Skip to Content

Alhambra bezoeken; van Nasrid paleis tot Generalife tuinen en Alcazaba Fort

Alhambra bezoeken; van Nasrid paleis tot Generalife tuinen en Alcazaba Fort

Een van de meest populaire bezienswaardigheden in Andalusië, of zelfs heel Spanje is het Alhambra; een combinatie van Moors Fort en paleis. Het Alhambra ligt op een heuvel aan de rand van de stad, vanaf hier kun je kijken op de witte huizen in het dorp en aan de andere kant de besneeuwde heuveltoppen van de Sierra Nevada.

Alhambra bezoeken

Het Alhambra is een populaire bezienswaardigheid, met name het Nasrid paleis. Wil je dit paleis bezoeken wordt het zeker in het hoofdseizoen aangeraden om op tijd (paar dagen of zelfs weken van te voren) online kaartjes te reserveren voor een bezoek. Vanuit het UNESCO-werelderfgoed is er een quotum met betrekking tot het maximum aantal bezoekers om dit te behouden voor de toekomst.

Het Alhambra is de hele dag te bezoeken met een kaartje, voor het Nasrid paleis moet je een specifiek tijdsslot reserveren. Je kan dan zelf kiezen om eerst een bezoek te brengen aan de rest van het fort en daarna het paleis of andersom. Overal staan ook medewerkers die vragen voor welk tijdsslot je hebt gereserveerd om je de juiste kant op te dirigeren.

Als je aan komt rijden is er een ruime parkeerplaats waar je tegen betaling de auto kwijt kunt. Als je vroeg in de ochtend bent kun je vooraan parkeren, anders is het een klein stukje lopen. Het is ook mogelijk om in Granada zelf te parkeren en vervolgens naar boven te lopen, of gebruik te maken van de bus of taxi’s die tot in het Alhambra mogen rijden.

De Nasriden

De Nasriden was een Arabische islamitische dynastie, afstammelingen van de Arabische clan Sa’d ibn Ubadah die de overheersers waren van dit deel van het Iberisch Schiereiland rondom het Emiraat Granada. Het Nasridenrijk werd in 1237 gesticht door de sultan en betrof het gebied rondom Granada, Almeria en Malaga.

Naast de strijd met de Spaanse bevolking werden ze ook aangevallen door de Meriniden uit Marokko. Rond de 13e eeuw werd de stad Granada flink uitgebreid en werden er in het Alhambra verschillende paleizen gebouwd en uitgebreid waaronder het Leeuwenhof. In de 15e eeuw was Granada het laatste Moorse gebied dat heroverd werd door de katholieke koningen vanuit Castilië en Aragon.

Nasrid Alhambra

Het Nasrid Alhambra was een paltsstad, bedacht en gebouwd in dienst van het Koninklijk hof. De structuur van de stad is gebaseerd op Moorse en Andalusische tradities. De stad bestond uit drie delen; het Alcazabafort dat een militaire functie had, het paleis waar de Sultan en zijn naaste familie woonden en zelfs een compleet dorp waar de bewoners zoals de bewakers en hun gezinnen konden wonen als er dreiging diende.

Het Alhambra werd omgeven door een stadsmuur om het dorp te verdedigen. In de muur waren meerdere torens en vier hoofdpoorten; twee naar het noorden en twee naar het zuiden. Vanaf het fort heb je een goed uitzicht over de omgeving en kun je de vijand zien aankomen. Vanaf het Alhambra Alta heb je een prachtig uitzicht op de Sierra Nevada. Een deel van deze muren zijn verwoest door Napoleontische troepen in 1812.

In de medina was een complete stad aangelegd rondom de hoofdstraat Calle Real die van west naar oost liep. Deze is nog steeds herkenbaar en voorzien van cipressen die schaduw bieden. Aan het einde van de straat vind je de Puerto del Vino en de ingang van de Alcazaba. Door het dorp is een heel netwerk aangelegd van kanalen en aquaducten om alle huizen van stromend water te voorzien waarvan de Acequia Real de ‘hoofdader’ is. Dit is een genieus aangelegd systeem dat het water vanaf de Darro-rivier transporteerde naar de huizen en de tuinen en vijvers.

In het lager gelegen gedeelte waren de huizen waar ambtenaren en bedienden van het hof woonden. Een deel hiervan is nog te herkennen aan de opgravingen. Ook waren hier wat grotere huizen zoals het Abencerrajespaleis wat na de Reconquista werd gebruikt als San Francisco-klooster. In het hoger gelegen deel van de stad woonden de ambachtslieden. Hier zijn onder andere glasovens, leerlooijerij en munterij ontdekt.

De stad was naast woningen compleet voorzien van openbare Arabische baden, een moskee, winkels etc. Ook is er een begraafplaats van de sultan. Tegenwoordig vind je hier nog de Santa Maria de la Alhambra, een 17e-eeuwse kerk die is gebouwd op de plaats van de Mezquita Mayor (moskee). Ook is er een museum rondom de muzikant Angel Barrios.

San Francisco klooster

Dit klooster werd in de 16e eeuw gebouwd op de ruïnes van een Moors paleis. Tegenwoordig is het in gebruik als Parador, een hotel in een nationaal monument waar je kan overnachten. Vanaf dit klooster werden ook de praalgraven van de Katholieke vorsten voorbereid die in de Koninklijke Capel in Granada werden begraven.

Via de kelder kom je uit op het terras waar je heerlijk kunt zitten in een rustige omgeving en goed kunt eten. De bediening is hier echter niet heel snel, we zaten al bijna een half uur voordat ze de bestelling kwamen opnemen (en aan de bar doorgeven kon niet).

Alcazaba

Het Alcazaba was een fort voor het elitegarnizoen dat de paltsstad bewaakte. Vanaf het plein kom je via de hoofdingang het fort binnen op een soort binnenplein. Ook kun je hier de Torre del Homenaje beklimmen met uitzicht over het Generalife en het Nasridenpaleis. Vanaf hier konden ze ook patrouilleren rondom het gehele Alcazaba.

Om de Plaza de Armas te bereiken moest je door een poort met een hoek die er voor zorgde dat je hier niet zo makkelijk kan binnenstormen. Dit is een open ruimte waar in vredestijd militaire parades plaatsvonden en in oorlog de verdediging werd gehuisvest. Hier vind je ook de Barrio Militair; een militaire woonwijk voor het elitegarnizoen en hun familie van de sultan.

Palacios Nazaríes

Voor toegang tot het Nasridenpaleis heb je een speciaal ticket met tijdsslot nodig. Een kwartier voordat dit tijdsslot ingaat moet je in de rij staan. Bij de ingang word je identiteitsbewijs gecontroleerd, het ticket is hieraan gekoppeld en geeft toegang tot het paleis. Eenmaal in het paleis kun je daar net zolang rondlopen als je zelf wilt.

Het Nasridenpaleis was de plek waar de sultan en zijn naaste familie leefden en bestaat uit drie delen; het Mexuar (administratieve en openbare deel van het complex) het Palacio Comares (de officiële residentie van de sultan met troon) en het Palacio de los Leones (de privévertrekken van de Sultan. Het complex bestaat uit verschillende paleizen en ruimtes die werden toegevoegd door nieuwe heersers. Het paleis staat vooral bekend om de prachtige decoraties met veel oog voor detail.

 • Je betreedt het paleis via het Mexuarpaleis, nu vind je hier een 14e-eeuwse kamer die wordt gebruikt als ministeriële raadszaal en wachtkamer. Dit is ook het oudste deel van het paleis.
 • De Patio del Cuarto Dorado is een binnenplaats waar de audiënties plaatsvonden. Hier vind je ook de gouden kamer en de ingang van het Palacio de Comares met een prachtige gevel van geglazuurde tegels.
 • De gouden kamer is een van de mooiste zalen van het paleis en wordt zo genoemd vanwege het prachtig gedecoreerde houten plafond dat is aangelegd door Mohammed V. De kamer werd gebruikt door bestuurders en secretarissen van islamitische rechtbanken om de vonnissen uit te voeren. In de bovenverdieping verbleef de keizerin Isabel van Portugal in de zomer van 1526 en later de gouverneurs en burgemeesters van het Alhambra.
 • Het Palacio de Comares werd gebouwd door sultan Yusuf I als zijn officiële residentie. Het paleis werd aangelegd rondom de Patio de los Arrayanes (Patio van de Myrtle) met rechthoekig zwembad. Een deel van het plein wordt overschaduwd door het later aangelegde Palacio de Carlos V. Je vindt hier ook de Torre de Comares, de Sala de la Barca en de Salon de los Embajadores.
 • In de Salon de los Embajadores werden onder andere de onderhandelingen gevoerd met christelijke afgezanten. Deze kamer heeft een indrukwekkende koepel met meer dan 8000 stukken cederhout in sterrenpatroon die symbool staan voor de zeven hemelen uit de Islam.
 • Het Palacio de los Leones werd gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw in opdracht van Mohammed V. In het midden vind je het Patio de los Leones waar gebruik is gemaakt van de gulden snede. Op het midden van het plein vind je de marmeren fontein met 12 marmeren leeuwen, waar het plein naar genoemd is. Vanaf de vier kamers die grenzen aan dit plein lopen vier waterstromen die symbool staan voor de vier rivieren in het paradijs. De paviljoens worden ondersteund door 124 kolommen die verschillende symmetrische assen heeft.
 • Rondom de patio vind je diverse ruimtes en zalen waaronder de Sala de los Abencerrajes met een achthoekig druipsteenplafond en fontein. De Sala de los Reyes met een met leer bekleed plafond dat is beschilderd door 14e-eeuwse christelijke kunstenaars. De Sala de Dos Hermanas is vernoemd naar de twee enorme platen van wit marmer aan beide kanten van de fontein en beschikt over een indrukwekkende muqarnas koepel met in het midden een ster en 5000 kleine cellen die lijken op de sterrenbeelden. Tot slot vind je hier de Mirador de Daraxa met uitkijkpunt over de tuin. Dit is het meest recente paleis dat hier werd toegevoegd.
 • Vanaf de Sala de Dos Hermanas is er een doorgang naar de Estancias del Emperador (Kamers van de Keizer) die zijn gebouwd voor Carlos I in 1520 en later zijn gebruikt door Washington Irving.
 • Tot slot kom je via de Patio de la Reja en Patio de Lindaraja (sinaasappelgaard) in de Jardines del Partal; de terrastuinen, vijver en rozentuin.

Na een bezoek aan het paleis kun je kiezen om via de poort een bezoek te brengen aan het Palacio de Carlos V of het pad te volgen naar het Generalife.

Palacio de Carlos V

Het meest recente paleis binnen de muren van het Alhambra is het Paleis van Karel V. Keizer Karel V trouwde in 1526 met Isabella van Portugal en samen brachten ze hier de wittebroodsweken door. De keizer gaf toen ook opdracht om hier een eigen paleis te bouwen maar dan in renaissancestijl. Hiervoor werd een deel van het oorspronkelijke dorp afgebroken en werd voor een deel betaald door moslims die zich bekeerden tot christen zodat ze in Granada konden blijven komen.

In 1527 begonnen ze met de bouw van het paleis van twee verdiepingen met een vierkant grondplan met in het midden een cirkelvormige patio dat wordt omgeven met Ionische en Dorische stijlen. Via de toegangspoort kom je terecht op het binnenplein en dat biedt toegang tot de vertrekken. Alleen de zuidelijke en westelijke gevels zijn volledig versierd. De noord- en zuidkant niet omdat ze verbonden zijn met de paleizen van het Alhambra. Tegenwoordig vind je op de tweede verdieping het Museo de Bellas Artes de Granada.

Jardines y Palacio Generalife

Het Generalife was een paleis met tuinen dat functioneerde als zomerpaleis voor de Nasridische sultans. Oorspronkelijk was dit paleis verbonden met het Alhambra door middel van een overdekte loopbrug over het ravijn. Het Generalife is een van de oudste nog bestaande Moorse tuinen. Het paleis en de tuinen werden aangelegd aan het begin van de 14e eeuw en bestaat uit de Patio de la Acequia met een lange vijver omringd door bloemen, fonteinen en kolommen zoals de typische middeleeuwse El-Andalus tuinen en de Jardin de la Sultana. Ook vond je hier de moestuinen waar het eten werd verbouwd voor het hof.

Het paleis en de binnentuinen zijn te bezoeken via een vaste looproute. Je kunt nu alleen nog de tuinen bezoeken en door de ramen van het uitzicht over de stad genieten. Vroeger kon je hier ook naar boven, dit was nu niet meer mogelijk. Nadat je door het paleis bent gewandeld kun je via de watertrap naar boven naar een romantisch uitkijkpunt en een oude moskee.

De huidige tuinen / park rondom het paleis werden aan het begin van de 20e eeuw aangelegd met paden die in traditionele granadese stijl zijn ingelegd met kiezelmozaïek. Een deel van de tuinen worden gerenoveerd naar hoe het er vroeger uit heeft moeten gezien. Ook is hier een openluchttheater waar in de zomer een muziekfestival wordt georganiseerd.

Andalusische monumenten

Naast het Alhambra, Alcazaba en Generalife zijn er in de stad Granada ook een zestal Andalusische monumenten te bezoeken waarvan er vier worden beheerd door het Alhambra.

El Bañuelo (Arabisch badhuis)

El Bañuelo is een Arabische openbaar badhuis dat al in de 11e eeuw werd aangelegd. Dit is het oudste en best bewaarde Arabische badhuis (‘hamam’) van Andalusië. Dit is een van de weinige Moorse gebouwen die niet werd gesloopt nadat de Spaanse Koningen hier weer aan de macht kwamen. Heel groot is dit badhuis niet, het bestaat uit een paar kamers; de koude kamer, die gebruikt werd als kleedkamer, de lauwwarme kamer, voor de massages, de warme kamer, waar de grote baden zich bevinden. Kijk ook vooral naar boven naar de gewelven met achthoekige of stervormige gaten.

Tip: Je kunt dit badhuis bezoeken met een combinatieticket die je bij het Alhambra kan kopen, maar op sommige momenten (vaak zondag) is het ook gratis te bezoeken. Check dit dus vooraf voordat je extra geld uitgeeft.

Corral del carbon

De Corral del Carbón is oorspronkelijk een graanbeurs en steenkool (alhóndiga) die gebouwd werd in 1336 tijdens de Moorse overheersing. Daarnaast diende het als overnachtingsplaats (Karavanserai) voor voorbijtrekkende handelaren. Na de Reconquista werd het gebruikt als theater en gemeenschapshuis. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor culturele organisaties. Je komt binnen via een hoefijzervormige toegangspoort en een binnenplaats met galerij. Boven het binnenplein hangt er een net waar druiven groeien.

Palacio Dar al-Horra

Dar al-Horra is een voormalig 15e-eeuws Nasrid-paleis. Dar al-Horra betekent paleis van de dame, vermoedelijk omdat dit het huis was van de moeder van Boabdil, de laatste heerser van Granada. Daarvoor stond er een ander Nazaripaleis. Sinds het begin van de 16e eeuw werd het gebruikt als onderdeel van het klooster van Santa Isabel la Real. Nu is het een historisch monument en toegankelijk voor bezoekers.

Casa Morisca de la Calle Horno de Oro

Het Casa Morisca aan de Calle Horno de Oro is van origine een typisch Nasrid-huis met één verdieping, waaraan in de 16e eeuw een tweede verdieping is toegevoegd.

Casa del Chapiz

Deze huizen behoorden tot twee Moorse families die na de verovering zich bekeerden tot Christenen zodat ze hier konden blijven wonen. Vanuit de huizen heb je een prachtig uitzicht op het Alhambra. Het is mogelijk om de tuinen en de patio’s te bezoeken. Op de bovenste verdieping vind je tegenwoordig kantoren die niet publiek toegankelijk zijn.

Casa de Zafra

Dit huis werd gebouwd aan het einde van de 14e eeuw. Na de verovering werd het huis gegeven aan de Zafrafamilie waarna het onderdeel werd van het Santa Catalina de Sienaklooster. In de 20e eeuw werd het weer eigendom van de stad en gerestaureerd naar de originele staat. Tegenwoordig wordt dit gebruikt als toeristisch kantoor.

Overnachten in / bij het Alhambra

Wij kozen er voor om in Granada te overnachten en dan niet in het stadscentrum, maar juist bewust naast de ingang van het paleis zodat we daar in de ochtend om 9.00 openingstijd naar binnen konden. Je vindt daar een aantal hotels, wij verbleven in het hotel Crisol Guadelupe. Zij hebben namelijk hotelkamers met een balkon en uitzicht op het Alhambra. Ideaal om na een bezoek aan het paleis even bij te komen en te genieten van het mooie weer. Ook dit hotel maakt gebruik van de parkeerplaats van het Alhambra, wel kun je een kortingskaart krijgen.

De medewerkers waren ook heel behulpzaam, zo was de balkonkamer tijdens het boeken maar 1 van de 2 nachten beschikbaar maar hadden ze dit omgeboekt zodat we toch twee nachten in deze kamer konden slapen en niet hoefden te verplaatsen. Ook voor het regelen van een taxi waren ze zeer behulpzaam. In de ochtend kun je hier ook ontbijten en is er een uitgebreid ontbijtbuffet.

Meer informatie vind je hier.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.