Eén van de meest unieke natuurgebieden in Nederland is de Biesbosch; in dit gebied zijn de getijden nog zichtbaar en beweegt het water mee met eb en vloed waardoor er meer en minder land zichtbaar is. Een deel van het land is ingepolderd maar er zijn ook gebieden aangewezen waar de natuur vrij spel heeft en gebruikt wordt als broedplaats voor vogels. Je kan hier natuurlijk wandelen en fietsen, maar een unieke manier om het gebied te bezoeken is vanaf het water in een kano of een fluisterboot. Om vervolgens een bezoek te brengen aan het Museumeiland.
Nationaal Park de Biesbosch
De Hollandse Biesbosch is een natuurgebied tussen de rivieren de Nieuwe Merwede en de Beneden-Merwede en maakt samen met de Brabantse Biesbosch deel uit van het Nationaal Park De Biesbosch. Dit is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Je vindt hier bijvoorbeeld veel wilgenvloedbossen en kreken. De Biesbosch is vanaf verschillende plekken in Zuid-Holland en Brabant te bezoeken.
Ondanks de Deltawerken is er in de Sliedrechtse Biesbosch nog steeds zo’n 70 tot 80 centimeter getijdenverschil. Want via de Nieuwe Waterweg staat de Sliedrechtse Biesbosch in open verbinding met de zee. Het opkomende water op zee stuwt de zoetwaterafvoer van de rivieren steeds zo’n 50 kilometer het rivierengebied op. Als het dan vervolgens op zee weer eb wordt, valt deze druk weg en stroomt het rivierwater weer weg. Een aanhoudende noordwesterstorm, waarbij het water opstuwt, zorgt voor aanmerkelijk hogere waterstanden in De Biesbosch.
Meer informatie vind je hier.
Biesbosch bezoekerscentrum
Nadat we terug waren hebben we even gekeken in het Biesbosch bezoekerscentrum hier in Dordrecht. Daar was beperkte informatie over de dieren die er leven en ook de rol van dit gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Heb je trek dan kan je ook op het terras of in het restaurant terecht. Daarnaast vind je ook kleedkamers en toiletten voor je het water op gaat.
Meer informatie vind je hier.
Fluisterboot varen
Veel mensen maken een rondvaart door de Biesbosch in een rondvaartboot, maar nog leuker is om met het gezin de Biesbosch te ontdekken in een fluisterboot. Al vroeg in de ochtend zaten we in de auto omdat we een fluisterboot hadden geboekt. Dit hebben we bewust gedaan omdat het in de ochtend nog erg rustig is hier en je dus dat “alleen op de wereld”-gevoel kan ervaren (in tegenstelling tot Giethoorn). Ook is de natuur dan nog een stuk rustiger waardoor je meer kans hebt om dieren te spotten. Daarnaast was het ook wel praktisch want in de middag was er regen voorspeld. 😉
Bij het Bezoekerscentrum in Dordrecht vind je een loods waar je kan vertrekken. We hadden online een fluisterboot gereserveerd maar ze hebben ook kano’s liggen of je kan een sup huren. Voor kinderen zijn er zwemvesten zodat ze veilig het water op kunnen. Na een korte uitleg over hoe de boot werkt en een kaart met de route gingen we op pad. We waren één van de eersten zodat we voor de ‘groep’ van boten lagen. Groep is groot uitgedrukt, het waren vooral veel kano’s, twee dames op een sup-board en we hebben een andere fluisterboot gezien.
Je krijgt twee uur voor een rondje en dat is meer dan genoeg om rustig aan te doen. De route is duidelijk aangegeven op de kaart, zo vaar je eerst richting het Stayokay en vaart vervolgens om een eiland heen, tussendoor zijn er smallere kreken die alleen met de kano toegankelijk zijn. De route is ook begaanbaar voor andere schepen die via een sluis door kunnen naar de Nieuwe Merwede, zo kwamen we langs een klein jachthaventje. Een stukje vaar je over een grotere doorgaande vaarweg. Ook hier was het nog vrij rustig op dat moment.
Halverwege kan je aanleggen bij een eilandje waar een vogelhuisje staat en je vogels kan spotten. We hadden geen verrekijkers mee, maar hebben er toch een aantal gezien. Ook onderweg kwamen we een aantal vogels tegen aan de zijkant of die over ons heen vlogen. En zagen we een nestje.
Beverbos
In de Biesbosch leven ook heel veel bevers, nu hebben wij deze niet gezien. Maar om daar toch meer over te weten te komen kan je met de kinderen naar het beverbos gaan. Dit ligt naast het bezoekerscentrum in Dordrecht en is een korte wandeling waarbij je meer te weten komt over hoe bevers leven. Zo is er een kunstburcht gemaakt en kan je vanaf het observatieplatform kijken of je sporten van Bevers kan ontdekken. Er staan bordjes bij die dit aanwijzen. Echter was het nu volop groen zodat je niet heel goed op de bodem kon kijken. Het was een leuke en hier en daar ook avontuurlijke wandeling waarbij kinderen ook zelf hutten kunnen bouwen.
Biesbosch Museumeiland
Na de ochtend op het water reden we door naar het Biesbosch Museumeiland, hiervoor moesten we wel een stukje omrijden om de Merwede te kunnen oversteken. Het museumeiland ligt echt midden in het natuurgebied en is alleen te bereiken via een pontje naar de Noordwaardpolder. Op het kunstmatig aangelegde eiland vind je het museum en de Biesboschbeleving wat voor ons de grootste reden was om hier heen te gaan met kinderen.
Museumcafé Biesonder
Het was ondertussen lunchtijd toen we hier aankwamen, dus zijn we eerst even naar het Museumcafé gegaan om te lunchen. Dit is ook toegankelijk als je niet naar het museum wilt of alleen met de rondvaartboot mee wil. Je kan hier kiezen uit diverse broodjes en snacks die zijn geïnspireerd door wat de Biesbosch te bieden heeft en gemaakt met streekproducten. De keuze viel me wel een beetje tegen en de prijzen waren verhoudingsgewijs erg hoog (voor vergelijkbare horeca). Wij zaten binnen in het restaurant maar op zonnige dagen kan je ook buiten zitten aan het water.
Museum
Na de lunch brachten we een bezoek aan het museum. In de vaste tentoonstelling ontdek je hoe het zoetwatergetijdengebied ontstond na de Sint-Elisabethsvloed van 1421. De bewoners, hun economische activiteit, hun ambachten en de natuur. Dit gebeurt door diverse voorwerpen, kaarten maar ook films die je kan bekijken. Daarnaast vind je hier ook meer informatie over de beroepen die hier vroeger werden uitgevoerd zoals de eendenkooi waar eenden werden gevangen. Zie je diverse opgezette dieren die leven in de Biesbosch. Toen wij er waren was er ook een tijdelijke tentoonstelling die in het teken staat van de Bevrijding van dit gebied na de Tweede Wereldoorlog.
Biesbosch beleving
Dankzij de Biesbosch kunnen omringende, hoger gelegen gebieden niet zomaar overstromen. Maar hoe werkt dat precies? In de Biesboschbeleving kunnen kinderen dat zelf ervaren. Dit is namelijk een schaalmodel van 30 bij 30 meter van de Biesbosch, compleet met polders, dijken en stromen. De Biesboschbeleving is in bedrijf van april tot en met oktober.
Net als in het ‘echt’ komen smeltwater uit de Rijn en regenwater uit de Maas samen in de Biesboschdelta. En kan je zien hoe de waterstand verandert. Gemiddeld duurt dit een half uur / drie kwartier van hoog naar laag water. De ene keer kan je makkelijk rondlopen en een paar minuten later heb je opeens natte voeten. Extra leuk is dat er een aantal schuiven en sluizen zijn aangebracht waarmee je polders onder water kan zetten.
Met water spelen is altijd een groot succes, en zo zit er ook nog eens een leerzaam aspect aan gekoppeld. Geen wonder dat de kinderen dit erg leuk vonden. En stiekem mama en papa zelf ook wel. 😉
Naast deze waterspeelplaats kan je ook een kort rondje lopen naar het kunstwerk voor op het eiland.
Meer informatie vind je hier.
Noordwaardpolder
Je kan ook een rondje rijden over de Noordwaardpolder langs de uitkijktoren en de wassende maan; een landschapskunstwerk. Echter begon het toen te regenen dus besloten we weer naar huis te gaan.
- Het Dutch Pinball Museum in Rotterdam: een eerbetoon aan een tijdloze klassieker - 13 oktober 2024
- Buckingham Palace: Het Iconische Verblijf van de Britse Monarch - 13 oktober 2024
- Mondriaanhuis Amersfoort - 12 oktober 2024
Leave a comment