Skip to Content

Backyard Wilderness recensie Omniversum Den Haag

Backyard Wilderness recensie Omniversum Den Haag

Met je kinderen naar een natuurfilm? Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar dan ken je de films nog niet die in het Omniversum spelen. In deze ‘ronde bioscoop’ zoals mijn kinderen het noemen is alleen al de ervaring de moeite waard om hier een bezoekje aan te brengen. De beelden die op dit scherm tevoorschijn worden getoverd komen nog veel meer binnen, alsof je er middenin zit. Afgelopen woensdag was de première van de film Backyard Wilderness in het Omniversum. Samen met de kinderen en een vriendinnetje waren we erbij.

Backyard Wilderness

Backyard Wilderness werd vijf keer bekroond bij de Giant Screen Awards en bij de prestigieuze SMASH Awards zelfs zes maal, onder meer voor beste onderwerp, beste camerawerk en beste visuele effecten. De grootbeeldfilm zal de kijkers dan ook verbazen en vermaken met de onverwachte wonderen van de nabije natuur. Backyard Wilderness laat vier seizoenen lang unieke, adembenemende beelden zien van het dierenleven vlak onder onze neus. Minicamera’s hangen in holen en nesten of bewegen over de grond en door vijvers om het gedrag van grotere en kleinere dieren zeldzaam intiem vast te leggen. Van wasbeertjes, vossen, herten en muizen, van eenden, kolibrietjes, hommels en muizen.

In de film volgen we Katie, die met haar eigentijdse familie naast een bos woont. Omdat ze helemaal in beslag wordt genomen door social media, heeft het meisje nauwelijks oog voor haar omgeving. Langzamerhand ontdekt Katie echter de wonderlijke geheimen van de natuur om haar heen. De film herinnert ons eraan dat Wi-Fi niet de enige belangrijke schakel in het leven is en dat je op doodgewone plekken buitengewone dingen kunt ontdekken. Je hoeft er alleen maar voor naar buiten te lopen.

Wat vonden we ervan / vanaf welke leeftijd geschikt?

Backyard Wilderness recensie Omniversum Den Haag - Reisliefde

Ik begon de blog met de mededeling dat je niet snel een kind mee zal nemen naar een natuurfilm. Deze film duurt ongeveer een uur en is daarom prima te doen. Tenminste voor de meeste kinderen. We merkten wel dat er een aantal kinderen waren die wat ongedurig werden. Het ‘voordeel’ is dat het niet alleen natuurbeelden zijn, al zijn die schitterend, maar er ook een familie is die een rol speelt in deze film en het daardoor een menselijk karakter geeft. Voordat de film begint zijn er twee voorstukjes van andere films; waarbij het eerste voorstukje meteen zorgde voor een ooh die door de zaal rolde en de tweede voor een aaah en er gewaarschuwd werd voor de nodige schattigheid. Ook in de film Backyard Wilderness komen een hoop schattige scènes voorbij, maar zit er ook veel humor in verwerkt en moeten de kinderen regelmatig lachen. Je wordt in ieder geval gestimuleerd om met andere ogen naar de natuur te kijken.

Vooraf had ik zelf verwacht dat het ook iets meer zou gaan over torren en andere insecten op basis van wat ik had gelezen. Het gaat echter veel meer om de dieren die leven in de bossen rondom de stad New York. Denk bijvoorbeeld aan de salamanders, hertjes, coyotes, maar ook vlinders en eendjes. Prachtige beelden waarbij je soms heel snel ziet hoe bloemen ontluiken of de sneeuw wegsmelt.

Opvallend is wel hoeveel de kinderen hier vervolgens van oppikken; zo hadden ze het in de auto opeens over de waterkringloop, maar ook over dat de salamanders eitjes leggen in de waterpoel waar ze zelf zijn geboren of de eendjes die uit de boom ‘regenden’. De scène waarin de hertjes achterna gezeten werden door een aantal coyotes (zonder bloederige of gewelddadige scènes) had veel indruk gemaakt. Dit kwam echter ook omdat de oma van het vriendinnetje dat mee was, vandaag was overleden (daarom ook dat ze mee was).

Première

Backyard Wilderness recensie Omniversum Den Haag - Reisliefde

Toen we aankwamen lag er al een rode loper uitgerold en een fotowall om foto’s te maken. We waren echter aan de vroege kant dus brachten eerst nog even een bezoekje aan het Museon dat ernaast ligt. Toen we binnen kwamen werden er net foto’s gemaakt van de stemmencast; dit waren onder andere een aantal leerlingen van het MBO en twee boswachters. Na wat drinken en popcorn begon de film en mochten we de zaal in. We vonden een plekje halverwege in het midden waar je een stoel hebt waar je helemaal naar achteren ligt. Heel relaxed dus 😉 Voordat de film begon werd er een quiz gedaan volgens het bekende petje op, petje af principe waarbij er diverse vragen werden gesteld over de natuur. Toen er een winnaar was overgebleven begon de film.

Ontdekking in de eigen achtertuin

Backyard Wilderness recensie Omniversum Den Haag - Reisliefde

Backyard Wilderness is niet alleen een schitterende grootbeeldfilm, maar ook een film die je uitnodigt om op ontdekking te gaan in je eigen ‘achtertuin’. Want er is gewoon zoveel te zien! Daarom dat er ook een drietal middagen worden georganiseerd waarbij je na afloop van de film met een boswachter de ’tuin’ van het Omniversum op zoek gaat.

Kan je niet naar één van deze speciale middagen dan kan je natuurlijk altijd zelf op pad! In samenwerking met Kidsproof is er een boekje gemaakt met opdrachten die je zelf kan doen in de omgeving om op zoek te gaan naar de natuur. Je hoeft namelijk niet heel ver weg om mooie plekjes te ontdekken, zelfs in de Randstad is er genoeg natuur te vinden!

Toen we naar huis reden waren de ogen van de kinderen in ieder geval geopend; van de halve maan tot de eerste narcissen die hun kopjes boven de aarde uitsteken, tot aan een zwerm vogels tegen een roze achtergrond, ze keken hun ogen uit.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Thea schreef:

    Hoi Linda, mijn kleinkinderen van 2,3,4 en 5 jaar houden veel van vogels. En die van 4 en 5 jaar hebben ook de film wildernis in Nederland gezien. Komen hier enge stukken in voor kleuters? Te denken aan schattig hertje wat daarna wordt opgegeten bijvoorbeeld? Of andere zielige taferelen? Wat denk je zou het geschikt kunnen zijn onder begeleiding van oudere of is het to much?

    • Linda schreef:

      Ja, er zit wel 1 zo’n scene in. Maar wel ‘mooi’ in beeld gebracht en ook heel subtiel dus niet groot in beeld. Met 2 en 3 zou ik het niet snel doen, 4 en 5 kan wel.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.