De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) organiseert jaarlijks zo’n 600 avondvierdaagsen door heel Nederland. Zoals de naam al doet vermoeden, loop je tijdens de avondvierdaagse vier avonden op rij een verschillende route. Je kunt van tevoren een afstand kiezen en het inschrijven kun je regelen via school of de gemeente. Aan het einde van de vierde dag, worden de deelnemers altijd feestelijk onthaald en krijgen zij een medaille.

Hoe is de avondvierdaagse ontstaan?

De allereerste avondvierdaagse werd in 1940 gehouden in het Gooi. Dit was dus tijdens de Tweede Wereldoorlog, een periode waarin het was verboden om overdag wandeltochten te organiseren. Dus werd er besloten om dat ’s avonds te doen! Steeds meer andere plaatsen in Nederland volgden, en zo is de traditie van de avondvierdaagse ontstaan.

In het begin waren het vooral volwassenen die meededen, maar vanaf 1980 gingen steeds meer scholen ook meedoen aan de avondvierdaagse. Kinderen lopen tegenwoordig vaak met hun hele school of klas samen, wat het natuurlijk ook hartstikke gezellig maakt. De avondvierdaagse is echt iets waar veel kinderen naar uitkijken!

Het doel van de avondvierdaagse

De KWBN wil door middel van de avondvierdaagse zoveel mogelijk kinderen in beweging brengen. Maar daarnaast is de avondvierdaagse ook gewoon echt een feestje! Omdat het al 80 jaar bestaat, is het een echte traditie in Nederland en heeft bijna ieder kind wel een ouder of zelfs een opa of oma die de avondvierdaagse een keer (of vaker) heeft gelopen. Vier avonden op rij loop je samen met heel veel anderen, jong en oud, een leuke route in jouw omgeving. En misschien raak je door de avondvierdaagse ook wel gemotiveerd om vaker de wandelschoenen aan te trekken!

Wanneer is de avondvierdaagse?

Jaarlijks organiseert de KWBN de Week van de Avondvierdaagse. In heel Nederland zijn er dan heel veel avondvierdaagsen waar je je voor kunt aanmelden. Maar in principe mogen organisaties die een avondvierdaagse organiseren zelf bepalen wanneer hun avondvierdaagse gaat plaatsvinden. In 2021 is de Week van de Avondvierdaagse van 31 mei tot en met 4 juni.

Avondvierdaagse

Vanwege de maatregelen rond het coronavirus kon de Week van de Avondvierdaagse in mei 2020 helaas niet doorgaan. De week stond gepland van 25 tot en met 29 mei 2020. Maar daarvoor hebben de organisatoren van de avondvierdaagse een alternatief bedacht: de Avond4daagse – Home Edition. Je gaat natuurlijk niet in huis rondjes lopen, maar je kunt geheel zelfstandig een route lopen en zo tóch die mooie medaille behalen.

De Avond4daagse Home Edition maakt gebruik van de eRoutes app, die je kunt downloaden op je smartphone. Je kunt je hiervoor inschrijven via de website van de avond4daagse, waarna je 5 euro betaalt en na afloop van je vier wandelingen de medaille thuis in de brievenbus ontvangt.

Het leuke van de Avond4daagse Home Edition is dat je helemaal zelf mag bepalen waar en wanneer je gaat lopen. Je kunt dus gewoon vertrekken vanaf je huis, want de app genereert routes vanaf die locatie. Tijdens het inschrijven voor de Avond4daagse Home Edition kon je een afstand kiezen om te lopen. Je kunt kiezen uit 2,5, 5 of 10 kilometer. In de app klik je dan de juiste afstand aan, waarna de app verschillende routes laat zien waar je uit kunt kiezen.

Je kunt vanaf 1 juni 2020 de Avond4daagse Home Edition lopen, maar je kunt je ook later inschrijven. De Avond4daagse Home Edition duurt namelijk tot en met 31 augustus 2020. Dat betekent dus dat je je uiterlijk op 28 augustus aangemeld moet hebben om de avondvierdaagse op tijd te voltooien. In principe hoef je niet vier dagen op rij te lopen; sterker nog, je hoeft niet eens verplicht in de avond je wandeling te maken. Je mag helemaal zelf bepalen wanneer je een route loopt. Wél moet je de vier wandelingen binnen twee weken na inschrijving voltooid hebben.

Tips voor ouders

Het doel van de avondvierdaagse is om kinderen in beweging te krijgen en dus gezonder te laten leven. Het is dan ook niet de bedoeling dat kinderen onderweg bergen snoep gaan eten. Maar de avondvierdaagse moet wel een feestje zijn! Daarom is het voor kinderen leuk om wat lekkers mee te hebben. Je kunt als ouder natuurlijk best een lekkere, gezonde snack meegeven. Denk bijvoorbeeld aan fruit, snackgroenten, noten of rozijnen. In fruit en groenten zit ook veel vocht, zodat je op een warme avond minder snel zult uitdrogen.

De meeste kinderen lopen een route van 5 kilometer. Daar zijn ze vaak wel 1 tot 1,5 uur zoet mee! Het wandelen kan ook best wat energie kosten en daarom is het goed om van tevoren een goede maaltijd te nuttigen. Een volle maag loopt echter ook niet prettig, dus zorg ervoor dat je minimaal een uur voor de start van de avondvierdaagse hebt gegeten. Koolhydraten leveren veel energie, dus kies bijvoorbeeld voor een maaltijd met pasta, rijst of aardappelen.

Wat nou als het heel erg warm is tijdens de avondvierdaagse? Het belangrijkste is om uitdroging te voorkomen en dus regelmatig water te drinken. Vooraf drinken is belangrijk, maar neem ook een fles mee tijdens de wandeling, en vul deze eventueel tussendoor bij. Na de finish is het goed om ook nog voldoende te drinken. Ook een pet of hoedje kan helpen tegen de hitte; het helpt vooral om een zonnesteek te voorkomen.

Vergeet ook niet om zonnebrand te smeren, want door de zon kun je snel verbranden! Het is ook helemaal niet erg om het wat rustiger aan te doen als het zo warm is buiten. Pas gewoon het wandeltempo een beetje aan en neem bijvoorbeeld vaker een korte pauze om bij te komen en iets te drinken.

Zorg natuurlijk ook voor goede wandelschoenen. Tijdens een avondvierdaagse wordt in totaal soms tot wel 60 kilometer gelopen in vier dagen, dus daarvoor zijn goede schoenen erg belangrijk. Goede wandelschoenen bieden voldoende steun bij de enkels en de hiel. Daarnaast is een stevige zool belangrijk, omdat je door een dunne zool al snel de ondergrond kan voelen. Dat is natuurlijk niet fijn.

Ook moeten de schoenen goed passen, dus niet te groot en niet te klein. Om meer steun aan de voeten te geven, moeten de schoenen stevig gestrikt worden, maar ze moeten uiteraard niet knellen. En tenslotte: begin niet aan de avondvierdaagse met nieuwe schoenen, maar zorg ervoor dat je schoenen al goed zijn ingelopen. Je verkleint zo de kans dat je blaren krijgt, en je weet na het inlopen zeker of de schoenen lekker zitten en geschikt zijn om een wandeling mee te maken.

Snoep & Cadeautjes

De kinderen mogen “iets” extra’s mee, flesje water, extra stuk fruit of klein snoepje/kauwgom. Volgens mijn zoon zat het merendeel met een grote puntzak op tafel vol schepsnoep voor een hele week! Mag je dan niks meer uitdelen aan die stakkers? Tuurlijk wel, maar hang geen grotemensenparaplu vol met grote megaspekken, geef een leuke ketting met een paar dingetjes of zoek een gezond alternatief.

Ik kreeg vroeger altijd een grote homp komkommer mee. HEERLIJK! En nog steeds, na 30 jaar denk ik bij het zien van een komkommer aan de kilometers die ik heb gesleten, wat mijn moeder niet mocht weten, anders kreeg ik niets te eten, en zo verder….

Bellenblaas tubes

Avondvierdaagse wandelen met kinderen - Reisliefde

Deze minibellenblaastubes zijn te koop bij de Hema. Je kunt ze nog pimpen met een pakkende tekst als BIKKEL of SUPER of KANJER. Je zou ook voor andere bellenblaastubes (iets grotere versies) kunnen kiezen. Ook leuk voor de kids om tijdens de tocht alvast te bellenblazen.

Medaille met klein zakje feest

Avondvierdaagse wandelen met kinderen - Reisliefde

Een klein zakje vullen met (in plaats van chocolade) een doosje rozijnen, grote confetti en een lief kaartje met een oppeptekstje om de laatste loodjes af te maken. En natuurlijk (alvast) een medaille voor de superprestatie. Een klein feestje om je nek!

Zakje patat….euhm nee POPCORN

Avondvierdaagse wandelen met kinderen - Reisliefde

Maak van een gekleurd papier en een vel schoolbordfolie een puntzak en vul het op met popcorn, eventueel nog wat extra snoepjes en schrijf iets liefs op het schoolbordfolie. Verpak het in doorzichtig folie. Leuk om uit te delen zo toch?!

Lees ook: Popcorn maken van mais in magnetron, pan of popcorn maker. Zoet, zout, gekleurd of traktatie

Appeltje Eitje

Avondvierdaagse wandelen met kinderen - Reisliefde

Dit vind ik altijd zo leuk, spelen met teksten! Appeltje-eitje, een superuitspraak voor deze gelegenheid. Het was een makkie (natuurlijk!) Jij kan dit! Een lekkere, gezonde appel met (oké vooruit) een snoepeitje om de leus extra te benadrukken!

Fluitje van een cent

Avondvierdaagse wandelen met kinderen - Reisliefde

En zo kun je natuurlijk ook “een fluitje van een cent” uitbeelden met een snoepfluitje. Schrijf de uitdrukking nog even op een leuk kaartje en knoop het met een lint om het fluitje vast. Deze fluitjes koop je hier.

Snelle Jelle

Oké het is geen wedstrijd wie het eerste binnenkomt, áls je maar binnenkomt! Maar wel leuk om jou “snelle Jelle” te belonen met een lekkere plak ontbijtkoek (zijn trouwens ook in zero-variant, want ook in ontbijtkoek zitten genoeg suikers verstopt).

Je gaat als een RAKET

Avondvierdaagse wandelen met kinderen - Reisliefde

Oké ik zou niet letterlijk een ijsje om iemand zijn nek hangen, hoewel als het warm weer is kan dit best lekker zijn, maar ja ik weet niet hoelang jij langs de kant staat met dat ijsje in je hand te wachten op de juiste persoon. Een alternatief is een knutselijsje, hetzij van karton, of een gehaakte versie, patroon vind je hier! Of wat dacht je van deze stoepkrijt. Hang er bijvoorbeeld nog een kaartje aan met een “tegoed-bon” dat er na afloop een ijsje gekocht mag worden (omdat JE GAAT ALS EEN RAKET!)

Hoedje op

Avondvierdaagse wandelen met kinderen - Reisliefde

Een kartonnen feesthoedje met een vrolijke print kan ook gevuld worden met wat kleine zakjes uitdeelsnoepjes. Even bij elkaar pakken met wat doorzichtig folie en wat gezellige lintjes erom. Als de snoepjes op zijn, kan het hoedje op je hoofd!

Laat je horen!

Avondvierdaagse wandelen met kinderen - Reisliefde

Een medaille is natuurlijk ook leuk aan te vullen met een “herrie”-speeltje. Bijvoorbeeld een klein rateltje die je moet draaien in je hand om te ratelen, of van die kleine klaphandjes. Of een megagrote Bounch-ballon. Leuk om tijdens de tocht mee te spelen!

Fruitketting

Ook een feestje toch, gewoon leuk, lekkere en gezonde stukjes fruit, wat kaasjes, snacktomaatjes, een eierkoekje. Ziet er toch net zo vrolijk uit deze ketting?!

Een (reserve)schoen om je nek

Avondvierdaagse wandelen met kinderen - Reisliefde

Altijd handig om bij een lange tocht een reserveschoen bij de hand te hebben. Print hier een kleurplaat van een sneaker uit en lamineer het nadat je de schoen nog wat gepimpt hebt en plak de schoen aan een zakje chips of popcorn. Lint eromheen en klaar ben je!

Gezonde reep/snack voor tussendoor

Om een lekkere snack mee te geven voor tijdens de wandeltocht maak je deze gezonde repen. Maak een flinke bakplaat vol en snijd ze in repen, dan heb je voor elke avond iets lekkers om mee te geven. Deze reep geeft je weer energie om door te gaan. Een verantwoorde koek met noten, dadels, rozijnen en cranberries.

Je bent een topper

Avondvierdaagse wandelen met kinderen - Reisliefde

Na die avondvierdaagse kunnen je voeten wel wat rust gebruiken. Wat dacht je van een fijne hand- en voetencrème, een nagellakje, bruisbal voor voeten en oké wat lekkers dan!

Duim omhoog

Hoe leuk is deze duim omhoog? Natuurlijk kan je hier tussen plakken wat je maar wil.

Superhelden traktatie

Avondvierdaagse wandelen met kinderen - Reisliefde

Hoe leuk is deze superheldentraktatie met masker? In het voorbeeld met smarties, maar dat kan je natuurlijk ook achterwege laten of vervangen door doosje rozijnen of wat fruit. Heel gave papieren (dieren) maskers vind je onder andere hier.

Loop jij de vierdaagse met de kinderen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.