Heb jij ze al gespot; de bloesembomen? Op het schoolplein van de kinderen naast het fietsenrek staan een aantal bomen en dat ziet er altijd zo prachtig uit. Je krijgt dan spontaan zin in de lente en de zomer. De bloesembomen vind je vooral in gebieden met veel fruitbomen, maar ook op andere plekken. Zo is het Amsterdamse Bos met de Japanse kers erg populair om te picknicken en foto’s te maken. Een leuk uitje is een bezoek te combineren met een wandeling of fietstocht. Grote kans dat je onderweg pluktuinen of andere leuke stops tegenkomt.
Wanneer bloeien welke bomen en struiken en hoe lang?
De meeste kans op bloesem vind je in april en mei, dus precies rondom de meivakantie. Er zijn echter een aantal factoren die een rol spelen bij het vinden van bloesem. Eén van de belangrijkste is het weer; is het koud dan is het iets later dan als het vanaf begin maart al prachtig weer is. Koude nachten in het voorjaar kunnen echter schade toebrengen aan de bloesem. En houdt er rekening mee dat als het warm weer is, de bloeiperiode ook een stuk korter is en je dus minder lang kan genieten van dit voorjaarsgevoel. En natuurlijk verschilt het ook per boom wanneer ze in bloei staan, je maakt de meeste kans op bloesem van diverse bomen in de volgende maanden:
- Abrikozen- en amandelbomen midden maart
- Sleedoorn maart
- Perzik-, kersen- en pruimenbomen begin april
- Appel- en perenbomen medio april
- Japanse sierkers in april
- Krentenboom vanaf april en mei
- Judasboom vanaf april en mei
- Meidoorn in mei
- Kornoelje mei en juni
Bloesempark Amsterdamse Bos
In het Bloesempark in het Amsterdamse Bos staan maar liefst 400 kersenbomen. Deze zijn in 2000 geschonken door de Japan Women’s Club aan Amstelveen. Iedere boom heeft ook een naam gekregen; 200 bomen dragen een Japanse vrouwennaam en de andere 200 een Nederlandse vrouwennaam. In het voorjaar kun je er genieten van de prachtige roze bloesems van de Prunus Yedoensis en is dit een populaire plek voor een picknick. Echter ademt deze plek het hele jaar door een bijzondere sfeer. Zo vind je hier ook het Tsunamimonument. Meer informatie vind je hier.
Betuwe
Eén van de plekken in Nederland die bekend staat om de vele fruitboomgaarden is de Betuwe, deze vind je onder andere rondom het riviertje de Linge. Er zijn meerdere plaatsen waar je veel kans maakt om de bloesem te spotten en ze mooi op de foto te krijgen.
Landgoed Mariënwaerdt met het Appeldijkje
In de Betuwe vind je onder andere het grote landgoed Mariënwaerdt aan het riviertje De Linge. Langs de wegen groeien appelbomen en walnotenbomen. Eén van de beste plekken om bloesem te spotten is langs de slingerende Appeldijk, hier worden ook regelmatig foto’s gemaakt van de lange rijen appelbomen.
Buren en Erichem
Rondom het stadje Buren in de Betuwe maak je ook veel kans om bloesem te spotten. Er is hier een bloesemwandelroute van 10 km die je ook kan afkorten naar 7km. Houd je van een iets avontuurlijker route over droge maar mogelijk ook natte ondergrond is het klompenpad van Buren en Erichem een aanrader. Deze wandeling is 13 km maar in te korten naar 10 km. Je loopt dan door het buitengebied van Erichem door weilanden, langs sloten, de wijngaarden van het Betuws Wijndomein en het stadje Buren. De route vind je hier.
Rode Kruis Bloesemtocht
Houd je van wandelen dan is de Rode Kruis Bloesemtocht in april een aanrader; er zijn in totaal 8 routes met afstanden die variëren van 8 tot 40 kilometer en de bloesemrun als je liever gaat hardlopen. Alle routes komen langs de oevers van de Linge en starten in Geldermalsen naast het Centraal Station. Onderweg kom je langs diverse tuinders die je kan bezoeken. Meer informatie vind je hier.
Fietsroutes
Daarnaast vind je in de Betuwe de volgende fietsroutes:
- Betuweroute – 57 km. Deze fietsroute gaat over landelijke wegen langs verschillende boomgaarden waarbij je ook kan genieten van de weidse vergezichten in de Betuwe. Deze route vind je hier.
- Betuwse kersentocht – 64 km. Tijdens deze fietstocht ervaar je waarom de Betuwe dé fruittuin van Nederland wordt genoemd. Onderweg kan je verse kersen kopen in stalletjes langs de weg. Deze route vind je hier.
- De Pontjes rond – 42 km. Een fietstocht waarbij je diverse wateren (Rijn, Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal) oversteekt met een pontje. Deze route vind je hier.
- Rondje Buren – 35 km. De fietstocht Rondje Buren voert je door het fraaie Betuwse landschap rondom Buren. Deze route vind je hier.
Bloesemalert app
Ongeveer een derde deel van al het fruit dat in ons land wordt geteeld, komt uit Rivierenland. Daarom wordt deze regio ook wel de fruittuin van Nederland genoemd. Door heel Rivierenland vind je boomgaarden vol vers fruit. In het voorjaar staan deze fruitbomen in bloei: de bloesemperiode! Omdat vooraf niet bekend is wanneer de bloesem precies bloeit heeft het Bureau Toerisme Rivierenland de bloesemalert app ontwikkeld waarbij je vooraf kan checken waar je moet zijn.
Deze app vind je hier.
Zuid Limburg
Ook in het Zuiden van Limburg in het Geuldal vind je bloesem. Je vindt hier ook de karakteristieke hoogstamboomgaarden van appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen. Ook rondom Eijsden-Magraten vind je veel bloesem en zijn er een aantal wandelingen uitgezet. Houd er wel rekening mee dat doordat het hier over het algemeen iets warmer is dan in de rest van Nederland de bloesem hier ook iets eerder kan bloeien en uitgebloeid is.
Eijsden-Magraten
In het prachtige Zuid-Limburg is de gemeente Eijsden-Margraten te vinden, van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over het heuvelland. Dit gebied staat bekend om zijn fruitboomgaarden. Appels en peren zijn hier de meest geteelde fruitsoorten. In het voorjaar staan de akkers in bloei en is een wandeling door dit gebied zeer de moeite waard.
Fietsroutes
- Bloesemroute E2. Speciaal voor deze tijd van het jaar is er door het toerisme Zuid-Limburg een leuke fietsroute uitgezet van 21 km, dwars door uitgestrekte hoogstamboomgaarden, waar de appel- en perenbomen groeien, door een zee van witte en roze bloesem. Deze route vind je hier.
- Bloesemroute E4. Deze 6km lange route volgt het beekje de Voer en kronkelt vanuit de Belgische Voerstreek bij de uiterst zuidelijke grens van Limburg over naar Mesch. In april en mei ziet het in deze omgeving wit en zachtroze van de bloesems in de uitgestrekte hoogstamboomgaarden, waar de appel- en perenbomen groeien. Deze route vind je hier.
- Bloesemroute E3. De route van 14 km is erg kort en geschikt als wandel- of korte fietsroute en ligt ook dichtbij de Belgische grens en loopt onder andere langs het middeleeuwse kasteel Rijckholt en natuurlijk langs de hoogstamboombloesem. Deze route vind je hier.
Bloesemmeter
Ook deze regio heeft een eigen bloesemmeter waarbij je kan checken of de bloesem al of nog in bloei staan. Van verschillende soorten fruit worden er iedere week foto’s gemaakt zodat je kan zien hoe de knoppen erbij staan. Deze vind je hier.
Zuid-Beveland
Een groot deel van de fruitteelt op dit Zeeuwse eiland vindt plaats in het gebied tussen Kapelle en Wemeldinge en wordt dan ook wel de Betuwe van Zeeland genoemd. Hier zijn verschillende fruittelers en -bedrijven gevestigd, die in het voorjaar zorgen voor een prachtig gekleurd landschap door de bloesems in de boomgaarden. Je treft hier vooral veel perenbloesems.
Kapelle
Kapelle is bekend geworden vanwege de moderne fruitteelt sinds het begin van de 20e eeuw. Verschillende fruittelers verkopen hun fruit of streekproducten langs de weg of bieden de mogelijkheid een bezoek te brengen aan hun bedrijf. In Kapelle vind je ook het Fruitteeltmuseum met museumtuin. Meer informatie vind je hier.
Wandelroutes
- De Groene Wissel Kapelle-Biezelinge, een wandelroute van 18 km, loopt over verkeersluwe weggetjes langs uitgestrekt akkerlandschap en door vele fruitboomgaarden. De wandelroute start in de geboorteplaats van Annie M.G. Schmidt, Kapelle. In het voorjaar wandel je langs de vele bloeiende fruitboomgaarden richting de Deltadijk, met haar weidse uitzicht over de Oosterschelde. De route vind je hier.
Overige locaties
Daarnaast zijn er diverse landgoederen met fruitboomgaarden of kan je bloesem spotten in de diverse pluktuinen.
Philips Fruittuin – Eindhoven
De Philips Fruittuin net buiten Eindhoven is zeker de moeite waard om te bezoeken. Je vindt hier maar liefst 12 hectare aan appel-, peren- en pruimenbomen. In het voorjaar kan je hier terecht voor bloesem en kan je lekker op het terras zitten voor een drankje terwijl de kinderen spelen in de speeltuin.
Lees ook: Philips Fruittuin met kinderen
Landgoed de Olmenhorst – Lisserbroek
Op het landgoed wordt al sinds 1890 fruit geteeld en is erg populair bij gezinnen met kinderen. Naast de fruitbomen vind je hier ook een terras, speeltuin, winkel met lokale streekproducten en diverse ondernemers. De boomgaard is 19 hectare groot met in totaal circa 50.000 appelbomen en ruim 10.000 perenbomen. Daarnaast vind je hier ook een hoogstamboomgaard met een tiental pruimenbomen en een kersenboomgaard. Je kan hier ook zelf een boom adopteren en in de herfst de oogst plukken.
Meer informatie vind je hier.
Lusthof de Haeck – Nieuwkoop
Wandel door sprookjesachtig Lusthof de Haeck. Het smalle, bochtige pad voert je langs bomen, kleurrijke mossen, paddenstoelen en over bruggetjes. Lusthof de Haeck is ooit aangelegd als privé jacht- en visgebied van dr. W.H. Teupken. Dit oude gecultiveerde natuurgebiedje is in de tijd veranderd in een afwisselend wandelbos. De witte bloesem van de krentenboompjes weerspiegelt in het heldere water. De route vind je hier.
Landgoed Haarzuilens – Haarzuilens
Landgoed Haarzuilens is ruim 600 jaar oud en bestaat uit Kasteel de Haar met bijbehorende landerijen. Je vindt op het landgoed ook een historische eendenkooi en boomgaard. Op diverse plekken kun je een korte wandeling maken. Vroeger voorzag de boomgaard de kasteelbewoners van fruit. Nu kun je hier heerlijk picknicken onder bloeiende kersen- en appelbomen. In het najaar kan je hier het fruit van de bomen te plukken.
Meer informatie vind je hier.
Lees ook: Haarzuilens met kinderen; Kasteel de Haar, park tuinen en Geertjes Hoeve
Landgoed Eerde – Ommen
Midden in het hart van Overijssel ligt landgoed Eerde, het landgoed staat vol met monumenten. Waaronder Kasteel Eerde dat in 1715 gebouwd door de rijke legeraanvoerder Johan Werner van Pallandt. Roofridder Evert van Essen was de schrik van het gebied. Vanuit zijn versterkte huis van hout terroriseerde hij de omgeving en overviel hij kooplieden die op doortocht waren. Tijdens een strafexpeditie werd zijn burcht platgebrand. Rondom het kasteel kan je goed wandelen en vind je in het voorjaar binnen de grachtmuren de Aubrietia in bloei. Of stap op de fiets voor een groter rondje in de omgeving van het landgoed met karakteristieke boerenerven bij Eerder Achterbroek, hooilanden en akkers.
Hoge Land van Vollenhove – Sint Jansklooster
In het afwisselende landschap van het Hoge Land van Vollenhove kan je in het voorjaar genieten van de uitbundige bloesempracht. Bloeiende meidoorn, sleedoorn en fruitbomen… Het afwisselende landschap van het Hoge Land van Vollenhove biedt voor elk wat wils. Onderweg heb je goed zicht op De Wieden met de aangrenzende Weerribben. Samen vormen ze het Nationaal Park Weerribben-Wieden: het grootste laagveenmoeras van Nederland.
De Sprengenberg – Haarle
In april staat hier de kersenboom in bloei. Wandel je in mei deze route? Ga naar de rododendrontuin, het restant van een kwekerij in het gebied. Echter is het alle seizoenen genieten op de Sprengenberg. Kom je in mei dan zie je de kleuren van azalea’s en rododendrons. Het goudgele graan wuift in juni en juli over de akkers. Als je geluk hebt zie je een ree opduiken uit het graan. In augustus en september zijn de uitgestrekte heidevelden op hun mooist en geniet je van de bloeiende struikheide.
Vreugderijkerwaard – Zwolle
Struin door de uiterwaarden en wandel over de dijk langs de IJssel. Geniet van het typische Nederlandse rivierenlandschap, met mooie wolkenluchten. In dit oud-Hollandse rivierengebied vind je meidoornhagen. Met de witte bloesem vormt deze prachtige linten door het landschap. Vanuit de vogelkijkhut zie je vogels zoals; de lepelaar, de kluut, de casarca, de visdief en de grote zilverreiger.
Dr. Larijweg – Ruinerwold
In Ruinerwold vind je de Dokter Larijweg waar over een lengte van 11 kilometer maar liefst 1100 bomen langs de weg staan die in het voorjaar vol in de bloesem staan. In het najaar is hier ook een stoofperenevent.
- Het strand bij Petten aan Zee: een prachtige bestemming voor ontspanning en vermaak - 13 november 2024
- James Bond filmlocaties - 12 november 2024
- Pannenkoekenrestaurant De Financiën Loon op Zand - 9 november 2024
Leave a comment