Skip to Content

Bergherbos met uitkijktoren en zandbulten in Stokkum

Bergherbos met uitkijktoren en zandbulten in Stokkum

In het oosten van Nederland, aan de grens met Duitsland, ligt Stokkum. Stokkum is een dorpje met slechts elfhonderd inwoners en is omringd door het Montferland. Nu vraag jij je hoogstwaarschijnlijk af wat er te doen is op een plek dat minder inwoners heeft dan een gemiddelde Vinexwijk. Deze vraag kan ik (Caroline van de blog Kaktussen) je snel beantwoorden: het Bergherbos is perfect voor fietstochtjes en wandelingen. Dit natuurgebied is enorm in trek bij toeristen. Het gebied is ook zeer geschikt voor kinderen. Zo zijn de zandbulten enorm populair, dit is een grote zandvlakte waar kinderen naar hartenlust kunnen rennen en spelen. En jij kan even uitrusten. Ook is er een uitkijktoren.

Bergherbos

Bergherbos met uitkijktoren en zandbulten in Stokkum - Reisliefde

Er zijn diverse bossen in de omgeving waaronder het Bergherbos dat bovenop een stuwwal ligt en vroeger hoorde bij Huis ten Bergh. Wat het Bergherbos uniek maakt zijn onder andere de hoogteverschillen; zo is er een stuwwal met daaromheen glooiende akkers. In het Bergherbos vind je nog resten uit beide wereldoorlogen, zoals loopgraven, bomkraters en tankgrachten. Duitse loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog hebben we bijna 100 jaar na dato weer zichtbaar gemaakt. Mocht je een hond hebben, dan kan je deze meenemen. Op veel plekken in de bossen mogen honden loslopen. Gelukkig hoef je niet bang te zijn om te verdwalen in het bos. Hoewel je telefoonverbinding kan wegvallen, hoef je enkel te onthouden dat je de Eltenseweg op moet. En hier is nog nét GPRS-verbinding.

Het Bergherbos is geopend van zonsopgang tot zonsondergang. De parkeerplaats van Natuurmonumenten vind je aan de Eltenseweg (nog voor het viaduct), Stokkum. Om daar te komen geef je Google Maps de Eltenseweg, Stokkum aan of GPS N 51 52.738, E 6 12.797. De Eltenseweg is een geasfalteerde weg die dwars door het bos loopt en dus een fijn herkeningspunt is. In de omgeving van het Bergherbos vind je diverse campings, eetgelegenheden en prachtige fietsroutes.

Tip: Neem een picknickkleed mee met water en iets lekkers: het is een prachtige rustige plek om te picknicken. Juist omdat er zoveel ruimte is, is het er heerlijk rustig.

Uitkijktoren op de Hulzenberg

Zoals ik al eerder benoemde, kun je ook de uitkijktoren van Hulzenberg beklimmen. De uitkijktoren is in opdracht van de gemeente Montferland gebouwd, in samenwerking met Natuurmonumenten. Al het hout komt uit het Bergherbos zelf. De Hulzenberg heeft een hoogte van 82,4 m boven NAP en de toren zelf is 21 meter hoog en heeft 104 treden. Als je boven staat heb je bij mooi weer een uitzicht tot aan de Veluwezoom (Arnhem) en over de grens naar Duitsland! De Hulzenberg is één van de grootste heuvels in het gebied en heeft ook een prachtige uitkijktoren. Natuurmonumenten beschikt over verschillende routes waarin de uitkijktoren is opgenomen, waaronder een buggyroute van OERRR.

De spreng

Bergherbos met uitkijktoren en zandbulten in Stokkum - Reisliefde

De Spreng (De Sprung) is een natuurlijke beekloop van helder en zuiver bronwater, om dit te bereiken is het recent helemaal opgeknapt. In een gedeelte van De Spreng kunnen kinderen in de beekloop spelen.

Zandbulten

Bergherbos met uitkijktoren en zandbulten in Stokkum - Reisliefde
Bergherbos met uitkijktoren en zandbulten in Stokkum - Reisliefde

Aan de voet van de Hulzenberg vind je de zandbulten op het landgoed Brockhausen. Mijn man speelde hier al toen hij klein was. In bomen klimmen, met zand spelen, verstoppertje spelen in het bos wat eromheen ligt: het kan allemaal. Het is voor ons slechts enkele minuten fietsen, maar toch was ik er nog nooit geweest. Een tijdje terug vertrokken we naar de Zandbulten met ons zoontje van bijna twee. Toen we de fietsen op slot zetten, lichtten de ogen van mijn man op en voor ik het wist, was mijn man al in een boom geklommen en rende onze peuter rondjes door het zand. Zoals de naam doet vermoeden zijn de bulten geen vlak zandgebied. Het doet bijna denken aan de duinen aan de kust. Deze zandbergen zijn hier neergelegd vanwege de aanleg van een snelweg die echter nooit door is gegaan.

Er zijn er meerdere verspreid over het gebied en je herkent ze aan: juist, de zandvlakten. Om er te komen moet je eerst nog een behoorlijke heuvel over. Dit betekent dat je kinderen niet zomaar de straat op rennen. Dit geeft, helemaal met een peuter, een veilig gevoel. Er kan dus flink rond gerend worden zonder dat jij er achteraan hoeft te sjouwen. Kun je mooi op een picknickkleedje toekijken. Er zijn geen voorzieningen zoals een toilet, of water. In hoogzomer wordt het hier ’s middags door de felle zon behoorlijk warm. Het is slim om vroeg in de ochtend te gaan en een schaduwplekje bij de bomen te vinden.

Meer informatie over de Zandbulten vind je hier
Meer informatie over de Uitkijktoren Hulzenberg vind je hier.

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.