Skip to Content

Dagje uit: Allerhande Kerstfestival met kinderen

Vandaag stond er een enorm leuk uitstapje op de planning; namelijk naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. In de zomer ben ik daar ook al geweest en dat was erg gezellig. Dit weekend staat het echter compleet in het teken van het Kerstfestival dat door de Allerhande werd georganiseerd.

Aankomst Allerhande kerstfestival

Vanaf het Station Utrecht was het al enorm goed geregeld, één keer per uur rijdt er een trein naar het station Maliebaan en werd er omgeroepen dat er extra bussen waren ingezet.

Op het perron zelf waren er extra servicemedewerkers aanwezig die ons adviseerden om naar voren te lopen aangezien het daar veel rustiger was en er nog genoeg ruimte over was. Bij het spoorwegmuseum was het echt heel druk en door de ramen zagen we dat het in het eerste gedeelte ook echt heel erg druk was.

De ‘file’ was vooral bij het uitcheckpoortje van de ov-chipkaart en vervolgens een klein oponthoud bij de kaart- en tascontrole. Daarom besloten we direct door te lopen naar het ontbijt, hoofdgerecht en dessert afdeling. Er stond namelijk een groot bord dat je de wegwees. Meteen als je het museumgedeelte binnenkomt, dat nu opvallend leeg is. Alle treinen die daar een paar maanden geleden nog stonden waren allemaal weggereden. In plaats daarvan stond er een enorme draaimolen die het helaas niet deed.

Sprookjesbostheater

Het eerste gedeelte waar we terecht kwamen ging over het ontbijt. Hier stonden een aantal kraampjes met brood, boter, yoghurt en kaas en worst. Ook verse jus d’orange en appelsap kon je hier proberen. Daar werd dus meteen al lekker van gesnoept. Maar goed dat het overal kleine hapjes waren.

Halverwege kwamen we de heks en draak tegen uit het Sprookjesbos van de Efteling. Zij nodigden ons uit om naar het theater te komen voor de voorstelling. Dat zagen we natuurlijk wel zitten, dit was gelijk even een rustig plekje waar ze wat rond konden lopen. Het was verder namelijk vrij druk, toen we net aankwamen hoorde ik achter me hier al opmerkingen over dat we kinderen meenamen in deze drukte…

We hoefden maar heel even te wachten tot de voorstelling begon, een korte voorstelling van ongeveer een kwartier en zeker een aanrader als je met kinderen een bezoek brengt aan dit festival. Of zelf even rustig wilt zitten.

De draak, Assepoester, heks en de fakir speelden een rol in deze leuke voorstelling waar ik natuurlijk niet teveel van ga verklappen. Het was echt een minimusical compleet met zang en dans. Op het einde mochten de aanwezige kinderen ook op het podium komen om mee te dansen. Dat was toch wel een beetje spannend.

Winterpret

Vanaf het theater loop je ook zo naar buiten waar het Knibbel Knabbelhuisje stond. Hier kan je workshops volgen voor jong en oud met onder andere koekjes, cakejes en ginger bread versieren. Deze duren een klein uur en je kan gewoon binnenlopen. Er is echter wel beperkt ruimte dus zorg dat je er op tijd bij bent! Hier vind je ook de ijsbaan waar je je kunstjes kan laten zien.

Je kan hier schaatsen huren of genieten van een heerlijke versnapering. Daar tegenover stonden ook twee stalletjes van Koopmans met in het ene stalletje hartige kaasoliebollen en de ander chocoladeoliebollen. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen! Het begon helaas een beetje te miezeren dus gingen we snel weer terug naar binnen.

Hoofdgerechten

Nadat we weer binnen waren liepen we al snel tegen een kraampje aan met allerlei heerlijke puddingen. Ze hadden diverse smaakjes in combinatie met een topping. Om deze te proeven moest je echter wel betalen, dit was de enige plaats waar daar om gevraagd werd.

Nu ging het slechts over 50 cent, dus daar lieten we ons niet door weerhouden. Heerlijke bitterkoekjespudding met witte- en melkchocoladepastilles 😉 Daarnaast stond de ijscokar waar de jongeheren wel naar uitkeken. Ze kregen allebei een lekker klein ijsje met banaan nog iets smaak.

Toch een beetje verantwoord voor het gevoel? Met het ijsje in de hand probeerde zoonlief ook te dansen op de muziek van het theater achterin de zaal. Een beetje zigzaggend liepen we naar dit enorme koor toe zodat we even rustig konden staan.

Op een verhoging zagen we zeer uitnodigende stoelen staan voor een massage om zo ontspannen de feestdagen in te gaan! Aan het einde kon je ook naar buiten voor een presentatie voor een Winterse BBQ, met wandelwagens was dit echter niet heel handig dus dat lieten we voor wat het was.

Aan de kop, tegenover het podium was de groentenkraam met een overzicht met hele diverse groenten. Er was ook een presentatie van diverse champignonsoorten en wat het verschil is op basis van waar ze opgroeien. Ook waren hier diverse kruiden aanwezig. Iets om te proeven zag ik hier niet, jammer want natuurlijk ideaal om zoonlief wat groentes te laten proberen die we thuis minder snel proberen en daarom voor het kerstdiner kunnen gebruiken.

Het gangpad met de dranken en onder andere de Gall & Gall was erg druk, dus liepen we via dezelfde weg terug. Hier konden we onder andere eend, gevogelte, rollades en vis proberen. Het een nog lekkerder en malser dan de ander. Allemaal vers bereid. Naast proeven kan je ook overal vragen stellen over de bereiding en waren er koks die je daarbij konden helpen.

Nagerechten

Vanaf de hoofdgerechten liepen we terug naar de desserts. Alleen al omdat we in het programmaboekje hadden gezien dat hier een chocoladefontein zou staan. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen 😉 Het souvenirwinkeltje was helemaal leeggehaald en nu ingericht met een aantal koelingen waar je de diverse grand desserts kon proeven. Zo kant en klaar uit de verpakking zoals de citroenmousse of chocolade profiteroles maar ook zo opgemaakt.

We verzamelden een paar hapjes voor een klein minibuffetje. Erg smakelijk allemaal en het één nog lekkerder dan het andere. Dat maakt het stiekem nog moeilijker om te kiezen wat te kopen voor kerst… Naast deze toetjes had je er ook een megakraam met fruit, en dan voornamelijk de wat onbekendere fruitsoorten en de overbekende stoofpeertjes. Zelf vind ik dat altijd teveel werk, maar zoonlief vond dit erg lekker!

Borrelplein

Als laatste liepen we via de snacks nog een snel rondje over het borrelplein. Hier stonden onder andere de vrachtwagen van Coca Cola waar je op de foto kon in een sneeuwlandschap. Dit had ik graag gedaan, maar helaas moesten we de trein terug halen. Sky Radio verzorgde de muziek en er waren diverse kraampjes van diverse merken zoals Jelly Beans, Lays en Duyvis, Mora’s, Douwe Egberts, Old Amsterdam en nog veel meer.

Ook aan de dranken zoals Jillz, Affligem, Pure Leaf thee en wijn was gedacht! Als je met de auto / bus komt krijg je bij binnenkomst ook een heerlijk welkomstdrankje. Aan alles is gedacht, zo kun je hier je lege accu opladen bij het KPN-oplaadpunt of zelfs je eigen kerststukje maken.

Het was echt een heel gezellige ochtend, en zeker ook de moeite waard om hier heen te gaan met kinderen. Mits ze tegen een beetje drukte kunnen. Dit weekend zal het vast nog veel drukker worden. Natuurlijk kun je met oudere kinderen dan ook afspreken dat ze bij de schaatsbaan mogen blijven terwijl je zelf een rondje loopt. Toen we weer het perron opliepen kregen we nog een leuke goodiebag in onze handen gedrukt met heerlijke producten en de Allerhande die we waren tegen gekomen.

Zelf waren we er maar een paar uur, de volgende keer zal ik hier zeker een hele dag voor uit trekken! Als je zonder kinderen gaat kan je bijvoorbeeld ook een van de workshops volgen met live-cooking, een bezoekje brengen aan de allerhande woonkeuken, op de foto met de kerstman, een bezoekje brengen aan de stijlkamer en nog heel veel meer!

Meer informatie vind je hier.

Weet jij al wat je gaat eten met Kerst?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Laura schreef:

  Wat leuk opgezet zeg! Wij zijn in de winterperiode ook eens in het Spoorwegmuseum geweest, echt de moeite waard. Met dit festival erbij lijkt het me nog eens extra leuk.

  • Linda schreef:

   Ja, het is echt superleuk gedaan. Heel sfeervol, allemaal lekkere hapjes, en zoveel te zien en doen. Van het spoorweg museum zelf is er eigenlijk nauwelijks wat over.

 2. Simpel, met een snufje liefde schreef:

  Leuk! Wij gaan gourmette met de kerst. Nog nooit gedaan met kerst, wordt dus weleens tijd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.