Skip to Content

Berlijn stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Berlijn stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Berlijn, de hoofdstad van Duitsland. Een stad met een zeer lange en indrukwekkende geschiedenis. Het is een oude stad, maar daarvan is niet heel veel meer te zien. Ik vond het voornamelijk een modern overkomende stad, waar op elke hoek wel iets gebouwd werd. Het kwam op mij wat rommelig over. Maar ik houd voornamelijk van de klassieke oude stad met een mooie kern en die vind je hier niet.

Wat Berlijn wel heeft? Zeer goede musea, een prachtige groene long, een mooi kasteel in een buitenwijk, een bijzondere sfeer en zeer tastbare geschiedenis. Ik ken wat mensen die echt lyrisch zijn over deze stad en er minimaal één keer per jaar naar toe gaan.

Dus ben je nog niet geweest, dan moet je vooral verder lezen. Ben je wel al geweest? Dan vind je hier waarschijnlijk weer wat nieuwe ideeën. Ik was er twee weken in de herfst van 2014. 

Alexanderplatz en Fernsehenturm Berlijn

Berlijn stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het Alexanderplatz is één van de bekendste pleinen van Berlijn. Het is een groot modern plein met een aantal bezienswaardigheden. Zo vind je hier de Fernsehturm: Toen deze televisietoren in 1969 werd voltooid, was het de trots van Oost-Berlijn. Het was en is de hoogste toren van Berlijn. Twee snelle liften brengen je in 40 seconden naar boven. Het uitzicht is uiteraard groots. Er wordt aangeraden van te voren een kaartje te reserveren, want er wordt gebruik gemaakt van een tijdslot. Heb je geen kaartje, dan kunnen de wachtrijen erg lang zijn, en dat wil je niet, zeker niet met kinderen. Boven is er een restaurant.

Neptunbronnen

De vrouwenbeelden stellen de rivieren Rijn, Oder, Elbe en Weichsel voor. In de winter is op deze plek een kerstmarkt en een schaatsbaan.

Berliner Rathaus

Dit prachtige gebouwd staat bekend als het rode stadhuis vanwege de rode Brandenburgse bakstenen. Het stamt uit 1869 en is de zetel van burgermeester en stadsbestuur. Op de aardewerken fries, de stenen kroniek, staan taferelen uit de geschiedenis van de stad. Binnen leidt een trap met rode loper naar de Raadszaal. Andere ruimtes zijn alleen toegankelijk tijdens rondleidingen.

Marienkirche

Na de Nikolaikriche is deze kerk de oudste van Berlijn. Hij stamt uit 1250, maar werden diverse keren verbouwd en herbouwd. De albasten preekstoel is van 1703. In het voorportaal hangt een primitief fresco, Dodendans, dat in 1860 werd ontdekt onder een laag witkalk. Het stamt uit 1485, toen Berlijn nog onbelangrijk was en niet meer dan 10000 inwoners telde.

Berliner Dom

Berlijn stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De grootste protestantse kathedraal van Duitsland, de staatskerk van de Pruisische Hohenzollerndynastie, is bijna in zijn vroegere keizerlijke glorie teruggebracht. De dom, staat tussen de Spree en de Lustgarten en stamt uit 1905. De drie belangrijkste onderdelen zijn het schitterende gerestaureerde interieur met zijn bogen, de centrale, 74m hoge koepel, de crypte met de graven van de Hohenzollerns en het uitkijkplatform dat rond de koepel loopt. Ook is er een bijzonder orgel. Er zijn prachtige gedetailleerde mozaïeken te zien.

Marx-Engels-Denkmal

Karl Marx en Friedrich Engels, de grondleggers van het wetenschappelijke socialisme, worden in dit standbeeld uitgebeeld in hechte harmonie, net als in de dagen dat hun Communistische Manifest het spook lanceerde dat Europa tientallen jaren zou teisteren.

Nikolaikirche en Nikolaiviertel

De weer opgebloeide Middeleeuwse wijk van Berlijn is een eigen leven gaan leiden, met smalle steegjes, sfeervolle restaurants en bars, en kunstnijverheidswinkels. Het oudste deel van de stad, de plek waar Berlijn in de 13e eeuw ontstond, heeft een comeback gemaakt als Middeleeuws aandoende wijk. Het is niet authentiek, maar wel opmerkelijk. De Nikolaikirche is de oudste parochiekerk van Berlijn. Het is nu een museum over de geschiedenis van de kerk en de wijk. Omdat het een museum is, moet je er dus entree betalen.

Bebelplatz: St. Hedwige kathedraal en Bibliotheek

Dit is een monumentaal plein, net ten zuiden van Unter den Linden. Het is een mengeling van gerestaureerde en opnieuw gebouwde neoklassieke, barokke en rococoarchitectuur. Het plein was bedoeld als de kern van een imposant architectonisch geheel, het Forum Fridericianum (voor koning Frederik II van Pruisen). Het Operagebouw was een belangrijk onderdeel daarvan. De grote bibliotheek bezat ooit 150000 boeken. Op de Bebelplatz waren de boekverbrandingen van 1933 door de nazi’s. Er is een indrukwekkend gedenkteken, een glazen plaat met lege boekenplanken. In de gebouwen zitten nu instituten van de Universiteit.

De kathedraal, gewijd in 1773, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield, valt op door de grote koepel en door een ontwerp dat sterk doet denken aan het Pantheon in Rome. Het is echter moderner dan je zou verwachten doordat het na de oorlog opnieuw gebouwd is.

Friedrichswerdersche Kirche

Deze gerestaureerde kerk uit 1830 was de eerste neogotische kerk van Berlijn. De kerk is verwoest tijdens de oorlog en weer volledig opgebouwd. Het wordt ook wel het Schinkelmuseum genoemd vanwege de tentoonstelling over diens werk.

Deutsches Historisches Museum

Schitterend museum over de volledige Duitse geschiedenis. Museum heeft de geschiedenis verdeeld over zeven historische hoofdperioden. Ik vond dit het beste museum van Berlijn, maar ik ben een enorme geschiedenisliefhebber. Het is een “ouderwets” museum, dus veel kaarten, schilderijen, objecten en teksten, en weinig interactieve dingen. Een echte aanrader als je jezelf wilt onderdompelen in de geschiedenis van dit land en deze stad.

Zeughaus

Vlakbij het Deutsches Historisches Museum (DHM) zie het Zeughaus. Een heel mooi gebouw. De eerste steen van dit arsenaal werd gelegd in 1695. De elegante façade is versierd met veel allegorische figuren. Op het hoofdportaal zie je het beeld van de Pruisische koning Frederick I. Twee godinnen van de overwinning dragen zijn wapenschild. Vier vrouwelijke figuren in de hoofdingang symboliseren pyrotechniek, rekenkunde, geometrie en mechanica. In 1806 werd het gebouw verwoest door de troepen van Napoleon. In 1817-1821 werd het gebouw herbouwd, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het opnieuw verwoest. Van 1952 tot 1990 was hier het Museum voor Duitse Geschiedenis. Het is nu onderdeel van het DHM.

Neue Wache

Een moeder omhelst haar dode zoon, hulpeloos versteend in stille pijn: het beeld Moeder met de dode zoon van Käthe Kollwitz zal jou ook raken. Dit is het centrale monument van Duitsland voor de slachtoffers van oorlog en tirannie. Eerst stond er een monument voor de gevallenen tijdens de Napoleontische oorlogen, maar na de Eerste Wereldoorlog kwamen die slachtoffers erbij en sinds 1960 is het voor alle slachtoffers van oorlog en dictatuur. Er liggen een onbekende soldaat en een onbekende concentratiekampgevangene begraven, omringd door de aarde van de slagvelden en concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook: Auschwitz en Birkenau bezoeken in Polen & Tips voor reis naar Oswiecim en tickets

Gendarmenmarkt

Eén van de mooiste pleinen van Europa wordt deze markt ook wel genoemd, ik vond het in elk geval wel één van de mooiste pleinen van Berlijn. Een harmonieus geheel van barokke en neoklassieke architectuur. Het heette voorheen de Linden-Markt en werd hernoemd naar de Pruisische régiment gens d’Armes, dat hier een kazerne had. Behalve de mooie gebouwen die hier te zien zijn, kun je ook fijn een terrasje pakken, winkelen, in de winter naar de kerstmarkt en is er een jaarlijks klassiek openluchtconcert

Deutscher Dom en Französische Dom

Berlijn stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit zijn geen kathedralen, het woord “dom” verwijst naar de koepel. Het uitzicht van de Französische Dom is prachtig en het Hugenotenmuseum toont de geschiedenis van hen die Frankrijk uitvluchtten (sinds september 2017 gesloten wegens renovatie). In de Deutscher Dom kun je een tentoonstelling bekijken over de ontwikkeling van de parlementaire democratie (entree is gratis).
Schiller Denkmal: één van de grootste literaire helden van Duitsland wordt hier geëerd.
Konzerthaus: Pruisische neoklassieke architectuur. Het staat bekend om zijn goede akoestiek.

Currywurstmuseum

Jaja, een volledig museum (niet erg groot) over de bekendste worst van Berlijn. Een beetje in het kader van het Frietmuseum in Brugge. Alles over de curryworst, en je kunt er ook eentje proeven. Even iets luchtigs (nou ja) tussen alle zware geschiedenismusea. Met een Berlijn Pas kun je er gratis in, heb je die niet dan wordt het een wat duurdere grap.

Haus am Checkpoint Charlie

Berlijn stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Ja, hier kun je niet om heen als je in Berlijn bent. Het is verschrikkelijk toeristisch, iedereen wil een foto of een selfie met het (nagebouwde huisje). Let ook nog op sommige “militairen” die graag met je op de foto willen (en daarna geld willen zien). Maar als je daar omheen kijkt, dan blijft het wel een interessant stukje geschiedenis. Ook is er een museum over de bouw van de muur en de tweedeling in de stad. Dat was zo druk dat ik het niet heb bezocht. Ik heb zelf in één van de winkeltjes in de buurt wel een erg goed boekje over de muur gekocht.

Loop daarna door de Zimmerstrasse langs overblijfselen van de Berlijnse Muur. Dat blijft erg indrukwekkend.

Trabi-Museum

Voor de liefhebber een klein museum over de geschiedenis van deze Trabant auto.

Topografie des Terrors

Zeer indrukwekkende en interessante expositie over de gruweldaden van de SS. Het is een modern gebouw, je kunt er gratis naar binnen en het is één van de best bezochte musea van Berlijn. Je zult er op een doordeweekse dag ook veel schoolklassen tegen komen.

Märkisches Museum

Achter een kathedraalachtig exterieur in de stijl van de Neo-Baksteingotik (1908) schuilt het overzichtelijke stadsmuseum van Berlijn, of museum van de mark (een verwijzing naar de mark Brandenburg). Het staat aan de Spree in het Kölnischer Park, een driehoekig park dat is genoemd naar de vroege Berlijnse zusterstad Cölln. De ingang wordt bewaakt door een standbeeld met zwaard van Roeland, de galante ridder van Karel de Grote.

De geschiedenis van de stad wordt behandeld in zalen met zware thema’s als religie, royalty en ridders, naast lichtere, zoals speeldozen. Met name interessant is het Kaiserpanorama: ca. 1900, een apparaat om stereoscopische beelden mee te bekijken. Ten zuiden van het museum ligt een lommerrijk terreintje waar twee bruine beren, Schnutte en Maxi, zijn ondergebracht als symbolen van de stad.

Museuminsel

Berlijn stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het Museumeiland, de plek in Berlijn waar je de beste musea dicht bij elkaar vindt. Dit is ook het oudste gedeelte van de stad. Hier is Berlijn ooit ontstaan. Je kunt ervoor kiezen om voor één museum een kaartje te kopen, maar fijner is een kaartje voor alle musea. Die is drie dagen geldig.

De Alte Nationalgalerie

Liefhebbers van 19de-eeuwse kunst vinden hier heel veel moois. Overwegend 19de-eeuwse schilder- en beeldhouwkunst. Hoogtepunten:

  • Johann Gottfried Schadow, Adolph Menzel, Carl Spitzweg, David Friedrich.
  • Heldenparade: stucwerkfries in het trappenhuis.
  • Eerste verdieping: Classicistische beeldhouwkunst.
  • Tweede verdieping: Idealisme, realisme en impressionisme.
  • Derde verdieping: Goethe en romantiek.

Pergamon-museum

Hier is één van Europa’s indrukwekkendste archeologische collecties samengebracht. Wandel door en rond torenhoge stukken gereconstrueerde monumentale oude architectuur, waardonder het Pergamonaltaar (gesloten sinds 2014), de marktpoort uit Milete, en de Ishtarpoort en processieweg uit Babylon. Hoogtepunten:

  • Antikensammlung: Pergamonaltaar en Telephusfries, Marktpoort uit Milete.
  • Vorderasiatisches Museum: Ishtarpoort en processieweg uit Babylon, Hephaistionmozaiek, façade van Nebukadnezars troonzaal.
  • Islamitische kunst: Mishattafacade, Aleppozaal, Koepeldak uit het Alhambra.

Altes Museum/Antikensammlung

Berlijn stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit is het oudste museum van Berlijn. De collectie bevat antieke Griekse, Romeinse kunst in een prachtig gebouw. De enorme portiek met 18 Ionische zuilen, kijkt uit op de Lustgarten.

Neues Museum

Hier vind je het beroemde beeld van Nefertiti op de afdeling voor Egypte en de papyruscollectie. Ook is er een afdeling voor de prehistorie en vroege geschiedenis uit bijvoorbeeld de Bronstijd.

Kolonnadenhof

Een binnenplaats met zuilen en sculpturen

Het Bode-Museum

Dit museum bezit een uitgebreide collectie beeldhouwkunst, van de vroege Middeleeuwen tot de 18de eeuw, en kerkelijke en wereldlijke kunst uit de laat-Romeinse Tijd en het Byzantijnse rijk. Hoogtepunten zijn de Byzantische Kunst, Sculpturensammlung, Münzkabinett

Monbijou-Park

Aan de overkant van het Museumeiland vind dit park. Het ligt aan de oevers van de Spree en niet ver van de bruisende Oranienburger Straße. Er was een rococo-paleis in Monbijou, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het zo vernietigd dat besloten werd het niet te restaureren. Er zijn ligstoelen met uitzicht op de rivier, je kunt er fijn wandelen en aan de waterkant is er een restaurant. Er is een speeltuin en een zwembad voor kinderen.

Neue Synagoge

Ten noorden van het Museumsinsel vind je deze synagoge. Op 9 november 1938 vond in Berlijn de beruchte Kristallnacht plaats, waarbij Synagogen, winkels en bedrijven werden aangevallen en vernield door nazimeutes, die de straten vulden met bergen gebroken glas. De ironie wil dat de mooie, Moorse Neue Synagoge met zijn gouden koepel deze aanval overleefde.

Hij werd tot op zekere hoogte zelfs beschermd door de lokale politie, om vervolgens in 1943 tijdens een geallieerd bombardement te worden verwoest. De herbouw werd in 1995 voltooid en er is een expositie over de geschiedenis van het Jodendom in Berlijn en het gebouw zelf. Het gebouw is een tijd gesloten geweest, maar hier vind je meer info.

Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche

Vanwege de bombardementen die Berlijn tijdens de WO II onderging, is deze kerk, ontworpen in neoromaanse stijl om de vroegste Duitse kerken naar de kroon te steken, een metafoor geworden voor de verwoesting van de stad. Hij staat in het commerciële hart van westelijk Berlijn, net ten westen van het Europa-Center, en is een bijna surrealistische mengeling van pompeuze 19de-eeuwse architectuur en cool modern design.

De kerk, gebouwd door Wilhelm II als herinnering aan zijn keizerlijke grootvader, had vijf torens. Met een karakteristiek gebrek aan eerbied hebben de Berlijners de resterende stomp van de klokkentoren – die oorspronkelijk 113 m hoog was, waarvan 68 m resteert – de Hohler Zahn (Holle kies) genoemd. De nieuwe kerk is gebouwd na een prijsvraag. De nieuwe delen worden Lippenstift en Poederdoos genoemd.

KaDeWe

Het enorme warenhuis Kaufhaus des Westens, opgericht in 1907, telt zeven verdiepingen met bijna 400.000 verschillende productlijnen en van alles en nog meer. Hier vind je ook enorm veel speelgoed, op de lego afdeling kan je steentjes kopen naar gewicht. Het uitzicht vanaf het restaurant bovenin is ook echt de moeite waard.

Zoologischer Garten

Berlijn stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In 1841 schonk koning Frederik Willem IV zijn fazantentuinen en collectie exotische dieren aan de stad. Sindsdien heeft de dierentuin zich steeds verder uitgebreid. Zoveel mogelijk zijn grachten en greppels gebruikt in plaats van kettingen en tralies om de dieren te scheiden van de mensen, waardoor open doorkijkjes en natuurlijk uitziende landschappen zijn gecreëerd, het zeeleeuwenverblijf heeft zelfs een eigen golfmachine.

De zeeleeuwen, nijlpaarden, neushoorns, olifanten behoren tot de populairste dieren. Verder is er een kangoeroedependance en reuzenpanda Bao Bao was lange tijd het bekendste dier van de dierentuin, maar die leeft al een paar jaar niet meer. Ik vond het een erg mooie en leuke dierentuin, met veel verschillende soorten dieren, prima horeca en activiteiten.

Meer info vind je hier.

Lees ook: Dierentuin; Aquarium & Zoologischer Garten Berlijn 

Aquarium

Prachtig aquarium. Het doet uiterst modern aan, maar is al een eeuw oud. Zout- en zoetwaterdieren zwemmen in de bassins op de begane grond. Komodovaranen, de grootste hagedissen ter wereld, stelen samen met de krokodillen de show in het Reptielenhuis op de middelste verdieping. Op de bovenste verdieping zijn er de insecten.

Gemäldegalerie

Dit is één van de grootste kunstmusea van de wereld. De Gemäldegalerie vindt zijn oorsprong in de uitgebreide collecties van de 17de-eeuwse Grosser Kurfürst van Brandenburg, Frederik Willem I en de Pruisische koning Frederik de Grote.

Het museum heeft een schitterende collectie Europese kunst uit de 13de tot de 18de eeuw met meesterwerken uit alle periodes van de kunstgeschiedenis. Hoogtepunten: Holbein de Jongere, Jan van Eyck, Pieter Breughel de Oudere, Rembrandt, Johannes Vermeer, Caravaggio, Titiaan.

Het Kunstgewerbemuseum is het oudste decoratieve kunstenmuseum in Duitsland. Hier vind je Europese kunst en kunstnijverheid en ontwerpen, waaronder sierlijke relikwieën van goud en edelstenen, kostbare vazen van glas of porselein, fijn geborduurde jurken, gedetailleerd ingelegd meubilair tot klassiek modern industrieel design.

Het Musikinstrumenten-Museum is een zeer bijzonder museum met voornamelijk instrumenten uit het klassieke genre; vooral snaarinstrumenten. Je kunt ze van dichtbij bekijken en geluidsfragmenten beluisteren met koptelefoons. (een beetje zoals je “vroeger” in de cd-winkel een cd voorluisterde of je hem wel of niet ging kopen). Ik vond dit een erg leuk museum.

Holocaust-Gedenkstätte

Berlijn stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Dit is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Berlijn. Het is zeer aangrijpend om er naar te kijken, tussen de blokken door te lopen en te ervaren. Hier worden de 6 miljoen vermoorde Joden in Europa herdacht. Er zijn ook monumenten om de Roma, Sinti, homo’s en zigeuners te herdenken. Als een soort historische ironie staat het op de plaats van de gesloopte villa van Goebbels.
Ook in de buurt: monumenten voor de Sovjet-periode, de vermoorde homo’s en de Goldfischteig.

Pariser Platz

Dit elegante plein is volledig verwoest tijdens de oorlog. De grandeur is terug door alle ambassades die er zijn op dit plein. Verder twee rechthoekige tuinen met een fontein in het midden. Er zijn informatieborden rond het plein die tonen hoe het plein er vroeger uitzag.

Brandenburger Tor

Berlijn stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

De enige overgebleven Berlijnse stadspoort. Dit is de plek waar de scheiding tussen oost en west was. Een aantal stenen in de weg laten de plaats zien waar de muur stond. De poort was ooit bedoeld als symbool van vrede, naar voorbeeld van de monumentale poort van de Acropolis in Athene. Hij bestaat uit 12 Dorische zuilen in twee rijen van zes en twee zijvleugels. De beroemde bronzen quadriga (met vier paarden bespannen wagen) boven op het fronton was een toevoeging uit 1794. Napoleon liet hem als oorlogsbuit naar Parijs verplaatsen, maar nadat het Pruisische leger in 1814 Napoleon had verslagen, ging het weer mee terug.

Er is een stilteruimte en een museum. Het multimediale historische museum in Berlijn. Word een tijdreiziger in het hart van de metropool en ervaar revolutie, oorlogen en vredestijd, verdeeld Duitsland, hereniging, de snelle ontwikkeling van de stad en nog veel meer in een spannende geschiedenisshow. Daarna de analoge tentoonstelling met een historische fotocollectie die je alles vertelt over de geschiedenis van deze plek.

Reichstag

De zetel van het Duitse parlement. Toen ik er in 2014 was, mocht je er nog gratis in (met vertoon van je paspoort), maar na alle aanslagen, zijn er dingen veranderd. Dus vooraf even goed lezen op de website. Vaak is het hier ook enorm druk en staan er wachtrijen. Het is mogelijk om de koepel te bezoeken, hier loopt een soort wenteltrap naar boven waardoor je in de zaal kan kijken, als je doorloopt, kom je ook weer beneden uit, je hoeft dus niet weer terug.

Tiergarten

Berlijn stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Vanaf de Brandenburger Tor loopt een weg dwars door de Tiergarten, het oudste en grootste stadspark. Je kunt hier heerlijk wandelen. Er zijn ook allerlei monumenten te vinden. Verder is er een rozentuin, een rododendronpark, speeltuinen voor kinderen en als je oplet, zul je af en toe en eekhoorn of een konijntje tegen komen. De naam Tiergarten heeft niets te maken met dieren. De dierentuin is apart hiervan. Vroeger werd hier gejaagd, vandaar de naam.

Siegessäule

Deze 67m hoge zuil is gemaakt ter ere van de moed van het Pruisische Leger en in 1938 verplaatst door de nazi’s naar de huidige locatie. Het vergulde beeld is de godin Victoria. De bronzen reliëfs aan de voet, tonen de glorierijke oorlogen.

Schloss Bellevue

Dit is een elegant neoklassiek paleis aan de oever van de Spree, in 1786 gebouwd voor Prins Ferdinand van Pruisen. Is na de oorlog herbouwd en nu de ambtswoning van de Duitse President.

Tussen de Grosser Stern (Siegessäule) en de Neuer See ligt een reeks sculpturen met een jachtthema. De Neuer See is het grootste meer van het park.

Schloss Charlottenburg

Slot Charlottenburg (Duits: Schloss Charlottenburg) is het grootste paleis in Berlijn en gelegen in het gelijknamige stadsdeel. Het stamt uit de tijd van de Pruisische vorsten en werd gebouwd tussen 1695 en 1699 door Johann Arnold Nering in opdracht van Sophie Charlotte (dochter van Ernst August van Brunswijk-Lüneburg), en de echtgenote van keurvorst Frederik III, die zich later liet kronen tot koning Frederik I in Pruisen.

Al in 1701 werd het slot, dat eigenlijk bestemd was als zomerhuis voor Sophie Charlotte, uitgebreid door Eosander von Göthe. Het slot, dat eerst Lietzenburg heette, werd na de dood van Sophie Charlotte (1705) te harer ere omgedoopt tot Charlottenburg. Van 1707 tot 1712 werd het verder uitgebouwd met de Oranjerie en de kenmerkende koepel. Tussen 1740 en 1747, toen Frederik de Grote er woonde, werd de nieuwe oostelijke vleugel gebouwd door Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff. Echter in 1747 verhuisde Frederik naar het slot Sanssouci in Potsdam.

In de Tweede Wereldoorlog werd het slot vrijwel geheel vernietigd, waardoor er maar weinig originele meubels in het slot over zijn. Ook het porselein en het Delfts blauw in de porseleinkamer moest grotendeels worden vervangen.

Het grote park, dat tot het slot behoort, is opgebouwd aan de hand van de tekeningen uit de begintijd van het slot naar het voorbeeld van Versailles. De tuin is naar de mode van die tijd ook eens een Engelse tuin geweest.

Lees ook: Schloss Charlottenburg Berlijn

Schloss Oranienburg

Oranienburg is een stad 20 km ten noorden van Berlijn. De stad ontstaat rond 1200 en heet aanvankelijk Bötzow. In de Dertigjarige Oorlog werd dit stadje verwoest. In 1652 liet Frederik Willem van Brandenburg voor zijn echtgenote Louise Henriëtte van Oranje-Nassau de stad opnieuw aanleggen als Oranienburg en bouwde er ook het slot Oraniënburg en bracht zo het Hollands classicisme over naar Brandenburg. De kunstschilder Jan Lievens werkte er tussen 1653-1655 aan de decoratie van het slot.

De naam kreeg een wrange bijsmaak omdat hier in 1933 een van de eerste concentratiekampen gebouwd werd; kamp Oranienburg. Het kamp werd in 1934 opgeheven. In 1935 werd in de wijk Sachsenhausen een nieuw concentratiekamp gebouwd. Dit kamp is over de hele wereld bekend als Sachsenhausen.

Lees ook: Schloss Oranienburg Berlijn

Spandau

Spandau is een grote buitenwijk van Berlijn, maar vooral het oude gedeelte is interessant. Je kunt hier heel makkelijk met het openbaar vervoer naar toe.

Altstadt

Een wandeling door de oude stad van Spandau, waarvan de kern teruggaat tot de 8ste , is zeer de moeite waard. Aan het centrale plein, Reformationsplatz, staat de 14de-eeuwse, gotische St.-Nikolai-kirche. Deze gotische 15de-eeuwse bakstenen kerk is het symbool van de oude binnenstad van Spandau. De toenmalige heerser Joachim II nam hier het protestantse geloof aan en introduceerde de Reformatie in dit gebied.

Naast kerkdiensten biedt de kerk concerten en orgelconcerten. Een ander aanbod is de “bij kaarslicht uitgevoerde nachtelijke muziek”. Er is een museum over de geschiedenis van de kerk, een oude kerkbibliotheek en een café. Als je wilt, kun je de kerktoren in het weekend beklimmen en genieten van het uitzicht op de oude stad.

Het oudste huis van de stad, het Gotisches Haus aan de Breite Strasse, dateert uit de jaren 1490. Dit is bewaard gebleven omdat het een stenen huis is. Dat was zeldzaam in die tijd. Na een brand in de 18de eeuw zijn er wel wat nieuwere elementen aan toegevoegd. Nu zit het VVV er en zijn er tentoonstellingen.

Ten noorden van deze kern ligt de schilderachtige oude buurt de Kolk, het oudste deel van Spandau.

Zitadel

De rechthoekige, bakstenen Zitadelle met een driehoekig bastion op elke hoek, neemt een eiland in de Havel in beslag. In de zuidwesthoek staat de Juliusturm, een gekanteelde toren, die een restant is van de oudste versterking. Er zitten allerlei musea in de gebouwen over de geschiedenis van de Citadel en van Spandau. Ook staat er een beeld van Albrecht Bär, de eerste markgraaf van Brandenburg.

Het kasteel werd voor het eerst vermeld in 1197. De Margraves van Brandenburg bouwden het op de plaats van een Slavische nederzetting aan de samenvloeiing van de Havel en de Spree. Om de nabijgelegen woonstad Berlijn te beschermen, creëerde de kiezer een fort tussen 1559 en 1594. Bij de bevrijdingsoorlog tegen Napoleon in 1813 werd het verwoest. Van 1874 tot 1919 werd de schat van het rijk opgeslagen in de Juliusturm. Later, bij de citadel, werden gifgaslaboratoria gehuisvest in de tijd van de nationaalsocialisten.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt het gebied uitsluitend door burgers gebruikt. Meer vind je hier.

Rondvaarten of zelf varen in Berlijn en omgeving

Een stad zien vanaf het water geeft altijd iets extra’s. Er zijn veel verschillende mogelijkheden en rederijen. zoals de Reederij Riedel, Winkler, Hadynski en de spreeboote.

Potsdam & Sanssouci

e hoofdstad van Brandenburg, net buiten Berlijn, staat in de Duitse geschiedenis bekend als de residentie van de koningen van Pruisen en vandaag de dag is Potsdam met zijn majestueuze paleizen en parken een van de belangrijkste stedentripbestemmingen in Noord-Duitsland.. De moderne centra van de filmindustrie en de meren en andere stukken water, in totaal meer dan 20, dragen eraan bij dat de stad aan de Havel een van de populairste bestemmingen is voor een reis naar Brandenburg.

Het historisch erfgoed van Potsdam is enorm en sinds 1990 is de plaats dan ook UNESCO Werelderfgoed. Een van de bekendste gebouwen in deze plaats is het beroemde Slot Sanssouci, het symbool van de stad. Koning Frederik II van Pruisen heeft het gebouw zelf ontworpen. Eerst werd er in 1747 een klein zomerpaleis in rococostijl gebouwd. Honderd jaar later werd het gebouw uitgebreid. Het ‘Pruisische Versailles’ trekt bezoekers van over de hele wereld met zijn stijlvolle kamers, marmeren zuilen, artistieke plafondfresco’s en vergulde reliëfs. In het park staan ook het prachtige Nieuwe Paleis in barokstijl, het betoverende Chinese Theehuis en de Neptunusgrot, rijk geornamenteerd met beelden van wit en roze marmer.

Vanaf 1833 transformeerden de beroemde landschapsarchitecten Peter Joseph Lenné en vorst Hermann von Pückler-Muskau een heuvelachtig stuk land in Potsdam, dat omlaag liep naar de Havel, tot een van de mooiste parken van Duitsland. Babelsbergpark is een juweeltje, met indrukwekkende gebouwen en landschapsarchitectuur.

Wanneer je voor een minivakantie in Potsdam bent, breng dan ook zeker een bezoek aan Slot Babelsberg dat in 1833 door de Pruisische architect Karl Friedrich Schinkel werd gebouwd. Dit prachtige gebouw in de Engelse Tudorstijl werd als zomerverblijf voor de toekomstige Kaiser Wilhelm I gebouwd.

Het slot wordt omgeven door schilderachtige terrassen, uitgestrekte tuinen, schitterende beelden en decoratieve fonteinen. Wandel over de paden door het park naar de Flatowturm. Vanaf deze 46 meter hoge uitkijktoren heb je een panoramisch uitzicht op Potsdam en de meren van het Havelland.

Aan de Alte Markt, het historisch centrum van Potsdam, vind je de St. Nikolaikirche uit 1837. Het opvallende classicistische schip wordt bekroond met een trommel en koepel die 77 meter hoog zijn en tot ver in de omtrek zichtbaar zijn.

Woon tijdens je stedentrip ook een van de uitstekende concerten bij die in de kerk plaatsvinden. Een van de populairste bestemmingen voor een korte trip naar Potsdam is het Filmpark Babelsberg, een bruisend themapark in het gelijknamige zuidoostelijke district. Met meer dan 20 attracties en talloze shows hebben zowel jonge als oude bezoekers er de dag van hun leven.

Hoogtepunten van het park omvatten spectaculaire stuntshows, Panama – Janoschs Traumland, de 4D-actiebioscoop en opwindende kijkjes achter de schermen van de Babelsberg-studio’s.

Lees ook: Schloss Sanssouci Potsdam; kasteel en park
Lees ook: Potsdam Hollandse Wijk & bezienswaardigheden


Overnachten in Berlijn

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

Hilton Berlin

Dit iconische 5-sterrenhotel ligt in het hart van Berlijn en biedt elegante kamers met airconditioning, gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar en een fitnesscentrum.

Meer informatie vind je hier.

Mercure Hotel Berlin City

Dit 4-sterrenhotel ligt op loopafstand van de populaire winkelstraat Kurfürstendamm en biedt comfortabele kamers met gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar en een fitnesscentrum.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Adlon Kempinski Berlin

Dit luxe 5-sterrenhotel ligt vlak bij de Brandenburger Tor en biedt elegante kamers met airconditioning, gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook diverse restaurants, een bar en een spa.

Meer informatie vind je hier.

Berlin Marriott Hotel

Dit moderne 5-sterrenhotel ligt op loopafstand van de Potsdamer Platz en biedt ruime kamers met airconditioning, gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook diverse restaurants, een bar en een fitnesscentrum.

Meer informatie vind je hier.

Titanic Gendarmenmarkt Berlin

Dit elegante 5-sterrenhotel ligt op loopafstand van de bekende Gendarmenmarkt en biedt stijlvolle kamers met airconditioning, gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar en een fitnesscentrum.

Meer informatie vind je hier.

Ben jij al eens in Berlijn geweest?

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.