Skip to Content

Overzicht brouwerijen in Nederland om te bezoeken (en andere bieruitjes)

Overzicht brouwerijen in Nederland om te bezoeken (en andere bieruitjes)

Op meerdere plekken in ons land kan je bierbrouwerijen bezoeken. Ontzettend leuke en interessante uitjes. En echt niet alleen maar als je van bier houdt. Wel fan van bier? Dan is het natuurlijk helemaal leuk als je ook gewoon van dat glas bier kunt genieten bij een mooie locatie. Of een andere activiteit wat met bier te maken heeft. Ook die worden georganiseerd door sommige brouwerijen!

Brouwerij Heineken (Heineken Experience) in Amsterdam

Tot 1988 werd hier Heineken bier gebrouwen. Nu is het een bezoekerscentrum geworden: De Heineken Experience. Je kunt hier een rondleiding krijgen en alles leren over de geschiedenis van Heineken en ook het brouwproces wordt uitgelegd. Aan het einde krijg je uiteraard ook nog een lekker biertje…

Meer info vind je hier.

Brouwerij Troost in Amsterdam

Brouwerij Troost Westergas is een brouwerij, brewpup en winkel in één. Ze geven hier rondleidingen, maar je kunt hier ook eten met natuurlijk een goed glas bier. De keuken is open tot half elf ’s avonds. Er wordt hier Pilsner gebrouwen, maar ook Extra Wit, I.P.A. en Honingblond.

Meer info vind je hier.

Pelgrim in Rotterdam

In 1995 is deze stadsbrouwerij opgericht. Niet heel oud dus, maar wel met een oude entourage, want het is in de stijl van het oude raadhuis van Delfshaven. Je kunt een rondleiding krijgen door de brouwerij waarbij er wordt verteld over de geschiedenis van Delfshaven, de Pilgrimfathers en de brouwerij. Verder vind je hier een binnentuin, waar je heerlijk kunt genieten van een goed glas bier. Maar er is ook een terras aan de straatkant.

Meer info vind je hier.

Brouwerij De Koperen Kat in Delft

De Koperen Kat in Delft bestaat sinds 2011. Hier worden 12 kwaliteitsbieren gebrouwen naar eigen receptuur. Je kunt hier terecht voor leuke bieractiviteiten en het is dan ook raadzaam om eens op de site te kijken wat ze nu organiseren. Check hiervoor de agenda. Zo is er bijvoorbeeld een oktoberfest, een bierfestival en de lente bockentoch en dat komt ieder jaar weer terug!

Het Proeflokaal is te bezoeken van donderdag tot en met zondag en er zijn ook rondleidingen. Proeverijen, workshops: er is hier echt van alles te beleven rondom het thema bier!

Meer info vind je hier.

Brouwerij Hertog Jan in Arcen

Krijg een interessante rondleiding door deze brouwerij van de bekende Hertog Jan en geniet van het schitterende oude gebouw. Doordat dit gebouw ouder is en hier en daar smal en laag, met allerlei trapjes, is het minder geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn! Maar voor iedereen die dit hebben kan is de Hertog Jan Brouwerij een bezoek meer dan waard. Onder begeleiding van een ervaren gids volg je het hele brouwproces!

Meer info vind je hier.

Stadsbrouwerij Eindhoven 100 Watt

Je vindt de brouwerij en het proeflokaal op 10 minuten lopen van het station. Je kunt hier terecht voor heerlijk eten, rondleidingen, proeverijen en …bier. 

Meer info vind je hier.

Stadsbrouwerij in Maastricht

In Maastricht kan je een rondleiding krijgen door de Stadsbrouwerij. Je wordt ondergedompeld in de lokale biergeschiedenis die loopt van de 19e eeuw tot nu. Je kunt het huidige brouwproces met eigen ogen zien. Eventueel ook mogelijk in het Engels. Maar er worden ook proeverijen georganiseerd. 

Meer info vind je hier.

Bavaria Brouwerij in Lieshout

Boek hier een brouwerijtour en leer alles over de brouwerij in Lieshout! Hoe smaakt gebrande mout? En hoe ruikt hop? Je leert wat het verschil is tussen pils en bier. Duik de biergeschiedenis van Bavaria in, welke loopt vanaf 1719 tot nu! Of (en) bezoek het Bavaria Brouwerscafé.

Meer info vind je hier.

Brouwerij Martinus in Groningen

In de binnenstad van Groningen vind je deze brouwerij. Je kunt hier rondleidingen boeken op vrijdag en zaterdag. Deze duren ongeveer een uur. En je krijgt 3 proefbiertjes. 

Meer info vind je hier.

De Beyerd in Breda

De Beyerd is een café, restaurant én brouwerij in het gezellige Breda. Je kunt hier een rondleiding krijgen van ongeveer een half uur door de brouwerij. Hierbij krijg je ook een welkomstbiertje. En dan is er nog het proeverijtje, waarbij je 4 proefglaasjes krijgt met speciaalbier. Je kunt dit eventueel nog uitbreiden met een lunch, een diner of bijvoorbeeld een bierproefwedstrijd!

Meer info vind je hier.

Bierbrouwerij De Vlijt in Apeldoorn

De Veluwe heeft zijn eigen brouwerij, welke je in Apeldoorn vindt. Hier wordt de Veluwse Schavuyt gebrouwen, maar ook diverse bieren voor lokale ondernemers. In het ketelhuis van het voormalige Zwitsalfabriek is nu het proeflokaal te vinden, naast de brouwerijruimte. Je kunt hier heerlijk de bieren proeven en genieten in een authentieke omgeving. Zo is er nog een oude apothekersbalie, die nu als bar dient. 

Meer info vind je hier.

Texelse Bierbrouwerij

Jawel, ook op Texel is een bierbrouwerij. Texels Speciaalbier wordt hier gebrouwen en jij kunt er heen. Je leert alles over het bierproces en uiteraard kan je ook proeven. Je krijgt ook nog een origineel Texels souvenir cadeau mee. Ook leuk: ze organiseren ook bierwandelingen! Je maakt een audiotour van een uur waarbij je alles leert over het gebied waar de brouwerij staat. En over de VOC-geschiedenis en vergeet uiteraard de heerlijke bieren niet!

Meer info vind je hier.

Een High Beer in de Jopenkerk in Haarlem

In de Jopenkerk kan je een High Beer reserveren. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Je kunt natuurlijk ook gewoon genieten van een lekker hapje en drankje, waarbij je uitzicht hebt op de bierbrouwerij achter de bar! 

Meer info vind je hier.

Nationaal Biermuseum De Boom in Alkmaar

Natuurlijk is er ook een biermuseum! Dit museum vertelt je alles over bier en zijn brouwerijen aan de hand van gereedschappen, machines en apparatuur. Video’s, films maar ook antieke vervoersmiddelen en affiches: je vindt hier echt van alles over bier. Het museum is gevestigd in de voormalige brouwerij De Boom, wat het dus nog ‘echter’ maakt. 

Meer info vind je hier.

Wil Cats

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.