Skip to Content

Alkmaar; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Alkmaar; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Vandaag neem ik jullie mee naar Alkmaar, vooral bekend als dé kaasstad van Nederland, naast Gouda uiteraard. De Alkmaarder heet dan in de volksmond ook wel kaaskop, hoewel ik niet zeker weet of dat als compliment of scheldwoord wordt beschouwd. Toen ik er laatst was, heb ik het niet uitgeprobeerd…

Kaas

Kaas is in elk geval altijd al erg belangrijk in Alkmaar geweest. Al in de Middeleeuwen werd er in kaas gehandeld en in 1492 vond er een opstand plaats van het Kaas- en Broodvolk tegen de belastingverhoging door de stadhouder.

Nog steeds kun je tussen april en september naar de wekelijkse traditionele kaasmarkt. Maar: Alkmaar is natuurlijk veel méér dan alleen maar kaas. De zin “bij Alkmaar begint de victorie” zal toch nog wel iets van de geschiedenisles naar boven brengen.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Alkmaar in 1573 belegerd door de Spanjaarden, maar overwonnen ze uiteindelijk de vijand. Dit wordt elk jaar op 8 oktober nog groots gevierd. Verder was Alkmaar een rijke stad in de 17de eeuw en dat is nog steeds te zien in de gezellige binnenstad!

Binnenstad & hofjes Alkmaar

De binnenstad van Alkmaar en het Westerhoutkwartier zijn beschermd stadsgezicht met oude grachten met huizen uit de 16de tot de 19de eeuw, en acht hofjes. Het oudste is het Huis van Zessen, dat al in 1510 werd gesticht voor zes oude rooms-katholieke mannen. Het huis van Achten (ja 8 mannen…) stamt uit 1657.

Daar vlakbij ligt het Hof van Sonoy, toch wel het bekendste in Alkmaar. Dit was een klooster dat in 1572 in handen kwam van het stadsbestuur en gebruikt werd om mensen op te vangen die dakloos waren geraakt doordat hun huizen werden gesloopt. Het leuke van hofjes vind ik altijd dat het rustpuntjes zijn in de vaak drukke binnenstad. Je waant je even in een andere wereld.

Grote Kerk Alkmaar

Als je met de trein naar Alkmaar komt en je loopt naar de binnenstad dan zie je al vrij snel de mooie toren van de Grote of Sint-Laurenskerk. Op deze plaats gingen in de 10de eeuw de eerste mensen wonen. Niet veel later ontstond hier ook een kerkje. In de 15de eeuw werd er begonnen met de huidige kerk in Brabantse gotiek. Het is sinds 1572 een protestantse kerk.

De kerk is niet altijd geopend voor bezoek, maar mocht je naar binnen kunnen, bekijk dan vooral de twee prachtige orgels uit de 16de en 17de eeuw en de schildering van het Laatste Oordeel uit 1518, één van de grootste van Nederland.

Meer informatie vind je hier.

Stadhuis

Als je voorbij de kerk de Langestraat inloopt, waar je ook erg leuk kunt winkelen, kom je langs het schitterende stadhuis. Ga even uit het gedrang staan van het winkelende publiek om rustig de gevel te bekijken met een bordes met trap en leeuwen, vijf dakkapellen, twee pinakels en een prachtig torentje. Je kijkt je ogen uit en ik kan me heel goed voorstellen dat dit een geliefde trouwlocatie is.

Waagplein

Als je helemaal doorloopt langs vele leuke gevels en winkeltjes en restaurantjes in oude panden, kom je vanzelf uit bij het Waagplein. Hier staat het mooie Waaggebouw. Op dit plein wordt in de zomer de kaasmarkt gehouden. In het Waaggebouw is het Hollands Kaasmuseum en de VVV gevestigd.

Let ook even op als de klok gaat slaan, want er is een leuk carillon met ruitertjes te bekijken en te beluisteren. Uiteraard draait het museum om de bereiding van zuivelproducten en de handel, maar er worden ook wisseltentoonstellingen gehouden en er is een speurtocht voor kinderen.

Stadswandeling met speurtocht

Stadswandelingen maken zijn altijd erg leuk, maar soms misschien een beetje saai. Niet in Alkmaar. Bij het VVV verkopen ze een stadswandeling met een speurtocht voor kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Musea in Alkmaar

Kaasmuseum

Behalve het Kaasmuseum is er een museum over the Beatles te vinden, een Biermuseum en het Op Art Museum over optische verschijnselen in de kunst, fotografie en nieuwe media.

Meer informatie vind je hier.

Stedelijk museum Alkmaar

Daarnaast vind ik zelf het Stedelijk Museum (vlakbij de Grote Kerk) een echte aanrader. Op een interactieve manier, aan de hand van vertellingen van verschillende mensen uit die tijd, wordt je door de stadsgeschiedenis geleid. Met uiteraard Alkmaars Victorie en de Gouden periode erna in de stad als hoogtepunt in de vaste collectie. Verder is er oude en moderne schilderkunst te zien.

Meer informatie vind je hier.

Uitjes in de omgeving van Alkmaar

Rondvaart & Zaanse Schans

In en rond Alkmaar is veel water en wat is er nu leuker dan vanuit een bootje deze gezellige en mooie stad te bekijken? Dat kan met een rondvaart door de binnenstad, maar ook net daarbuiten of naar andere steden in de omgeving, zoals Amsterdam of de Zaanse Schans.

Meer informatie vind je hier.

De Eilandspolder

Net buiten Alkmaar ligt het beschermde natuurgebied De Eilandspolder. Hier kun je bijvoorbeeld varen met een fluisterboot, roeiboot of kano. Er zijn verschillende vaarroutes uitgezet en drie eilandjes zijn speciaal ingericht om te picknicken.

Meer informatie vind je hier.

Kerkemeertje en uilenbosje met laarzenpad

Vlakbij het dorp West-Graftdijk liggen het Kerkemeertje en het Uilenbosje. Bij het Kerkemeertje is een ondiepe vogelplas met een vogelkijkhut en door het Uilenbosje loopt een laarzenpad met ook een uitzichtpunt. Uiteraard kun je er verder prima wandelen en je kunt er vissen.

Meer informatie vind je hier.

Vlindorado

En is het net als jij er bent wat slechter weer of wil je iets heel anders doen? Ga dan naar Waarland, tussen Alkmaar en Schagen, want daar is Vlindorado. Dit is één van de grootste overdekte tropische vlindertuinen van Europa.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Vlindorado vlindertuin & indoor adventure golf

Uitgaan/evenementen

Zoals ik al eerder schreef kun je gezellig winkelen in Alkmaar en dan is het natuurlijk fijn dat dit ook op zondag kan. Iedere zondag is het namelijk koopzondag in de binnenstad!

Ook de Kaasmarkt had ik al genoemd, maar daarnaast heb je ook nog de Kinderkaasspelen tussen half juli en half september op vrijdagen tussen 10u en 12u. Kinderen leren het vak van kaasdrager en alles wat daarbij komt kijken. Ze krijgen er een echt kaasdiploma!

Houtpop is een benefietfestival georganiseerd door de Rotary Alkmaar en Cultuurpark De Hout. Een middag vol live muziek, een popquiz, kinderactiviteiten enz.

Het belangrijkste evenement van het jaar is natuurlijk de Victoriefeesten in de eerste week van oktober. Verschillende festivals, feesten, openluchttheatervoorstellingen en nog veel meer. De 8 october Vereeniging organiseert activiteiten rondom het herdenken en vieren van de historische gebeurtenissen. Van alles is er te zien en te doen en echt niet alleen leuk voor Alkmaarders zelf!

Wat is jouw favoriete uitstapje in Alkmaar?

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.