Skip to Content

De boze heks en de zandtekenaar recensie

De boze heks en de zandtekenaar recensie

Afgelopen weekend hadden we een gezellig moeder-dochter uitstapje. We gingen namelijk naar de zandtekenaar in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Dat is voor ons een half uurtje met de tram, dat maakt het toch altijd meteen een stuk meer bijzonder. Nu heb ik al aardig wat Nederlandse theaters van binnen gezien, hier was ik nog nooit geweest. En dat terwijl deze schouwburg al bijna tweehonderd jaar oud is.

Het interieur deed me ook heel sterk denken aan Carré, maar dan met nog veel meer loges en galerijen. Zo’n oud gebouw heeft toch altijd wel wat bijzonders. Eenmaal in de zaal bleef dochterlief ook rondkijken. Met name het plafond met de kroonluchters en schilderingen vond ze erg interessant. Ze bleef maar nieuwe dingen ontdekken. We kwamen echter niet voor het theater, maar de voorstelling. Vanaf het moment dat de lichten gedimd werden, zat ze op het puntje van haar stoel.

De Boze Heks

Misschien ken je de boze heks wel? Vijfentwintig jaar geleden verscheen de eerste verhalenbundel over de boze heks van de hand van Hanna Kraan. De narrige heks, die bekend staat om haar humeur werd door Annemarie van Haeringen vormgegeven. Van de verhalen verscheen een populaire televisieserie van de VPRO en Stichting Lezen riep De verhalen van de boze heks uit tot een van de 99 mooiste kinderboeken aller tijden. Dit jaar komt de Boze heks tot leven. Tooske Ragas bewerkte de verhalen tot een nieuw verhaal dat gebruikt kon worden in het theater.

De Boze Heks en de Zandtekenaar

De Boze Heks en de zandtekenaar - Mamaliefde.nl

De Boze Heks en de Zandtekenaar is een theatershow / verhaal dat gebracht wordt door twee personen op het podium. De voorstelling begint met een schimmenspel.

De Boze Heks en de zandtekenaar - Mamaliefde.nl
De Boze Heks en de zandtekenaar - Mamaliefde.nl

Vervolgens vertelt Joske Koning het verhaal over de Boze Heks, deels voorlezend uit het boek en deels draagt ze het voor. Opvallend is haar talent om de kinderen te boeien, door de wisseling in intonatie het gebruik van stemmetjes. Maar ook in haar mimiek en lichamelijke expressie weet ze perfect de karakters meer kracht te geven. In theorie is het eigenlijk een uur lang voorlezen. Het is dan een hele kunst als je dan van het gehele publiek de aandacht weet vast te houden.

We hebben al aardig wat voorstellingen gezien, maar nog nooit heeft onze dochter zo nauwlettend geprobeerd het verhaal te volgen. Ondanks, of misschien juist vooral, omdat er op het podium niet veel afleiding was kon ze alles goed volgen. Het verhaal werd afgewisseld met een enkel liedje en halverwege een tweede stukje schimmenspel.

De Boze Heks en de zandtekenaar - Mamaliefde.nl
De Boze Heks en de zandtekenaar - Mamaliefde.nl

De zandtekenaar Elze van den Akker beweegt zich heen en weer tussen twee lichttafels waarop ze het verhaal visueel tot leven brengt. Met name de karakters van haas, uil, egel en de merel komen regelmatig terug. Dierenkarakters doen het natuurlijk altijd erg goed bij kinderen. Of ze nu een pan heksensoep aan het maken zijn of als haas wegloopt naar het bovenbos. De zandtekeningen zijn vaak heel eenvoudig en duidelijk zodat alle aandacht naar de karakters gaat. De boze heks wordt in principe altijd weergegeven als schimafbeelding. Zelfs een heks op bezemsteel die door het bos vliegt.

Algemene informatie

De Boze Heks en de zandtekenaar - Mamaliefde.nl

Gedurende de voorstelling worden er twee verhalen verteld. Die samen een uur duren zonder pauze. De voorstelling wordt geadviseerd vanaf 4 jaar omdat er spannende stukjes in kunnen zitten. Onze dochter van 3,5 had daar echter geen last van, terwijl ze soms heel snel bang kan zijn. Wat onze dochter van de voorstelling vond? “Heel veel leuk”. Zegt genoeg toch? Kortom, deze voorstelling is een mooie combinatie waarin diverse theatertechnieken zijn verwerkt. Zeker voor jonge kinderen is dit echt de moeite waard. De voorstelling speelt nog tot 22 mei.

Meer informatie vind je hier,

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Nathalie schreef:

    Mooie foto’s Linda! Ik wil ook graag naar het theater met Vince. Vorige keer kon hij niet echt zwijgen hahaha

  2. SImpel,met een snufje liefde schreef:

    Ziet er heel leuk uit! En een gezellig moeder dochterdagje is natuurlijk ook heel erg leuk.

  3. Mirjam schreef:

    Wat een leuk uitje! Mijn dochter is nog geen 2, dus ik moet nog even wachten voordat we zoiets kunnen gaan doen 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.