wachttorens, kazernes en een moskee. Er zijn ook enkele musea en exposities in het kasteel, waaronder het Ethnografisch Museum en het Archeologisch Museum.

Bezoekers kunnen het kasteel bereiken via de Alanyakabelbaan of door een steile weg omhoog te wandelen. Het kasteel is geopend voor bezoekers en er is een toegangsprijs vereist. Het is een geweldige plek om de geschiedenis en cultuur van Turkije te verkennen en te genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de zee.

Rode Toren

De Rode Toren van Alanya is een beroemde toren gelegen aan de kust van de stad. De toren is ongeveer 33 meter hoog en is gebouwd in 1226 als onderdeel van de verdedigingswerken van de stad en was bedoeld om de scheepswerf te beschermen tegen piraten. Tegenwoordig is dit het symbool van de stad en prijkt zelfs op de stadsvlag.

De toren diende als een uitkijktoren en werd gebruikt als een vuurtoren om schepen te waarschuwen voor de rotsachtige kustlijn. De naam van de toren komt van de rode bakstenen die werden gebruikt bij de constructie.

De toren heeft acht verdiepingen en is tegen betaling toegankelijk voor bezoekers. Het interieur van de toren is ingericht als een museum dat de geschiedenis van de toren en de regio toont, met tentoonstellingen van artefacten en multimedia-presentaties.

Historische scheepswerf

De historische scheepswerf van Alanya is een oude scheepswerf gelegen aan de zuidkant van de stad. Het werd gebouwd in de 13e eeuw door de Seltsjoekse sultans en diende als een belangrijke locatie voor de bouw en het onderhoud van schepen voor de marine van het sultanaat.

De scheepswerf bestaat uit verschillende delen, waaronder droogdokken, werkplaatsen en opslagruimtes. Het is gebouwd met stenen muren en gewelfde plafonds en heeft een indrukwekkende architectuur. Het is een van de best bewaarde scheepswerven uit de middeleeuwen in de regio.

Vandaag de dag is de scheepswerf een toeristische attractie en een belangrijk historisch monument van de stad. Bezoekers kunnen de scheepswerf bezoeken en de geschiedenis van de scheepsbouw in de regio verkennen. Er is ook een museum in de scheepswerf waar tentoonstellingen te zien zijn van de scheepsbouwtechnieken uit de middeleeuwen.

Suleymaniye moskee

De Suleymaniye moskee is een historische moskee gelegen in het centrum van de stad. Het werd gebouwd in de 13e eeuw tijdens de Seltsjoekse periode en heeft door de eeuwen heen verschillende renovaties ondergaan.

De moskee heeft een opvallende architectuur met prachtige koepels en minaretten. Het interieur van de moskee is versierd met mozaïeken en prachtige tegelwerk. De Suleymaniye moskee is een belangrijk religieus en historisch monument in de stad en is geopend voor bezoekers.

Alanya (historisch) museum

Het Alanya Museum is een museum gelegen in de stad, dat zich richt op de archeologische en culturele geschiedenis van de regio. Het museum werd opgericht in 1967 en heeft een uitgebreide collectie van artefacten uit de prehistorische, Hellenistische, Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse periodes.

Het museum heeft verschillende zalen gewijd aan de geschiedenis van de regio, waaronder exposities van beeldhouwwerken, mozaïeken, juwelen, aardewerk en munten. Er zijn ook speciale tentoonstellingen gewijd aan de maritieme geschiedenis van de stad en de opgravingen van de nabijgelegen oude stad Syedra.

Een van de hoogtepunten van het museum is de collectie van de Seltsjoekse en Ottomaanse tapijten en weefsels. Er zijn ook tentoonstellingen van traditionele Turkse kleding en sieraden. Het museum is gevestigd in een Ottomaans herenhuis dat dateert uit de 18e eeuw en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de zee.

Alanya Atatürk Huis Museum

Het Atatürk Huis Museum is een museum gevestigd in het voormalige huis van Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter en eerste president van de Republiek Turkije. Het huis is gelegen in het centrum van Alanya en is zorgvuldig gerestaureerd om de originele architectuur en inrichting uit de jaren ’30 van de vorige eeuw te behouden.

Het museum toont persoonlijke bezittingen van Atatürk, waaronder meubels, schilderijen, boeken en foto’s. Het is een belangrijk historisch monument en een belangrijke toeristische attractie in de stad.

Alanya Gardens

Alanya Gardens is een park gelegen in het centrum van de stad. Het park biedt een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee en heeft een verscheidenheid aan bomen, bloemen en planten. Er zijn paden om te wandelen en verschillende bankjes en tafels om te picknicken.

Er zijn ook speeltuinen voor kinderen en een amfitheater dat gebruikt wordt voor evenementen en concerten. Het is een populaire ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking en een favoriete plek voor toeristen om te ontspannen en te genieten van het uitzicht.

Hamam / Turks Bad

Een Hamam is een traditionele Turkse badhuis waar mensen komen om te ontspannen en hun lichaam te reinigen. In Alanya zijn er verschillende hamams, waarvan sommige al honderden jaren oud zijn. Ze bieden een unieke ervaring waar bezoekers kunnen genieten van stoomkamers, hete stenen en massages.

In de hamams in Alanya wordt traditionele zeep gebruikt en de bezoekers kunnen genieten van verschillende behandelingen zoals een scrub of een oliemassage. Het is een ontspannende en culturele ervaring die je niet mag missen.

Uitkijkpunt Seyir Terasi

Het Uitkijkpunt Seyir Terasi is een populaire bezienswaardigheid in Alanya. Het biedt een prachtig panoramisch uitzicht op de stad Alanya en de Middellandse Zee. Het uitkijkpunt ligt op de top van een heuvel en is te bereiken met een kabelbaan of met de auto. Het is een perfecte plek om te genieten van de zonsondergang of om te genieten van het uitzicht over de stad en de oceaan.

Dimcayrivier

De Dimcayrivier is een populaire natuurlijke attractie in de buurt van Alanya. De rivier heeft helderblauw water en wordt omringd door prachtige bergen en bossen. Langs de oevers van de rivier zijn er verschillende restaurants en cafés waar bezoekers kunnen genieten van een hapje en een drankje.

Het is ook mogelijk om te zwemmen en te zonnen op de strandjes langs de rivier. Er zijn verschillende watersportactiviteiten beschikbaar, zoals raften, kanoën en waterfietsen. Ook zijn er meerdere glijbanen zodat je lekker kan afkoelen in het water.

Manavgat watervallen

De Manavgat watervallen liggen op ongeveer 80 km afstand van Alanya in Side. Het is een prachtige natuurlijke attractie die jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

De watervallen zijn ongeveer 3 meter hoog en hebben een breedte van ongeveer 40 meter. Er is een wandelpad langs de watervallen en er zijn verschillende restaurants en cafés in de omgeving waar bezoekers kunnen genieten van een hapje en een drankje.

Damlatas grotten

De Damlatas grotten zijn een natuurlijke attractie. De grotten zijn gevormd door kalksteenformaties en staan bekend om hun mooie stalactieten en stalagmieten. De grotten zijn ook beroemd vanwege hun helende werking.

De lucht in de grotten is namelijk rijk aan mineralen en is goed voor mensen met ademhalingsproblemen. Er is een speciaal gedeelte in de grotten waar bezoekers kunnen genieten van deze helende lucht.

Grotten van Dim

De Grotten van Dim zijn gevormd door kalksteenformaties en staan bekend om hun mooie stalactieten en stalagmieten.

Er is een wandelpad door de grotten en er zijn verschillende ruimtes waar bezoekers de indrukwekkende formaties van dichtbij kunnen bekijken. De grotten zijn een perfecte plek om even te ontsnappen aan de hitte en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Turkije.

Green Canyon

De Green Canyon is een prachtige natuurlijke attractie in de buurt van Manavgat, ongeveer 70 km van Alanya. Het is een prachtige canyon omgeven door groene heuvels en kristalhelder water. Er zijn boottochten beschikbaar waarbij bezoekers de schoonheid van de canyon van dichtbij kunnen bewonderen en kunnen genieten van het prachtige landschap.

Onderweg zijn er verschillende stops waar bezoekers kunnen zwemmen en genieten van de omgeving. De Green Canyon is een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Turkije.

Sealanya

Sealanya is een waterpark en dierentuin gelegen in de buurt van Alanya. Het biedt bezoekers de mogelijkheid om verschillende zeedieren van dichtbij te bekijken, zoals zeehonden, dolfijnen en walrussen.

Er zijn ook verschillende attracties en activiteiten, zoals waterglijbanen en zwembaden. Sealanya biedt ook educatieve programma’s aan waar bezoekers meer kunnen leren over de zeedieren en de oceaan. Het is een unieke ervaring en een populaire toeristische attractie in Alanya.

Waterparken Aquapark en Waterplanet

Aquapark en Waterplanet zijn twee populaire waterparken gelegen in de buurt van Alanya. Ze bieden een grote verscheidenheid aan waterattracties, zoals glijbanen, zwembaden en waterspeelplaatsen. Bezoekers kunnen ook genieten van de vele restaurants en cafés in het park.

De waterparken zijn een perfecte manier om af te koelen tijdens de warme zomers in Turkije en ze zijn een populaire toeristische attractie voor gezinnen.

Fire of Anatolia

Stranden Alanya

Alanya heeft een groot aantal prachtige stranden, waaronder de beroemde Cleopatra en Keykubat stranden. Hieronder vind je een beschrijving van beide stranden:

Cleopatra strand

Cleopatra strand is een van de meest populaire stranden in Alanya. Het strand heeft fijn, goudkleurig zand en kristalhelder water, omgeven door prachtige kliffen en groene heuvels.

Het strand heeft zijn naam te danken aan Cleopatra, de Egyptische koningin die hier zou hebben gezwommen tijdens haar bezoek aan de regio. Er zijn verschillende restaurants en bars langs het strand, evenals parasols en ligbedden die te huur zijn. Het is een perfecte plek om te zonnen, te zwemmen en te ontspannen.

Keykubat strand

Keykubat strand is een ander populair strand in Alanya. Het strand heeft ook fijn, goudkleurig zand en kristalhelder water, maar is over het algemeen minder druk dan Cleopatra strand. Het strand is genoemd naar Sultan Keykubat, die hier ooit een kasteel liet bouwen.

Er zijn verschillende voorzieningen beschikbaar, waaronder restaurants, douches en kleedkamers. Het strand is ook populair bij windsurfers vanwege de constante winden die er waaien.

Winkelen in Alanya

Alanya biedt een gevarieerd scala aan winkelmogelijkheden, van lokale markten tot moderne winkelcentra.

Neva Outlet is nog een ander winkelcentrum in Alanya dat de moeite waard is om te bezoeken. Dit centrum heeft meer dan 90 winkels met merkkleding, accessoires, schoenen, sportartikelen en huishoudelijke artikelen tegen betaalbare prijzen. Het heeft ook een speelruimte voor kinderen, een bioscoop en verschillende eetgelegenheden. Neva Outlet is vooral populair onder lokale bevolking en toeristen die op zoek zijn naar koopjes.

Hieronder vind je nog meer aantal plekken waar je kunt winkelen in Alanya:

 1. Alanya Bazaar: De Alanya Bazaar is een grote overdekte markt met meer dan 300 winkels en kraampjes. Hier vind je een grote verscheidenheid aan producten, waaronder souvenirs, kleding, sieraden, lederwaren, specerijen en meer.
 2. Alanyum Shopping Center: Dit moderne winkelcentrum heeft meer dan 100 winkels en biedt een mix van lokale en internationale merken. Het biedt ook een bioscoop, restaurants en cafés.
 3. Grand Bazaar: De Grand Bazaar is een openluchtmarkt die zich uitstrekt over verschillende straten en pleinen in het centrum van Alanya. Hier vind je alles van verse producten tot kleding, sieraden en souvenirs.
 4. Mavi Bazaar: Mavi Bazaar is een kleinschaligere, maar toch levendige markt waar je vooral lederwaren en souvenirs kunt vinden. Het is een goede plek om authentieke Turkse tapijten en andere handgemaakte items te kopen.
 5. Gold Center: Als je op zoek bent naar sieraden, dan is het Gold Center een goede keuze. Dit winkelcentrum heeft een grote selectie gouden en zilveren sieraden, evenals andere luxe accessoires.

Of je nu op zoek bent naar traditionele Turkse souvenirs of moderne merkkleding, Alanya heeft voor elk wat wils.

Eten en drinken

Alanya biedt een gevarieerde keuken met invloeden uit de Turkse, mediterrane en internationale keuken. Hieronder vind je een aantal suggesties voor eten en drinken in Alanya:

 1. Lokale gerechten: Probeer zeker lokale specialiteiten zoals Adana kebab, Iskender kebab, pide (Turkse pizza), borek (bladerdeeg gevuld met kaas of gehakt), en meze (Turkse voorgerechten) zoals hummus, tzatziki en aubergine salade.
 2. Zeevruchten: Als je van vis en zeevruchten houdt, dan is Alanya de juiste plek om te zijn. Er zijn tal van restaurants langs de kust die verse vis en zeevruchten serveren.
 3. Turkse thee en koffie: Turkse thee en koffie zijn niet te missen in Alanya. Probeer zeker een glas thee of Turkse koffie in een traditioneel café.
 4. Zoete lekkernijen: Turkse zoete lekkernijen zijn een absolute aanrader. Probeer zeker baklava, kadayif, sutlac (rijstpudding) en lokum (Turks fruit).
 5. Wil je alcohol drinken dan is een glas Efes, het meestverkochte Turkse pils, altijd een aanrader. Probeer echter ook eens een glas Turkse wijn of een glas raki. Deze anijsdrank wordt troebelwit zodra je er water bij doet.
 6. Als je een koffieliefhebber bent dan moet je natuurlijk een keertje Turkse koffie uitproberen. Vergeet niet dat je een bodempje moet laten staan, want daar zit het koffiedik in.
 7. Bars en uitgaansgelegenheden: Alanya heeft een bruisend nachtleven met tal van bars en clubs. Sommige van de populaire bars zijn Havana Beach Bar, Robin Hood Bar en Red Tower Bar.
 8. Eetgelegenheden: Er zijn tal van eetgelegenheden in Alanya, variërend van eenvoudige kebabzaken tot chique restaurants. Enkele van de aanbevolen restaurants zijn: Aspendos Restaurant, Red Tower Restaurant, Sey Restaurant, en Vanilla Lounge Restaurant.

Al met al biedt Alanya tal van mogelijkheden om te genieten van de Turkse keuken en een bruisend nachtleven.

Uitgaan in Alanya

Alanya staat bekend om zijn bruisende nachtleven met tal van bars, clubs en pubs. Het uitgaansleven van Alanya speelt zich met name af rond de oude haven. Je vindt hier vele cafés, discobars en discotheken. Ook zijn er drie openluchtdiscotheken te vinden. De meeste uitgaansgelegenheden zijn tijdens het hoogseizoen geopend tot ongeveer 03:00 uur en vaak zeven dagen per week.

Hieronder vind je een aantal suggesties voor uitgaan in Alanya:

 1. Havana Beach Bar: Deze populaire bar ligt aan het strand en biedt live muziek, een dansvloer en een breed scala aan drankjes en cocktails.
 2. Robin Hood Bar: Een andere populaire bar in Alanya, gelegen in het oude centrum van de stad. Het heeft een gezellige sfeer en biedt livemuziek en karaoke-avonden.
 3. Red Tower Bar: Deze bar is gelegen aan de voet van de Rode Toren en biedt een geweldig uitzicht op de haven. Het heeft een breed scala aan drankjes en cocktails en organiseert ook regelmatig themafeesten.
 4. Club Summer Garden: Deze club is een van de grootste en populairste clubs in Alanya en biedt een grote dansvloer en een geweldige sfeer. Het heeft ook regelmatig optredens van bekende DJ’s.
 5. Club Inferno: Een andere populaire club in Alanya, gelegen in het oude centrum van de stad. Het heeft een geweldige sfeer en biedt livemuziek en optredens van bekende DJ’s.
 6. Bistro Bellman: Deze bar biedt livemuziek, karaoke-avonden en een gezellige sfeer. Het heeft ook een breed scala aan drankjes en cocktails.

Al met al biedt Alanya tal van mogelijkheden voor een geweldig nachtleven en uitgaan. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen bar of een bruisende club, er is voor ieder wat wils.

Excursies Alanya en omgeving

Hieronder vind je een beschrijving van enkele populaire excursies die je kunt maken in Alanya en de omgeving:

Boottocht

Een populaire manier om de kustlijn van Alanya te verkennen is per boot. Tijdens een boottocht kun je genieten van het prachtige uitzicht op de kustlijn en de zee, en kun je onderweg stoppen om te zwemmen of te snorkelen. Wij deden de korte vaartocht rondom het kasteel, waarbij er iemand een demonstratie gaf door van de hoge rotsen te springen. Op de terugweg was er een party.

Meer informatie vind je hier.

Piratenboot

Een leuke manier om de kustlijn van Alanya te verkennen is per piratenboot. Tijdens deze excursie vaar je langs de kustlijn en kun je onderweg genieten van het prachtige uitzicht op de zee en de kust. Ook dit is zeker een aanrader, de vaartocht duurt niet lang en is daardoor ideaal ter afwisseling.

Meer informatie vind je hier.

Jeepsafari

Voor de avontuurlijke reiziger is een jeepsafari een leuke optie. Tijdens deze excursie ga je met een jeep de bergen in en rijd je over onverharde paden langs de kust. Onderweg kun je genieten van het prachtige landschap en kun je stoppen bij lokale dorpen. Dit is een van de excursies die wij hebben gedaan en zoonlief vond dit fantastisch, hij heeft het er nog steeds over dat hij achterop de jeep mocht staan.

Meer informatie vind je hier.

Quadsafari

Een andere avontuurlijke excursie is een quadsafari. Tijdens deze excursie rijd je op een quad door de bergen en over onverharde paden langs de kust. Je kunt onderweg stoppen bij lokale dorpen en genieten van het prachtige landschap. Ook deze excursie hebben we gedaan, maar dan de korte route in een vallei. In plaats van quads, kun je ook kiezen voor een buggy.

Meer informatie vind je hier.

Raften

Voor de adrenaline-junkies is raften een populaire excursie in de omgeving van Alanya. Tijdens deze excursie ga je raften op de rivier de Manavgat, waar je door stroomversnellingen en over watervallen raast.

Meer informatie vind je hier.

Duiken Alanya

Als je geïnteresseerd bent in duiken, dan is Alanya een geweldige plek om te duiken. Er zijn verschillende duikcentra in Alanya die excursies aanbieden naar de beste duiklocaties in de omgeving. Hier kun je genieten van het prachtige onderwaterleven van de Middellandse Zee.

Meer informatie vind je hier.

Perge, Aspendos & Side

Tijdens deze dagexcursie bezoek je de oude steden Perge, Aspendos en Side. Perge was een oude Griekse stad met een rijk erfgoed aan ruïnes, waaronder een amfitheater en een stadion. Aspendos staat bekend om zijn goed bewaard gebleven Romeinse amfitheater en Side is een oude havenstad met tal van overblijfselen uit de Hellenistische, Romeinse en Byzantijnse tijd.

Meer informatie vind je hier.

Kekova & Myra

Tijdens deze dagexcursie bezoek je de antieke stad Myra en de prachtige kustlijn van Kekova. Myra is een oude stad met tal van ruïnes, waaronder een amfitheater, een Romeins bad en een goed bewaard gebleven Lycische rotsgraven. Kekova is een prachtig gebied met kristalhelder water, waar je kunt zwemmen, snorkelen en genieten van het uitzicht op de overblijfselen van de oude stad Simena.

Meer informatie vind je hier.

Pammukkale & Hierapolis

Tijdens deze dagexcursie bezoek je de prachtige witte kalksteenterrassen van Pammukkale en de oude stad Hierapolis. Pammukkale is een UNESCO-werelderfgoedlocatie met witte kalksteenterrassen gevormd door het warme water dat uit de aarde opborrelt. Hierapolis is een oude Romeinse stad met tal van overblijfselen, waaronder badhuizen, een amfitheater en een necropolis.

Meer informatie vind je hier.

Cappadocië

Een van de populairste dagexcursies vanuit Alanya is een 2-daags bezoek aan de regio Cappadocië, die bekend staat om zijn unieke geologische formaties, zoals de sprookjesachtige schoorstenen en grotwoningen. Tijdens deze excursie kun je genieten van het prachtige landschap, bezoek je de ondergrondse steden en kerken en maak je een ballonvaart over de regio voor een adembenemend uitzicht vanuit de lucht.

Meer informatie vind je hier.

Geschiedenis van Alanya

Alanya is een stad aan de Middellandse Zee in het zuiden van Turkije. Het is een van de populairste toeristische bestemmingen in het land vanwege de vele historische bezienswaardigheden en prachtige stranden. De geschiedenis van Alanya gaat terug tot de 4e eeuw voor Christus, toen de stad werd gesticht als een klein vissersdorpje.

In de loop van de geschiedenis is Alanya door verschillende beschavingen bewoond en veroverd. De stad was achtereenvolgens in handen van de Perzen, de Macedoniërs, de Romeinen, de Byzantijnen en de Seltsjoeken. Onder de Seltsjoeken groeide Alanya uit tot een belangrijke havenstad en een centrum van handel en cultuur.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Alanya is het kasteel, dat werd gebouwd door de Seltsjoeken in de 13e eeuw. Het kasteel staat op een heuveltop en biedt een prachtig uitzicht over de stad en de Middellandse Zee. Andere historische bezienswaardigheden in Alanya zijn onder meer de Rode Toren, een Ottomaanse uitkijktoren uit de 13e eeuw, en de Damlatas Grotten, een netwerk van grotten gevuld met stalactieten en stalagmieten.

In de moderne tijd is Alanya uitgegroeid tot een belangrijk toeristisch centrum, met veel hotels, restaurants, bars en clubs. Toeristen kunnen genieten van zon, zee en strand, maar ook van de rijke geschiedenis en cultuur van de stad.

Overnachten in Alanya

Kleopatra Dreams Beach Hotel

Dit moderne hotel ligt direct aan het strand van Kleopatra en biedt kamers met uitzicht op zee, een buitenzwembad, een restaurant en een bar. Het hotel ligt op slechts 10 minuten lopen van het centrum van Alanya.

Meer informatie vind je hier.

Long Beach Resort & Spa Deluxe

Dit luxe resort ligt direct aan het strand en biedt kamers en suites met uitzicht op zee of de tuin, meerdere restaurants en bars, een buitenzwembad, een spa en wellnesscentrum en een fitnessruimte. Het hotel ligt op ongeveer 15 minuten rijden van het centrum van Alanya.

Meer informatie vind je hier.

Goldcity Tourism Complex

Dit resort ligt op een heuvel en biedt kamers, suites en villa’s met uitzicht op zee of de bergen, een waterpark, meerdere restaurants en bars, een buitenzwembad, een spa en wellnesscentrum en een fitnessruimte. Het hotel ligt op ongeveer 20 minuten rijden van het centrum van Alanya.

Meer informatie vind je hier.

Alaiye Resort & Spa Hotel

Dit grote resort ligt aan het strand en biedt kamers en suites met uitzicht op zee of de bergen, meerdere restaurants en bars, een buitenzwembad, een spa en wellnesscentrum en een fitnessruimte. Het hotel ligt op ongeveer 20 minuten rijden van het centrum van Alanya.

Meer informatie vind je hier.

Sultan Sipahi Resort Hotel

Dit hotel ligt in het historische centrum van Alanya en biedt kamers met uitzicht op de tuin, een buitenzwembad, een restaurant en een bar. Het hotel ligt op loopafstand van bezienswaardigheden zoals het Alanya kasteel en de Rode Toren.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.