In de vestingsstad Hellevoetssluis vind je het Nationaal Brandweermuseum, dit is een relatief klein museum maar met een heel grote collectie aan voorwerpen en brandweerwagens. Dit museum was ik tegengekomen in het boek 25 zondagen wandelen & museum, dus toen we in de buurt waren bij Historyland combineerden we dat met een korte wandeling door het stadje, onder andere langs de haven in het centrum van het stadje. De brandweer spreekt veel kinderen natuurlijk tot de verbeelding, daarom zagen ze het wel zitten om hier naar binnen te gaan. Lang leve de museumjaarkaart. 😉
Brandweermuseum Hellevoetssluis
Hoe fijn is het om zodra je binnenkomt heel hartelijk verwelkomd te worden door de medewerkers. Terwijl ik de museumjaarkaarten nog uit de tas aan het halen was, werden de kinderen door een andere vriendelijke dame al omgekleed in een brandweerkostuum en de jongste voorzien van een helm. Ze hing zelfs de jas van onze dochter op, op de kapstok, nog voor ik zelf iets kon doen.
Tentoonstelling
Het Brandweermuseum werd in 1926 in Utrecht geopend en verhuisde na de oorlog in 1963 naar Hellevoetsluis. Het museum is te vinden in het oude magazijn, de voormalige kuiperij. Centraal in dit museum staat de geschiedenis van de brandbestrijding in Nederland van rond 500 tot nu. In verschillende zalen, ieder met een eigen thema kom je meer te weten over de brandweer en wat ze nu eigenlijk allemaal doen.
De vaste collectie van Brandweermuseum Hellevoetsluis is historisch uniek en misschien wel een van de grootste van Europa. Het Brandweermuseum is in de jaren twintig ontstaan door het samenvoegen van de brandweercollecties uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, maar ook uit een aantal particuliere collecties en spontane schenkingen.
Zo begonnen we boven op de eerste verdieping waar we meer te weten kwamen over de duikers van de brandweer en zagen we diverse oude maar ook nieuwe uitrustingen en helmen.
Daar tegenover waren diverse meldkamers ingericht; van de fax tot en met een telefooncentrale waarbij een telefoniste met kabeltjes verbinding moest maken (de kinderen moesten wel even drie keer kijken voordat ze door hadden dat het een telefoon was) en ook de opstelling van hoe een moderne meldkamer er uit ziet en de drones die ze gebruiken.
Vervolgens loopt de route naar een grote zaal boven waar de uitvinder van de brandslang, Jan van der Heijden, centraal staat. Dit was revolutionair omdat hiermee branden veel sneller onder controle kwamen en veel brandschade voorkomen kon worden.
Na een verzameling met oude pompwagens die nog met de hand bediend werden loop je naar een zaal waar diverse moderne brandweeroutfits hangen van verschillende disciplines. Zo is er ook een trainingsoutfit en het nette pak. Ook vind je hier een collectie van items die werden gebruikt om branden te blussen. Van leren emmers tot handbrandspuiten en pompen met prachtige ornamenten tot een unieke collectie handbrandspuiten uit het voormalig koninklijk paleis Soestdijk, maar ook de ontwikkeling tot de huidige schuimblussers.
Na de trap afgedaald te hebben kom je in de benedenzaal de grotere ‘brandweerwagens’ tegen; van de eerste die nog met een paard voorgetrokken moesten worden tot en met een van de modernste brandweerwagens. Achterin is het luik open, zodat je ook even naar ‘binnen’ kan kijken. Onderdeel van de collectie is onder andere de legendarische Ahrens-Fox met zijn indrukwekkende ‘Windketel’ op de pomp en de verbluffend complete en luxe Italiaanse Fiat, beiden uit de jaren ’20 van het vorige eeuw.
Speurtocht
Voor kinderen is er een speciale speurtocht om te doen, de oudste vindt dit vaak wel leuk om te doen, de jongste niet zo. Zoonlief is echter zo enthousiast geworden van de ontvangst dat hij dit wel ziet zitten, en dochter dit keer iets minder. Nog voor we de eerste vraag hebben gevonden, heeft ze zich echter al bedacht. Verspreid over het museum zijn er 8 bordjes geplaatst met een afbeelding van een brandweer. Bij ieder bordje hoort een multiplechoicevraag.
De vragen zijn over het algemeen heel makkelijk te beantwoorden; ze zitten in groep 4 & 5 dus kunnen zelf de vraag lezen en de drie antwoorden. Op het bordje vinden ze ook al snel de antwoorden zonder dat helemaal te hoeven lezen (wat ze niet altijd leuk vinden). Zelfs met ernstige dyslexie is dit prima te doen. De bordjes 2 tot en met 6 zijn makkelijk te vinden, 1 en 8 minder. Het antwoord op de eerste vraag weten ze, vervolgens kunnen ze ook de laatste letter raden van het woord.
Enig nadeel van de speurtocht; ze waren zo gefocust op de bordjes dat ze op andere plekken snel doorliepen en ik ze een paar keer op dingen moest wijzen. 😉 Na het inleveren van het bordje mochten ze de speurtocht houden. Deze was afgedrukt op stevig karton met aan de achterkant een bouwplaat van een brandweerwagen die ze thuis natuurlijk direct in elkaar wilden zetten.
Speelhoek
Bij de receptie wordt de kinderen uitgelegd dat het een museum is en sommige voorwerpen erg oud zijn, en dus niet aangeraakt of beklommen mogen worden. Maar dat ze aan het einde bij een brandweerwagen zouden uitkomen, waar ze wel op mogen klimmen en besturen. Ze waren zo druk met die speurtocht bezig dat ze die behoefte ook niet eens hadden.
Groot was dan ook de verrassing toen we in de speelhoek terecht kwamen; hier staat een oude wagen opgesteld waar ze achter het stuur kunnen kruipen of achterin kunnen zitten. Dat vormde de perfecte bioscoopruimte om op de tv naar Brandweerman Sam te kunnen kijken. Voor de kleine kinderen is er ook een speeltafel met allemaal brandweerspeelgoed; van brandweerauto’s, Toettoetauto’s tot en met puzzels van brandweer. Ook was er een hoekje ingericht met allemaal tekeningen en kleurplaten van de brandweer en een tafel met kinderboeken over de brandweer. Hier hebben ze zich dus prima vermaakt.
Tegenover de speelhoek vind je een bar met terrasje. Op dat moment was er niemand achter de bar, dus geen idee of je hier wat kan eten en drinken. Niet dat dat nodig is, want in het centrum van Hellevoetssluis vind je heel veel terrasjes en zo lang verblijf je hier ook niet. Het terrasje is wel ideaal voor ouders om te kunnen zitten terwijl de kinderen aan het spelen zijn. 😉
Meer informatie vind je hier.
Stadsmuseum Hellevoetssluis
Naast het brandweermuseum vind je het stadsmuseum, deze hebben wij zelf niet bezocht maar is een aanrader als je meer wilt weten over deze stad. Wist je bijvoorbeeld dat hier vroeger een marinehaven aanwezig was? In het museum staat het leven, wonen en werken van de bewoners vroeger en nu centraal, met name als het gaat om thema’s zoals landbouw, onderwijs en de maritieme geschiedenis.
Meer informatie vind je hier.
25 zondagen wandelen & museum
Zoals ik al vermelde in de inleiding was ik dit museum tegengekomen in het boek 25 zondagen wandelen & museum van Ellie Brik. Met de museumjaarkaart hebben we veel bekende musea al bezocht, maar niet de wat minder bekende of kleinere musea. In dit boek worden deze gecombineerd met fijne korte wandelingen door de stad, zo ook in Hellevoetssluis.
We combineerden (een deel) van de wandeling met een bezoek aan het brandweermuseum dat hierin werd genoemd als een van de bezienswaardigheden onderweg. Omdat we eerst ergens anders waren geweest hadden de kinderen geen zin meer om de hele wandeling te doen. Eigenlijk was de tip bij deze stad het Historisch Museum Den Briel, maar dat ligt iets verder weg.
Heel fijn zijn ook de tips voor restaurantjes en terrassen voor een kopje koffie en de lunch. Iedere wandeling begint ook op een parkeerplaats, zodat je daar niet eerst naar hoeft te zoeken. Naast dit boek vind je ook andere uitgaves met als thema wandelen & groen en wandelen & lunchen.
Dit boek vind je hier.
- Het strand bij Petten aan Zee: een prachtige bestemming voor ontspanning en vermaak - 13 november 2024
- James Bond filmlocaties - 12 november 2024
- Pannenkoekenrestaurant De Financiën Loon op Zand - 9 november 2024
Leave a comment