Skip to Content

Aquarium & Zeedierenpark Nederland

Aquarium & Zeedierenpark Nederland

Is je kind gek op vissen en alles wat in de zee leeft; breng dan eens een bezoek aan een aquarium of park zoals het Schildpaddencentrum of Ecomare op Texel. Hier komt je kind van alles te weten over het leven onder water en zie je vissen, reptielen, schildpadden, koraal en nog veel meer. En met een beetje geluk mag je ook nog de vissen aanraken!

Schildpaddencentrum – Alphen aan de Rijn

Een schildpad vind ik een enorm bijzonder dier. Ze kunnen onwaarschijnlijk oud worden en kunnen zelfs 200 kilo wegen. Maar er zijn ook ieniemienie varianten. Het schildpaddencentrum is vooral een opvangcentrum, wat betekent dat er geen schildpadden gekocht zijn voor het centrum en ze ook niet bewust gekweekt worden. Je vindt er dus geen zeeschildpadden. Land- en moerasschildpadden zijn er wel.

Meer informatie vind je hier.

Zee Aquarium – Bergen aan Zee

Weer zo’n grappige naam in combinatie met het ‘park’. In dit zee-aquarium zie je zeehondjes, loop je over een brug met daaronder piranha’s en hangt er een skelet van een potvis. Wist je dat alleen de kaak van een potvis al meer dan 2 meter lang is? Naast piranha’s zijn er nog 366 andere vissoorten te bewonderen. Al die vissen zwemmen in 870451 liter water. Phoe, stel dat je dat zou moeten schoon houden…

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Zee aquarium Bergen aan Zee

Muzeeaquarium – Delfzijl

Ook het Muzeeaquarium is een combinatie van een museum en een zeeaquarium; wat mooi verwerkt is in de naam. Hoe gaaf is het om vissen te bekijken in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog? Je vindt er vissen, weekdieren en kreeftachtigen uit de Noordzee; en daar zitten bijzonderdere dieren in dan je denkt. Naast de Noordzeedieren vind je archeologische vondsten uit de buurt, zoals een hunebed. Geologische items zoals fossielen en kristallen, een collectie van 15.000 schelpen (trek er dus maar een dagje voor uit) en ook nog eens 2300 scheepvaartobjecten.

Meer informatie vind je hier.

AquaZoo – Leeuwarden

Aquarium & Zeedierenpark Nederland - Reisliefde

In Leeuwarden vind je een dierentuin met als thema ‘in het water levende dieren’. Dat spreekt voor zich toch? Hoe gaaf is het om flamingo’s in het echt te gaan bekijken? Helemaal nu je de flamingo zo veel terug ziet komen op allerlei producten. In het park vind je educatieve presentaties en avonturenroutes langs de dieren. Naast ‘in het water levende dieren’ heeft dit park ook de grootste volière van Noord-Nederland. Vogels leven immers vaak bij het water. De volière is dan ook boven het water gebouwd, zodat de vogels een natuurlijke omgeving hebben.

Meer informatie vind je hier.

AquaZoo – Leerdam

Aquarium & Zeedierenpark Nederland - Reisliefde

Een erg kleine thematuin vind je in Leerdam: namelijk in de kelder van een verpleegtehuis. Maar ze hebben een dierentuinvergunning. En klein maar fijn; er zwemmen wel mooi haaien en piranha’s rond. Verder vind je er gifkikkers, koralen, anemonen, zeesterren en nog veel meer. Ik ben er nog nooit geweest, maar als ik toch in dat verpleeghuis zou zitten…

Let op: ze zijn alleen open van 2 tot 4 uur ’s middags, in de schoolvakanties zijn er ruimere openingstijden.

Meer informatie vind je hier.

Sealife – Scheveningen

Aquarium & Zeedierenpark Nederland - Reisliefde

Sea Life Scheveningen is een groot zeeaquarium in Scheveningen en onderdeel van de internationale keten Sea Life. Het gebouw is gelegen aan de boulevard aan het strand waar vroeger het golfslagbad was. Er zijn vaak tentoonstellingen over bepaalde onderwerpen zoals tropische vissen, kreeften, krabben, kwallen en zeesterren. Te zien zijn vele soorten vissen zoals haaien en roggen, maar ook zeeschildpadden en otters. Op bepaalde tijden worden de vissen gevoerd. Er is ook een grote glazen tunnel door een aquarium, waarin men zich echt tussen de vissen waant. Dit is tevens het oudste tunnelaquarium van Nederland.

Lees ook: Sealife Scheveningen Den Haag

Meer informatie vind je hier.

Ecomare – Texel

Ecomare Texel; zeehondenopvang & tentoonstelling - Reis-liefde.nl

Wil je graag zeehondjes zien? Dan moet je een bezoek brengen aan Ecomare, dit is een opvang waar zieke zeehondjes tijdelijk worden verzorgd tot ze weer uitgezet kunnen worden. Eigenlijk is het een beetje een combinatie van museum en dierentuin. Als je binnenkomt kom je in een expositie met veel informatie over de geschiedenis van Texel, stukje milieu en de flora en fauna die je hier kan vinden. Beneden vind je diverse aquaria. Vaak worden hier ook activiteiten georganiseerd. Buiten vind je de bassins met de zeehondjes en bruinvissen, deze worden meerdere keren per dag gevoerd. Ook is er een deel ingericht als vogelopvang. Vanaf hier loop je ook zo direct de duinen in voor een korte wandeling.

Lees ook: Ecomare Texel

Meer informatie vind je hier.

Informatiecentrum De Noordwester – Vlieland

Aquarium & Zeedierenpark Nederland - Reisliefde

Bij dit informatiecentrum kom je alles te weten over de wadden. Daarnaast is er een groot aquarium en een bak met roggen die je mag aaien. Het informatiecentrum heeft een dierentuinvergunning vanwege de vissen.

Meer informatie vind je hier

Het Arsenaal – Vlissingen

Aquarium & Zeedierenpark Nederland - Reisliefde

Het Arsenaal was mijn lievelingsmuseum/dierentuin vroeger. Als je een uk in huis hebt rondrennen die van piraten houdt, plan dit dan als eerste uitje. Het Arsenaal is een museum en zeeaquarium in één, met als thema piraten. Het leuke is dat Het Arsenaal vlakbij het strand in Vlissingen ligt, wat toch wel bijdraagt aan het thema piraten. Qua dieren vind je er onder andere haaien en roggen; en uiteraard mag je de roggen ook aaien.

Lees ook: Arsenaal Vlaardingen

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.