Skip to Content

Tips en ervaringen alleen reizen met baby

Tips en ervaringen alleen reizen met baby

Alleen op vakantie gaan kan zeker een uitdaging zijn, helemaal met kinderen of zelfs een jonge baby. Maar dat is zeker geen reden om je er door te laten weerhouden. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer ouders die alleen reizen met baby. Ook dat hoeft zeker niet heel ingewikkeld te zijn.

Het voordeel van reizen met baby is dat hij of zij zich over het algemeen makkelijk aanpast en nog geen eigen mening heeft. Wel zijn er een aantal praktische dingen waar je rekening mee dient te houden:

Accommodatie kiezen

Als je op vakantie gaat is het altijd verstandig om bij de keuze van het hotel rekening te houden met het gezelschap. Zoals in dit geval met baby. Let bijvoorbeeld op dat er een babybedje aanwezig is of zelfs kinderstoelen in het restaurant / ontbijtzaal.

Als je op vakantie gaat ben je al snel geneigd om meer mee te nemen dan normaal, en dan is het fijn dat dit al aanwezig is. Vraag ook voor de zekerheid of er bedtextiel aanwezig is, op sommige locaties is wel een bedje aanwezig maar dien je dat zelf mee te nemen.

Kies je voor een zonvakantie; dan kan het handig zijn om een wat kleinschaliger hotel te kiezen met bijvoorbeeld kamers met een terras. Zo kan je kindje gewoon op de kamer slapen en jij toch genieten van het mooie weer buiten zonder dat je moeilijk hoeft te doen met portofoons. Vaak zijn kleinschaliger accommodaties ook wat klantvriendelijker en zullen ze je sneller met iets helpen.

Daarnaast kan het handig zijn op vakantie met baby om een accommodatie te kiezen waar je zelf kan koken, zodat je niet iedere avond met baby in een restaurant hoeft te eten. Of als ze wat ouder zijn en zelf mee-eten, je rekening kan houden met de smaakontwikkeling van je kind of om te voorkomen dat ze iedere avond pasta of patat eten. Of check of de kamer beschikt over een bad of douche en wat je kind thuis gewend is.

Lees vooral ook de reviews en check bijvoorbeeld of het hotel niet al te dunne muren heeft, zodat de rest van de gang mee kan genieten als je baby last krijgt van darmkrampjes (als jij iets anders gaat eten dan normaal krijgt je baby dat via de borstvoeding ook mee bijvoorbeeld).

Draagzak versus buggy

Op vakantie moet je je natuurlijk ook verplaatsen; het kan dan handig zijn om zowel een buggy als draagzak mee te nemen om even je handen vrij te nemen.

De buggy kun je gebruiken om de handbagage aan te hangen / in op te bergen terwijl je de baby in een draagzak draagt en ook zo meeneemt aan boord van het vliegtuig. Als je een buggy meeneemt met het vliegtuig dient het er wel een te zijn die je kan inklappen.

Afhankelijk van de bestemming kan een draagzak ook een must zijn; Venetië in of het strand op met een buggy is bijvoorbeeld absoluut geen aanrader. Terwijl het voordeel van een buggy die je ook plat kan klappen kan zijn dat je je kind daar makkelijker in kan laten slapen terwijl jij gaat eten.

Voeding

Baby’s krijgen vaak nog borstvoeding of kunstvoeding. Als je borstvoeding geeft en normaal kolft is het handig om iets van een handkolf mee te nemen zodat je altijd en overal even de druk kan verlichten indien nodig. Een grote xl-hydrofiel mee en je kan in theorie overal borstvoeding geven, maar dan met de nodige privacy.

Krijgt je baby kunstvoeding dan is het handig om een stevige thermosfles mee te nemen (die tegen een stootje kan) en te zorgen dat je altijd warm water bij je hebt. Veel hotels hebben een waterkoker, en anders goed om daar rekening mee te houden als je een hotel kiest.

Je kunt dan ook als je op pad bent een flesje maken. In het vliegtuig zijn de stewardessen vaak heel behulpzaam en in het hotel kun je altijd even vragen bij de receptie / keuken of ze de flesjes willen uitkoken.

Spelen

Wat erg handig is zijn de zogenaamde Play & Go vloerkleedtassen; deze kun je zowel neerleggen op de grond om zo een veilige speelplaats te creëren voor je kind, of door aan een touwtje te trekken samen te knopen zodat je een tas krijgt en het speelgoed makkelijk kan meenemen.

Er zijn hier ook speciale varianten voor die geschikt zijn op het strand. Handig om ook mee te nemen als handbagage op het vliegveld; zo kun je je kind ook even op de grond laten spelen bij de gate.

Deze vind je hier.

Zonvakantie

In de zomer kan er zeker in de wat zuidelijker landen een fellere zon staan dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Kies je er toch voor om dan te gaan, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende kindvriendelijke zonbescherming mee neemt zoals zonnebrand en aftersun.

Maar ook hoedjes en uv-zwemkleding zodat je kind niet verbrandt tijdens het zwemmen. Ook wasbare zwemluiers kunnen handig zijn; dan hoef je niet een heel pak zwemluiers mee te nemen of ter plekke te kopen.

Toestemming

Tot slot als je alleen gaat reizen met een kind kun je steekproefsgewijs gecontroleerd worden of je wel toestemming hebt van de vader om het kind mee te nemen op vakantie. Hiervoor is een handig formulier dat je hier vindt. Of zorg er voor dat je een bewijs hebt dat jij alleen het gezag hebt over het kind.

Lees ook: Toestemming alleen reizen met kinderen

Contactpersoon

Bij sommige vakantieorganisaties vragen ze ook om een contactpersoon / thuisblijver voor het geval er iets gebeurt. Zeker als je alleen op vakantie gaat is het handig om deze te vermelden. Stel dat er wat met jou gebeurt, dan weet de organisatie bij wie ze moeten zijn.

Het kan ook handig zijn om bijvoorbeeld een briefje in je portemonnee te dragen met contactgegevens voor het geval dat. Je hoopt en verwacht het natuurlijk niet, maar better safe than sorry.

Proefvakantie; alleen reizen met baby

Uiteindelijk is het vooral een kwestie van doen en ervaring op te doen met praktische dingen zoals naar de wc gaan terwijl je met baby bij je er dus niemand om even op te letten etc.

Wat mij heeft geholpen is om ‘klein’ te beginnen dus een nachtje weg met baby in Nederland op een vakantiepark. Dan kun je zelf even ervaren hoe of wat het is om alleen met een kind op vakantie te gaan, hoe je dat doet met bagage, eten in de avond / slapen etc (ook al ga je dan nog niet vliegen of iets dergelijks).

Je weet dan precies waar je tegenaan loopt op vakantie met baby, maar ook wat toch handig is om mee te nemen of wat je juist toch waarschijnlijk niet nodig hebt.

Welke tips heb jij nog voor alleenreizende ouders met baby?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.