Skip to Content

Brussel Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Brussel Stedentrip; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Brussel is een fijne stad; zowel zonder als met kinderen. Ideaal voor een korte stedentrip lekker dichtbij huis. Doordat er hier veel Frans wordt gesproken, waan je je toch gelijk in het buitenland.

In Brussel staan diverse bouwwerken en bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken; denk bijvoorbeeld aan het Atomium met het naastgelegen miniatuurpark en natuurlijk moet Manneken Pis in het centrum ook bezocht worden. Daarnaast mag een bezoek aan een van de chocolaterieën niet ontbreken en kan je hier prima dineren.

De Grote Markt

Stedentrip Brussel - Grote Markt- Mamaliefde

De Grote Markt is op het Atomium na, misschien wel de bekendste plaats van Brussel. En terecht, je kan hier blijven kijken naar de gevels en iedere keer weer nieuwe elementen ontdekken. Vroeger werden op dit plein terechtstellingen voltrokken in de vorm van bijvoorbeeld de brandstapel. Nu is op deze Grote Markt alles te vinden op gebied van shoppen, terrasjes, restaurants, hotels, uitgaan en cultuur. Achter een van deze gevels vind je enkele musea waaronder het Museum van Cacao en Chocolade…

Al sinds de elfde eeuw is de Grote Markt het meest centrale plekje van Brussel. Tijdens de negenjarige oorlog tussen Frankrijk en de Grote Alliantie in 1695 zijn er veel panden door bombardementen verloren gegaan. Alleen het Broodhuis en enkele muren en de toren van het stadhuis zijn overeind gebleven. Kort daarna is er opnieuw en in rap tempo gebouwd aan de Grote Markt en dat is terug te zien doordat alle panden een beetje dezelfde Vlaams-Italiaanse uitstraling hebben. Het stadhuis uit 1400 en het broodhuis zelfs uit 1300, zijn twee van de oudste gebouwen. De gevels zijn rijkelijk gedecoreerd met bladgoud.

Stedentrip Brussel - Serckaes- Mamaliefde

Op de hoek van één van de zijstraten, diegene die je moet hebben voor Manneke Pis, vind je een liggend standbeeld. Momenteel werd de achtergevel gerenoveerd. Maar het beeld van de liggende Everard ’t Serclaes is er nog steeds. De legende gaat dat als je hier overheen aait je wensen uitkomen. Dit varieert van wrijven over de onderarm om terug te komen in Brussel tot en met wrijven over de voet om binnen een jaar verloofd te zijn. Blijkbaar zijn er veel mensen met wensen want door dit continue geaai blijft het beeld goed gepolijst.

Manneke & Janneke Pis

Stedentrip Brussel - Manneke Pis- Mamaliefde

Als je een bezoek brengt aan Brussel moet je natuurlijk ook even langs Manneke Pis, en sinds 1985 zijn tegenhangster Janneke Pis. De eerste keer was het even zoeken, terwijl als je de juiste zijstraat te pakken hebt je er zo komt. Mocht je twijfelen; gewoon de rijen toeristen volgen en zodra het drukker wordt en je meer winkels tegenkomt die wafels voor 1 euro verkopen of er chocolade Mannekes Pis in de vitrine staan, zit je goed. Op de hoek van de straat vind je dit kleine beeldje. Net zoals de Mona Lisa verwachten veel mensen toch een groter beeld.

Stedentrip Brussel - Janneke Pis- Mamaliefde

Janneke Pis is in 1985 door een kroegeigenaar in een doodlopend zijstraatje van de Beenhouwerstraat geplaatst om daar ook toeristen heen te trekken. En met succes. Na een rij van pubs en kroegen zie je achter een hek de zittende Janneke Pis. Ook hier weer bijgeloof dat als je een munt achter laat in het waterbekken er voorspoed op je pad zal komen.

Koninklijke Sint Hubertusgalerij

Stedentrip Brussel - Koninklijke Sint Hubertus galerijen - Mamaliefde

De chique arcades van de Hubertusgalerijen zijn ontworpen door architect Jean-Pierre Cluysenaer in 1847. De drie galerijen – de Koningsgalerij, de Koninginnegalerij en de Prinsengalerij – zijn de oudste van Europa. De structuur van metaal en glas geven de galerijen een fenomenale uitstraling en beschermen de bezoekers tegen weer en wind. De muren zijn versierd met glas-in-loodramen en prachtige gouden bogen.

Dit is de ideale plaats voor toeristen om je souvenirs te kopen. We kwamen vooral veel groepen Chinezen tegen die op een drafje achter een reisleider met stok zich door de menigte een baan probeerden te benen en zo op hoog tempo van Amsterdam naar Parijs te reizen in 1 dag. Het was erg druk, voornamelijk met toeristen. Vanwege het mooie weer zat iedereen ook heerlijk buiten.

In deze overdekte galerij vind je vooral veel chocolade, kant, macarons, toeristische winkeltjes etc. En een bioscoop. Halverwege doorkruis je ook de Beenhouwerstraat. Als je op zoek bent naar een restaurant moet je hier zijn. Ook vind je hier de beroemdste boekhandel van Brussel: Tropismes. Deze Franse boekhandel bevindt zich in een zijstraat van de galerij en heeft nog steeds de originele plafonds uit de 18e eeuw met sierlijke pilaren en gouden details. Naast Franse boeken is hier ook een kleine selectie Engelse boeken te vinden.

Koninklijk Paleis

Stedentrip Brussel- Parlement - Mamaliefde
Stedentrip Brussel- Koninklijk Paleis - Mamaliefde

Het Koninklijk Paleis van Brussel is niet de residentie van de koning, het is wel de plaats waar hij bezoekers ontvangt. Als hij in het land is dan hangt ook de Belgische driekleur te wapperen. Het Paleis is een samenvoeging van vele gebouwen waarvan het huidige uitzicht dateert van begin 20ste eeuw. Het Koninklijk Paleis is alleen in de zomermaanden geopend, maar de geschiedenis van de Belgische Koninklijke familie wordt uitgebreid uit de doeken gedaan in het BELvue Museum.  Onder de Koningswijk liggen de resten van een eerder paleis.

Justitieel Paleis

Stedentrip Brussel- Sint Jacob op deantiekmarkt - Justitieel Paleis - Mamaliefde

Het Justitiepaleis is één van de grootste gebouwen van Europa in zijn soort. Het werd opgetrokken op het hoogste punt van de stad, op de plaats waar misdadigers op de galgenberg werden opgeknoopt. Er werd 20 jaar aan gebouwd. Om je een idee te geven van de omvang. Het Justitiepaleis beslaat een oppervlakte van zowat 26 000 m² of zowat 3 voetbalvelden groot. De koepel is dan ook al van verre zichtbaar. Vanaf het plein voor dit paleis heb je een schitterende panoramaview op de stad Brussel. Je ziet alles. Van de kermis bij het Station Brussel Zuid, de Grote Markt, De Koekelberg en zelfs in de verte het Atomium.

We hadden geluk dat het nu nog mooi weer was en we dus aardig ver konden kijken. Op dit plein naast het monument ter ere van de Belgische Infanterie stonden er een paar grote zwembaden en strandstoelen zodat je heerlijk kan genieten van de zomer. Voor een bezoek aan de wijk Marollen kan je met de gratis lift naar beneden. Bespaart je weer heel wat wandelen.

Congreskolom

Stedentrip Brussel -Congreskolom - Mamaliefde
Stedentrip Brussel -Congreskolom - Mamaliefde

Als eerste kwamen we op de hoek van de straat, bij de ingang van de parkeerplaats Royal die ook voor het hotel gebruikt wordt een enorme kolom tegen. Op dit ontwerp van Poelaert uit 1850 staat een standbeeld van Leopold I. De zuil is opgericht ter ere van het Nationaal Congres van 1831 dat de Belgische Grondwet uitvaardigde. Aan de voet van het monument brandt de eeuwige vlam, een huldebetoon aan de onbekende soldaat uit Wereldoorlog I (1914-1918) en Wereldoorlog II (1940-1945).

Hallepoort

In de 14de eeuw had Brussel twee stadsomwallingen met tal van stadspoorten. Toen de omwallingen in het midden van de 18de eeuw afgebroken werden, was deze Hallepoort de enige stadspoort die gespaard bleef. Dat kwam omdat hier toen een gevangenis was ondergebracht. Behalve haar militaire verdedigingsfunctie was de Hallepoort later ook in gebruik als opslag voor wapens, opvang voor daklozen, graanzolder, zowaar als lutherse kerk en dus ook als gevangenis. Tip: Hier kan je ook genieten van een uniek panoramazicht. Na 170 treden via een blauwsteentrap kom je op een platform met een 360° uitzicht op de stad.

Serres van Laken

In het noorden van Brussel staat een glazen gebouw, dit zijn de Koninklijke Serres van Laken. Een serrecomplex aangelegd in opdracht van Koning Leopold II dat perfect aansloot bij het bestaande art-nouveaukasteel te Laken. Dankzij deze kas kon de koninklijke familie exotische planten kweken op hun domein in Laken. Betoverende kleuren en bedwelmende geuren van talloze bloemen en planten begroeten je, waaronder kleurrijke kersenbomen en orchideeën. In april en mei kan je niet alleen de bloemen en planten op het domein bewonderen maar zijn ook de koninklijke serres open voor publiek.

Le Botanique

Le Botanique of de Kruidtuin vormde de oorspronkelijke botanische tuinen van Brussel. Intussen is de Nationale Plantentuin verhuisd naar Meise, maar toch trekt Le Botanique nog heel wat bezoekers aan. In de oude serre, die gebouwd werd in de negentiende eeuw, worden nu regelmatig optredens gehouden. Het is vandaag dus meer een cultureel centrum dan alleen maar een tuin.

Huis Saint-Cyr

Liefhebber van bijzondere architectuur? Breng dan een bezoek aan Huis Saint-Cyr, een van de meest extravagante bezienswaardigheden van Brussel. Dit gebouw is ontworpen rond 1900 door Gustave Strauven, onder toezicht van Victor Horta. Je herkent het huis op het Ambiorixplein meteen door de smalle gevels van slechts 4 meter breed en de haast duistere uitstraling door de zwarte hekken.

De Marollen

De Marollen zijn een oude maar levendige wijk in Brussel, gelegen tussen het Justitiepaleis en het station Brussel-Zuid. Door de charmante straatjes met antiek- en vintagewinkels, de kleine galerijen en de rommelmarkt is de wijk een onmisbare bezienswaardigheid in Brussel geworden waar heel wat te beleven valt. Eén van de leukste activiteiten in Brussel is de rommelmarkt op de Place du Jeu de Balle.

Anspachlaan

Stedentrip Brussel - Anspachlaan Voetganger is Koning - Mamaliefde

Deze zomer is deze belangrijke verkeersader van Brussel afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer onder het mom Voetganger is Koning. De straat is opgedeeld in allerlei zones waarin veel activiteiten worden georganiseerd. Zo is er een gedeelte ingericht als skatepark, kwamen we langs een freestylepodium, meerdere terrassen etc.

De sfeer die hier hangt is erg uitbundig. Zelfs een beetje festivalachtig met een heerlijk zonnetje op de achtergrond. Aan deze straat vind je ook bijvoorbeeld het gebouw van de Beurs met lange trappen van waar je een mooi overzicht had. Niet alleen hier, maar eigenlijk overal in de binnenstad tref je straatartiesten aan. Van muzikanten tot kunstenaars en verklede personen.

Stedentrip Brussel grote markt- Mamaliefde
Stedentrip Brussel grote markt- Mamaliefde

Op de hoek van deze straat troffen we ook dit beeld aan van het Melkmeisje in levende lijve. Met vlak daarachter een historisch geveltje. Deze straat zal vast niet toevallig de Boterstraat heten.

Stedentrip Brussel -Sint Niklaaskerk - Mamaliefde

Verderop loop je ook langs de Munt.

Sint-Katelijne Plein

Een andere kerk hier in de buurt ligt aan het Sint-Katelijne plein. Op het plein voor de kerk vind je enkele visbanken. Bij de kerk zelf was het feest en was een pasgetrouwd stel rijkelijk toegestrooid met roze hartjesconfetti en in de auto aan het stappen. Deze kerk is niet één van de mooiste van Brussel.

Stedentrip Brussel -Kathelijneplein - Mamaliefde

Aan de zijkant van deze kerk vind je echter een tweede plein. Met een enorme vijver. Hieraan vind je verschillende restaurantjes met netjes gedekte tafels en volledige menukaarten. Ben je meer van het relaxen; ook een drankje vanuit een strandstoel is één van de opties.

Stedentrip Brussel -Kathelijneplein - Mamaliefde

In de buurt van dit plein vind je ook veel andere internationale hotelketens en een Middeleeuwse toren helemaal ingebouwd tussen andere gebouwen.

Beenhouwerstraat

Stedentrip Brussel -Beenhouwerstraat - Mamaliefde

Op zoek naar een restaurant? Dan kan je niet om de Beenhouwersstraat heen. De straatnaam betekent letterlijk ‘Slagersstraat’, verwijzend naar de vele slagers die hier hun beenhouwerij in de Middeleeuwen hadden. Deze aaneenschakeling van restaurants en eetgelegenheden is de perfecte plek om de typisch Belgische keuken te ontdekken Heerlijke vleesgerechten zoals stoofvlees zijn er dan ook in overvloed, maar vooral de visgerechten overtreffen hier de verwachtingen. Of bestel bijvoorbeeld echte Vlaamse frites of mosselen en spoel het weg met een pintje.

Tip: Bedenk vooraf wat je eigenlijk wilt eten. Dan kan je tenminste met een doel op zoek gaan. Laat je vooral ook niet afleiden door de kelners die je aanbieden om bij hun te komen eten en bepaal je eigen weg. Omdat we niet wisten waar we naar op zoek waren liepen we hier vrij snel doorheen, het was erg druk dus dan loop je al snel met de stroom mee. Het was ook nog aan de vroege kant en we hadden niets gezien waarvan we dachten ja, dat is het.

Poelaertplein

Een plek die een wat meer panoramisch uitzicht biedt is het Poelaertplein. Omdat dit plein boven op een heuvel ligt en aan de westelijke kant geen bebouwing kent, heb je van hieruit een geweldig uitzicht over Brussel. Met de hier gelegen Lift van de Marollen kun je gemakkelijk naar beneden gaan. Je komt dan in de Marollenwijk terecht.

Avenue Louise

Dat Brussel vooral een welvarende diplomatenstad is, blijkt wel als je een wandeling over de Avenue Louise maakt. Bijna 3 kilometer aan ambassades, winkels van chique kledingmerken en architectonische hoogstandjes vormen een van de meest prestigieuze en duurste straten van Brussel. Niek gek dat deze straat ook wel bekend staat als de Champs-Élysées van Brussel.

Warandepark

Voor het Koninklijk Paleis ligt het Warandepark. Aan de ene kant ligt het zeer statige Parlementsgebouw en zie je in de verte de contouren van de Arc die de toegang biedt tot het Jubelpark. Het Warandepark was eerst een bos, later de paleistuinen en nu een openbaar toegankelijk park met speeltuintjes en beeldentuin dat nog wel eigendom is van de Koninklijke familie. Hier liepen we rustig doorheen richting het Koninklijk Paleis.

Jubelpark

Het Jubelpark is een creatie van koning Leopold II om te vieren dat België 50 jaar onafhankelijk was. Naast de imposante triomfboog zijn er in het park interessante musea als Autoworld, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en het Jubelparkmuseum.

Mont des Arts

Een van de mooiste uitzichtspunten van Brussel vind je op de Mont des Arts (Kunstberg) en ligt vlakbij Brussel-Centraal station. In dit park vind je goed onderhouden tuinen en fonteinen en is zeer populair in de zomer. Als je naar de top van het park wandelt kan je genieten van het indrukwekkende uitzicht over Brussel en al het omliggende groen.

Atomium

Meidenweekend weg Brussel met kinderen in 24 uur - Mamaliefde.nl
Meidenweekend weg Brussel met kinderen in 24 uur - Mamaliefde.nl
Meidenweekend weg Brussel met kinderen in 24 uur - Mamaliefde.nl

De populairste attractie van Brussel is absoluut het Atomium, een opmerkelijke blikvanger in de skyline van Brussel. Alleen al het prachtig 360° panoramisch uitzicht op Brussel en omgeving is uniek! En dan hebben we het nog niet over de surrealistische wandeling door buizen en bollen, de permanente en tijdelijke tentoonstellingen en het originele aanbod van het souvenirwinkeltje gehad.

Het Atomium stelt een gigantisch uitvergroot ijzerkristal voor met zijn negen bollen (de ijzeratomen) en was onderdeel van de Wereldtentoonstelling in Brussel (Expo ’58) en is nog steeds het symbool van de vooruitgang van de wetenschap, hét thema overigens van Expo 58. Niet voor niets kreeg de basisbol de naam van de Brusselse professor en natuurkundige François Englert, die met zijn Nobelprijs Fysica de hoogste internationale wetenschappelijke onderscheiding kreeg. De evenementenbol droeg al langer de naam van die andere Belgische Nobelprijswinnaar, Ilya Prigogine, de Brusselse professor die in 1977 de Nobelprijs Chemie in de wacht sleepte.

Mini Europa

Aan de voet van het immense Atomium bevindt zich een van de kleinste bezienswaardigheden van Brussel: Mini Europa. Dit miniatuurpark neemt je mee op reis en laat in een dag heel Europa zien. Met reuzenstappen loop je langs de mooiste replica’s van monumenten uit de landen van de Europese Unie. Van de Arc de Triomphe en de toren van Pisa tot de windmolens van Kinderdijk.

In Mini Europa vind je meer dan 350 modellen van gebouwen en tachtig Europese steden. Allemaal op de schaal van 1:25, met als resultaat een Eiffeltoren van maar 13 meter en een Big Ben van 4 meter. De maquettes zijn zo gedetailleerd dat het maken ervan aardig wat tijd in beslag neemt. Het duurde bijvoorbeeld maar liefst 2,5 jaar voordat de kathedraal van Santiago de Compostella compleet was.

Chocolade proeven

Brussel staat natuurlijk ook bekend om de Belgische chocolade. In Brussel kan je de vele chocoladewinkels niet missen. Natuurlijk kan je deze binnenstappen, maar wil je net wat meer dan is het een aanrader om een chocolade tour te volgen al dan niet inclusief een workshop waarbij je je eigen chocolaatjes mag maken.

Musea

Stedentrip Brussel- musea- Mamaliefde

Als je van musea houdt is Brussel echt een aanrader. Met name op het stuk tussen het Koninklijk Paleis en het Justitieel Paleis vind je een ruim aanbod aan musea. Het aanbod is zeer divers dus er is voor iedereen wat bij. Van Schone Kunsten, Instrumenten, Belvue, Fin-du-siecle, Margritte Museum en nog veel meer.

Tip: Als je de Brussels Card aanschaft kan je overal naar binnen en scheelt dat heel veel geld. Het kan ook lonen om het eerste weekend van de maand naar Brussel te gaan. Met name op de eerste zondag van de maand zijn er een aantal musea gratis toegankelijk.

Stripmuseum

Wist je dat striptekenen de negende kunstvorm wordt genoemd? Niet gek dus dat er speciaal een museum voor stripfiguren bestaat. Al drie decennia wordt de Belgische tekentraditie gevierd in het Stripmuseum in Brussel. Elk stripfiguur, van de Smurfen tot Suske & Wiske, komt hier tot leven. Het museum opende zijn deuren in 1989 en is sindsdien een van de bekendste bezienswaardigheden van Brussel en een saluut aan de Belgische striptekenaars.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten omvatten vier musea. De belangrijkste zijn het Museum voor Oude Kunst en het Museum voor Moderne Kunst. Die zijn met elkaar verbonden, zodat je een mooi chronologisch overzicht krijgt van kunst uit de 15e eeuw tot nu.

Muziek instrumenten museum

Alleen de locatie in een oud warenhuis maakt een bezoek aan het Muziekinstrumenten-museum (MIM) van Brussel al de moeite waard. Het museum herbergt meer dan negenduizend instrumenten. De instrumenten staan opgesteld in vier zalen, ondersteund door beeldmateriaal en tekstpanelen. Je volgt een parcours langs meer dan negentig thema’s met bijbehorende instrumenten. Van Belgische en Europese volksinstrumenten tot instrumenten uit de oudheid en de 20e eeuw. Veel instrumenten zijn zelf te bespelen, via toetsen in de vloer.

Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA)

In dit museum vind je hedendaagse kunst, ook wel kunst uit het internettijdperk. Het museum, gelegen aan de rand van de wijk Molenbeek, huist in het industriële pand van de voormalige brouwerij Belle-Vue. Alle creatieve domeinen komen hier aan bod: van muziekcultuur tot streetart en graffiti. De eerste twee verdiepingen van het museum zijn ingericht met wisselende tentoonstellingen, van bekende straatartiesten tot opkomende kunstenaars. De permanente collectie is te vinden op de vierde verdieping.

Magritte museum

Het museum is eigenlijk opgedeeld in twee verschillende gebouwen. In het eerste kan je de meest befaamde schilderijen van de beroemde surrealist bewonderen. Denk maar aan verdwijnende gezichten, varkensmannen en zijn beruchte appelkunstwerken. In totaal vind je er zo’n 200 originele werken van Magritte. Het tweede deel van het museum gaat vooral over het leven van deze kunstenaar.

Autoworld

Autoworld is een absolute must-visit als je autoliefhebber bent. De autocollectie die hier tentoongesteld wordt is vrij breed. Geniet van bekende klassiekers zoals de Citroën CX, de Renault 4 of het Lelijke Eendje. Laat je in vervoering brengen door zeldzame collectors-items die hier in prima staat hun schoonheid aan het publiek laten zien.

Kerken in Brussel

St. Michiels en St. Goedele Kathedraal

Stedentrip Brussel- Sint Jacob op deantiekmarkt - Kathedraal - Mamaliefde

In het centrum van Brussel pronkt al ruim 600 jaar een 114 meter hoge gotische kathedraal, het duurde maar liefst 300 jaar om deze te bouwen. Het gebouw is gewijd aan de aartsengel Michaël en de heilige Goedele van Brussel en in typische Frans-Gotische stijl gebouwd. Door de bouwstijl en de beide stompe torens is de kathedraal te vergelijken met de Notre Dame in Parijs.

Binnenin de kathedraal zijn de glas-in-loodramen en barokke kapellen niet op een hand te tellen. Vooraan de kerk bij de hoofdingang vind je ook foto’s van een uitvaart en de laatste koninklijke bruiloft. Tegen de betaling van een euro kan je ook een bezoek brengen aan het oude gedeelte onder de kathedraal.

Op zondagen hoor je het klokkenspel, bestaand uit 49 klokken, door de hele stad galmen. En in de kerstperiode wordt de kerk rijkelijk versierd en wordt er een indrukwekkende verzameling aan internationale kerststallen tentoongesteld.

Wist-je-dag: sinds 2004 heeft een koppel slechtvalken hun nest in de toren gemaakt.

St. Niklaas kerk

Stedentrip Brussel -Niklaaskerk - Mamaliefde

Een klein uitstapje bracht ons naar de Sint-Niklaaskerk. Een vrij eenvoudige kerk die wel goed is onderhouden. Hier hebben we even gezeten om in de koelte uit te rusten. Op de achtergrond hoorden we de human beatboxer die op het plein voor de kerk met versterkers een concert aan het weggeven was. Best wel een bijzondere combinatie.

Sint Jacob op de Koudenbergkerk

Stedentrip Brussel- Sint Jacob op de Coudenberg - Mamaliefde

Naast musea vind je op dit stuk ook meerdere kerken. Zo zijn we onder andere geweest in de Sint Jacob op de Koudenbergkerk. Deze kerk was erg mooi, met een mooi uitzicht op de oude binnenstad. Helaas was er een dienst gaande dus konden we niet rondlopen.

Grote Zavelkerk

Stedentrip Brussel- Sint Jacob op de Grote Zavelkerk - Mamaliefde

Verderop vind je de Grote Zavelkerk. Hier was de mis nog net niet begonnen dus konden we een rondje lopen. Met op de achtergrond muziek van het grote orgel achterin de kerk. Buiten de kerk vind er op zondag altijd een antiekmarkt plaats. Verderop vind je ook nog de kleine Zavelkerk, deze was echter gesloten. De gevels van andere ‘instanties’ zoals het conservatorium, de Rekenhof en de Synagoge. mochten er ook zijn.

Basiliek van Koekelberg

Deze gigantische kerk op de Koekelberg, buiten het centrum, is het grootste Art Deco gebouw ter wereld en ook meteen één van de grootste basilieken. Door de twee Wereldoorlogen en een gebrek aan geld leek het eerst alsof de Basiliek nooit afgewerkt zou worden, echter siert tegenwoordig de groene koperen koepel de Brusselse skyline. Voor een fenomenaal uitzicht over Brussel, kan je de basiliek ook beklimmen.

Striproute

Terwijl je door het centrum van Brussel loopt kom je meerdere standbeelden tegen van bekende en minder bekende stripfiguren. België staat natuurlijk bekend om de vele stripverhalen Ook op de gevels kom je het een en ander tegen. Goede reden dus om ook eens omhoog te kijken.  De striproute brengt op meer dan 50 plaatsen in de stad een hulde aan bekende lokale stripfiguren en -auteurs. Je kan er trouwens ook een spelletje van maken hoeveel muurschilderingen je kan spotten. Voor de exacte route kan je trouwens hier terecht.

Shoppen

Stedentrip Brussel- Sint Jacob op deantiekmarkt - shoppen - Mamaliefde

Via een andere parallelweg liepen we weer terug richting het Koninklijk Paleis. Dit bleek ook dé place to be te zijn om te (window) shoppen. In het centrum waren we al opvallend weinig kledingwinkels of andere shops tegengekomen. Hier kan je echter kiezen uit het ruime aanbod van Nespresso, Gucci, Hermes, Ralph Lauren, Jimmy Choo, Louis Vitton, RIg Europe, Dior, Versace, Tiffany, Chanel of een ijsje bij Hagendasz. Op zondag was dit echter allemaal gesloten en was het ook niet zo erg levendig.

Centraal station

Stedentrip Brussel- Centraal Station - Mamaliefde

Na dit heerlijke weekend waarbij we lekker hebben gegeten, genoten hebben van de mooie stad en de sfeer die daar hangt was het weer tijd om naar huis te gaan. Natuurlijk niet zonder een wafel met heerlijke gesmolten chocolade te eten.

We waren ruim op tijd op het station, was stiekem nog best spannend of we dat zouden halen. En konden beginnen aan onze terugreis, waar we vlak voor etenstijd aankwamen en ik direct aan tafel kon aanschuiven omdat manlief net klaar was met eten koken. Zo’n weekend smaakt natuurlijk naar meer, dus de eerste voorzichtige plannen worden al gesmeed 😉


Overnachten in Brussel met kinderen

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals. Wij hebben goede ervaringen met overnachtingen bij Motel One en Novotel Brussel.

Hotel Metropole

Dit historische 5-sterrenhotel ligt in het centrum van Brussel en biedt elegante kamers met gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar en een fitnessruimte.

Meer informatie vind je hier.

Warwick Brussels – Grand Place

Dit luxe 5-sterrenhotel ligt op slechts 150 meter van de Grote Markt van Brussel en biedt prachtig ingerichte kamers met gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar en een fitnessruimte.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Amigo

Dit 5-sterrenhotel ligt naast de Grote Markt van Brussel en biedt stijlvolle kamers met gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar en een fitnessruimte.

Meer informatie vind je hier.

NH Collection Brussels Grand Sablon

Dit luxe 4-sterrenhotel ligt in de chique wijk Sablon en biedt stijlvolle kamers met gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar en een fitnessruimte.

Meer informatie vind je hier.

Hotel Le Plaza Brussels

Dit statige 5-sterrenhotel ligt in het centrum van Brussel en biedt elegante kamers met gratis WiFi en een minibar. Het hotel heeft ook een restaurant, een bar en een fitnessruimte.

Meer informatie vind je hier.

Waar zouden jullie graag heen gaan op een stedentrip?

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Marijke schreef:

    Leuk, in 2008 ook een dagje Brussel gedaan. Echt heel leuk. Alleen had ik toen Janneke Pos gemist. Ik zeg een goede reden om nog eens terug te gaan!

  2. Zo leuk om eens mijn eigen hoofdstad vanuit toeristisch oogpunt te mogen aanschouwen. Het geeft me zin om eens op citytrip naar Brussel te gaan, want in eigen land doe je dat zo niet makkelijk. Misschien een leuk ideetje om eens achter de rug van Het Ventje te regelen, met een goed uitgestippelde route.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.