Brașov werd in het begin van de 13e eeuw gesticht als Corona (Kronstadt) door de Duitse Orde. Koning Béla IV van Hongarije nodigde Saksische kolonisten uit om zich hier te vestigen en een versterkte stad te bouwen tegen de invallen van Turken en Tataren.
De stad werd het meest zuidoostelijk gelegen bolwerk van de Saksen van Transsylvanië. Tot in de 19e eeuw bleven de Saksen de meerderheid van de bevolking vormen, buiten de stadsmuren vestigden zich wel Hongaren en Roemenen.
In de loop van de geschiedenis was de stad onderdeel van het oude Koninkrijk Hongarije, het semi-zelfstandige Transsylvanië, Oostenrijk-Hongarije en vanaf 1920 van Roemenië. Onder het Roemeense bewind verdween het Saksisch-Hongaarse karakter van de stad met de vestiging van vele Roemeense arbeiders en industrieën in de stad.
In 1955 werd de stad zelfs omgedoopt tot Orașul Stalin (Stalinstad). Bij de omwentelingen in 1989 speelden ook demonstraties in de stad een rol om het regime van Ceauşescu omver te werpen. Sinds de toetreding van Roemenië in de EU is Brașov een welvarende stad geworden.
Middeleeuwse centrum
Het middeleeuwse centrum van de stad Brașov werd gesticht door de Duitse Orde in 1211 en wordt omringd door de heuvels van de Karpaten in het hart van Transsylvanië. Dit is een populaire stad onder toeristen omdat je vanaf hier diverse bezienswaardigheden makkelijk kan bezoeken of als wintersportgebied in de winter. De stad is goed te bereiken via de snelweg vanaf Boekarest. Vanaf een afstand vallen de Hollywoodachtige letters Brasov al op.
Als je midden op het centrale plein staat, zie je de standaard pastelkleurige, middeleeuwse gebouwen. Ook zie je hier de Zwarte Kerk, een van oorsprong Lutherse kerk die het grootste Gotische gebouw is van Europa. Iets verder vind je de middeleeuwse poort Catherine, het enige overgebleven deel van de vestingmuur. De Sforiistraat is de smalste straat van Europa en werd vroeger gebruikt als brandsteeg. In het park naast het centrum zie je diverse Bastions, torens en een fort.
Tampa Hill
Een aanrader is een ritje met de funicular naar de top van de Tampa Hill met de letters om te genieten van het uitzicht van Brasov. Toen we naar Rasnov reden namen we niet de snelweg, maar de meer toeristische 1E. Vanaf hier kom je ook langs een aantal uitzichtspunten over de stad. Vervolgens kom je door een ski oord met liften en typische alpenweides.
Weerkerk van Harman
Ondanks dat we Biertan en Viscri hadden overgeslagen, wilden toch graag nog een weerkerk bezoeken (witte gefortificeerde kerk waar vroeger de boeren konden schuilen tijdens een aanval). In de buurt van Brasov op slechts 10 minuten rijden vind je de weerkerk van Harman, deze is minder bekend maar is ook zeker de moeite waard.
De weerkerk ligt in het midden van het dorpje en wordt omringd door een witte muur en gracht. Via een overdekte poort kan je naar binnen en vind je oa een school, werkplaats en kapel. Het interieur van de kerk is vrij recent opgeknapt en ook wit geverfd.
Rasnov
Vlakbij Brasov vind je ook het Fort Rasnov werd gebouwd in de 13e en 14e eeuw en ligt bovenop een heuvel met een prachtig uitzicht over de vlakte. Het fort is gebouwd ter verdediging van de Transsylvanische dorpen, net zoals het fort bij Rupea. T
en tijde van Turkse belegeringen woonden ze hier zelfs maandenlang. Als je hier aankomt kom je terecht op een ruime parkeerplaats waarvandaan treintjes vertrekken richting het fort en het dinopark. Hier kwamen ook complete bussen met schoolklassen.
Het fort, of eigenlijk dorp met pittoreske straatjes en middeleeuwse huizen is nadat het werd verlaten vervallen tot een ruïne en wordt nu gerenoveerd. Helaas waren wij dus voor niets hier naar boven gegaan.
Althans, we hebben een stukje geklommen langs de muur om zo te genieten van het indrukwekkende uitzicht over het Piatra Craiului-gebergte en het dal.
Meer informatie vind je hier.
- Vakantiepark De Weerterbergen in Weert, Limburg review - 16 september 2024
- Mainport Hotel Rotterdam review - 14 september 2024
- Landal parken; ervaringen leukste vakantieparken met zwembad - 14 september 2024
Leave a comment