Skip to Content

Algarve vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Mooiste stranden

Algarve vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Mooiste stranden

Portugal is niet direct een populaire vakantiebestemming met kinderen, terwijl het dat wel kan zijn. Ik ben hier een keer eerder geweest, tijdens de babymoon 4,5 jaar geleden toen ik zwanger was van de eerste. Heerlijk is het daar, het klimaat, de natuur, de vriendelijkheid van de mensen en vooral ook de rust.

Ja, het is toeristisch maar toch ook weer niet. Het is geen Spanje met de Costa Blanca nog wat, geen Ibiza, Languedoc-Roussillon Frankrijk of Toscane Italië. Dat komt onder andere doordat een groot deel van deze kuststrook een natuurgebied is.

Hierdoor is gemotoriseerde watersport zoals bananenboten en dergelijke niet toegestaan. En dat maakt het juist zo bijzonder. De azuurblauwe oceaan zorgt ervoor dat de lucht bijzonder schoon is, zandstranden, de groene beplanting in tegenstelling tot de rest van zuidelijk Europa, dat er al snel dor en kaal uitziet. Tot slot is dit een ideale plek voor een actieve vakantie. Dit is zeker een regio waar je een keer geweest moet zijn.

Algarve

Steden als Lagos en Faro hebben een mooie oude binnenstad. Het heuvelachtige binnenland van de Algarve ligt vlak achter de kust en is nog vrijwel onaangetast. Op bepaalde punten aan de kust van de Algarve is er een heus waddengebied, dat bij vloed overstroomt. Bij vloed is het water diep genoeg om in te varen. De Algarve staat ook bekend om zijn schone lucht en heerlijke klimaat.

Linda en ik waren een week in Faro, de hoofdstad van deze streek, in maart 2012. We genoten van het heerlijke weer, het lekkere eten en uiteraard van veel geschiedenis en cultuur. Ook maakten we uitstapjes vanuit Faro naar bezienswaardigheden in de omgeving. Hier vinden jullie mijn tips.

Faro

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Faro - Mamaliefde.nl

Faro is de hoofdstad van de populaire vakantiebestemming de Algarve in het zuiden van Portugal. De stad is vooral in de periode van april tot en met oktober een drukke vakantiebestemming en het vliegveld bedient alle badplaatsen en vakantiebestemmingen in de Algarve. Fenicische en Carthaagse handelsposten aan de Ria Formosa groeiden uit tot een belangrijke Romeinse haven, Ossonoba en werd in 1540 een stad.

De Moren versterkten de stad, maar konden geen weerstand bieden tegen de legers van Alfonso III, die de stad in 1249 veroverde. Er volgde een tijd van welvaart, tot in 1596 de Earl of Essex de stad plunderde en afbrandde. De herbouwde stad werd in 1755 opnieuw verwoest door een aardbeving, die een blijvende invloed had.

Voor stranden en een zonvakantie kun je beter naar de vakantiedorpen in de buurt reizen als Albufeira. Het verkeer is, zeker in het oude gedeelte, vaak erg druk en met de auto moeilijk toegankelijk ook door de vele eenrichtingstraatjes. Probeer het openbaar vervoer in de stad of neem de benenwagen. Met mooi weer is een wandeltocht extra leuk door de winkelstraatjes.

Lees ook: Faro bezienswaardigheden

Lagos

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Lagos - Mamaliefde.nl

Van Faro naar Lagos met de regionale trein duurt ongeveer 1 uur en 45min. Het drukke, vrolijke Lagos is misschien wel de populairste vakantiebestemming in de Algarve. De ontspannen sfeer trekt voornamelijk jongeren, die hier komen voor de goedkope winkeltjes, de vele bars en restaurants, het drukke nachtleven aan de zuidkust en de prachtige nabijgelegen stranden en rotsen.

Naast al deze weldaad heeft de stad ook een rijk historisch erfgoed, waar de lokale bevolking terecht zeer trots op is. Stadsmuren: De stadsmuren met funderingen uit de Romeinse tijd, zijn later versterkt door de Arabieren en de christenen. Het best behouden deel, gerestaureerd in de 16de eeuw, bevat een Manueline-venster. Hier zou Dom Sebastião de stad hebben toegesproken voor zijn vertrek.

Lees ook: Lagos bezienswaardigheden

Albufeira

Algarve vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Mooiste stranden - Reisliefde

Albufeira is een populaire toeristische bestemming gelegen aan de zuidkust van Portugal in de regio Algarve. De stad staat bekend om zijn prachtige stranden, bruisende nachtleven en pittoreske oude stad. Vlakbij deze stad vind je ook Lagoa met Zandsculpturen Algarve.

Het hart van Albufeira is zijn oude stad, die gevuld is met schilderachtige witgekalkte gebouwen en smalle geplaveide straatjes. De oude stad heeft veel restaurants en bars en is de perfecte plek om te genieten van een maaltijd of een drankje terwijl je de charmante sfeer opneemt.

Albufeira staat ook bekend om zijn prachtige stranden, die tot de beste van de Algarve behoren. Praia dos Pescadores is het populairste strand in de stad en de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de zon. Andere opmerkelijke stranden in de omgeving zijn Praia da Oura, dat bekend staat om zijn levendige bars en clubs, en Praia do Túnel, dat toegankelijk is via een tunnel uitgehouwen in de kliffen.

’s Nachts komt Albufeira tot leven met een bruisend nachtleven. De stad heeft een breed scala aan bars en clubs, waarvan er veel tot in de vroege uurtjes geopend blijven.

Tavira

Algarve vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Mooiste stranden - Reisliefde

Tavira ligt ongeveer 30 kilometer ten oosten van Faro en op 20 km met de Spaanse grens. Van Faro naar Tavira met de regionale trein duurt ongeveer 45 min. Met zijn tijdloze sfeer en elegante, traditionele charme is het geen wonder dat het kustplaatsje wordt gezien als het gezelligste en meest pittoreske stadje van de Algarve.

Deze stad bestaat uit twee gedeelten, en wordt gescheiden door de rivier de Galâo. Tavira wordt ook weleens Venetië van de Algarve genoemd. In dit plaatsje vind je veel historische bezienswaardigheden. Zo is het omringd door de restanten van een stadswal. Over de rivier ligt de Ponte Romana, een brug die wellicht stamt uit de Romeinse tijd.

In het midden van de stad staat een vervallen kasteel van Tavira, van hieruit, heb je een mooi uitzicht over het centrum van Tavira. Heel veel is er niet meer over van dit kasteel maar de tuinen maken er een klein sprookje van. Vlakbij dit kasteel staan 2 kerken. In het verleden was Tavira een “broedplaats” voor geestelijken. Ondanks dat er niet zoveel mensen woonden waren er maar liefst 20 kerken! en meerdere kloosters. Nu wonen er vooral veel kunstenaars in Tavira.

Lees ook: Tavira bezienswaardigheden

Sagres

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Lagos - Mamaliefde.nl

Sagres is een stadje dat al eeuwen geleden door Hendrik de Zeevaarder, die vanaf hier vertrok om de rest van de wereld te ontdekken, erg belangrijk werd. Sagres ligt dan ook echt bijna in het zuidoostelijke puntje van Portugal. Met de mountainbike kan je Cabo de Sao Vincente met vuurtoren in een half uurtje bereiken. Heel erg groot is het stadje verder niet. Je hebt er een fort, met kapel waar nog de oude originele windroos ligt. Rondom Sagres kun je prachtig wandelen en vind je onder meer monumentale menhirs uit 3000 v. Chr.

Estoi & Milreu

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Estoi - Mamaliefde.nl

Als je iets meer het binnenland ingaat, krijg je veel meer mee van de lokale cultuur. Estoi is een zeer rustig plattelandsdorpje ten noorden van Faro. Er gaat een bus naar toe. Iets naast het hoofdplein ligt het Palácio do Visconde de Estói, een 19de-eeuws rococopaleis dat nu deels een hotel is, maar er zijn een aantal zalen te bezichtigen. Verder zijn vooral de tuinen vol palmbomen, fonteinen en een terras dat is versierd met blauwe en witte azulejos een aanrader.

Vanaf hier is het tien minuten lopen naar Milreu. Dit Romeinse complex uit de 1ste of 2de eeuw, wordt gedomineerd door de apsis van de tempel, die in de 5de eeuw werd verbouwd tot een christelijke basiliek. Ook zijn de muren van een groot herenhuis te zien met een badplaats. Namelijk een 19de-eeuws kasteel en goed bewaarde ruïnes van een Romeinse villa en kathedraal uit 200 na Chr. Hier kan je helemaal rondlopen, en zelfs een deel van de villa staat nog overeind. Ook zijn er meerdere mozaïeken nog compleet.

Olhaõ

Algarve vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Mooiste stranden - Reisliefde

Dit ligt halverwege de treinrit naar Tavira (op 12 min van Faro).  En is één van de drukste vissershavens van de Algarve en ligt ten oosten van Faro. De hele stad is afhankelijk van de visvangst, wat ook blijkt uit de 17de-eeuwse kerk, gebouwd met giften van plaatselijke visserslui. In de kapel van Nossa Senhora dos Aflitos (Igreja Matriz) bidden vrouwen bij slecht weer voor de veilige terugkeer van hun mannen.

De kubusvormige huizen, met platte dakterrassen en geveltrappetjes, geven blijk van het feit dat de stad ooit zeer goede handelsbetrekkingen had met Noord-Afrika. De 1,3 km lange boulevard is één van de mooiste in de Algarve. Hier vind je groene parken en kinderspeelplaatsen. Ook vallen de rode markthallen op. Hier wordt verse vis, groenten en fruit verkocht. Verder zijn er natuurlijk genoeg restaurantjes en terrasjes.

Quinta da Lago

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Quinta de Lago - Mamaliefde.nl

Quinta da Lago is een zeer populair gebied in de Algarve voor een vakantie. Zowel in de winter als in de zomer. Daarom vind je hier meerdere hotels en vakantieparken. Je vind hier onder andere drie golfbanen en is daarom ook zeer populair als golfbestemming, maar ook voor gezinnen met kinderen. Overal zag je gezinnen met jonge kinderen, maar dat komt natuurlijk ook omdat het nog vakantie is en de wat oudere kinderen nog naar school gaan. Opvallend was de rustige sfeer die je overal ziet. Iedereen; van de mensen die hier werken tot en met de gasten en kinderen zijn heerlijk relaxt. Geen gekrijs of wat dan ook maar lekker rustig aan.

In dit gebied vind je een aantal centrale faciliteiten onder de naam Quinta da Lago die voor iedereen toegankelijk zijn (al dan niet tegen betaling). Zoals een winkelcentrum die erg mooi is vorm gegeven. Bij de poorten vind je verschillende nestjes met zwaluwen die hier rondvliegen. Binnen de mall zijn er diverse restaurantjes en winkeltjes. Vooral veel kledingshops. In het midden is er een fonteintje en je kan hier ook prima zitten op een terras.

In de shoppingmall vind je ook een kidsclub en in het midden van het winkelcentrum ligt een enkele minigolfbaan. Je vindt hier een aantal restaurants en cafés, allemaal onder de vlag van Quinta do Lago. Opvallend is dat waar je ook zit, om wat te drinken of te eten, overal hebben ze grote speeltuinen zodat je kind niet stil hoeft te zitten aan tafel maar heerlijk kan spelen. Met kleinere kinderen kan je ook rustig met je kinderwagen manoeuvreren tussen de tafels door zodat je je kind naast je kan hebben in de eigen wagen.

Rio Formosa

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Ria Formosa- Mamaliefde.nl

In het oostelijk deel van de Algarve vind je voor de kust een 60 km lang labyrint van kanalen, eilandjes, uiterwaarden en zandbanken, met daarachter een lagune tussen de stranden Praia do Garrão en Praia da Manta Rota. Vanuit de lucht lijkt het natuurpark Ria Formosa een prachtige lapjesdeken van blauwe lagunes, witte stranden en groene eilanden.

In 1987 werd het gebied uitgeroepen tot natuurpark. Het beslaat een oppervlak van ruim 18.000 ha en is van groot belang voor trekvogels. Het is dan ook een internationaal erkend “wetland” bestaande uit zandbanken en moerassen aangezien het hier onderhevig is aan eb en vloed. De diversiteit aan ecosystemen heeft een gevarieerde fauna aangetrokken waaronder talrijke vogelsoorten.

Het beste kan je je bezoek beginnen bij het informatiecentrum (Centro de Educação Ambiental de Marim) waar je ook aanlegt met de boot vanaf Faro. Hier staan de beste paden en observatiepunten aangeven om vogels te bekijken of naar het strand te wandelen met de wilde golven. Het park organiseert ook tochten in oude traditionele boten waar vroeger tonijn mee werd gevist.

Ria Formosa; Ilha Deserta

Algarve vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Mooiste stranden - Reisliefde

Deze mooie tocht over de waterwegen van het Parque Natural da Ria Formosa is misschien wel de beste manier om deze gevarieerde wetlands te bezoeken. (Rua Do Alportel 36, Faro) Ook boottochten vanuit Olhaõ (hele jaar door).

Ria Formosa is een uitgestrekt natuurgebied dat bestaat uit vele eilandjes voor de kust van Faro en helemaal richting Spanje uitstrekt. Misschien kan je het nog het beste vergelijken met de Slufter in Nederland. Een gebied dat bij vloed onder water staat en bij eb vrijwel leeg komt te staan waardoor er sprake is van een bijzondere flora en fauna. Bij de stad Faro vertrekt er een boot waarmee je naar een eiland kan varen. Zo zie je echt veel van het natuurgebied en wat er leeft. Bij het eiland kan je genieten van het strand, een mooie wandeling maken of lekker eten bij een lokaal visrestaurant.

Meer informatie vind je hier.

(Mini) Golf

Algarve vakantie; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Mooiste stranden - Reisliefde

Niet alleen in Quinta de Lago, maar op meerdere plaatsen vind je grote groene golfbanen en trainingscentra waar je lessen kan volgen om te leren golfen en heb je ook een minigolfbaan. Zelf vond ik dit een beetje het midden hebben tussen midgetgolf en minigolf. Ook hier heb je een oefenbaantje waar je even je slag kan oefenen om vervolgens de baan op te gaan.

In totaal zijn er negen holes die een exacte kopie zijn van wereldwijd bekende golfbanen in Engeland, USA en Qatar. Aan het begin staat ook aangegeven in hoeveel pars je dit gemiddeld kan halen. Toch was het erg spannend en werd pas op de laatste baan bij de laatste slag duidelijk wie er ging winnen. Ik, weliswaar met één en twee punten verschil. Daarna hebben we even heerlijk op het terras gezeten met uitzicht op de golfbaan.

Paardrijden

Bij de bossen kan je ook terecht voor een ritje op een paard. Deze manege is in Engelse handen en biedt in samenwerking met Martinhal verschillende arrangementen aan. Zo verblijf je met een aantal personen in een villa en ga je vijf uur (iedere dag een uur) paardrijden. Natuurlijk kan je dit ook uitbreiden naar meer uren. Je begint in de bak zodat ze kunnen zien of je beginner bent of al wat meer ervaren.

Als je voor het eerst op een paard stapt, krijg je eerst even ‘les’ en loopt er iemand naast je. Anders mag je je heerlijk uitleven in de bossen, wederom onder begeleiding. Voor kinderen is er ook de mogelijkheid om een ponyvakantie te boeken. Daarbij ga je niet alleen paardrijden maar geef je het paard ook te eten en leer je hoe je het paard moet verzorgen.

Mountainbike

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Mountainbike- Mamaliefde.nl

De Algarve is licht heuvelig en daardoor een populaire bestemming om te mountainbiken. Je zal je wel iets moeten inspannen, maar niet veel. Op sommige stukken, zeker langs de kust, zijn er dan ook speciale fietspaden aangelegd.

Ooievaar spotten

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen ooivaar spotten- Mamaliefde.nl

Tot slot zal je in de Algarve zeer veel ooievaars vinden, met name in de periode maart tot en met juni. Ze overwinteren namelijk net zoals de flamingo’s in de Rio Formosa en hebben in deze periode een broedseizoen. Aan de rand van het stadje Faro broeden jaarlijks diverse paartjes ooievaars, als je dus de hoogte ingaat kom je erg dichtbij. Onder andere bij de kathedraal kan je de kerktoren beklimmen en als je geluk hebt, een paar ooievaars van zeer dichtbij spotten. Overdag zijn ze ook vaak op de vlaktes van Ria Formosa te zien. En ook na die tijd kun je ze nog tegen komen, al is de kans stukken klei

Aquaparken en entertainment

Mocht je toch liever naar een groot aquacentrum gaan of andere entertainment, het is niet heel veel, maar toch meer dan genoeg. Zo heb je in Quareira een Showpark wat het grootste water- en amusementpark is van Portugal met onder andere een golfslagbad, watertrein en water coaster. In de winter hebben ze de grootste ijsbaan van Portugal. In Almancil, het dorpje naast Quinta do Lago vind je een go-karting track wat een exacte kopie is van het formule 1 circuit in Brazilië.

Daarnaast zijn er ook meerdere lokale dierentuinen of themaparken zoals de Lagos Zoo en Parque da Mina, een themapark over de ijzermijnen (Caldas de Monchique). Zoomarine Algarve is een familie themapark met een groot aquarium en presentaties over het leven onder water en ook zeker een aanrader met kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Mooiste stranden in de Algarve

Vakantie Portugal Algarve met Kinderen Lagos - Mamaliefde.nl

In het gebied van de Ria Formosa vind je om de paar kilometer ook een opgang naar het strand. Als je een auto hebt gehuurd kan je hier tegen betaling parkeren onder beschutte plaatsen. Vanuit het hotel rijdt er echter ook meerdere keren per dag een shuttle naar het strand. Vanaf dit punt loop je over een enorme houten brug richting de duinenrij naar het strand.

Vanaf de brug zie je de mosselzoekers en ook vele krabbetjes die hier leven. Halverwege de brug ruik je de ziltheid al van het strand. Op het moment dat wij hier waren stond er een fris windje waardoor er wat golven waren. Met je kind kan je je dan nog prima vermaken op het strand.

Omdat het strand in een natuurgebied ligt, vind je hier geen gemotoriseerde watersport zoals bananenboten etc. Meer richting de oceaan kom je ook veel stranden tegen die verscholen liggen tussen de rotsen. Iedere keer is het dus weer een verrassing wat je tegenkomt. De stranden hier in de Algarve zijn zeer schoon vanwege het water dat aangevoerd wordt door de oceaan. Daardoor is het op sommige plaatsen goed mogelijk om dolfijnen te spotten. Als je hier op het strand ligt kan je je zo inbeelden dat je op een of ander tropisch eiland bent, maar dan met meer faciliteiten in de nabije omgeving.

Overnachten in de Algarve

Of je nu gaat voor een zon, zee en strandvakantie, de vakantie wilt combineren met iets meer cultuur of toch gaat voor een sportieve vakantie met mountainbiken en golfen. Hier in de Algarve kan het allemaal. Het is ook een bestemming die zeer geschikt is met kinderen.

 • Corendon; Bij Corendon heb je de keuze uit een veelzijdig aanbod aan hotels en appartementen. Alle accommodaties worden met grote zorg geselecteerd om je vakantie zo zorgeloos mogelijk te maken. Of je nu kiest voor all-inclusive (ultra) of alleen logies. Bij de selectie wordt er gelet op de locatie. Het aanbod vind je hier.
 • TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? TUI doet er alles aan om reizigers een onvergetelijke vakantie te bezorgen en de verwachtingen te overtreffen. De belofte is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
 • Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
 • Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
 • De Jong Intra Vakanties; Voor als je op zoek bent naar populaire autoreizen of pakketreizen, ook in combinatie met een cruise of een busreis. Het aanbod vind je hier.
 • Belvilla; Voor een onvergetelijke vakantie is er altijd een Belvilla: Belvilla heeft een verrassend en breed aanbod aan unieke vakantiehuizen met typische streekkenmerken op prachtige locaties. Het aanbod vind je hier.
 • Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een betaalbare en unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
 • ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.
 • Suncamp Holidays; Dit is onderdeel van ASCI Eurocampings, maar dan met een specifieke selectie van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Alle campings liggen aan een strand of hebben een mooi zwembad. Het aanbod vind je hier.
 • Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
 • Eliza was here; Op zoek naar een kleinschalige vakantiebestemming in een authentiek hotel of een rustieke B&B, dan is dit een aanrader. Compleet met vlucht en huurauto. Het aanbod vind je hier.
 • SNP- Actief en avontuurlijk; Ideaal voor als je van actieve en avontuurlijke vakantie houdt en graag wandelt. Het aanbod bestaat uit zowel groepsreizen als individuele rondreizen met een aanbod van campings of hotels. Het aanbod vind je hier.

Meer tips voor een perfecte vakantie in de Algarve vind je bij een Rugzak vol Verhalen.

Zijn jullie al eens in de Algarve op vakantie geweest?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Kleine Prinses schreef:

  wij zijn in mei naar de Algarve geweest. Ik zou er niet meer naar toe gaan eerlijk gezegd. Mijn dochter is daar enorm ziek geworden (ziekenhuisopname toen we thuis kwamen) door daar een bacterie op te doen.
  natuurlijk kan dat overal gebeuren, maar als je zo een ervaring hebt dan heb je rap een mening he 😉 .
  Het is er wel heel mooi!

 2. Volgmama schreef:

  Ik ben zelf eens in Albufeira geweest daar was het ook prachtig!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.