Skip to Content

Bootje varen in Giethoorn

Bootje varen in Giethoorn

Giethoorn, ook wel het Venetië van Nederland genoemd, staat bekend om de grachten in plaats van wegen. Het vervoer gaat hier lopend, of via een boot. Net als in Venetië, komen hier dan ook heel veel toeristen, en eigenlijk zou je als Nederlander hier ook een keer moeten zijn geweest om een stukje te varen over de Dorpsgracht en de Bovenwijde. Zelf zijn we hier nu een keer geweest met het gezin en met een persreis, waarbij ik met Nathalie, Nicole, Marieke en Kirsten op pad ging.

Giethoorn

Bootje varen in Giethoorn
Bootje varen in Giethoorn

Giethoorn ligt in een waterrijk gebied met verschillende grote en kleinere meren, waarop veel aan watersport wordt gedaan. Giethoorn zelf is een langgerekt dorp, zogenaamd lintdorp, en bestaat uit drie buurten. In het noorden is dat het Noordeinde, dan de Middenbuurt en ten slotte het Zuideinde. De Dorpsgracht is de centrale as van Giethoorn en eindigt in het zuiden in het Zuideindiger Wijde. Door de turfwinning ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren werden vaarten en sloten gegraven.

De enige doorgaande verbinding door het oude dorp over land is een fiets- en wandelpad dat van het Noordeinde naar het Zuideinde loopt. Het verkeer vindt vooral plaats over het water. Het belangrijkste traditionele vaartuig dat hiervoor gebruikt werd, was de houten punter, voortbewogen met een punterboom. Tegenwoordig wordt er nauwelijks nog gepunterd, al is er nog wel een scheepswerf.

De boerderijen en huizen zijn gescheiden door kavelsloten waarover vlonders liggen die de huispercelen verbinden. Vele huizen zijn op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom. De oudere huizen staan op een terp om het woongedeelte te beschermen tegen overstromingen bij hoog water, sinds de aanleg van oa de Afsluitdijk is dit echter niet meer nodig. De bultrugboerderij (vergelijkbaar met de rug van een kameel) is karakteristiek voor Giethoorn. De boerderij lijkt een bult te hebben doordat de schuur die later werd aangebouwd hoger is dan het woonhuis.

Lees ook: Giethoorn tips wat te doen & bezienswaardigheden

Varen in Giethoorn

Bootje varen in Giethoorn

Een van de populairste activiteiten in Giethoorn is het om een rondje te varen, hiervoor zijn er verschillende opties. Zo kun je op verschillende plekken een elektrische sloep huren, meegaan op een rondvaartboot of in de zomer een sup, kano of waterfiets huren. Ook zijn er punters van polyester of hout te huur. De punters moeten dan door het dorp gepunterd (met een houten stok afzetten) worden. Ook zijn er zeilpunters te huur. In de zomer of op zonnige weekenddagen kan het hier erg druk zijn, waardoor je vooral achter elkaar in een file vaart.

Varen met elektrische sloep

Bootje varen in Giethoorn
Bootje varen in Giethoorn

Wil je met het gezin, of een klein gezelschap het dorp ontdekken, dan is het handig om een elektrische sloep te huren. Deze huur je voor een bepaalde periode van een x-aantal uur, vaak is 2 uur voldoende voor een ‘normaal’ rondje en 3 uur om ook even aan te leggen bij het eiland en een bezoek aan het natuurgebied. Je kunt ook kiezen voor een ‘halve’ dag van 6,5 uur.

Dit zijn boten waar vaak 4 tot 8 personen in passen en je zelf bestuurt. In het begin kan het even wennen zijn, maar verder kan iedereen dit zonder dat je een vaarbewijs of iets dergelijks nodig hebt. Er zit ook een beperking op waardoor deze niet harder gaan dan 3 tot 5 km per uur om ongelukken te voorkomen. De bootjes zijn gemaakt van ijzer en kunnen in principe tegen een klein stootje, maar je moet er natuurlijk geen botsbootjes mee gaan spelen. Motorboten zijn hier niet toegestaan. Voor jonge kinderen zonder zwemdiploma zijn er vaak zwemvesten aanwezig.

Bootje varen in Giethoorn
Bootje varen in Giethoorn

Als je een elektrische sloep huurt krijg je een routekaart mee met daarop de regels waarmee je op stap gaat. Vanwege het vele verkeer in Giethoorn is de smalle hoofdgracht eenrichtingsverkeer om zo ongelukken te voorkomen. Daarnaast dien je altijd rechts te houden. Je begint met een tocht over de hoofdgracht tot aan de molen, om vervolgens via het open water van de Bovenwijde en eventueel een stukje natuurgebied terug naar het begin van de hoofdgracht te varen naar de plek waar je bent begonnen.

Eventueel is het ook mogelijk om onderweg aan te leggen, bij restaurants of langs de kade vind je op sommige plekken ringen waar je je boot kan vastmaken om uit te stappen en even een ijsje te halen of een foto te maken. Het is wel even goed opletten, want een deel van de aanlegplaatsen zijn ook privé-eigendom.

Ook op het midden van het meer vind je een eilandje met strand waar je in de zomer kan aanleggen om hier te picknicken of zwemmen. Het water is hier vrij ondiep dus je kan tot vrij ver lopen zonder helemaal onder te gaan, ook met kinderen. Aan de zuidkant van het eiland is er een stuk afgezet met lint waar ze helemaal veilig kunnen spelen. In de zomer vaart hier ook een frietboot waar je patat kan halen of ligt er een ijsboot op het meer waar je ijsjes kan kopen.

Als je het meer verlaat kun je kiezen voor een korte route terug richting het dorp of een groter rondje (circa 3 uur) waarbij je ook door het Natuurgebied de Weerribben vaart. Dit is weer een vrij smalle vaargeul, maar het verkeer kan hier wel vanaf twee kanten komen. Onderweg kun je koeien tegenkomen en je kunt ervoor kiezen om aan te leggen bij de uitkijktoren om die te beklimmen. Onderweg zul je hier veel vogels tegenkomen.

Let op: In de zomer of op zonnige weekenddagen kan het heel snel gaan met de bootjes en is het advies om deze ruim op tijd te reserveren!

Rondvaart door Giethoorn

Bootje varen in Giethoorn
Bootje varen in Giethoorn

Zie je het zelf niet zo zitten om te gaan varen, of heb je bijvoorbeeld jonge kinderen mee dan kun je ook kiezen voor een rondvaart Giethoorn. De rondvaartboot is over het algemeen overdekt (dus ook handig bij wat slechter weer) en ligt een stuk stabieler in het water.

Ook de rondvaartboten vertrekken vanaf verschillende plekken in het dorp. Als je door het dorp rondloopt kom je vanzelf borden tegen, in de zomer is hier vaak nog wel een plekje te scoren ook als de elektrische boten allemaal al verhuurd zijn. Het is eventueel mogelijk om vooraf een rondvaart te boeken als onderdeel van een arrangement met bijvoorbeeld een hapje en drankje. Zo vertrokken wij voor de rondvaart bij Brasserie de Pergola waar we ook de auto konden parkeren, waarna we vervolgens in het restaurant wat konden eten.

Een ander voordeel van de rondvaartboot is dat je vaak ook wat meer uitleg krijgt over het dorp door een bandje wat wordt afgespeeld of een gids die meer vertelt over de geschiedenis en de gebouwen die je onderweg tegenkomt. Ideaal als je dus iets meer wilt weten over dit bijzondere dorp. Je vaart hier altijd dezelfde route van ongeveer 1 of 2 uur.

Waterfietsen

Bootje varen in Giethoorn

Wil je liever iets sportiever Giethoorn ontdekken dan is dat ook zeker mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld bij aquaverhuur een waterfiets huren, en dan heb ik het niet over de ‘zwaantjes’ waarbij je met zijn vieren op een bootje zit en moet trappen, maar letterlijk een sportfiets zoals je ook in de sportschool ziet die is vastgemaakt op twee drijvers (vergelijkbaar met een supboard).

In het begin kan dit er een beetje ‘eng’ uitzien, maar ik was blij om het een keer te mogen proberen. Deze waterfietsen zijn in ieder geval een stuk stabieler dan ze er uit zien, en als je eenmaal zit gaat het eigenlijk ook allemaal wel heel relaxt. Helaas hadden we wel veel last van de wind, waardoor de terugweg iets lastiger was en het leek alsof de waterfietsen onbestuurbaar waren. Ook is het wel lastig omdat de grachten vrij smal zijn, en je dus regelmatig moet uitwijken voor ander verkeer op het water (en niet iedereen vaart even ‘recht’ of houdt netjes rechts aan).

Ook als stelletje of met kinderen kun je deze waterfietsen huren, er kan dan een plank voorop worden bevestigd waarop iemand kan zitten terwijl de ander op de fiets zit.

Meer informatie en tips vind je op de website van Giethoorn Village.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.