Skip to Content

Overzicht bijzondere musea Nederland

Overzicht bijzondere musea Nederland

Musea vind je werkelijk overal. In grote steden, waar je je kunt vergapen aan de mooiste collecties in een groot, modern gebouw tot in kleine dorpjes met hun eigen historisch museumpje in een oude woning. Maar welke musea verdienen nu een plekje op de lijst van bijzondere musea? Want dat lang niet ieder museum even bijzonder is, is ook een feit. 

Museum Voorlinden in Wassenaar

Dit museum is nog ‘jong’, want het is pas geopend sinds 2016. Het is een privémuseum waar je oog in oog komt te staan met hedendaagse en moderne kunst. Het ‘Couple under un Umbrella’ is gewoon griezelig echt.

Andere bijzondere werken zijn het realistische zwembad en de muizenlift. Er is zowel een vaste collectie als wisselende tentoonstellingen. Verder kin jij je bezoek combineren met een heerlijke wandeling door de natuur in de tuinen bij het museum. Bossen, weilanden, duinen, water: een machtige omgeving van een bijzonder museum.

Meer info vind je hier.

Het Archeon in Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn stap je de geschiedenis in. Begin bij de prehistorie, die je overigens ook al door diverse tijdsbestekken heen leidt. Daarna wandel je verder door de Romeinse tijd, met onder andere zijn badhuis, de herberg en de tempel.

Vergeet ook zijn arena niet, waar iedere middag een toernooi gehouden wordt. Dorestad stamt uit de Vikingtijd. En dan natuurlijk nog de Middeleeuwen, waar je terecht komt in het stadje Gravendam. Omdat het een openluchtmuseum is, beleef je ook echt de wereld van toen. De oude huisjes, de bewoners, de straatjes: jij bent eigenlijk gewoon op bezoek bij een gemeenschap van toen.

Natuurlijk kan je niet alleen kijken, maar minstens net zoveel doen. Zoals dingen maken, mee marcheren met de Romeinse soldaten, kanovaren of gewoon lekker in de speeltuin spelen…of verdwalen in het doolhof. Check de site voor de agenda van de dag, want er zijn vaak extra’s in weekenden en vakanties.

Meer info vind je hier.

Openluchtmuseum Arnhem

Een ander prachtig openluchtmuseum is die in Arnhem. Je kunt hier ook door de oude straatjes lopen en je vergapen aan antieke boerderijen en andere Oud-Hollandse gebouwen, zoals winkeltjes of een rijtjeswoning.

Ga met de tram mee of kom in de winter schaatsen! Kijk hoe de ambachtslieden aan het werk zijn. Naast de wintermarkt zijn er in de zomer de zomeravonden. Het park blijft dan langer open en op verschillende locaties zijn er feestelijke activiteiten. Check de site voor de actuele info!

Meer info vind je hier.

Corpus in Leiden

Maak een reis door de mens! Leer hoe je lichaam reageert op een splinter of wat er met je oor gebeurt als er muziek klinkt. Kortom: hoe werkt je lichaam? In dit museum maak je het mee! In 55 minuten maak je die reis door de mens heen. Je kunt in het 5D-harttheater meemaken wat een rood bloedlichaampje meemaakt. De adviesleeftijd is minimaal 6 jaar. Maar het museum stelt ook dat jij zelf het beste weet of een jonger kind het al leuk zal vinden. 

Meer info vind je hier.

Kröller-Müller Museum in Nationaal Park De Hoge Veluwe

De locatie alleen al is een reden om hier graag heen te gaan, want De Hoge Veluwe is natuurlijk een prachtige plek. Het museum zelf biedt de mooiste Vincent van Gogh-collectie ter wereld. Dus als liefhebber van Van Gogh moet je hier zeker geweest zijn.

Maar topstukken van Claude Monet, Pablo Picasso, Georges Seurat en Piet Mondriaan zijn hier ook te zien. Naast deze ‘oude bekenden’ vind je ook hedendaagse kunst. Je vindt er een beeldentuin en ook liefhebbers van architectuur kunnen hier hun hart ophalen. Combineer je bezoek met een mooie fietsrit over De Hoge Veluwe, want de gratis witte fietsen staan al op je te wachten.

Meer info vind je hier.

Naturalis in Leiden

Dit museum vertelt veel over de natuur in al zijn facetten. Naturalis is het nationaal onderzoeksinstituut op het gebied van biodiversiteit. De collectie wordt dus bewaard op 1 plek, waarvan er een deel wordt tentoongesteld in het museum. Het museum heeft 9 nieuwe museumzalen (het is pas namelijk vernieuwd). Als Dino-fan moet je hier zeker geweest zijn. Want de Dinoskeletten zijn wel heel indrukwekkend.

Meer info vind je hier.

Kasteel De Haar in Haarzuilens

Dat kastelen bezocht kunnen worden, dat is niet bijzonder. Maar dit kasteel is precies als een kasteel uit een sprookje…. Naast een rondleiding door dit prachtige imposante gebouw, kun je ook heerlijk wandelen in de mooie kasteeltuin of lekker wat eten en drinken bij de oude stallen.

Meer info vind je hier.

Spoorwegmuseum in Utrecht

Zeker geen saai museum is het spoorwegmuseum in Utrecht. Duik onder in de wereld van de spoorwegen. Een echt station, waar je ook echt met de trein kunt aankomen (dat maakt het nog echter natuurlijk! Dus pak die trein in plaats van de auto…).

Maar ook het museum zelf ademt in alles trein uit. Het museum is gevestigd op/in het oude Malibaanstation uit 1874. Er zijn leuke activiteiten, die hier en daar zelfs als attracties gezien zouden kunnen worden. 

Meer info vind je hier.

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker

Het wetenschapsmuseum en mechanisch planetarium vind je in Franeker. Dit planetarium werd door Eisinga gebouwd in zijn eigen woning tussen 1774 en 1781. Het museum biedt naast het planetarium nog een vaste tentoonstelling en een wisselende. Er is een filmzaal en uiteraard horeca. 

Meer info vind je hier.

Museon-Omniversum in Den Haag

In dit museum gaat het over de aarde, de mens en de toekomst. Je kunt kijken naar machtige films, de themazalen bezoeken, de labs en natuurlijk de tentoonstellingen. Van oudsher was het Museon een wetenschappelijk museum en het Omniversum een grootbeeldfilmtheater.

Sinds 2022 zijn ze gefuseerd. Nog steeds kun je genieten van een film op een scherm zo groot als een half voetbalveld, dat als een boog over je heen staat. Hierdoor voelt het alsof je in de film zit. Maar je hebt met 1 ticket nu dus ook toegang tot de overige, al eerdergenoemde, zaken.

Meer info vind je hier.

Mergelgrotten in Valkenburg

De grotten in, in ons land, is al een unieke beleving. Zien hoe dit mergel is veranderd in mooie beeldwerken is zeker prachtig. Bewerk zelf ook een stukje mergel of vergaap je gewoon aan de grotten op zich!

Meer info vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.