Skip to Content

Overzicht leukste BMX-routes Nederland

Overzicht leukste BMX-routes Nederland

Met de BMX op pad is het leukst als je ook een echt leuke route kunt rijden. Mountainbikeroutes zijn er op veel plekken in ons land. Zowel voor de beginner als de vergevorderde rijder. De leukste vind je hier…

Ervaring vereist of niet?

Ben je een starter? Let dan goed op welke route je kiest. Dit wordt duidelijk aangegeven bij de routes zelf. Hiervoor worden kleuraanduidingen gebruikt:

  • Groen = Makkelijk en geschikt voor beginners of voor gravelers
  • Blauw = Gemiddeld en geschikt voor ervaren mountainbikers en ervaren gravelers.
  • Rood = Moeilijk
  • Zwart = Heel moeilijk

Schoorl

Schoorl biedt een route waar je ‘u’ tegen zegt en niet alleen vanwege het rijplezier, maar ook vanwege de afwisselende omgeving. Bos en hei zie je tijdens je tocht, waarbij je ook nog eens uitzicht hebt op zee (als je daar tijd voor hebt…). Je wordt getrakteerd op een lekkere klim en dus ook een fijne afdaling.

Meer info vind je hier.

MTB Rijk van Nijmegen

In het Rijk van Nijmegen vind je meerdere routes die afzonderlijk te rijden zijn of je combineert ze en daarmee heb je nog meer uren rijplezier. De routes worden aangegeven met verschillende kleuren.

Route Trek Nijmegen is 13,8 km lang en na de klim langs het Afrikamuseum komt er veel afwisseling met onder andere bochtige singletracks, kuipbochten, rollers en verschil in hoogte is er ook. De ‘Dubbele Looie Pijp’ biedt je twee switchbacks en diverse kuipbochten. Een ander deel van de route loopt door Westermeerdijk. Hier zul je rekening moeten houden met andere recreanten.

Shimano Groesbeek is 17,5 km lang en gaat door de bossen van de Wolfsberg, de Hooghe Hoenderberg en Dekkerswald. Hier vind je het Traumapad, dat zowel fysiek als geestelijk je kopzorgen kan geven…

Giant Mook is 18,2 km lang en gaat door de Mookse en Groesbeekse bossen. De technische moeilijkheidsgraad is gemiddeld en daarmee dus ook minder technisch dan de routes in Groesbeek en Nijmegen.

In Malden vind je de vierde route van 9,78 km lang. De bossen van Heumensoord is nu de plek waar jij je kunt uitleven. Dit is de makkelijkste route (groen).

Meer info over alle routes vind je hier.

Netersel

Een route die je kunt starten in Heike of in De Muilen (beide in Netersel) is een zwarte, dus zeer moeilijke route en 4,7 km lang. De route biedt voornamelijk singletracks en je moet veel korte draaien maken. Ook extreem steile passages komen voor, zowel naar boven als beneden. Je kunt de route eventueel combineren met de mountainbikeroute in Bladel.

Meer info vind je hier.

Bergschenhoek

Een tocht van 7 km door het recreatiegebied Het Hoge Bergse Bos. Vanwege de hoogteverschillen is deze route uniek te noemen voor deze regio. Het is gelegen op een oude vuilstortplaats, wat deze hoogte verklaart. De route bestaat uit 3 secties, die met elkaar verbonden zijn. Ervaring is gewenst.

Meer info vind je hier.

Vijlen

In Limburg kun je bij Vijlen een mooie BMX-route vinden van 25,7 km lang! De route is als rood bestempeld, wat dus inhoudt dat het een moeilijke route is. Het bevat lange en zeer steile beklimmingen, dus je conditie moet zeker op peil zijn. Ook de afdalingen zijn pittig.

Meer info vind je hier.

Spaarnwoude

Spaarnwoude biedt een MTB-route van 7 km. Er is ook een kinderroute/beginnersroute van 5 km. Deze worden afzonderlijk aangegeven. Je rijdt door een natuurgebied gelegen langs het Noordzeekanaal. Het parcours biedt variatie door kleine klimstukjes met leuke/pittige afdalingen en je rijdt bijvoorbeeld zowel over schelpenpaadjes als gras. Je komt eveneens bij mooie uitkijkpunten.

Meer info vind je hier.

Hellendoorn

Rijden op de Sallandse Heuvelrug, een uniek natuurgebied tussen Hellendoorn en Holten. De route is 18,6 km en blauw (dus makkelijk). Wel heeft het tweemaal een parallel-lus met de moeilijkheidsgraad rood. Door het heuvelachtige terrein biedt de route een fijne uitdaging en de route kan met andere routes gecombineerd worden. Deze routes vallen allen onder het Mountainbikenetwerk Twente.

Meer info vind je hier.

Sint-Pietersberg

Voor de echte hoogteverschillen moet je natuurlijk in Limburg zijn en wat is er mooier dan de Sint-Pietersberg op te zoeken? Met 171 hoogtemeters toch een route van een heel andere orde. De route is 4,9 km lang en start in Maastricht. De route voert over de Sint-Pietersberg, door de bossen, en is heel technisch. Je kunt hier dan ook niet terecht als beginner of minder goed rijdende MTB’er. Ook Gravel bikers zullen deze route niet kunnen pakken.

Meer info vind je hier.

Gulpen

Waarschijnlijk de moeilijkste route van Nederland vind je eveneens in Limburg en wel bij Gulpen. De route is bijna 26 km lang en heeft 643 hoogtemeters. Heel veel klimmen en lastige afdalingen staan je hier te wachten.

Meer info vind je hier.

Sluis

Niet alleen Limburg heeft zijn routes. Daarom ook even een route in een ander deel van ons land. Een route in Zeeland die misschien wel heel bijzonder is door zijn lengte: 41 km. Daar ben je dus wel even mee zoet. 82 hoogtemeters kom je tegen en het is voor 48% off-road. Het voert door Zeeuws-Vlaanderen en ligt veilig achter de dijken. De route is eventueel te combineren met de route in Cadzand of in IJzendijke.

Meer info vind je hier.

Appelscha

Ook Friesland heeft zijn eigen mooie routes en bij Appelscha vind je een rode route door het gebied van de Bosberg. Het is 4,3 km lang en biedt 136 hoogtemeters. De route biedt geen vlakke stukken of verharde wegen! Je zult dus hard moeten werken en goed voorbereid op stap gaan is dan ook geen slecht idee. De oude duingebieden van Appelscha zorgen voor de hoogteverschillen, die voor deze omgeving uniek zijn. Ook deze route is uit te breiden en wel met een blauwe route van Appelscha.

Meer info vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.