Skip to Content

Amsterdamse bos; uitjes & bezienswaardigheden

Amsterdamse bos; uitjes & bezienswaardigheden

Gelegen aan de rand van Amsterdam en Amstelveen ligt een prachtig gebied: Het Amsterdamse Bos. Het bos beslaat zo’n 1000 hectare en is een gebied waar je op meerdere manieren kunt recreëren. Wat kun je er allemaal doen, hoe is het ontstaan en waar vind je het bos?

Het ontstaan van het Amsterdamse Bos

He Amsterdamse Bos is in de jaren dertig van de vorige eeuw aangelegd. Het bos moest een plek worden waar alle Amsterdammers gebruik van konden maken. Het bos is een mix tussen een park en een ‘echt’ bos, waardoor je er op meerdere manieren kunt vertoeven. Wil je van de natuur genieten, een balletje trappen, lekker wandelen of op bezoek gaan bij de geitenboerderij? En dat is nog maar een kleine greep uit het geheel. Je vindt een vijftal monumenten die je kunt bekijken en langs het bos rijdt de historische Museumtramlijn.

Schotse Hooglanders en meer natuurgebieden

Het Bos is zeer afwisselend qua landschappen en bestaat uit meer dan alleen bos:

 • De Waterentree, met poelen, kruiden en bijzondere meubels om op uit te rusten
 • Ecologische verbindingszone: een natuurlijke zone die de natuur tussen Amstelland en Spaarnwoude met elkaar verbindt
 • Schinkelbos: zoals het Bos ooit was
 • Vogeleiland
 • Schotse Hooglanders vind je op het zuidelijke deel van het Bos
 • Nieuwe Meer: dit zijn de zuidelijke oeverlanden
 • Polder Meerzicht: ouder dan het Bos zelf
 • De Zonneweide: recreatieweide voor nudisten
 • Amstelveense Poel: Veenplas met een specifieke plantengroei

Bloesempark

In de lente is het een aanrader een bezoek te brengen aan het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. Hier vind je namelijk maar liefst 400 kersenbomen die in het voorjaar in bloei staan. Deze zijn in 2000 geschonken door de Japan Women’s Club. Iedere boom heeft een naam: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam. Ook vind je hier het Tsunamimonument. Mensen komen hier graag om te picknicken of foto’s te maken, daarnaast is het populair bij de Japanse bevolking.

Kunst en monumenten in het Bos

In het bos staan verschillende kunstwerken. Meerdere kunstenaars hebben hier beelden of gedenkplekken geplaatst. Zo is er een zitplastiek voor herinnering van Tim Mathijsen en de Muziekweide van Hans van Dorp. Daarnaast zijn er 5 monumenten te vinden:

 • Dachaumonument (ter herinnering aan de slachtoffers van concentratiekamp Dachau)
 • De Kruiwagen (Eerbetoon aan de mensen die in de crisisjaren werkten aan het ‘Boschplan’ en de Bosbaan)
 • Tsunamimonument (ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de tsunami in 2011 in Japan)
 • Stedenmaagd
 • Gedenksteen Sportpark (gedenksteen voor oorlogsslachtoffers)

Naast deze monumenten rijdt er dus de monumentale tram en vind je monumentale bruggen in Het Bos.

Wandelen, hardlopen en fietsen in het bos

Uiteraard kun je wandelen en hardlopen in het bos. En de fiets is eveneens een prima idee. Deze kun je zelfs huren bij de hoofdentree van het bos. Denk ook eens aan een wandel- of fietsexcursie. Deze kun je reserveren bij de Boswinkel. De boswachter verzorgt familiewandelingen en avondwandelingen.

Speelbos Amsterdamse Bos

De eilanden in de Grote Vijver van het Amsterdamse Bos vormen een avontuurlijk speelbos voor kinderen. Er is een spannende waterspeelplek waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven. De eilanden zijn bereikbaar met wankele loopbruggen en een zelf te bedienen pontje. In en over het water zijn bruggen aangelegd, hangen touwen, er staan palen om in te klimmen en er drijven netten en vlotten. Daarnaast is er ruimte om hutten te bouwen, te picknicken of in de zon te liggen. Deze liggen bij het openluchttheater.

Waterpret

Plonzen in het water van de twee speelbaden: welk kind wil dat nou niet? Verder kunnen ze ook mee met een bootje in een kleine haven (mini captain). Deze vind je in de Grote Vijver, bij de Speelweide. Bij de Grote Speelweide vind je een kano- en waterfietsverhuur.

De Boswinkel

De Boswinkel is te vinden bij de hoofdentree van het bos. Deze vind je bij de kruising tussen de Amstelveenseweg en de Van Nijenrodeweg. Of exacter: Bosbaanweg 5, 1182 DA Amstelveen. De winkel geeft veel informatie over het bos, maar er worden ook activiteiten gehouden en er zijn wisselende tentoonstellingen. Je kunt excursies door het bos reserveren in deze winkel.

Meer informatie vind je hier.

Geitenboerderij Ridammerhoeve

Geitenboerderij Ridammerhoeve ligt vrij centraal in het bos en heeft naast een geitenmelkerij een kaasmakerij, een speeltuin en een kinderboerderij. Alles gebeurt hier op biologisch-dynamische wijze. Je kunt hier ook iets eten of drinken. Of je koopt lekkere producten in de boerderijwinkel. Daarnaast verzorgen ze workshops kaas maken!

Meer informatie vind je hier.

De pannenkoekenboerderij

Boerderij Meerzicht ligt bij het begin van de Bosbaan. Met een lekker groot terras én veel ruimte in de omgebouwde Hooibergen vormt dit een sfeervol decor voor een etenspauze. Ideaal voor wandelaars met honden, want die zijn hier ook welkom. En dat niet alleen: voor de kinderen is er een leuke speeltuin. Ook is er een dierenweide.

Meer informatie vind je hier.

Bostheater

In de zomermaanden worden er avondvoorstellingen gegeven in het Openluchttheater.

Meer informatie vind je hier.

Museumtramlijn

Om dan maar meteen met deze museumtramlijn te beginnen: deze rijdt vanaf het Haarlemmermeerstation en heeft meerdere haltes die hij bij het Amsterdamse Bos aandoet.

Meer informatie vind je hier.

Rondvaart

Een vaartocht met de fluisterboot en zo het bos vanaf een andere kant ontdekken. Deze tocht duurt ongeveer 5 kwartier. En de schipper weet je van alles te vertellen over de dieren en de planten die jullie tegenkomen.

Meer informatie vind je hier.

Sup & Meer

Huur een supboard en peddel door het Amsterdamse Bos. Je kunt ook lessen volgen. Sup & Meer verzorgt ook in samenwerking met Funforest arrangementen, zodat je kunt suppen en klimmen.

Meer informatie vind je hier.

Funforest

Funforest is een klimpark bij de entree van het bos, tegenover De Boswinkel. Het klimpark biedt maar liefst 10 parcoursen met verschillende moeilijkheidsgraden. Leuk voor een kinderpartijtje, teambuilding of gewoon zo natuurlijk. Er is hier ook de mogelijkheid om te eten en te drinken.

Lees ook: Klimmen bij Funforest

Meer informatie vind je hier.

Spa en Wellness

Hotel Zuiver is gelegen bij het bos en biedt naast het hotel ook een heerlijk Wellnesscentrum. Het centrum biedt onder meer sauna’s, baden, massage- en relaxruimten, een hamam en bijbehorende horeca. Heerlijk om je bosdag mee af te sluiten. Of om je wellnessdag af te sluiten met een boswandeling…

Meer informatie vind je hier.

Overnachten

Wil je langer genieten van het bos? Een paar dagen er tussenuit en genieten van zowel de stad Amsterdam (of Amstelveen natuurlijk) als de natuur? Dan is een hotelletje boeken een goed idee. Houd je eveneens van een wellnessdag dan is dus Hotel Zuiver voor jou de ideale plek (zie hierboven). Het hotel is aan het Amsterdamse Bos gelegen en biedt een prachtige wellnessbeleving.

Uiteraard zijn er zowel in Amstelveen als Amsterdam meerdere mogelijkheden om te overnachten. Maar in het Amsterdamse Bos zelf kun je ook kamperen! Hiervoor kun je terecht bij Citycamping Het Amsterdamse Bos.

Meer tips vind je hier.

Bereikbaarheid

Kom je met het openbaar vervoer, dan kun je uitstappen in Amstelveen bij de haltes:

 • Van Nijenrodeweg, hier ligt de hoofdingang.
 • Kalfjeslaan (Sportpark)
 • Oude Karselaan
 • Dorpsstraat
 • Nieuwe Meerlaan (Geitenboerderij)
 • Camping Amsterdamse Bos

Het bos kun je inrijden via verschillende routes, zowel vanuit Amstelveen/Amsterdam, maar ook vanuit de kant van Aalsmeer. Kom je vanaf de A9, dan neem je de afslag Aalsmeer. Vanaf de A10 neem je de afslag VU. Bij de stoplichten ga je vervolgens linksaf. Het Amsterdamse Bos heeft op veel plekken langs de weg parkeerplaatsen zitten. Je kunt je auto ook parkeren bij de Geitenboerderij of bijvoorbeeld op de parkeerplaats bij de Hoofdentree.

Meer informatie vind je hier.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Karen Terwee schreef:

  Jammer genoeg zijn een paar -oudere- fietspaden niet geschikt voor scootmobielen,en 3 wielers. Langs de zijkanten zijn ze afgetrokkeld. Dit is o.a. in de buurt van het Bostheater. Het is moeilijk aan te geven waar precies. Maar ik ben zeer bereid om dit te ischouwen.

  Met vriendelijke groet,
  Karen Terwee
  6611183

  Vriendelijke dank

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.