Skip to Content

Alnwick Castle; Harry potter kasteel bezoeken

Alnwick Castle; Harry potter kasteel bezoeken

Eerder deze week vertelde ik al over de minicruise die we hadden gemaakt met DFDS naar Newcastle en hoe dat ging aan boord van het schip. Net zoals op een cruiseschip meer je overdag aan op een bestemming zodat je vervolgens aan vaste wal op onderzoek uit kan. In Newcastle heb je de keuze om met de gratis bustransfer de stad te verkennen of te gaan shoppen in onder andere het grootste overdekte winkelcentrum.

Voor gezinnen met kinderen bieden ze echter ook een ander alternatief. Namelijk een magische minicruise. Waarbij je een bezoekje brengt aan het kasteel Alnwick ten noorden van Newcastle. Een privéchauffeur die je per taxi naar het kasteel vervoert en de tickets voor het kasteel zijn inbegrepen.

Lees ook: Harry Potter; A Forbidden Forest Experience Brussel

Alnwick Castle transfer

Bij de gate werden we met een bordje opgewacht door de taxichauffeur. We maakten kennis en hij ging ons voor naar de auto. Helaas had hij maar één stoelverhoger mee, dus als je met jonge kinderen reist, is het slim hier zelf rekening mee te houden. In het begin waren de kinderen even onrustig maar al snel waren ze allebei tegen mij in slaap gevallen.

De chauffeur bleek niet alleen een goede chauffeur te zijn, maar ook een echte gids en wist ook enorm veel te vertellen. Over de omgeving en bezienswaardigheden, maar ook de geschiedenis, politiek en dergelijke. Hij was overal goed van op de hoogte en wist veel dus dat was erg fijn. Voordat we vertrokken liet hij ons op een kaart de route zien die we zouden afleggen op de heenweg en de terugweg en wat de planning was. Stiekem best wel fijn om zo zonder zorgen op pad te gaan.

Alnwick city

Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl
Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl
Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl

Vervolgens reden we nog langs een andere ruïne in het midden van een groot dal waar niet zo heel veel meer van over was. Na een klein uurtje (38 mile = 60 km) kwamen we aan in Alnwick. Een dorpje waarbij je het gevoel hebt dat je zo de Middeleeuwen weer betreedt. Bij de binnenkomst rijdt je langs een enorme zuil met daarbovenop een leeuw, het familiewapen van de bewoners van het kasteel. Namelijk de hertog van Northumberland Ralph Percy.

We reden langs het kasteel over de Lion Bridge waarop zoonlief heel enthousiast ‘leeuw’ riep van herkenning. Vanaf hier heb je namelijk een mooi uitkijkpunt voor een overzichtsfoto. Vervolgens werden we voor de deur afgezet. Met de chauffeur wisselden we telefoonnummers uit zodat we vijf minuten voordat we opgehaald wensten te worden een berichtje konden sturen met hoe laat en waar (kasteel of tuinen). Stiekem best wel luxe zo’n privéchauffeur.

Kasteel Anwick

Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl

Kasteel Alnwick werd gebouwd rond 1100 door Yves de Vescy, Baron of Alnwick, niet lang na de Normandische verovering van Engeland. Sindsdien is het kasteel vele malen verbouwd en gerestaureerd. Na de Tweede Wereldoorlog is een deel van het kasteel in gebruik bij verschillende onderwijsinstellingen. Daarnaast worden er in drie torens tentoonstellingen gehouden. Alnwick Castle is na Windsor Castle het grootste nog bewoonde kasteel van Engeland. Het is al meer dan 700 jaar in handen van de huidige bewoners.

Kasteel Alnwick blijkt in de praktijk ook een populaire filmlocatie. Zo is een scène uit de seizoensfinale van Downtown Abbey hier opgenomen. Maar ook de scènes waarin Harry Potter zwerkballessen krijgt in de eerste twee delen van de wereldberoemde Harry Potter-filmserie. Hierdoor is dit kasteel een nog grotere trekpleister geworden voor een bezoek door toeristen.

Bij kasteel Anwick wordt je vriendelijk ontvangen door een medewerker en de weg gewezen naar de ticketbalie, die ook duidelijk aangegeven staat. Hier krijg je ook een plattegrond / informatieboekje over het kasteel. Je komt binnen op een pleintje met een groot paard waardoor de toon positief was gezet voor de kinderen. Vanaf hier kun je naar het toernooiveld met leuke spelen voor de kinderen of richting het binnenplein en het grote nog volledig omringde kasteel.

Harry Potter & vlieglessen

Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl
Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl

De schrijfster J.K. Rowling haalde de inspiratie voor haar boeken uit het ‘echte leven’. Zo komt de familienaam van deze hertog Percy je misschien wel bekend voor? Dit is namelijk één van de broers van Ron Wemel, en wordt in zijn vijfde jaar ook klassenoudste. Of wat dacht je van de kleuren uit het familiewapen rood en geel? Dat zijn ook de kleuren van Griffoendor, net zoals de leeuw het symbool is. Dit kasteel is daardoor ook een populaire bestemming voor Harry Potter-fanaten die ook meedoen met de vlieglessen en het zijn niet alleen kinderen die hier rondlopen met een cape om.

In het toeristenseizoen van 1 april tot en met 31 oktober spelen ze hier op in met een speciaal Harry Potter-programma. Zo kunnen de kinderen onder andere ‘broomstick lessen’ volgen en brengen Albus Perkamentus en Harry Potter een bezoekje. Op het toernooiveld kun je tickets krijgen voor de broomsticklessons één keer per half uur. We waren er iets voor half twaalf en dat is vlak voor de lunchpauze van anderhalf uur, dus liepen we meteen door naar de andere kant van het kasteel.

Op het veld waar Harry Potter in deel 1 ook zijn eerste vliegles krijgt, werden we verwacht. Er was aardig wat interesse voor deze lessen hoe je moet vliegen op een bezemsteel. Dit werd gegeven door twee enthousiaste professoren die met een sterk volume over het veld heen schalden. Ze hadden de les echt heel leuk opgezet, van een opwarming, tot en met het leren hoe je de bezemstelen moet aanpakken en wat het geluid is dat je moet maken om te kunnen ‘vliegen’. Namelijk allerlei dierengeluiden.

Al snel bleek echter dat beide kinderen dit toch een beetje spannend vonden. Zo was de oudste bang dat ze echt zou wegvliegen. En zoonlief had het gehad toen dochterlief de les had verlaten. Grappig is wel dat we dus naar huis zijn gekomen met, jawel een broomstick, die ze in de souvenirshop verkopen en ze daar buiten de kasteelmuren en thuis graag op rondvliegen.

Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl
Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl

Na afloop van de lessen kwamen professor Perkamentus en Harry Potter op bezoek voor een ‘magische’ show. Dit deden ze echt heel erg leuk. Zo werd er verteld dat er echte beroemdheden aanwezig waren in het gezelschap en werden vervolgens alle roodharigen in de kring gehaald. Dit was namelijk familie van de familie Wezel. Ze gebruikten ook de nodige humor toen bleek dat de ’tante’ een wannabe was omdat ze niet echt rood haar had maar geverfd was. Niet iedereen zal dit even kunnen waarderen, maar ze brachten dit echt heel erg leuk. Daarna gingen we toch maar snel op zoek naar papa die met zoonlief een andere kant op was gegaan.

State rooms, tour door het kasteel

In het toeristenseizoen van 1 april tot en met 31 oktober spelen ze hier op in met een speciaal Harry Potter-programma. Zo kunnen de kinderen onder andere 'broomstick lessen' volgen en brengen Albus Perkamentus en Harry Potter een bezoekje. Op het toernooiveld kun je tickets krijgen voor de broomsticklessons één keer per half uur. We waren er iets voor half twaalf en dat is vlak voor de lunchpauze van anderhalf uur, dus liepen we meteen door naar de andere kant van het kasteel. Op het veld waar Harry Potter in deel 1 ook zijn eerste vliegles krijgt, werden we verwacht. Er was aardig wat interesse voor deze lessen hoe je moet vliegen op een bezemsteel. Dit werd gegeven door twee enthousiaste professoren die met een sterk volume over het veld heen schalden. Ze hadden de les echt heel leuk opgezet, van een opwarming, tot en met het leren hoe je de bezemstelen moet aanpakken en wat het geluid is dat je moet maken om te kunnen 'vliegen'. Namelijk allerlei dierengeluiden. Al snel bleek echter dat beide kinderen dit toch een beetje spannend vonden. Zo was de oudste bang dat ze echt zou wegvliegen. En zoonlief had het gehad toen dochterlief de les had verlaten. Grappig is wel dat we dus naar huis zijn gekomen met, jawel een broomstick, die ze in de souvenirshop verkopen en ze daar buiten de kasteelmuren en thuis graag op rondvliegen.

Nu zijn er in de meeste kastelen waar we komen geen liften, maar wel trappen dus hadden we de kinderwagen thuis gelaten en de draagzak meegenomen. In dit kasteel viel het nog mee, er is een trap omhoog en ook weer een trap omlaag. Met een kinderwagen is het dan ook prima te doen. Je mag binnen echter geen foto’s maken, dus je zal me op mijn woord moeten geloven dat een bezoekje zeker de moeite waard is. Je begint de korte rondleiding in de wapenkamer, een kamer met diverse kunst, waarna je met de grote trap naar boven gaat de ontvangsthal in.

Vanaf daar loop je via een aantal vertrekken waaronder de dinerzaal, kapel en bibliotheek, de wand met de China (aardewerk) collection weer richting de uitgang. Alle ruimten zijn volledig ingericht en nog steeds in gebruik. Zo staat er in de bibliotheek een mega tv-scherm. Voor de kinderen bleek er een ‘opdracht’ te zijn namelijk het aantal leeuwen (symbool van de adellijke familie) te tellen. Die opdracht hadden we gemist, dochterlief kreeg toch een speldje uitgereikt waar ze natuurlijk heel erg trots op was!

Lunch

Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl

Tegen lunchtijd gingen we even zitten. Op één van de binnenpleinen stonden er vele picknicktafels om te eten. Binnen waren er meerdere café’s / restaurants. Bij het fish & chip café bestelden we patatjes en een ijsje voor de kinderen wat er natuurlijk wel inging. Voor de koffie van manlief moesten we echter naar een ander café. Dit zijn de echte ‘chips’ in de zin van dikke ‘echte’ patatjes. Gelukkig zonder azijn 😉 Later las ik dat je ook ergens pizza’s en taart zou kunnen bestellen.

Ridders en prinsessen

Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl
Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl
Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl
Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl
Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl

Aangezien de kinderen nog erg energiek waren, liepen we weer terug naar het toernooiveld om een aantal spelletjes te spelen. Natuurlijk had dochterlief direct door dat je je hier kon verkleden als prinses en ridder. Er stonden zelfs grote spiegels om jezelf in te bewonderen. Nadat kleine broer als ridder een schuimen zwaard had gekregen moest zij dat natuurlijk ook hebben. Je kon hier onder andere kegelen, ringwerpen, er lagen muizen die door het schavot werden gegooid en picknicktafels waar mama’s van het zonnetje kunnen genieten.

Drakenqueste

Alnwick castle harry potter quidditch scenes - Mamaliefde.nl

In de hoek van dit veld kun je ook de drakenqueste doen. Dit is een soort spookhuisachtig idee op zoek naar de draak. Met veel special effects. Zo was er een brug door een draaiende buis waarop allerlei doodshoofden waren geprojecteerd. En een route door spiegels die in een speciale hoek waren geplaatst zodat je tig keer jezelf zag en je dus niet direct kon zien welke kant je opmoet. Totdat je doorhebt dat je gewoon de lijn op de grond moet volgen. De draak op het einde was toch wel een beetje eng, al schrok mama vooral van de deur die daarna begon te rammelen omdat ze dat niet meer had verwacht.

Verdedingswerken

Tot slot liepen we weer helemaal terug om nog even in een museum te kijken met de vondsten uit de Romeinse tijd in de omgeving. Waarbij dochterlief heel nuchter opmerkte dat het ‘kapot’ was. Maar ook om de muur te beklimmen en te kijken bij het boogschieten en de verzameling kanonnen. Vanaf hier heb je ook een schitterend uitzicht op het dal en de omgeving. Nu woont er alleen nog een echtpaar in het kasteel, en Amerikaanse studenten die hier tijdelijk 9 maanden wonen om les te geven op Engelse scholen in het kader van een internationaal uitwisselingsprogramma. Dat is natuurlijk geen verkeerde huisvesting.

Alnwick Gardens

Vanaf het grotveld heb je een tweede in- en uitgang waarvandaan het een kleine 800 meter lopen is naar de bijbehorende kasteeltuinen. Vanwege de tijdsplanning hebben we deze laten zitten, maar van wat we op de plattegrond en de foto’s zagen is dit echt wel de moeite waard en een aanrader. Van de chauffeur hoorden we ook dat ze hier onder andere het grootste boomhuis van Europa hebben waar een compleet theehuisje in is gevestigd.

Het was erg fijn om zo in een paar uurtjes toch veel te zien en te doen in Engeland. Van kastelen bezoeken, genieten van de omgeving, korte citytour, de Harry Potterlegende tot leven te zien komen en een stukje Romeinse geschiedenis. Vol met indrukken gingen we dus weer aan boord. Dit is echt absoluut een aanrader om met je kinderen te doen. Met name het kasteel is echt kindvriendelijk. We zijn wel wat Duitse Erlebniskastelen gewend, deze komt zeker in de top drie van Europese kastelen te staan die ik zou aanraden om te bezoeken met kinderen.

Lees ook: Fantastic Beasts

Meer informatie vind je hier.

Zouden jullie ook zo’n trip maken met je kind?

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Jootje schreef:

    Superleuk! Ik zei van de week nog tegen mijn moeder om eens op mini cruise te gaan naar Newcastle, wellicht rond kersttijd. Wat leuk te lezen is, is dat er een bustransfer naar het centrum inbegrepen is. Ben niet zo’n held in het buitenland 😉

  2. MetMirjam schreef:

    Heel erg leuk zeg! Wij zijn jaren geleden een keer naar New Castle gegaan met de mini cruise, maar toen hadden we nog geen kindje. Ik weet ook niet of dit toen een optie was – wij zijn toen de stad gaan verkennen. Maar nu zou dit zeker een leuke optie zijn met onze dochter!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.