Skip to Content

Buurman & Buurman – A Je To! theater recensie

Buurman & Buurman – A Je To! theater recensie

Buurman & Buurman; een superkomisch duo dat bekend is geworden van de filmpjes in onder andere Villa Achterwerk. Oorspronkelijk komen ze uit Tsjechië. Het gaat over twee mannen, twee buurmannen, die graag klussen en problemen oplossen. Alleen voordat er een probleem wordt opgelost wordt het eerst nog iets erger. In de voorstelling A Je To (Tsjechisch voor: “en dat is het”) is dat ook het geval. Afgelopen zondag was de première, dit keer lekker dichtbij in Delft. Voordat de voorstelling begon waren er diverse activiteiten om te doen en na afloop was er een afterparty. Het was weer een groot feest.

Buurman & Buurman

De voorstelling begint met twee buurmannen op een bankje, met de klassieke ‘fout’ dat de één opstaat en de ander op de grond valt. De sfeer zit er goed in. Dan spotten ze een molshoop en begint de jacht op de mol. Met een ‘wip’ willen ze het huis iets omhoog duwen zodat ze de mol kunnen wegjagen. Daarna de mollen die uit de lucht komen vallen en dan barst de jacht echt los. Misschien tot in het extreme aan toe, compleet met dynamiet en rokende snorfietsen aan toe. Als dat maar goed afgaat.

Het verhaal

De voorstelling begon al goed door de vele kinderen die juichend roepen ‘daar zijn buurman & buurman’. Het publiek had er duidelijk zin in. Het publiek is over het algemeen vrij jong. Vooral veel peuters, kleuters en paar oudere kinderen. Het is niet echt een heel interactieve voorstelling waarbij het gehele publiek wordt betrokken, op één moment na dat ze wordt gevraagd om heel hard te blazen. Als de mollen op het theater komen, gaan de kinderen wel vanzelf roepen ‘kijk een mol’ waarna even later de opmerking wordt gemaakt ‘jullie zeggen ook niets’. Natuurlijk gevolgd door weer een lachsalvo.

Onze mening

Wat ik wel mooi vind is dat er stiekem toch wel een ‘boodschap’ in de voorstelling verwerkt zit. Namelijk het gebruik maken van groene energie; windenergie en zonne-energie. Dit wordt op een simpele wijze uitgelicht zodat de kinderen ook begrijpen hoe of wat. Zonder dat er heel erg belerend over gedaan wordt.

Het is ook heel knap hoe ze met zijn tweeën een uur lang op het podium staan en het publiek weten te vermaken. Waarbij conversaties afgewisseld worden met liedjes, zowel vrolijke up tempo-liedjes tot meer ballade-achtig. Het decor speelt daar een grote rol in. Het huis kantelt niet alleen, maar draait ook alle kanten op. De lampen, fauteuils en ovens om een kippetje in te maken. Maar ook zijn er veel accessoires die het verhaal tot leven brengen.

Afterparty premiere

Buurman & Buurman - A Je To! theater recensie - Reisliefde

Na afloop was er nog een afterparty. De activiteiten zoals kleuren, schminken en op de foto gaan die je ook voor de voorstelling kon doen, waren er weer. Daarnaast kregen de kinderen puntzakjes chips en waren er bitterballen, was er een ballonkunstenaar en was er in de foyer een feestje met de KidzDJ. Hij draait niet alleen muziek maar doet ook een aantal ‘danswedstrijdjes’ waarbij de winnaars een cadeautje mogen uitzoeken uit de schatkist. Ik was even bezig met zoonlief toen ik er op eens op gewezen werd dat dochterlief op het podium stond om te gaan rocken. Volgens mij heeft ze er nog nooit van gehoord, maar ze vond het geweldig. Helemaal toen ze allebei als winnaar werden uitgeroepen en ze uit de schatkist iets mocht uitzoeken. Dat werd een prinsesje dat ze de rest van de dag niet meer los liet.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.