Skip to Content

Bollenstreek; de leukste tulpen uitjes en bezienswaardigheden

Bollenstreek; de leukste tulpen uitjes en bezienswaardigheden

Met de start van de lente is het bloeiseizoen van de Bollenstreek officieel geopend. Jaarlijks komen miljoenen toeristen uit binnen- en buitenland af op de kleurexplosie van onder meer bloeiende narcissen, hyacinten en tulpen. Dit jaar zal hierop geen uitzondering zijn. Naast de tulpenvelden vind je in de omgeving diverse tulpen uitjes en bezienswaardigheden

De boodschap van de streek? Geniet van de bloeiende bollen, maar wel met respect voor de bloemen en telers. Dit jaar start dan ook het initiatief #haalhetnietinjebol. Want waar het veld inlopen aantrekkelijk is, is de schade groter dan je zou denken.

De Bollenstreek

Al sinds de jaren ‘50 is de Duin en Bollenstreek, bestaande uit de dorpen Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim, Voorhout, Warmond en de Zilk en omringende gebieden, en ware hotspot voor toeristen. Geen wonder, vanaf maart tot en met midden mei zijn hier tientallen bollenvelden in bloei te zien met narcissen, krokussen, hyacinten en tulpen.

Een bezoek is niet alleen populair onder de Nederlanders, ook inwoners van andere Europese landen zoals Fransen en Duitsers komen in groten getale. Zelfs de Aziaten, Amerikanen en Canadezen reizen ervoor af.

Bloemen attracties en uitjes

En wil je nou toch écht die selfie maken tussen de bloemen? Bezoek dan één van de bloemenattracties in de streek die hier speciaal voor zijn ingericht. Dat zijn onder meer:

Keukenhof – Lisse

Keukenhof Lisse

Keukenhof in Lisse is één van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland. Elk jaar komen er duizenden bezoekers van over de hele wereld om de miljoenen tulpen en andere bloemen te bewonderen. De tuinen worden volgens een jaarlijks thema aangelegd.

Verder zijn er ook nog bloemenshows en tentoonstellingen te zien in de verschillende paviljoenen, en worden er wekelijks activiteiten georganiseerd voor zowel jonge als de oudere bezoekers.

Tip: Je kan hier ook een fiets huren om de omgeving te ontdekken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Keukenhof Lisse met kinderen

Tulip Experience Amsterdam – De Zilk

Bij Tulip Experience Amsterdam word je meegenomen op een dynamische ontdekkingstocht door de geschiedenis, het kwekersproces en de magie van de tulp. Het verhaal achter hét Nederlandse icoon wordt levendig verteld vanuit het oogpunt van de bollenkweker. Laat je verwonderen in het levendige museumgedeelte.

Maak de kleurrijkste foto’s in de prachtige selfie/showtuin met 1 miljoen tulpen (waaronder 500 verschillende soorten uit eigen kwekerij!) en pluk je eigen bos tulpen in de indoorpluktuin! Voor kinderen is er een speciale speurtocht.

Meer informatie vind je hier.

Tulip Barn – Hillegom

Tulip Barn - Hillegom - Reis-liefde.nl

Voor de perfecte tulpenselfie ben je bij The Tulip Barn aan het goede adres. In de lente is er sprake van een ware kleurexplosie in de unieke selfietuin met meer dan 400.000 tulpen. De tulpen vormen samen een unieke regenboog van kleuren op een halve hectare grond.

Dwars door de ‘tulpenvelden’ zijn meerdere ruime looppaden (1,5 meter) aangelegd waar foto-objecten worden geplaatst. Denk hierbij aan een schommel, een oude tractor en een felgekleurde piano. Hiermee maak je de allerleukste foto’s. Het tulpenvelden wordt hiermee omgetoverd tot een levend openlucht Instagram-museum.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: The Tulip Barn & Annemieke’s Pluktuin Hillegom

De Tulperij – Voorhout

Wil je graag meer te weten komen over de tulpen of wil je graag een educatieve rondleiding volgen door de velden, dan kun je hiervoor terecht in De Tulperij. In de zomer is er een dahliashowtuin met 600 soorten dahlia’s in samenwerking met de CNB. In de bloemenkas kunnen de gasten inspiratie opdoen van vele soorten tulpen, narcissen en hyacinten.

Meer informatie vind je hier.

Annemieke’s pluktuin – Hillegom

Annemieke’s pluktuin - Hillegom - Reis-liefde.nl

Wil je een bosje echte Hollandse tulpen meenemen als souvenir? Bij Annemieke’s pluktuin in Hillegom mag je de tulpen zelf plukken.

Meer informatie vind je hier.

Bloemencorso Bollenstreek

Het grootste bloemenevenement in de Bollenstreek is het jaarlijkse Bloemencorso Bollenstreek. Een rijdende optocht van tientallen praalwagens vormt een kleurrijke stoet van Noordwijk naar Haarlem. De wagens beelden de mooiste creaties uit met behulp van duizenden bloemen.

Na hun aankomst in Haarlem worden ze een dag tentoongesteld op de Grote Markt, zodat je de praalwagens nog eens rustig kunt bewonderen.

Meer informatie vind je hier.

Flower Event Witte Kerk – Noordwijkerhout

Tijdens de Corsoweek staat het centrum van Noordwijkerhout in het teken van de voorjaarsbloemen. In de monumentale Witte Kerk op het dorpsplein wordt een schitterende bloemenshow gehouden die gratis te bezoeken is.

Meer informatie vind je hier.

Vaartocht Bob on Board – Noordwijkerhout

Een unieke manier om de Bollenstreek te ontdekken vanaf het water; vaar mee in deze sloep. Gedurende anderhalf uur vaar je rond tussen de tulpenvelden. Laat je verrassen door de kleuren en geuren!

Meer informatie vind je hier.

Voor wie met zoveel to do’s en must see’s niet weet waar te starten of opzoek is naar tips van de locals zijn er natuurlijk de VVV-kantoren. Die vind je in het centrum van Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse en Warmond.

#haalhetnietinjebol

Sta je aan de rand van zo’n felgekleurd bloemenveld? Dan is de verleiding natuurlijk groot om even tussen de bloemen te gaan staan. Niet de bedoeling, aangezien de bloemen en bollen hierdoor snel beschadigen en je eventuele plantenziektes via je schoenen mee kunt nemen het veld in. Niet enkel zonde van de natuur, ook is dit een grote schadepost voor de telers.

Daarom start dit jaar het initiatief #haalhetnietinjebol, om meer bekendheid te genereren dat er zonder toestemming van de teler niet op en in de velden mag worden gelopen. Respect voor de teler en natuurlijk voor de bloemen staat voorop.

Kortom: maak je foto’s vanaf de rand van het veld, inclusief de gewilde kleurige achtergrond.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.