Skip to Content

Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Vorig jaar mocht ik mee op een persreis naar het Griekse eiland Chios, hiervoor moesten we een overstap maken op het vliegveld van Athene, de hoofdstad van Griekenland. Op de terugweg was geregeld dat hier wat tijd tussen zat zodat we een dag konden doorbrengen in Athene. Dat is niet veel, maar prima om een eerste indruk te krijgen van de stad en de belangrijkste bezienswaardigheden te zien van deze bekende stad.

Wil je een veel minder toeristisch deel van Griekenland zien is het een aanrader om naar Pilion te rijden (circa 3 uur) of naar Meteora (4 uur afstand). Athene is echt een miljoenenstad; er wonen bijna 5 miljoen inwoners zodat het een uitgestrekte stad is.

Vanaf het vliegveld is het ongeveer een drie kwartier naar het centrum waar de meeste bezienswaardigheden prima te voet te bereiken zijn. Athene was ooit het middelpunt van de wereld en is ook de stad waar de eerste democratie is ontstaan. Vermoedelijk woonden hier in 3500 v. Chr. al de eerste mensen. Een stad vol geschiedenis dus.

Akropolis met het Parthenon

Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

‘Akropolis’ betekent ‘hoogste punt van de stad’ en is een van de bekendste punten van Athene, op alle foto’s zie je deze terugkomen. Op de 156 meter hoge tafelberg Akropolis torent het Parthenon hoog boven de stad uit. Deze versterkte stad was ooit het toevluchtsoord bij aanvallen.

 • Midden op de Akropolis vind je het Parthenon. Ooit werd deze tempel gebouwd voor Athena Parthenos de beschermgodin van de stad.
 • Op de zuidelijke helling van de Akropolis bevindt zich het theater van Dionysos. Veelal satirische drama’s werden hier met dans- en muziekvoorstellingen uitgebeeld. Ook werd het theater gebruikt voor godsdienstige vieringen, waarvan sommige enkele dagen duurden.
 • Andere bijzondere gebouwen op dit religieus centrum van de stad zijn: de Nikè-tempel, de Propylaeën (monumentale ingang) en het Erechtheion.
Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Om hier te komen moet je wel eerst een flinke klim maken, geen aanrader dus voor op een warme dag en trek er de tijd voor uit. Als je net zoals ik maar een dag hebt kan je wel helemaal omhoog lopen om de Romeinse opgravingen heen, dat scheelt heel veel trappen lopen 😉 tot je bij de Aeropagus heuvel bent. Dit is een enorm rotsblok waarop ooit een kerk stond waar Paulus sprak tot de Grieken.

Als je op het rotsblok klimt heb je een schitterend uitzicht over de stad en de Akropolis vanaf de voorkant. Vanaf daar is het nog een behoorlijke klim naar de Akropolis en buggy’s zijn niet toegestaan. Als je iets verder loopt kom je weer uit in de ‘bewoonde wereld’ en kan je via de trappen naar beneden lopen.

Meer informatie vind je hier.

Griekse Agora

Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De Agora, oftewel het marktplein, vormde in het oude Griekenland het hart van het dagelijks leven en staat gelijk aan wat wij nu als het centrum van een gemiddeld dorp beschouwen. Je hebt er vanaf de noordkant van de Akropolis een mooi zicht op, maar er gaat natuurlijk niets boven zelf langs de zuilen wandelen. Dit is een vrij groot opgravingsgebied waarvoor je de tijd nodig hebt. Het is hier wel veel minder druk dan op de Akropolis. Echt een oase van rust in deze miljoenenstad.

 • De Agora was een markt met vele bijgebouwen. Hier vonden niet alleen markten plaats, maar werden ook toespraken gehouden en bevond zich de rechtbank. Het is in deze samenleving dat men de eerste vorm van democratie ontwikkelde. Op de Agora van Athene hield Socrates zijn redevoeringen en predikte de apostel Paulus het Christendom. Ook vonden er atletiekwedstrijden en toneeluitvoeringen plaats. De Agora van Athene is de best bewaarde van heel Griekenland.
 • Tempel van Hephaistos; het is bijzonder om een gebouw te zien dat 2500 jaar oud is en er nog zo goed uitziet. Alleen deze tempel maakt een bezoek al de moeite waard aangezien hij nog vrij intact is, in tegenstelling tot bv de tempels op de Akropolis. Deze tempel was gewijd aan de god Hephaistos.
 • Het nieuwe gebouw is de Stoa van Attalus. Dit is een replica van het gebouw dat daar oorspronkelijk stond en een soort shopping center was. Alle handelaars hadden hierin hun winkeltje. Nu is het een mooi museum.
 • Ook is er een kerkje te vinden en kan je diverse opgravingen bekijken.

Meer informatie vind je hier.

Romeins Athene

Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Toen de Romeinen het (vanaf 189 voor Christus) voor het zeggen kregen in Athene, verplaatste het stadscentrum zich van de Oude Agora (zie hierboven) naar de Romeinse Agora. In de omgeving van Adrianou en Eillou (niet ver van metrostation Monastriaki) is dankzij een aantal opgravingen de sfeer van Romeins Athene te proeven.

De Poort van Athena Archegetis bijvoorbeeld, die in opdracht van Julius Caesar werd gebouwd, en de achthoekige Toren van de Winden: de Romeinen onderscheidden er acht, die elk naar een god waren vernoemd. Een windvaan bovenop de toren gaf aan welke van de acht de heersende windrichting was.

Ruïnes Olympeion

Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het Olympeion is de reusachtige Tempel van de Olympische Zeus, de koning van de Olympische Goden. Nu zijn er alleen nog de ruines te bezichtigen. In 515 voor Christus werd er begonnen met de bouw, die pas 600 jaar later  werd voltooid in de tweede eeuw na Christus. Op dat moment was het zelfs de grootste tempel van Griekenland.

Vanaf de Akropolis heb je een prachtige zicht over dit historische deel van de stad. Het bouwwerk telde ooit meer dan 100 reusachtige marmeren zuilen. Vandaag de dag staan er nog 15 overeind, maar het is nog steeds mogelijk om een goed beeld te krijgen van het majestueuze karakter dat de tempel in de tweede eeuw na Christus moet hebben gehad.

Meer informatie vind je hier.

Kapnikarea kerk

Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Deze charmante Byzantijnse kerk stond in de 19de eeuw op de nominatie om te worden gesloopt, maar bleef dankzij persoonlijk ingrijpen van de Beierse koning Ludwig I gespaard. Gelukkig maar, want dit is een pareltje van 11de-eeuwse Byzantijnse bouwkunst. De kerk is gebouwd in de vorm van een kruis en wordt bekroond met een koepel. Het interieur is versierd met iconen en ander schilderwerk. Het is een byzantijns kruiskerkje gewijd aan de “presentatie van de Maagd”. De bouw werd begonnen in de 11de eeuw, maar is tenslotte voltooid in de 13de eeuw.

Meer informatie vind je hier.

Kathedraal St. Dionysios (Metropool kathedraal)

Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Op de hoek van Eleftheriou Venizelou (Panepistimíou) staat deze Katholieke kerk uit de 19de eeuw. De kerk is gewijd aan Sint Dionysius Areopagistis en ontwerpen door Leo von Klenze in 1844. Door een tekort aan financiële middelen werd het oorspronkelijke ontwerp vereenvoudigd. De bouw van de kathedraal begon in 1853 en was 12 jaar later (in 1865) voltooid. Van binnen is de kerk mooi versierd met mozaïeken, beelden en iconen die door rijke families werden aangeboden.

Platia Syntagmatos (plein van de grondwet)

Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit is het bekendste plein van Athene. Hier vind je onder andere het nationale parlement en heeft een voorname rol in vele protesten gespeeld en is ook nu meestal het centrale punt voor demonstraties en stakingen.

 • Voor het parlementsgebouw (Voulí ton Ellínon), dat oorspronkelijk gebouwd is als paleis voor koning Otto I, ligt het graf van de onbekende soldaat en staan een aantal Evzone-wachters in traditionele uniformen de ‘wacht’ te houden.
Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde
 • De Evzone-wachters houden tevens wacht voor het parlementsgebouw en voeren ook de ceremonie van de wisseling van de wacht uit. Elk uur vindt dit plaats, een ritueel dat altijd veel bekijks trekt.
 • Aan dit plein liggen enkele grote hotels uit de hoogste prijsklasse. Zoals Hotel Grande Bretagne, het oudste en bekendste hotel van de stad. In dit hotel hebben vele beroemdheden gelogeerd en het was tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Duitse bezetters. Hier wilden de nazi’s op kerstavond 1944 Winston Churchill opblazen.
 • Onder het plein, in het metrostation Sýntagma zijn diverse opgravingen te zien die aan het licht kwamen tijdens de aanleg van de metro.
 • In het noorden van dit plein vindt je het ministerie van Buitenlandse Zaken en aan het westen het Ministerie van Economische Zaken. Ook zijn er veel ambassades die hier in de buurt liggen.
 • Het presidentieel paleis alsmede de ambtswoning van de premier zijn gelegen achter het parlement en de nationale tuin, aan de Irodou Attikou.

Wijk Plaka

Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit is een van de drukste en toeristische wijken van Athene, alleen al omdat deze zich vlakbij de belangrijkste bezienswaardigheden bevindt aan de voet van de Akropolis. De wirwar van straatjes en steegjes voert langs huisjes die dateren uit Byzantijnse of Ottomaanse tijden. Je vindt er meer dan voldoende eetgelegenheden, gezellige terrasjes zowel aan de straat of ook op een dakterras.

Zeker in de avond is dit een aanrader voor een hapje of gezellig drankje. Al zijn de prijzen hier wel wat hoger, vanwege het zicht op het verlichte Parthenon. Qua winkels vind je hier heel veel toeristenwinkeltjes die vooral veel souvenirs verkopen.

Je vindt hier ook een aantal bezienswaardigheden zoals:

 • Nationaal Archeologisch Museum. In 1866 werd dit museum gebouwd met als doel de Oud-Griekse kunst en andere archeologische vondsten te waarborgen. Het meest bijzondere stuk is het bronzen beeld Poseidon van Artemision. Andere bijzondere vondsten zijn lijkenmaskers, gouden kruiken, bronzen messen, juwelen en kristal.
 • De Toren van de winden (Horologium van Andronicus van Cyrrhus), is een monument in Athene uit de 2de of 1ste eeuw v.Chr. dat de tijd en de windrichting aangaf.
 • (delen van) De Romeinse Agora
 • Hellenic Kindermuseum; officieel is dit een museum maar het heeft eigenlijk meer weg van een binnenspeeltuin of kinderdagverblijf. Je kunt er met een keukentje spelen of een fort bouwen, maar er worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd. Vooral jonge kinderen hebben hier uren plezier. De toegang is gratis maar voor de extra activiteiten, die vaak in het weekend gehouden worden, moet je betalen.
 • Akropolismuseum; het Akropolis Museum, dat in juni 2009 haar deuren opende, is het meest moderne museum in heel Europa. In het museum vind je de schatten die zijn gevonden op de heilige rots. Het nieuwe Akropolis Museum heeft een totale opppervlakte van 25.000 vierkante meter, tien keer zo groot als het oude museum. Wanneer je het museum binnenkomt brengt de glazen vloer je in contact met de archeologische site die gevonden is bij de uitgraving van het gebied.
 • Frissiras museum; een hedendaags kunstmuseum.
 • Universiteitsmuseum Athene; in dit gebouw was tijdens de 19de eeuw de universiteit van Athene gehuisvest. Je vindt er nu zeldzame boeken, foto’s, wetenschappelijke instrumenten, manuscripten, kaarten en nog veel meer. Je kan je helemaal voorstellen hoe zo’n universiteit er 150 jaar geleden uitzag. De toegang is gratis.

Varvakios Agora (markthallen)

Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In de winkelstraat Athínas bevinden zich twee 19de eeuwse markthallen waar elke dag (behalve zondag) allerlei streekproducten en andere lekkernijen te koop zijn. De gezelligheid van zo’n markt laat je prima zien hoe men over eten denkt. Er wordt geproefd, onderhandeld en tot slot gaat men dan tot de aankoop over. Het is aan te bevelen om dichte schoenen aan te doen. De visafdeling kan tamelijk nat en vies zijn.

Filopapposheuvel

Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Philopappos is eigenlijk gewoon een prachtig openbaar stadspark vol met archeologische bezienswaardigheden. De top bij het monument is de beste plek voor een mooi uitzicht op de stad, de heuvel en de Akropolis. Het park is gratis toegankelijk, rustig en daarmee compleet het tegenovergestelde van de naastgelegen Akropolis.

Als je hier naar boven loopt in ongeveer een half uur loop je langs de vermoedelijke plek waar Socrates gevangen is gehouden. In het park onderaan de heuvel staat nog een klein schattig kerkje, daarachter bevindt zich een taverna waar men even kan bijkomen met een koud drankje of een heerlijke lunch. Onderaan deze berg bevindt zich het plein wat ook toegang biedt tot het Akropolis zelf. Ook vindt met hier de vele hop off en hop on bussen.

Lycavitusheuvel

Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over Athene, de zee en zie je de Akropolis van boven. Op de top staat het kerkje van Sint Joris ofte Agios Jorgos. Je kan er iets drinken, maar vooral het uitzicht is op een heldere dag zeer spectaculair.

Tip: loop vanaf het Syntagma-plein naar de opstapplek van het treintje omhoog en je wandelt door een dure winkelstraat, over allerlei trappetjes en je ziet achter je steeds de Acropolis tussen de huizen door. Het treintje omhoog kost 7,50 voor een retour maar scheelt je een steile klim.

Ethnikós Kípospark

Achter het grote Griekse regeringsgebouw ligt het groene hart van de stad. Dit stadspark is een rustpunt in het drukke Athene. Het park heeft naast talloze rustplaatsen wat kleine bezienswaardigheden als enkele zuilen, ruïnes en wat borstbeelden van beroemdheden als Dionysios Solomos, Aristotelis Valaoritis en Capodistrias. De prachtige vijvers en fonteinen in dit 16 hectare tellende park geven dat vleugje romantiek waardoor je hier heerlijk kunt wegdromen. Ten zuiden van dit park vind je tevens de ‘poort van Hadrianus’ waarvan men zegt dat het het oude en nieuwe Athene scheidde.

Dierentuin Attica

Athene Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In de Atheense buitenwijk Spata ligt de grote dierentuin Attica, waar je gerust een hele namiddag kunt doorbrengen, zeker als je met kinderen bent. De zoo is in privéhanden en opende zijn deuren pas in 2000. Je kunt er onder meer leeuwen, tijgers, zwarte panters , luipaarden, wolven, zebra’s en beren bewonderen. Verder vind je er een grote collectie exotische vogels en kun je er dagelijks een zeeleeuwenshow bijwonen.

Meer informatie vind je hier.

Het strand & boottochtjes

Vanwege de vele buitenwijken ligt Athene nu ook aan het strand. Als de temperaturen oplopen is het heerlijk om hier verkoeling te vinden of een boottochtje te maken (naar een ander eiland). Zoals een bezoek aan het befaamde Delphi, waar in het Heiligdom van Apollo het orakel ooit voor een direct lijntje met de goden zorgde. Ook het sfeervolle en schilderachtige stadje Napflio, op de Peloponnesos, is een dagtrip waard.


Overnachten in Athene

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

Grand Hyatt Athens

Het Grand Hyatt Athens is een luxe hotel gelegen in het hart van Athene. Het biedt een prachtig uitzicht op de Akropolis en heeft faciliteiten zoals een spa, een buitenzwembad en verschillende restaurants.

Meer informatie vind je hier.

Electra Metropolis

Het Electra Metropolis hotel is gevestigd in een gerestaureerd gebouw uit de jaren ’20 en ligt op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene. Het biedt kamers met een prachtig uitzicht op de stad, een dakterras en een binnenzwembad.

Meer informatie vind je hier.

Athens Gate Hotel

Het Athens Gate Hotel is gelegen tegenover de Akropolis en biedt een prachtig uitzicht op het monument. Het hotel beschikt over comfortabele kamers, een dakterras en een restaurant met mediterrane gerechten.

Meer informatie vind je hier.

The Stanley Athens

The Stanley Athens is een groot hotel gelegen in het centrum van Athene. Het biedt comfortabele kamers met een balkon, een buitenzwembad en een dakterras met uitzicht op de stad.

Meer informatie vind je hier.

Royal Olympic Hotel

Het Royal Olympic Hotel is gevestigd in een prachtig gerestaureerd gebouw uit de jaren ’50 en ligt op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene. Het biedt kamers met uitzicht op de Akropolis, een zwembad en een restaurant met internationale gerechten.

Meer informatie vind je hier.

Zijn jullie al eens een keer in Athene geweest?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.