Eén van de leukste blotevoetenpaden van Nederland is toch wel het gratis blotevoetenpad in Opende, Westerkwartier Groningen. Deze wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Net als alle blotevoetenpaden heeft dit pad ook weer echt zijn eigen charmes. Het fijne aan dit blotevoetenpad is ook dat deze gratis te bezoeken is. Deze stond ook zeker op ons lijstje om te bezoeken, maar voor een andere dag.
We reden hier echter toevallig langs op weg naar een ander uitje, en toen besloten we hier toch maar even te stoppen voor een korte wandeling. In het begin was ik nog van plan om mijn sandalen aan te houden, en langs de hindernissen te lopen maar al snel liep ik toch ook blote voeten. Want het is toch wel erg fijn lopen op het frisse gras. Was maar goed ook, want eerder had het nog geregend, zodat alles nog lekker modderig was. En ook al was het op dit moment lekker zonnig, later die week werd het nog veel warmer en zelfs tropisch, en dan is het toch heel anders lopen.
Blotevoetenpad starten
Het Blotevoetenpad kent een korte en een lange route: 1,6 km en 3,4 km. De korte versie is ook voor de allerkleinsten een leuke uitdaging. De meeste bruggen en speeltoestellen vind je op dit deel van de route. Normaliter zijn er twee punten waar je het blotevoetenpad kan beginnen; het begin is bij de theetuin waar je ook de parkeervelden vindt om te parkeren en de kraan om je voeten te spoelen. Daarnaast is er een parkeerplaats Peebos bij een strandje dat halverwege de lange route te vinden is.
Vanwege Corona is er nu een eenrichtingsroute van gemaakt en kun je alleen bij het theehuis beginnen en de route dezelfde kant oplopen. Wel kun je nog steeds kiezen tussen de korte route, of halverwege de lus iets te verlengen met een mediumroute van 2km (dus niet de originele lange route langs het strand). Hiervoor is er een alternatief pad uitgezet dwars over de weilanden heen, zodat je ook echt in een lus loopt en niet een deel van het pad wat twee richtingen op gaat.
Theehuis Blotevoetenhof
Theetuin Blotevoetenhof is hét startpunt voor je bezoek aan het Westerkwartier. Verschillende wandelroutes, waaronder het blotevoetenpad, starten vanaf deze locatie. Je vindt hier informatie over het gebied, inclusief routekaart. Bezoek de theetuin voor koffie of thee met iets lekkers of een verkoelend ijsje. Voor de kinderen is er ook een heel leuke waterspeeltuin tegen een heuveltje opgebouwd waar ze kunnen spelen met zand maar ook met water. Er zijn toiletten aanwezig en na het wandelen van het blotevoetenpad kun je hier je voeten schoonspoelen. Wel is er maar één kraantje met douchekop om het ergste vuil weg te schrobben en een bankje met bakken water en een bezem om de rest schoon te maken. Als het druk is kan de wachtrij hier dus ook snel toenemen (zeker als er wat kinderen tussendoor schieten).
We vonden het hier wel vrij druk qua aantal mensen. Even twijfelden we ook wel of we dit moesten doen, maar we zagen in het weiland dat daar wel flink afstand gehouden werd tussen de groepjes dus vonden we het toch wel verantwoord. Naast de standaard parkeerplaats achter de theetuin is er een reserveparkeerplaats ingericht in het weiland waar we door verkeersregelaars naar toe verwezen werden en waar je meteen na het oversteken van de weg de route kan beginnen. Eenmaal terug bij het theehuis zijn we hier wel snel doorheen gelopen, op een ijsje na, terwijl de kinderen speelden en wij een rustig plekje op afstand zochten.
Weiland & Hindernissen
Dit blotevoetenpad loop je voornamelijk op een ondergrond van gras, dwars over of langs de weilanden. Hierdoor kun je optimaal genieten van het verre uitzicht en het zonnetje. De weilanden worden nog steeds gebruikt, dus zo kwamen we koeien tegen. Maar ook een tractor die aan het maaien was, wat natuurlijk heerlijk rook.
De hindernissen zijn heel divers; in het begin vind je deze voornamelijk over de slootjes heen met verschillende bruggen om van de ene kant naar de andere kant te gaan. Aangezien we dit niet van plan waren, had de oudste een jurkje aan waarvan ik liever niet had dat het helemaal onder de modder kwam dus heeft zij het voornamelijk in haar ondergoed gedaan. Zodat, mocht ze nat of onder de modder komen te zitten, ze nog iets droogs heeft om aan te trekken. En zoonlief deed het in zijn korte broek. Zelf had ik een lange broek aan, die ik toch wel een paar keer had omgerold 😉
Vanaf de helft kom je langs de modderige hindernissen; beginnend bij een enorme plas water van een pad dat onder water stond. Zelfs het bankje stond in het water, de kinderen vinden dit toch altijd wel erg spannend omdat je dan niet kan zien hoe diep het is. Zelfs niet als er iemand mee loopt. Gelukkig kan je hier wel omheen lopen. Daarna komen er meer modderige stukken tussen de bomen door. Bij een aantal kun je er voor kiezen om die te ontwijken, zoals een heel diepe geul maar er zijn ook plekken waar het pad zo modderig is dat, zelfs als je zou willen, je er niet omheen kan lopen (ook niet door de bosjes). Dit zijn ook extreem gladde plekken als het heeft geregend, dus het is dan fijn om wat boompjes aan de zijkant vast te kunnen grijpen, en getuige de modder zijn er meer die dat doen.
Verder kom je halverwege een doolhof tegen waar de kinderen hun weg kunnen zoeken terwijl je zelf er in een boogje omheen loopt. Of wat dacht je van een relaxte plek in het bos compleet met een aantal hangmatten om even bij te komen. Het leukste vonden de kinderen toch wel de bredere sloot waar je in kon springen (of glijden) om even heerlijk schoon te worden in het water. Dit ligt namelijk precies na afloop van het enorm modderige pad en vanaf hier is het weer weiland. Vanwege het zonnige weer werd hier ook heerlijk gezwommen en geplonst. Je kan weer de kant op klimmen zoals onze zoon deed, of door de sloot verder banjeren langs het riet en bij de boomstronk wat onze dochter deed, of nog iets verder de brug er weer uit te klimmen.
Het laatste stuk loop je door een bloemrijke omgeving waar veel bijen- en vlindervriendelijke bloemen zijn te vinden. Je vindt hier ook een ruim opgezet insectenhotel met diverse kasten en kistjes.
Laarzenpad & Fierljeppen
Naast het blotevoetenpad kun je hier ook een laarzenpad wandelen van 3 km, wat het hele jaar door geschikt is. Of je gaat op pad met een polsstok waarmee je over de slootjes kan fierljeppen, één van de oudste sporten van Nederland. De polsstokroute start bij Theetuin Blotevoetenhof. Je kruist tijdens het springen een deel van het Blotevoetenpad, op zonnige dagen zul je dan ook zeker wel mensen zien die deze ook te voet overleggen. Ook al staat er overal een waarschuwing bij dat er hier en daar gaten kunnen zitten en de diepte kan wisselen. De route is aangeduid met nummers bij de sloten waar je over kan springen. Durf je niet te springen, kun je gebruik maken van een plank of brug die klaar ligt. Toen wij het blotevoetenpad liepen, was er ook een man die we aan het begin en aan het einde weer tegen kwamen. Het ziet er toch wel erg indrukwekkend uit.
Meer informatie vind je hier.
- Het Dutch Pinball Museum in Rotterdam: een eerbetoon aan een tijdloze klassieker - 13 oktober 2024
- Buckingham Palace: Het Iconische Verblijf van de Britse Monarch - 13 oktober 2024
- Mondriaanhuis Amersfoort - 12 oktober 2024
Leave a comment