Skip to Content

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden

België; het land van onze zuiderburen waar ze in het noorden Nederlands spreken, in het zuiden Frans en richting de grens met Duitsland ook het Duits aanwezig is. Een prachtig land met de zee in het westen en de heuvels van de Ardennen met kronkelende riviertjes in het oosten. Een heel divers vakantieland dus en vanwege de afstand zowel geschikt voor korte stedentrips of weekendjes weg als lange vakanties. Hieronder vind je een lijst van de meest ultieme uitjes en bezienswaardigheden!

Inhoudsopgave verberg

Antwerpen

Antwerpen

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Antwerpen, de hoofdstad van Vlaanderen zit vol verrassende hoogtepunten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Antwerpen Zoo, één van de oudste en mooiste stadsdierentuinen van Europa. Of wat dacht je van de musea en historische gebouwen: zoals de neoclassicistische Stadsfeestzaal met daarin een shoppingcenter of het Paleis op de Meir (van Napoleon). Niet voor niets draagt deze stad ook wel de naam diamantenhoofdstad. Er is zelfs een strand Sint-Anneke, op de Linkerscheldeoever.

Lees ook: Antwerpen Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Boom; trollen zoeken op De Schorre

Recreatiedomein De Schorre Boom; Van blotevoetenpad tot houten trollen van Thomas Dambo Op het festival terrein van Tomorrowland. Ook kan je hier minigolf spelen en klimmen. - Reis-liefde.nl

De Schorre in Boom is een recreatiegebied dat over het algemeen bekend is vanwege het dancefestival Tomorrowland. Maar ook daarbuiten is dit een aanrader; je vindt hier namelijk 7 reuzentrollen. Daarnaast is er een brasserie, binnen- en buitenspeeltuin, een recreatievijver met waterfietsen, diverse sportvelden, een  recreatievijver voor kajakpolo, deltahelling en judozaal. Je kan hier ook interessante wandelingen maken en bent hier rustig een dagje kwijt met kinderen.

Lees ook: De Schorre; van Trollenjacht tot blotevoetenpad

Bonheiden; kasteel van Zellaer

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Dit is een echt kasteel met een ophaalbrug, kantelen en schietgaten! De geschiedenis van Kasteeldomein Zellaer gaat wellicht minstens terug tot de 13e eeuw toen er een waterslot stond. In de loop der jaren zijn er verschillende eigenaars geweest die verschillende kastelen hebben gebouwd. Het huidige kasteel is een neogotisch waterslot dat gebouwd werd rond 1885. Het kasteelpark omvat nog heel wat historische elementen zoals een grachtenstructuur, vijver en dreven die centraal samenkomen in een ster en bomen die meer dan 200 jaar oud zijn.

Kalmthoutse heide; grenspark Nederland & België

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Heide, bossen, vennen en duinen. Zowel Nederlanders als Belgen kunnen komen genieten van dit prachtige stuk natuurpark op de grens van Nederland en België. Vandaar ook dat het geen Nationaal park betreft maar sinds 2001 een Grenspark. De Zoom-Kalmthoutse Heide is niet altijd een park geweest. Langs weerszijden van de grens lagen natuurreservaten, kleinschalige landbouwgebieden, bossen van verschillende overheden, grote particuliere domeinen en versnipperde kleine boseigendommen.

Lees ook: Antwerpen Kalmthout; Bezienswaardigheden, Activiteiten & Uitstapjes

Kasterlee; dorp van de Pompoenpapeters

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Kasterlee is het dorp van de Pompoenpapeters. Een hele maand is de gemeente in de ban van deze reusachtige oranje vrucht. Meer dan 20 jaar geleden is de pompoenrage begonnen met één evenement namelijk de Pompoendag op de laatste zondag van de maand oktober. Ondertussen is ‘oktober pompoenmaand’ uitgegroeid tot een groots volksgebeuren met vele evenementen en activiteiten. Vlakbij vind je ook Bobbejaanland.

Mechelen

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Mechelen vind je in Vlaanderen tussen Antwerpen en Brussel in. Deze stad heeft een historische stadskern waarin er een redelijk groot aantal katholieke bouwwerken staan. Behalve kerken zul je in Mechelen ook een redelijk groot aantal musea aantreffen. In de binnenstad vind je een ruime keuze aan goede restaurants en natuurlijk een aantal sfeervolle Belgische kroegen waar je van heerlijke bieren kunt genieten. Met kinderen is een bezoek aan het Techium een absolute aanrader.

Lees ook: Mechelen Stedentrip: Bezienswaardigheden & Activiteiten

Brussel; van Manneke pis tot Atomium

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Brussel, beroemd vanwege de gevarieerde architectuurstijlen en bijzondere monumenten, is natuurlijk ook de stad van het Europees Parlement. De Grote Markt is het markante, centrale plein van de stad, maar de beroemdste bezienswaardigheid is natuurlijk Manneken Pis. Of wat dacht je van een bezoekje aan het Atomium net buiten de stad dat je ook van binnen kan bekijken. Wissel het bekijken van bezienswaardigheden af met een bezoek aan de talloze café’s om te genieten van lokale lekkernijen, zoals lichte, zoete wafels, mosselen met frites en natuurlijk chocola. Fijne hotels als uitvalsbasis voor een stedentrip zijn het Novotel en Motel Brussel One.

Lees ook: Brussel Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Henegouwen

Lees ook: Henegouwen; Bezienswaardigheden & Uitstapjes

Boussu; Le Grand-Hornu

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Le Grand-Hornu is een historisch industrieel mijnbouwcomplex in de Borinage. Dit is een belangrijk voorbeeld van industrieel erfgoed van de industriële revolutie en een vroeg voorbeeld van functionele stedenbouw uit het begin van de 19e eeuw. De neoklassieke stijl gebruikt booggewelven, geveldriehoeken en halfronde vensters. Tegenwoordig staat het op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Cambron-Casteau; Pairi Daiza mooiste dierentuin van Europa

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

In deze unieke dierentuin maak je een reis waarbij je op zoek gaat naar natuur en wilde dieren. Er zijn hier meer dan 5.000 dieren zoals witte tijgers, panters, giraffen, nijlpaarden, zebra’s, olifanten, zeeleeuwen, pinguïns, halfapen, doodshoofdapen, reuzenotters en veelkleurige vogels en 2 reuzenpanda’s uit China. Er worden roofvogeldemonstraties gegeven en je kan op bezoek bij de pasgeboren baby’s. Naast de dieren is er ook veel aandacht voor tuinen en natuur. Ontdek de reuzenaquaria van de Nautilus. Deze dierentuin werd niet voor niets meerdere keren uitgeroepen tot Beste Zoo van Europa en hoort dus ook zeker op je bucket list te staan!

Lees ook: Pairi Daiza dierentuin België

Doornik; Lakenstad

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Doornik is ook bekend onder haar Franse naam Tournai. De stad is ooit door de Romeinen gesticht en daardoor één van de oudste steden van België. De grote bloeitijd van Doornik is in de middeleeuwen geweest, toen de lakenhandel en -industrie zorgden voor welvaart in de stad. Prachtige overblijfselen in het compacte historische centrum zijn het belfort, de Grote Markt met daaraan de Lakenhal en de imposante Onze Lieve Vrouwe Kathedraal. Houd wel rekening met de kinderkopjesbestrating.

Mons; historische studentenstad

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Mons (of Bergen in het Nederlands) ligt in de provincie Henegouwen vlakbij de Franse grens. De stad behoort tot de tien grootste steden van België. De omgeving van Mons wordt al bewoond sinds het stenen tijdperk. Er is sprake van permanente bewoning vanaf de Romeinse tijd. De stad staat tegenwoordig bekend als een energieke studentenstad waar bijzonder veel jongeren wonen. Een groot deel van de historische gebouwen zijn tegenwoordig weer in ere hersteld en deel van de musea hebben recentelijk een metamorfose gehad.

Limburg

Borgloon; Reading between the lines

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Reading between the Lines, ook genoemd de doorkijkkerk, is een installatie uit 2011 naar een ontwerp van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. De doorkijkkerk bevindt zich in het Haspengouwse heuvelland ten zuiden van Borgloon en kan beschouwd worden als landschapskunst. Dit aan een wandelpad gelegen ‘kerkje’ komt bevreemdend over. Naarmate men dichterbij komt, blijkt geleidelijk dat het geen kerkje is. Het gebouwtje is, door het gebruik van horizontaal geplaatste staalplaten, min of meer transparant, vandaar de bijnaam doorkijkkerk.

Hasselt; streetart wandeling

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Hasselt telt meer dan 80 graffiti- en streetartwerken van zowel internationale toppers als lokaal talent. Ga op ontdekkingstocht en focus daarbij niet alleen op de binnenstad want ook buiten het centrum zijn prachtige pareltjes te ontdekken.

Hoge Kempen; nationaal park

Het Nationaal Park Hoge Kempen in de Belgische provincie Limburg, is een uniek natuurgebied waar bos en heide beheerd en beschermd worden. Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide en stuivende duinen, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning, hoge toppen bieden grootse vergezichten. In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren.

Maasmechelen; kruinenpad

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

In Maasmechelen kun je niet alleen shoppen. Vanaf de dijk van de Zuid-Willemsvaart loopt het kruinenpad tussen de boomtoppen als een echte luchtbrug in het mijnverzakkingsgebied. Vanop dit unieke spoor ben je de bevoorrechte getuige van de merkwaardige gevolgen van mijnverzakkingen. Maar ook tussen de bomen kom je met al die vogels en insecten ogen te kort.

Lommelen; Lommelse Sahara

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het gebied Sahara doet zijn naam alle eer aan: de grote zandvlakte lijkt op een miniatuurwoestijn. Maar er zijn ook helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. De schilderachtige landschappen en de enorme afwisseling maken een wandeling hier tot een unieke ervaring. Het helderblauwe meer en de unieke fauna en flora maken van een wandeling naar de Lommelse Sahara een tocht om nooit te vergeten.

Luik

Burg-Reuland; Europamonument Drielandenhoek Ouren

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Waar de Ribbach en de Our samenvloeien, staat sinds 1977 het Europamonument. Deze plek is zorgvuldig uitgekozen: hier bevindt zich namelijk het drielandenpunt van Luxemburg, Duitsland en België. Het monument bestaat uit vijf blokken die de vijf Europese landen vertegenwoordigen.

De Hoge Venen; oudste natuurpark van België

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het plateau van de Hoge Venen is één van de laatste stukken wildernis in België en is ook het oudste natuurpark van België. Het ligt in en rondom de vierhoek Eupen-Monschau-Malmedy-Spa. De kern van het gebied is een bergrug van oude leisteen, met toppen tot 694 meter boven zeeniveau, de hoogste van de hele Benelux. Op de schrale, moeilijk waterdoorlatende bodem vormden zich 10.000 jaar geleden – na de laatste ijstijd – de eerste hoogvenen.

Gemmenich; drielandenpunt met Duitsland & Nederland

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Bij Gemmenich vind je het drielandenpunt met Duitsland en Nederland. Op het Belgische gebied vind je de Boudewijntoren vanwaar je een uitzicht hebt over de omgeving.

Huy; authentiek dorp

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Huy (of Hoei in het Vlaams) is één van de oudste steden van België en ligt tussen Namen en Luik in aan de rivier de Maas. Door de jaren heen is de authenticiteit buitengewoon goed bewaard gebleven. Huy beschikt over goede hotels en restaurants en heeft de toerist veel te bieden. Zo worden er met regelmaat leuke volksfeesten gehouden en biedt de binnenstad schitterende bouwwerken aan. Een bezoek aan het Fort van Huy en de Grote Markt zijn zeker een aanrader.. Daarnaast is Huy de stad van de fonteinen en standbeelden.

Luik

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Luik (of Liège in het Frans) ligt in de Belgische Ardennen. Het is één van de grootste steden van België en heeft van oudsher de bijnaam “Vurige Stede”, een bijnaam waar de stad nog steeds trots op is. Luik staat van oudsher bekend als een vieze industriestad, maar de afgelopen jaren zijn er prachtige projecten in de stad gecreëerd om Luik een ander uiterlijk te geven. Daarnaast worden veel van de prachtige oude panden, kerken en kathedralen in de stad terug in ere hersteld. Er zijn een aantal hypermoderne winkelcentra en wordt ook wel gezien als studentenstad.

Malmedy; van WO2 tot 17e-eeuws klooster

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Malmedy is een baken van rust en ligt in een groene omgeving waar de rivieren de Warche en de Warchenne samenvloeien. Tijdens het Ardennenoffensief in de Tweede Wereldoorlog werd dit stadje een triest dieptepunt van oorlogsmisdaden. Bij het in de buurt gelegen gehucht Baugnez werden enkele tientallen gevangengenomen Amerikaanse soldaten vermoord. In en rondom Malmedy is van alles te zien en te doen. Zo kun je in het centrum een mooie kathedraal uit de 18de eeuw bewonderen. Ook het klooster uit de 17de eeuw, het Malmundarium, is zeker de moeite waard.

Ninglinspo bergrivier

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Ninglinspo is de enige bergrivier van België en de 6 km lange wandeling die langs deze rivier loopt, heeft dezelfde naam. Je vindt deze rivier in het zuiden van de Ardennen, in de buurt van Aywaille en Remouchamps. Je kunt hier genieten van de schoonheid van de natuur, de watervalletjes, de avontuurlijke paden en het wilde karakter. Deze wandeling is goed te doen met kinderen.

Ovifat; waterval van Reinhardstein

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Bij watervallen in België denken de meeste mensen aan de watervallen van Coo. De hoogste waterval van België bevindt zich echter naast het Kasteel Reinhardstein. De waterval stort zich 60 meter diep in de vallei van de Warche. Het is ook één van de minder bekende watervallen en het kan even zoeken zijn als je hierheen wilt.

Lees ook: Coo in de Ardennen; Waterval, Bezienswaardigheden & Camping

Spa; wellnesscentrum in de Ardennen

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Midden in de Ardennen ligt één van de oudste en meest toeristische bestemmingen van de België. Voor wie houdt van oude grandeur en de weemoed van oude kuuroorden is Spa een uitstekende bestemming. Spa is sinds de ontdekking van de bronnen een belangrijk kuuroord in Europa. Het oude casino, het oude kuurgebouw en de brede straten omzoomd met hoge mooie gebouwen zijn hier nog levende bewijzen van. Tegenwoordig is dit chique er wel vanaf, maar de grandeur is met name in de gebouwen nog steeds te zien. Niet alleen het kuren in Spa doet de mens goed, op de vele terrasjes, in restaurants en café’s kun je ook de inwendige mens even goed verwennen.

Theux; Haagbeuklaan La Charmille du Haut-Marêt

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De haagbeuklaan van Haut-Marêt – ook wel Berceau van La Reid genoemd – is de langste van Europa. De haagbeuklaan van Haut-Marêt bestaat uit bijna 5000 haagbeuken, het merendeel meer dan 100 jaar oud. Met zijn 573 m in een rechte lijn is deze groene tunnel één van de langste wandelingen in zijn soort in Europa. Voordat de Duitse tanks er in mei 1940 doorheen kwamen, was de laan zelfs twee keer zo lang! De Berceau van La Reid is het hele jaar door gratis toegankelijk. De kleuren variëren per seizoen van wit tot verschillende groentinten en alle tinten goud.

Luxemburg

Auby-sur-Semois met de grotten van Saint-Remacle

Verscholen in een opeenvolging van heuvellandschappen in de Ardennen ligt, als in een ei, het dorpje Auby, omspoeld door de Semois. Het zou een vergeten dorp zijn, was Saint-Remacle er niet gepasseerd. In de leistenen wand hakten de gelovigen drie onregelmatige poorten en een grote nis uit waarin ze een sneeuwwitte heilige in kalksteen neerzetten. Ook wel de grotten van Saint-Remacle genoemd, een bedevaartsoord dat nog steeds door pelgrims worden bezocht.

Bastogne; Slag om Bastogne

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Bastogne (of Bastenaken in het Nederlands) is beroemd geworden vanwege de Slag om Bastogne in 1944. In het Bastogne War Museum op de Mardassonheuvel is een grote tentoonstelling over de oorlogsgeschiedenis ondergebracht. Niet ver daarvan staat het stervormige Mémorial du Mardasson, dat ruim uitzicht biedt over de omgeving. De Slag om Bastenaken als onderdeel van de Slag om de Ardennen wordt ook toegelicht in de Bastogne Barracks en bij het Tankmonument.

Bouillon; Burcht van Godfried van Boullion & hangbrug

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Bouillon is een kleine stad in de provincie Luxemburg niet ver bij de Franse grens vandaan. Bouillon ligt op de beide oevers van de rivier de Semois met hoog daarboven de burcht van Godfried van Bouillon. Het kasteel van Bouillon is het hoogtepunt van een bezoek aan het stadje. Net buiten het stadje ligt het Parc animalier de Bouillon. En verscholen in de groene bossen van Bouillon vind je de 55 meter lange hangbrug ‘La passerelle du Moulin de l’Epine’ die boven de Semois bungelt en wel eens vergeleken wordt met de Geierlay-hangbrug in Duitsland. In Bouillon begint ook de fortenroute die de grens overgaat naar Frankrijk.

Chassepierre; idyllisch dorp in Wallonië

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

In Belgisch Lotharingen heeft Chassepierre, één van de Mooiste Dorpen van Wallonië, heel wat verrassingen in petto: prehistorische galerijen en een straatkunstfestival. Chassepierre, gelegen in een meander van de Semois, bekoort je meteen met zijn idyllische omgeving en zijn oude landelijke huizen. Flaneer door de steegjes en bewonder de kerk, de oude banmolen, een oude wasplaats…

Chiny

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Chiny is één van de oudste dorpjes in de Gaume. Het stadje werd in de tweede helft van de tiende eeuw gesticht. In Chiny is een fontein te vinden die herinnerd aan het 1000-jarig bestaan van de stad. De stad Chiny was de hoofdstad van het gelijknamige graafschap dat in de veertiende eeuw uitgegroeid was tot een indrukwekkend graafschap, maar nu een klein stadje is.

Durbuy

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het kleine stadje Durbuy ligt aan de meanderende Ourthe in de Ardennen. Al wandelend in het autovrije historische hart kun je rustig om je heen kijken naar de oude gebouwen die zijn opgetrokken in de plaatselijke bouwsteen. Mis niet het oudste straatje van Durbuy, de rue Daufresne de la Chevalerie. Deze is bedekt met kiezels uit de Ourthe. Je kan hier genieten van de beboste omgeving en het stromende water, de gezelligheid van het stadje en de vele goede restaurants. Durbuy heeft een goede culinaire reputatie. Een lokale specialiteit zijn rivierkreeftjes.

La-Roche-en-Ardenne; parel van de Ardennen

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

La Roche-en-Ardenne ligt in het hart van de Ardennen en wordt ook wel de Parel van de Ardennen genoemd. Deze stad is populair bij families maar ook motorrijders of toeristen die komen voor het Kasteel van La Roche-en-Ardenne. Een aanrader is om deze ’s avonds te bezoeken voor het bezoek van het spook. La Roche-en-Ardenne is gelegen aan de rivier de Ourthe waar je kan kajakken. Ook vind je hier vele terrasjes. Vlakbij vind je de panoramacamping La Petite Suisse; een aanrader met kinderen.

Le Hérou

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Le Hérou is een rotswand van 1400 meter lengte die bijna verticaal omhoog loopt langs de Ourthe in Nadrin in de Belgische provincie Luxemburg. Rond 1913 werd door de Brusselse professor Chargeois een eerste wandelpad ronde de site beschreven. Sinds de jaren 1920 werd Le Hérou als één van de hoogtepunten van een bezoek aan de Ourthevallei op de kaart gezet. Met onder andere de passage langs Le Hérou en de uitzichttoren van Hotel Belvédère van waarop men de zes bochten van de Ourthe kon zien is anno 2018 gesloten.

Les Epioux; Canada in België

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De hoofdvijver ligt naast het Château des Epioux, hier verbleef Napoleon Bonaparte enkele jaren, maar werd daarna volledig verlaten. Je kan gemakkelijk parkeren rond het meer, wandelen, vissen of paddenstoelen plukken. Dit meer doet veel mensen denken aan de meren in Canada, vandaar de bijnaam.

Weris; megalieten

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De megalieten bij Wéris zijn een groep van megalithische stenen die gelegen zijn in en rond de vallei waarin Wéris gelegen is, in de Belgische provincie Luxemburg. De verschillende megalieten zouden verschillende alignmenten met elkaar vormen die evenwijdig aan elkaar gelegen zijn. De twee dolmens bij Wéris (Dolmen van Wéris en Dolmen van Oppagne) zouden gebouwd zijn door de Seine-Oise-Marne-cultuur (SOM) in het laat-neolithicum. Gezien de gevonden beenderresten zouden ze zijn gebruikt als begraafplaatsen. De dolmens, de menhirs en sommige natuurlijke stenen rond Wéris zijn op lijnen geplaatst over de betekenis waarvan druk gespeculeerd wordt.

Namen

Crupet met kasteel van de Carondelet

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Crupet vind je terug op de lijst van Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Van de 11e tot 17e eeuw was het onderdeel van Luik en werd hier het kasteel van de Carondelet en een watermolen gebouwd. De oude slottoren van het kasteel stamt nog uit deze periode. In het dorpje zelf vind je nog lemen vakwerkhuizen. In de omgeving vind je de Grot van Sint-Antonius van Padua, de slottoren, de kerk van Sint-Martin en de oude olieslagerij.

Dinant met citadel

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Er zijn weinig plaatsen in de Ardennen met zo’n karakteristiek uiterlijk als Dinant. Alleen die skyline al: hoge herenhuizen, hogere kerk, nog hogere rotswanden en daar bovenop de citadel. Reden genoeg om naar het stadje aan de Maas af te reizen. De citadel is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van een bezoek aan Dinant. Een kabelbaan brengt je vanaf de Maaskade naar boven, maar eigenlijk is het leuker om de oude trappen te nemen, 408 stuks totaal. Eenmaal op een hoogte van honderd meter boven de stad, kijkt de citadel machtig uit over land en water.

Han-sur-Lesse; grotten van Han & wildpark

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

In het eerste UNESCO Global Geopark kun je in deze grotten afdalen onder de grond. Een unieke belevenis, die al meer dan 23 miljoen bezoekers aantrok! Vele generaties maakten er gebruik van; van onze prehistorische voorouders die er schuilden tot de toeristen van vandaag, genietend van het wonderbaarlijke natuurspektakel. De grotten danken hun vorm aan de Lesse, de rivier die erdoor stroomt en nog elke dag haar werk verzet. Bij de grotten vind je ook een wildpark waar je in een unieke tree-tent kan overnachten.

Lees ook: Grotten van Han boomhut; ervaringen overnachting

Hastière; kasteel van Freyr

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

In Hastière bevindt zich het kasteel van Freÿr-sur-Meuse. Dit kasteel in de renaissancestijl wordt omringd door prachtige tuinen en is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Het landgoed is gelegen in een prachtige heuvelachtige omgeving. Tussen Waulsort en Dinant, aan de oever van de Maas, werd dit kasteel gebouwd op de ruïnes van een oude versterkte burcht die in 1554 werd vernietigd. De prachtige klassieke tuinen van het kasteel zijn geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed met onder andere 300 jaar oude sinaasappelbomen. Ze werden geïnspireerd op het werk van de tuinman Le Nôtre, die in Versailles voor Lodewijk XIV werkte.

Hulsonniaux; kalksteenkliffen Les Aiguilles de Chaleux

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Les Aiguilles de Chaleux is een kalksteenmassief waarvan de kleur varieert van parelgrijs over donkergrijs tot zwart. De rots wordt beschouwd als één van de mooiste kliffen van België en staat in de rivier de Lesse. Dit gebied is opmerkelijk, niet alleen vanuit esthetisch oogpunt, maar ook op archeologisch, geologisch en botanisch vlak interessant. Ook klimliefhebbers kunnen er hun hart ophalen, behalve dan op het gedeelte ‘La Chandelle’, waar klimmen strikt verboden is.

Namen met Citadel

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Namen is de hoofdstad van Wallonië en ligt op een steenworp afstand van Brussel. Het is een schitterende stad die wordt gekenmerkt door mooie kerken, musea en bezienswaardigheden. Toeristen zullen zich zeker vermaken tijdens een verblijf in deze mooie stad in de Ardennen. De citadel van Namen, gelegen op een hoogte van 100 meter boven de Maas, is één van de bekendste attracties van de stad.

Nismes; stoomtrein der Drie Valleien

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Stoomtrein der Drie Valleien verbindt de stations van Mariembourg en Treignes en rijdt door de dorpen Nismes, Olloy-sur-Viroin en Vierves. Tijdens de reis kun je genieten van prachtige pittoreske landschappen langs één van de mooiste spoorwegnetwerken van Europa en ook het Natuurpark van Viroin-Hermeton dat je doorkruist. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Stoomtreinmuseum met oude locomotieven en dieselmotorrijtuigen.

Rochefort; Trappistenabdij & hobbithuis

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Oorspronkelijk is de Cisterciënzer abdij in Rochefort in 1230 gesticht door nonnen. Rond 1789 werd de abdij volledig vernield. Pas in 1887 bouwde men de abdij Notre Dame de St Remy weer op en leefde de monnikengemeenschap er van de landbouw. Vandaag de dag steunt de economie van de abdij volledig op de brouwerij. In de bossen vind je daarnaast ook een heus hobbithuis waarbij je je even in Nieuw-Zeeland waant. In de buurt vind je de camping Parc la Clusure; perfect met kinderen om de Ardennen te ontdekken.

Oost-Vlaanderen

Deinze; kasteel van Ooidonk

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

In een meander van de Leie ligt het sierlijke en statige kasteel Ooidonk. Het omringende water en het fraaie park stralen één en al rust uit en verlenen het kasteel een harmonieus en vredig karakter dat zijn turbulente geschiedenis haast doet vergeten. Deze middeleeuwse versterkte burcht is een uniek voorbeeld van de Spaans-Vlaamse architectuur uit de Renaissance. Het kasteel werd in 1595 herbouwd en geldt als één van de mooiste kastelen in België. Met zijn kenmerkende trapgevels en uivormige torens hoeft deze Oost-Vlaamse parel niet onder te doen voor de imposante kastelen van de Loire.

Doel; spookstad en populair voor urbex

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Doel ligt net over de grens, naast de haven van Antwerpen. Tot eind jaren zestig was het een levendig industriedorpje, nu voelt het vooral verlaten. De verandering begon met de bekendmaking van uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen. Zo werd er een kerncentrale gebouwd, net ten noorden van het dorp. Uiteindelijk kwam het zover dat bewoners tussen 1999 en 2003 hun woning vrijwillig konden verkopen. Een tijdlang hebben krakers in de leegstaande panden gezeten, totdat ze in 2006 allemaal uitgezet werden. Nu zijn er nog maar 25 officiële bewoners over. De rest is verlaten.

Gent

Gent is één van de populairste steden om te bezoeken in België. Gent is een sfeervolle stad waar de vroegere rijkdom nog steeds duidelijk zichtbaar is in de binnenstad. Bezoekers komen vooral af op de vele cultuurhistorische gebouwen, musea en het sfeervolle uitgaansleven. Topevenement wordt gevormd door de Gentse Feesten, een traditioneel volksfeest dat stamt uit de negentiende eeuw en maar liefst tien dagen duurt.

Lees ook: Gent weekendje weg; Bezienswaardigheden & Uitstapjes

Gentbrugge; Vredesmonument

Het Vredesmonument ligt in het zuidelijk deel van het recreatiegebied Groenpool Gentbrugse Meersen. Het monument is opgetrokken in een staalstructuur met een houten beplanking van FSC-gelabeld hout. De constructie geeft op een landschapsarchitecturale manier uiting aan de thema’s vrede en natuurontwikkeling. De landmark kan worden beklommen en biedt een weids zicht op het meersenlandschap.

Oudenaarde; Belfort met lakenhal

Oudenaarde ligt op de linkeroever van de Schelde en vormde de grens tussen Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk. Ooit stond Oudenaarde bekend om de wandtapijtenproductie, vandaag wordt de stad weleens de parel van de Vlaamse Ardennen genoemd. In Oudenaarde zijn er meer dan honderd beschermde monumenten. Waaronder het begijnhof maar ook het stadhuis en aangrenzende lakenhal uit de 16e eeuw die een schoolvoorbeeld zijn van Brabantse laatgotiek. Veel gebouwen staan op de werelderfgoedlijst.

Lees ook: Oudenaarde; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Ronse; Vlaamse Ardennen

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Vlaamse Ardennen is een heuvelachtige streek in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen variërend in hoogte tussen 5 en 151 meter. De ‘hoofdstad’ van de streek is Ronse en strekt zich uit van Oudenaarde tot Zottegem. Je vindt hier het muziekbos met een torentje dat je doet denken aan de toren van Rapunzel.

Lees ook: Vlaamse Ardennen; Bezienswaardigheden & Restaurants

Vlaams-Brabant

Leuven; bierhoofdstad van België

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Leuven is een stad in Vlaanderen, België. Leuven staat vooral bekend als de bierhoofdstad van België. Dat dankt de stad aan de aanwezigheid van de Artois-brouwerij. Leuven is vooral ook een levendige studentenstad, waar de Katholieke Universiteit Leuven als één van de belangrijkste universiteiten van de gehele Benelux gevestigd is.

Vollezele; de ontvoering van Europa

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De Belgische beeldhouwer Koenraad Tinel maakte van de ontvoering van Europa een monumentaal beeld in plaatstaal. De Fenicische prinses Europa wordt voorgesteld als een venusfiguur uit de oudheid. Ze zit op de rug van een rennende stier die de god Zeus moet verbeelden. Bij de afdaling van de Congoberg in Vollezele (Galmaarden) komt het beeld van acht meter hoog en bijna negen meter lang, helemaal tot zijn recht in de kale weide.

Waals-Brabant

Nijvel

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Nijvel (of Nivelles in het Frans) is een kleine stad boordevol geschiedenis. Deze charmante stad is voornamelijk bekend geworden dankzij de duizend jaar oude Collegiale kerk Sint-Gertrude en de rol die het speelt voor bedevaartsgangers naar Santiago de Compostella. De wijk Saint-Jacques laat je zien hoe het er hier vroeger uit zag.

Villers-la-Ville abdijruïnes

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De ruïnes van de cisterciënzer abdij van Villers-La-Ville, gesticht in 1146 onder de impuls van Sint-Bernardus, vormen één van de belangrijkste historische en toeristische trekpleisters van België. De abdij geeft een perfect beeld geeft van de cisterciënzer architectuur, waarbij soberheid en het modelvoorbeeld van deze orde hand in hand gaan. Enkele vroege gebouwen, zoals de herberg of de molen, hebben een Romaanse stijl, andere, latere, stralen de pracht en praal uit van de gotiek, waaronder de abdijkerk, die met zijn ronde vorm uniek is in zijn soort.

Waterloo; leeuw van Waterloo

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

De slag van Waterloo waarbij Napoleon werd verslagen wordt zelfs bezongen door Abba. De leeuw van Waterloo is een herdenkingsmonument voor de Slag bij Waterloo (18 juni 1815). En bestaat uit een piramide waarop het standbeeld van een leeuw is geplaatst. De piramide is tegen betaling te beklimmen en je vindt hier een museum. Vanaf de snelweg kun je de piramide zien liggen in het midden van een polderlandschap.

West-Vlaanderen

Brugge

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Brugge is één van de populairste toeristische bestemmingen van België. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat het volledige middeleeuwse centrum sinds 2000 vermeld staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. De moderne tijd is hier op een mooie manier samengevloeid met de oude gebouwen, straten en pleinen. Brugge is echter meer dan alleen een verzameling mooie gebouwen, pleinen en straten. Het is bovenal een stad waar het bourgondische leven nog steeds een belangrijke plaats inneemt.

Lees ook; Brugge Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Ieper; de kattenstad

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Ieper (of Ypres in het Frans) ligt in het West-Vlaams Heuvelland en heeft de bijnaam ‘de Kattenstad’ of sinds het bezoek van paus Johannes Paulus II, ‘Vredesstad’. De bijnaam is te danken aan de ‘Kattenstoet’ die er drie maal per jaar paradeert. Hoewel de binnenstad van Ieper al meerdere keren tijdens verschillende Slagen grotendeels door Duitsland werd verwoest, heeft men de wederopbouw succesvol ingevuld. Veel van de oude gebouwen die het tijdens deze oorlogen hebben moeten ontgelden, zijn in originele staat gereconstrueerd.

Lees ook: Ieper; bezienswaardigheden, loopgraven, museum en herinneringen aan Eerste Wereldoorlog

Kortrijk; Groeningestad

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Kortrijk ontstond uit een Romeinse woonkern op de kruising van de Leie en twee Romeinse heirbanen. In de middeleeuwen groeide Kortrijk onder impuls van een bloeiende vlas- en lakennijverheid uit tot één van de welvarendste steden van Vlaanderen. De stad staat bekend als de “Groeningestad” door de Guldensporenslag in 1302. In de stad werd het Verdrag van Kortrijk (1820) ondertekend dat grens vastlegde tussen Frankrijk en het huidige België. En groot deel van de historische binnenstad is volledig omgevormd tot verkeersvrij voetgangersgebied.

Lees ook: Kortrijk Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Roeselare; met Belfort en kasteel Rumbeke

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Roeselare ligt in het hart van West-Vlaanderen en is het kloppende hart van de provincie. Rond 1260 werd op de markt een belfort en halle gebouwd. Omdat er geen verdedigingswerken rond de stad waren opgetrokken, was de stad een gemakkelijk doelwit voor plunderaars en werd in de 15e eeuw verwoest om daarna in een nieuwe stijl herbouwd te worden. Net buiten de stad op Domein Sterrebos vind je kasteel Rumbeke.

Lees ook: Roeselare; Kasteel Rumbeke, Bezienswaardigheden & Uitstapjes

Oostende; stad aan zee

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Oostende is één van de populairste badplaatsen in België. Hier heb je een groot strand ter beschikking en vind je bovendien volop leuke restaurants waar ze dagverse vis uit de Noordzee op het menu hebben staan. Oostende is ook een paradijs voor families met kinderen. Naast strand en zee staan er verschillende niet-te-missen activiteiten op de kalender van de Stad aan Zee.

Westhoek; Duinlandschap

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Westhoek is het oudste natuurreservaat aan de kust. Dit natuurgebied ligt tussen De Panne en de Franse grens in. Als wandelaar kun je genieten van het indrukwekkende duinenlandschap van De Westhoek. Je kan er ravotten in de struinzone en misschien zie je wel een Schots hooglandrund of konikpaard langskomen.

Westouter; kabelbaan langs de grens met Frankrijk

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Deze beroemde kabelbaan is een unieke toeristische attractie in Vlaanderen en werd in 1957 gebouwd door Oostenrijkse Alpenspecialisten om de Vidaigneberg en de Baneberg met elkaar te verbinden. De kabelbaan biedt een uniek zicht op Heuvelland en weg van alle drukte zweef je boven de wijngaarden van Entre-Deux-Monts. Bij helder weer kun je de Vlaamse kust of de IJzertoren zien en je kunt zonder problemen de Franse grens oversteken. Aan het einde kun je genieten van een drankje op het terras.

Zonnebeke; wandelen door de trenches

België; mooiste plekken, steden & bezienswaardigheden - Reisliefde

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 herdenkt de Slag om Passchendaele. Er vielen toen ruim een half miljoen slachtoffers. Het museum is gevestigd in het kasteelpark van Zonnebeke. Er zijn nagebouwde dug-outs, een museumtuin met gereconstrueerde loopgraven en een thematisch park. In de buurt ligt het Polygoonbos en Tyne Cot Cemetery, de grootste begraafplaats van de Commonwealth ter wereld. Het museumparcours is ruim 600 meter en bestaat uit vijf thema’s. Waaronder de Trench Experience met Duitse en Britse loopgraven en originele schuilplaatsen.

Lees ook

Overnachten in België

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

Lees ook: Landal vakantieparken België

Expedia; Expedia checkt dagelijks alle hotels, vluchten en andere aanbiedingen om de voordeligste prijzen en speciale korting deals te vinden. Het aanbod vind je hier.
Booking.com; Het van oorsprong Nederlandse Booking.com is de grootste hotelwebsite ter wereld. Je kan ook reserveren zonder creditcard of last-minute. Het aanbod vind je hier.
TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? De belofte bij TUI is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.
Vakantiediscounter; Of je nu gaat voor de typische strandvakantie of toch liever een stedentrip. Bij Vakantiediscounter vindt je voordelige aanbiedingen. Inclusief fijne last-minute reizen. Het aanbod vind je hier.
Natuurhuisje; Heerlijk ontspannen in een natuurlijke omgeving? Kies dan voor een natuurhuisje, deze vind je zowel op de natuurlijke bestemming als buiten de gebaande paden. Het aanbod vind je hier.
Landal; Voor fijne vakantiehuizen met veel privacy in een mooie omgeving is Landal een aanrader. Genieten van luxe op een vakantiepark voorzien van alle faciliteiten en zeer geschikt met kinderen. Het aanbod vind je hier.
Center Parcs; Je vindt hier fijne cottages en appartementen in een parkachtige omgeving. Alle parken zijn voorzien van diverse faciliteiten zoals restaurants en kinderentertainment. Het aanbod vind je hier.
Campspace; Een aanrader voor als je op zoek bent naar een betaalbare en unieke accommodatie van boomhut, prive tent, glamping lodge of toch een eigen villa of vakantiehuis? . Het aanbod vind je hier.
ASCI Eurocampings; ASCI is de campingspecialist van Europa. Of je nu wilt gaan kamperen met een eigen tent, camper of caravan. Maar ook als je op zoek bent naar een glamping of chalet voor een vakantie in een huuraccommodatie. Het aanbod vind je hier.

Linda van Aken

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.