Skip to Content

Buitenshuis activiteiten met kinderen; spelen in de tuin en uitjes

Buitenshuis activiteiten met kinderen; spelen in de tuin en uitjes

Als het gaat om uitjes en activiteiten om te doen tijdens de vakantie, wordt er vaak gedacht dat je al snel je portemonnee moet trekken. Maar je hoeft echt niet naar een pretpark of dierentuin om lekker even de frisse buitenlucht en buiten spelen. Heerlijk ook voor als je aan het kamperen bent!

Wat voor uitjes en activiteiten dan geschikt zijn? De natuur! Even terug genieten van al het moois wat de wereld heeft te bieden, en dat verschilt per seizoen. Ver reizen is in ieder geval zeker niet nodig; ideaal om de omgeving waar je verblijft beter te leren kennen! 

Picknicken

Lekker ‘ouderwets’ picknicken; mijn kinderen vinden dat altijd super en het hoeft echt niet heel ingewikkeld of uitgebreid. Smeer een lunchtrommeltje zoals je normaal ook zou doen voor school, drinkbekers mee en zoek een gezellig plekje op om te eten. Vaak is het ‘buitenshuis eten’ al genoeg om er een leuke middag van te maken. Misschien is er op de camping ook wel een leuke plek aan het water waar je kan gaan zitten.

Rondje fietsen, steppen of rolschaatsen

Je hoeft niet per definitie ergens heen te gaan of een bepaalde bestemming te bezoeken, gewoon een blokje ‘om’ is ook erg gezellig. Ideaal ook voor als je bent kamperen om zo de omgeving wat beter te leren kennen. Wie weet kom je een nieuw speeltuintje tegen waar je gezellig kan spelen. Als de kinderen fietsen kun jij ook een stukje hardlopen, of je laat ze meegaan op de step of rolschaatsen.

De speeltuin

Lekker naar de speeltuin toe, vooral aan het begin van de dag in de ochtend of juist aan het einde van de dag is het er heerlijk rustig. Houd wel rekening met elkaar. Als het te druk is kun je op zoek naar een ander speeltuintje op de camping en er zo een soort speeltuinentocht van maken als alternatief op de kroegentocht.

Lees ook: Speeltuin Nederland

De hond uitlaten

Heb je een hond? Dan moet hij natuurlijk ook uitgelaten worden, kun je mooi even een blokje om lopen. En anders is er misschien wel iemand in de straat of op de camping die het kan waarderen als je de hond uitlaat.

Geocachen

Geocaching is een erg leuk en actief buitenspel, dat je prima met het hele gezin kunt doen ongeacht waar je bent. Zelf heb ik het nu een aantal keer met mijn partner gedaan, maar we zijn zeker van plan dit in de aankomende vakantie ook met onze dochters te doen. Samen de natuur in gaan en zoeken maar! Je hebt niets nodig en daarom is dit juist ideaal als je op vakantie aan het kamperen bent.

Want daar draait het om bij geocaching, je bent op zoek naar een voorwerp om die vervolgens te scannen of aan te geven binnen de app, dat je die hebt gevonden. Eigenlijk een soort moderne variant van schatzoeken maar dan met behulp van moderne technologie en ook zeker een leuke activiteit met pubers om ze even naar buiten te sturen.

Walkie talkie

In plaats van geocachen is het ook heel leuk om de kinderen met walkie talkies op pad te sturen. Deze nemen ook weinig ruimte in, in de bagage.

Zwerfafval Bingo

Als je toch naar buiten gaat kun je ook iets moois doen voor de omgeving; namelijk zwerfvuil opruimen. Online vind je diverse bingokaarten. Een mooie manier om kinderen te stimuleren en er een spel van te maken en zo toch ook een mooie wandeling te laten maken.

Stoepkrijtparcours

Wat momenteel ook helemaal in is; het stoepkrijtparcours! Met stoepkrijt wordt er een baan getekend op de weg al dan niet met hindernissen. Je moet bijvoorbeeld zigzaggen, springen, hinkelen, rondjes draaien, ergens overheen of onderdoor, rondje om de lantaarnpaal, op één been springen of juist met twee. Het kan allemaal. Je kan er zelfs wat educatieve elementen in verwerken door bijvoorbeeld een letterveld waar ze hun naam moeten spellen of met rekensommetjes waarbij ze naar het antwoord moeten huppen.

In de tuin spelen

Je hoeft echt niet ver; ook in je eigen tuin of voor de tent kun je prima spelen. Even met de bal spelen, de bellenblaas er weer bij pakken of zelf maken, een springtouw, ballen, kingen, bowlen met wc-rollen alles kan. Je hoeft het ook echt niet zelf te bedenken; grote kans dat je kind zelf ook voldoende ideeën heeft. En anders stimuleert dat de creativiteit om zelf wat te bedenken. Mieren zoeken is bijvoorbeeld ook een prima activiteit. En super leuk om daarna een mierenboerderij te maken! Ook heel populair is een speelhuisje, glijbaan of schommel voor de kinderen.

Een absolute musthave op dit moment om te hebben is toch wel een trampoline; groot, klein, ingebouwd of met net eromheen dat maakt niet uit. Zolang de kinderen maar even de ruimte hebben om hun energie kwijt te kunnen! En stiekem is het zelf ook wel leuk om even te springen en zo in beweging te blijven. 😉 Veel campings hebben daarom ook wel een trampoline staan.

Of wat dacht je van kamperen in de achtertuin?

Balspelletjes

Een bal mee en meer heeft je kind niet nodig om zich te vermaken. Om voetbal mee te spelen, te kegelen, of om het populaire spel kingen te spelen. Vroeger had iedereen wel een knikkerzak waarmee je ging spelen op straat of op het schoolplein. Had je gewonnen dan mocht je de knikkers van een ander hebben. En ohoh, wat een probleem als je dan toch je lievelingsknikker kwijt was. Of je je kalebas kwijtraakte; want grotere knikkers waren natuurlijk ook meer waard.

Spelen met zand

Als moeder ben je misschien wat terughoudend, maar spelen met zand is altijd een groot succes. Een traditionele schelp in de achtertuin, of gewoon een berg met zand. Een schepje en emmer, auto of een emmer mee om te vullen met water en ze zullen zich niet vervelen! Liever geen zand; ga dan voor kinetisch zand waar je ook binnen mee kan spelen of gekleurde rijst.

Zwembadje vullen

Heb je nog een opblaaszwembadje liggen? Nee, dan bestel je hem eenvoudig online of kun je ze bij de Action vinden. Niet alleen grappig voor in huis maar met dit weer ook heerlijk voor buiten. Geef ze een emmer, wat kleine waterpistooltjes, een paar sponsen of een kwast en ze zullen zich niet vervelen. Heerlijk spelen, kliederen en verven met water. En het grote voordeel; geen rommel! Iets te fris voor water, vul hem dan met ballenbadballen! En de glijbaan in het bad laten eindigen is natuurlijk helemaal het einde! Een klein badje kun je ook prima meenemen naar de camping.

Buiten creatief zijn

Lekker buiten op een picknicktafel kleuren en knutselen. Gewoon lekker binnen naar buiten brengen! Wel even opletten dat het niet te hard waait en het kunstwerk meteen weer wegwaait.

Spelen & uitjes in de natuur

Verzamel takjes, steentjes, bloemen en andere materialen die je tegenkomt tijdens een rondje wandelen of in de achtertuin. Hier kun je allemaal leuke dingen mee doen; wat dacht je bijvoorbeeld van stenen verven, een schilderij maken met natuurlijke materialen, stokken slijpen, katapulten maken, knikkerbanen maken van hout en ga zo maar door.

Lees ook: Uitjes in de natuur

Rollenspel

Ook rollenspel is prima geschikt voor buiten; lekker de poppen naar buiten brengen om vadertje en moedertje te spelen. Of een theekransje organiseren met ‘zelfgebakken’ koekjes. Of wat dacht je van een kleedje buiten leggen voor de playmobil of lego om te spelen! De poppetjes kunnen mooi op ontdekkingsreis door het huis. En auto’s, brandweerwagens of andere wagens doen het natuurlijk ook goed.

Tuinieren

Ideaal voor thuis. Ieder seizoen is er wel weer iets anders te doen in de tuin. Van onkruid verwijderen, tot kleine takjes snoeien of bollen planten. Geen tuin maar een balkon; koop dan wat planten en maak het zo een stuk gezelliger en groener!

In de omgeving

Misschien woon of verblijf je wel vlakbij het strand, bos of een natuurpark. Het strand is groot genoeg voor iedereen, je hebt daar alle ruimte om even heerlijk uit te waaien, zandkastelen te bouwen of wat dan ook. Een bezoek aan het strand is altijd heerlijk; of het zonnetje schijnt of het lekker waait. Beide opties zijn zeer aangenaam en heeft zijn charme!

Heerlijk een rondje wandelen door het bos, alleen die geur alleen al is heerlijk. Het bos is ook zeer geschikt voor leuke spelletjes om het voor de kinderen ook leuk te maken of te combineren met een educatieve activiteit. Bomen knuffelen is natuurlijk ook altijd een heel bijzondere ervaring. Ook een kinderfietsje of step zijn ideaal om mee te nemen naar het bos.

Nederland kent naast de Nationaal Park Hoge Veluwe nog veel meer prachtige natuurparken; loop bijvoorbeeld een rondje over de heide, zandvlakte of door het bos. Je hebt best een kans dat de enige andere levende wezens die je hier tegenkomt schapen zijn of een verdwaald paard.

Lees ook: Cinekid Festival; van programma tot Cinekid Box voor thuis

Wat doen jullie buiten?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.