Skip to Content

Dr. Green; Aloë Vera rondleiding & workshop slijm maken

Dr. Green; Aloë Vera rondleiding & workshop slijm maken

Kinderen in de stad weten steeds minder waar dingen vandaan komen. Ze kopen het in de supermarkt en halen het uit een pak of fles. Daarom zijn uitjes naar de boerderij altijd interessant. Nu wonen wij zelf in Delft tussen de kassen van het Westland, waar naast onder andere tomaten ook veel bloemen en planten worden verbouwd zoals de Aloë Veraplanten van Dr. Green. We zijn er al regelmatig voorbij gereden, maar de kinderen hebben nog nooit een kas van binnen gezien. Steeds meer kwekers stellen echter de deuren open of organiseren zelfs leuke workshops en activiteiten voor kinderen. Zo belandden wij dus op woensdagmiddag in de kas.

Excursie

Het bezoek aan de Aloë Vera Kwekerij van Dr. Green zou uit twee delen bestaan; een rondleiding en vervolgens zelf slijm maken. Nu heeft zoonlief een aversie tegen rondleidingen; want dat is saai geklets. Dus had ik de focus gelegd op dat we een workshop zouden doen slijm maken. Waarop dochter heel enthousiast was, en zoonlief alsnog ‘geen zin’ had. Wat dat betreft doet hij niet onder voor pubers. 😉 Gelukkig wilde hij wel mee, maar dan alleen kijken en niet meedoen.

De weg naar de kassen is vrij duidelijk aangegeven met bordjes, even was ik bang dat ik te ver was gereden (volgens Google Maps) maar als je de borden volgt kom je toch goed uit. Voor de deur is een kleine parkeerplaats waar je de auto kwijt kan. Bij de ingang werden we al opgewacht en werden we naar een hoekje in de kas gebracht met picknicktafels. Hier kregen we wat drinken en stonden er schaaltjes klaar met gezonde snacks terwijl we wachten tot iedereen aanwezig was.

Rondleiding Aloë Vera kwekerij

Dr. Green; Aloë Vera rondleiding & workshop slijm maken
Dr. Green; Aloë Vera rondleiding & workshop slijm maken
Dr. Green; Aloë Vera rondleiding & workshop slijm maken
Dr. Green; Aloë Vera rondleiding & workshop slijm maken
Dr. Green; Aloë Vera rondleiding & workshop slijm maken

De excursie begon met een rondleiding door de kwekerij. Dr. Green is het enige glastuinbouwbedrijf in Europa dat zich volledig gespecialiseerd heeft in het kweken van aloë vera. Toen wij er waren was er een jonge man die precies wist hoe of wat en op alle vragen van de kinderen een antwoord had. Want nieuwsgierig waren ze wel. Natuurlijk werden de kinderen ook even getest en moesten ze zelf even nadenken.

Zo begonnen we bij de babyplantjes van ongeveer vijf weken. Er werd een bak van de tafel gehaald en de kinderen mochten de plantjes er uit halen zodat ze goed konden kijken of ze verschillen zagen. Zo waren er plantjes die al flink wat wortels hadden gemaakt, maar ook plantjes waar nog helemaal geen wortels waren. Deze waren ook een beetje rood / bruin en een stuk slapper.

Vervolgens keken we bij de stekjes, deze worden geïmporteerd vanuit Zuid-Amerika en hier in de grond gestoken om te gaan wortelen. Deze waren ook nog helemaal rood omdat er geen wortels waren. Ze leerden hier ook dat de plantjes maar heel weinig water kregen, zodat ze sneller wortels gaan aanmaken op zoek naar vocht. Dit vonden ze al heel interessant.

Vervolgens volgden we de levensloop van de plantjes die steeds groter werden. De kinderen kregen uitleg over de buizen die zorgden voor het water, hoe de temperatuur geregeld werd met verwarming of juist ramen die opengezet worden als het zonnetje schijnt zoals toen wij er waren, hoe de insecten worden gevangen. Naar mate we verder de kassen in kwamen werd het ook steeds iets warmer.

De kinderen vonden het ook erg leuk om te helpen met het overzetten van een aantal babyplantjes in een grotere pot of onkruid weg te halen uit de potten. Wat dat betreft konden ze er zo aan de slag om te werken. 😉 En aan touwen trekken om de deur te openen, bleek ook een leuke activiteit.

Workshop slijm maken

Dr. Green; Aloë Vera rondleiding & workshop slijm maken
Dr. Green; Aloë Vera rondleiding & workshop slijm maken - Reis-liefde.nl
Dr. Green; Aloë Vera rondleiding & workshop slijm maken
Dr. Green; Aloë Vera rondleiding & workshop slijm maken

Nadat we van alles hadden gezien en geleerd over hoe de planten groeiden keerden we terug naar de tafels. Hier lagen enorme aloëverabladeren van planten die ondertussen al vijf jaar oud zijn en dus een hoop vocht hebben opgenomen. Ieder kind kreeg ongeveer een half blad en dat was meer dan genoeg. Ze kregen ook allemaal een mes en een lepel om het blad open te snijden en de gel die er in zit eruit te lepelen. Dit was stiekem nog wel een beetje een uitdaging, dus moest ik even helpen met opensnijden. Waarna ze zelf de gel er uit konden lepelen / snijden.

Zoonlief, die geen zin had in slijm maken, vond dit natuurlijk helemaal geweldig. En toen hij te horen kreeg dat dit ook gebruikt werd als haargel, moest dat natuurlijk meteen uitgeprobeerd worden. 😉 Dochter daarentegen vond het in het begin maar wat ‘slijmerig’ en moest er even doorheen om het ook met de handen aan te raken. Maar toen had ook zij er de grootste lol in.

Het slijm uit de bladeren werd in een bakje gedaan wat vervolgens in de blender ging zodat het wat meer ging schuimen en iets dunner werd. Zo hadden ze pure aloëveraslijm om mee te spelen. Dit was toch wel een van de beste slijmen die ik heb gezien; het was enorm glibberig en ook goed slijmerig, je kon er goed ‘draden’ van trekken en hadden ze er de grootste lol in. Voor ieder kind was er ook een potje waar de slijm in kon om mee te nemen naar huis.

Tot slot kregen de kinderen nog een goodiebag mee naar huis met een kleurplaat voor de tekenwedstrijd, een babyplantje om thuis te verzorgen en natuurlijk het potje slijm om thuis mee te spelen. Ook de volwassenen kregen een kleine plant mee naar huis om te verzorgen. Er waren ook nog twee halve bladeren die verdeeld werden om mee te nemen naar huis. Want deze bladeren kun je erg lang goed houden. Zo kun je er iedere keer een klein stukje vanaf snijden om je mee in te smeren of bijvoorbeeld gebruiken tijdens het koken.

Algemene informatie

Dr. Green; Aloë Vera rondleiding & workshop slijm maken

In totaal duurde het programma een kleine anderhalf uur, dus erg leuk om te doen als je een keer in de buurt bent. De kinderen hadden het in ieder geval allebei super naar hun zin en wilden hier wel vaker terug komen om slijm te maken, of te helpen in de kas. 😉 Zelf vond ik het ook heel verrassend en leuker dan verwacht. De uitleg tijdens de rondleiding was echt heel goed afgestemd op de doelgroep. De kinderen werden er goed bij betrokken, zo had zoonlief niet eens door dat het een ‘rondleiding’ was. Deze workshops worden vaker georganiseerd op woensdagmiddag, in het weekend of tijdens de vakantie.

Naast deze kinderexcursie is er ook een excursie voor kinderen vanaf 12 jaar waarbij ze alles vertellen over het gebruik van deze oerplant op het gebied van huid- en haarverzorging. Tijdens deze excursie krijg je ook uitleg over het gebruik van de gel uit de bladeren van de aloë vera en kun je dit zelf ervaren.

Vlak naast deze kas vind je ook de Watertuin waar we een paar weken terug hadden gegeten, dit restaurant ligt ook in een kas met een mooi aangelegde tuin. Dus prima met elkaar te combineren.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.