Als ik hoor dat er een belasting- & douanemuseum is in Rotterdam denk ik in eerste instantie: ‘wat saai’ daar wil je toch niet heen, zeker niet met kinderen. Echter hoor ik enthousiaste verhalen over dit museum, juist met kinderen. Dus als we in de buurt zijn voor een bezoek aan de Superstraattentoonstelling in het Wereldmuseum lopen we vervolgens hier even heen. We hebben een museumjaarkaart, dus als het toch niets is zijn we zo weer weg. Ik had dus zeker niet verwacht dat ik hier ooit zelf enthousiast over zou schrijven.
Belasting & Douanemuseum
Het museum bestaat al sinds 1937 en bestond uit een fiscaal-historische verzameling van een professor dat werd gebruikt om studenten aan de Belastingacademie aanschouwelijk onderwijs te kunnen geven. Deze collectie vormt nog steeds de basis van het museum dat nu ook toegankelijk is voor bezoekers. Hier kom je meer te weten over de belastingen van vroeger en nu, maar ook over het werk van de douane.
De missie van het museum is om de bezoekers inzicht te geven in hoe en vooral ook waarom we belasting betalen, waarom dat zo belangrijk is én wat we ermee kunnen doen. In 2012 is het museum vernieuwd met een interactieve tentoonstelling om de belastingsgeschiedenis en de wereld van de douane op een moderne manier te beleven. Door middel van verschillende exposities met veel interactie en een speurtocht met speurhond is dit museum interessant voor jong en oud.
Tentoonstelling met speurtocht
Bij de kassa krijgen de kinderen een hondje en een plattegrond. Als de kinderen over de rug van de hond aaien horen ze dat het een snuffelhond is die dingen kan ruiken en opsporen. Hij heeft ook een bijzondere gave; want hij blaft niet maar kan gewoon praten. ;-).
Op verschillende plekken in de tentoonstelling vind je pootafdrukken op de grond, daar hoort een korte uitleg bij van de hond en een telopdracht. Zo moeten ze tellen hoeveel wijnstokken er in de vitrine hangen, hoeveel mensen er nodig zijn om een driehoeksmeting te doen om een oppervlakte te berekenen en zien ze allemaal voorwerpen die in beslag zijn genomen. Zo lopen we door de tentoonstelling heen en komen meer te weten over aangiftes, maar ook wat wel of niet mee mag na een vakantie, of hoe ze vroeger belasting berekenden.
De hond is een groot succes en maakt het bezoek aan het museum een stuk interessanter. Gelukkig zijn er twee verdiepingen; zodat beide kinderen op 1 verdieping de hond mogen dragen. In totaal zijn er 5 stickers, maar helaas werkt hij bij een niet. Daarna leveren ze hem beneden in en krijgen de laatste vraag; namelijk welk cijfer ze de speurhond geven; de een gaat voor een 8 en de ander vindt het zelfs een 10 waard. Van tevoren had ik nooit verwacht dat een belastingmuseum ook leuk zou zijn met kinderen…
FIOD-fraudebestrijding
Het leukste vinden de kinderen misschien nog wel de bovenste verdieping die in het teken staat van de FIOD-fraudebestrijding. Als je de deur binnengaat heb je het gevoel in een of andere moderne buitengalactische trainingsfaciliteit terecht gekomen te zijn zoals je die normaal ziet in Sci-Fi spacefilms. In een soort escaperoomachtige situatie vind je diverse kamertjes waarin een case centraal staat. De kinderen moeten in de kamertjes aan de slag om een code te vinden om de case op te lossen.
Als eerste komen we in een kamertje terecht waar zoals een soort ninjaweb allemaal kabels strak staan gespannen met daarop diverse items. De vraag is of deze mee mogen aan boord van het vliegtuig. Bij ieder voorwerp staat ook een binaire code die bij een letter hoort die je terugvindt aan het einde van het web. Als je alle letters hebt kun je daarmee een woord maken dat het antwoord is. Dit vinden we nog wel moeilijk; want we krijgen een beetje het gevoel dat alles wat hier staat niet mee mag.
Iets verderop komen we terecht in een pizzeria, op de tafel ligt een notitie en daar hoort een cijfer bij. In de kast staan multomappen met op de zijkant de namen van diverse landen die we ook terugzien in de notities. Dit blijkt echter een valsstrik te zijn, deze mappen zijn allemaal leeg. Als we dan iets verder kijken zien we op het menu van de pizzeria verwijzingen naar bijvoorbeeld de Pizza Fiji, Pizza Mexicana etc, en laten dat nu net landen zijn waar we naar op zoek zijn.
En zo zijn er nog meer kamertjes waar we moeten ruiken en puzzelen. Helaas werkt het scherm in twee kamers niet en reageert niet op aanraking, zodat we daar de opdracht niet kunnen doen.
Slikkerstoilet
Achter een van de deuren vind je ook het slikkerstoilet. Zoonlief grijpt direct in de twee armgaten nog voor hij weet wat het is, als ik hem uitleg dat ze daarmee in de poep grijpen om daar bolletjes met drugs uit te halen. Zijn gezicht betrekt en hij trekt zijn armen meteen weer terug. Waarna hij bedenkt dat er toch geen echte poep is, en zoekt vervolgens verder. 😉 Mijn dochter vindt het toch maar een raar idee.
Douanedek
Tot slot nemen we nog even een kijkje in het Douanedek, deze bevindt zich in de kelder van het museum onder de kantoren. Dit is een speciale speelkamer voor jonge kinderen waarin ze bijvoorbeeld op de boot van de marechaussee kunnen varen of zelf douane kunnen spelen op een vliegveld en koffers scannen. Ook is er een tekentafel en een speeltafel met divers speelgoed. Voor sommige dingen zijn ze iets te oud en meer geschikt voor kleuterleeftijd, toch vermaken ze zich hier prima met andere spelletjes.
Meer informatie vind je hier.
- Emmen bezienswaardigheden & uitjes - 7 november 2024
- Harry Potter filmlocaties die je kan bezoeken - 6 november 2024
- Star Wars filmlocaties - 6 november 2024
Leave a comment