Skip to Content

Campi Flegrei: Ontdek de adembenemende vulkanische velden en Griekse & Romeinse opgravingen

Campi Flegrei: Ontdek de adembenemende vulkanische velden en Griekse & Romeinse opgravingen

Italië is bekend om zijn prachtige landschappen en spectaculaire natuurlijke wonderen. Een van de meest indrukwekkende bestemmingen voor natuurliefhebbers is Campi Flegrei, een vulkanisch gebied in de buurt van Napels. Je vindt hier net zoals het nabijgelegen Pompeii ook diverse Romeinse en Griekse opgravingen zoals de thermale baden van Baia, de verzonken stad, het Flavische amfitheater van Pozzuoli en de Griekse stad Pozzuoli.

Wat zijn Campi Flegrei?

Campi Flegrei is een adembenemend vulkanisch gebied dat een bezoek meer dan waard is. Met zijn indrukwekkende caldera’s, kraters en warmwaterbronnen is het gebied een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Of je nu wilt wandelen, ontspannen in de warmwaterbronnen of genieten van de lokale keuken, er is voor elk wat wils in Campi Flegrei.

Campi Flegrei, wat “brandende velden” betekent in het Italiaans, is een vulkanisch gebied in de buurt van Napels, Italië. Het gebied beslaat ongeveer 100 vierkante kilometer en omvat vulkanische velden, kraters, caldera’s en warmwaterbronnen. De vulkanische activiteit in het gebied begon ongeveer 40.000 jaar geleden en duurt tot op de dag van vandaag voort.

Campi Flegrei is een complex vulkanisch systeem dat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van caldera’s, kraters en fumarolen. Caldera’s zijn grote, ronde komvormige kraters die ontstaan wanneer een vulkaan instort na een enorme uitbarsting. Kraters zijn kleinere ronde openingen aan de oppervlakte van de vulkaan waar magma naar buiten kan komen. Fumarolen zijn scheuren in de aarde waar gas, stoom en hete vloeistoffen naar buiten komen.

Het gebied rond Campi Flegrei was al bewoond in de oudheid. De Grieken stichtten hier de stad Cuma in de 8e eeuw voor Christus en later volgden de Romeinen. Het gebied werd echter het meest bekend vanwege de uitbarsting van de Solfatara-krater in 1198 na Christus, die verwoestende gevolgen had voor de omliggende steden en dorpen.

Flavische amfitheater Pozzuoli

Het amfitheater van Pozzuoli, ook bekend als het Flavische Amfitheater, is een oud Romeins amfitheater in de stad Pozzuoli, nabij Napels, Italië. Het amfitheater dateert uit de 1e eeuw na Christus en is een van de best bewaarde Romeinse amfitheaters ter wereld. Het amfitheater van Pozzuoli is een belangrijke historische en toeristische attractie en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Het amfitheater van Pozzuoli werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus, tijdens de regering van de keizers Vespasianus en Titus. Het amfitheater was een belangrijke locatie voor gladiatorengevechten, jachtpartijen en andere openbare evenementen. Het amfitheater kon naar schatting 40.000 toeschouwers bevatten en was daarmee een van de grootste amfitheaters in het Romeinse Rijk.

In de middeleeuwen werd het amfitheater gebruikt als fort en kasteel, en in de 16e eeuw werden er huizen tegen de buitenmuur van het amfitheater gebouwd. Pas in de 19e eeuw werd het amfitheater van Pozzuoli erkend als een belangrijk historisch monument en begon men met restauratiewerkzaamheden.

Het amfitheater van Pozzuoli heeft een ovale vorm en meet ongeveer 148 bij 117 meter. Het amfitheater is gebouwd van baksteen en tufsteen en heeft vier verdiepingen. De bovenste verdieping was oorspronkelijk bedekt met een houten dak om toeschouwers te beschermen tegen de zon en de regen. Het amfitheater heeft 80 ingangen en 28 rijen tribunes.

Een van de meest opvallende kenmerken van het amfitheater is de ondergrondse gangen en kamers. Deze kamers werden gebruikt om gladiatoren, dieren en andere deelnemers aan de evenementen te huisvesten voordat ze de arena binnengingen. Er waren ook tunnels die werden gebruikt om de deelnemers te verplaatsen zonder dat ze door het publiek werden gezien.

Macellum di Pozzuoli

De Macellum was een grote overdekte markt uit de Romeinse tijd. Het werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus en bevatte tal van winkels en eetgelegenheden. Tegenwoordig zijn er nog steeds indrukwekkende overblijfselen te zien van het complex.

Cumea

Cumea is een oude stad gelegen aan de westelijke kust van Italië, in de buurt van Napels. De stad werd gesticht door de Grieken in de 8e eeuw voor Christus en was een belangrijke stad tijdens de Romeinse periode. Tegenwoordig zijn er nog steeds veel overblijfselen en opgravingen te vinden in Cumea, waaronder het heiligdom van Apollo en de Necropolis van Cuma.

Het heiligdom van Apollo

Het heiligdom van Apollo is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Cumea. Het was oorspronkelijk een Grieks heiligdom, gewijd aan de god Apollo, maar werd later door de Romeinen overgenomen en uitgebreid. Het heiligdom is opgedeeld in verschillende gebieden, waaronder een heilige weg die leidt naar de tempel van Apollo, een podium waar toespraken werden gehouden, en een theater.

Het heiligdom van Apollo werd ontdekt tijdens opgravingen in de jaren ’30 van de 20e eeuw. Sindsdien zijn er veel restauratiewerkzaamheden uitgevoerd om het heiligdom te behouden en te herstellen. Het is nu open voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de oude geschiedenis van de stad.

De Necropolis van Cuma

De Necropolis van Cuma is een oude begraafplaats die dateert uit de 7e eeuw voor Christus. Het is gelegen op de heuvel van Cuma en omvat meer dan 200 grafmonumenten, waarvan sommige nog steeds intact zijn. De Necropolis van Cuma biedt een fascinerend inzicht in de oude begrafenisrituelen en de manier waarop de mensen in die tijd hun doden eerden.

Tijdens opgravingen van de Necropolis werden veel waardevolle artefacten ontdekt, waaronder sieraden, wapens en aardewerk. Deze artefacten zijn nu te zien in het archeologisch museum van Napels.

Bezoek de opgravingen

Cumea is een populaire bestemming voor toeristen die geïnteresseerd zijn in de oude geschiedenis van Italië. Bezoekers kunnen de opgravingen van het heiligdom van Apollo en de Necropolis van Cuma verkennen met behulp van rondleidingen en audiogidsen.

Tijdens een bezoek aan Cumea kunnen bezoekers ook andere bezienswaardigheden verkennen, waaronder de grot van de Sibyl, een oude grot die werd vereerd als een heilige plaats door de Grieken en de Romeinen. Bovendien kunnen bezoekers genieten van het adembenemende uitzicht over de Tyrrheense Zee en de omliggende bergen.

Baia Sommersa: Het Onderwater Archeologische Park

Baia staat bekend om de indrukwekkende overblijfselen van thermen, villa’s en amfitheaters uit de Romeinse tijd en was een populaire bestemming voor de Romeinse elite. Maar na de val van het Romeinse Rijk raakte Baia in verval en werd het grotendeels vergeten.

Totdat duikers in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw ontdekten dat er nog veel meer te ontdekken viel onder het wateroppervlak van de baai. Het resultaat van deze ontdekking is het archeologische onderwaterpark Baia Sommersa.

Baia was oorspronkelijk een Griekse kolonie genaamd “Kyme”. Het was een belangrijke havenstad die door de Romeinen werd overgenomen en werd omgebouwd tot een luxe vakantieoord voor de rijke elite. In de Romeinse tijd was Baia beroemd om zijn thermale baden, prachtige villa’s en amfitheaters. De rijke Romeinse burgers, waaronder keizers en senatoren, kwamen hier om te ontspannen en te genieten van de geneugten van het leven.

Na de val van het Romeinse Rijk raakte Baia in verval. De thermale bronnen begonnen te verzanden en de villa’s en amfitheaters raakten in verval en werden verlaten. Het gebied raakte grotendeels vergeten totdat het in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw opnieuw werd ontdekt.

Baia Sommersa

Baia Sommersa is een archeologisch onderwaterpark dat zich uitstrekt over een gebied van 42.000 vierkante meter. Het park werd in 2002 geopend en biedt duikers en snorkelaars de mogelijkheid om de prachtige overblijfselen van Baia te ontdekken die verborgen zijn onder het wateroppervlak.

Het park bevat overblijfselen van verschillende villa’s, tempels en thermale baden uit de Romeinse tijd. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden is de Villa a Protiro, die ooit het bezit was van keizer Augustus’ vrouw Livia Drusilla. De villa is gebouwd op verschillende niveaus en heeft prachtige mozaïeken en fresco’s die nog steeds goed bewaard zijn gebleven.

Andere hoogtepunten van Baia Sommersa zijn de resten van het Nymphaeum, een tempel gewijd aan de nimfen, en het Piscina Mirabilis, een enorme cisterne die ooit werd gebruikt om drinkwater op te slaan voor de Romeinse vloot.

Om te duiken in Baia Sommersa heb je een geldige duiklicentie nodig. Duikers kunnen zich aanmelden bij een van de duikcentra in de buurt van Baia. Het zicht onder water kan variëren, afhankelijk van de weersomstandigheden, maar over het algemeen is het zicht goed en kun je genieten van de prachtige overblijfselen van Baia.

Als je niet wilt duiken, kun je nog steeds genieten van het onderwaterleven van Baia Sommersa door te snorkelen. De ondiepere delen van het park zijn toegankelijk voor snorkelaars en bieden een prachtig uitzicht op de overblijfselen onder het wateroppervlak.

Daarnaast zijn er in de zomer ook boten met een glasbodem zodat je kan zien wat er zich onder water bevindt. Dit is ideaal voor als je met kinderen een bezoek wilt brengen. Naast de beelden, en de Romeinse weg zul je natuurlijk ook vissen tegenkomen.

Thermen van Baia

De thermen van Baia werden gebouwd in de 1e eeuw voor Christus en waren oorspronkelijk bedoeld als een luxueuze spa voor de elite van het Romeinse Rijk. De thermen bevonden zich op een gunstige locatie, op een heuvel met uitzicht op de baai van Napels, met gemakkelijke toegang tot de zee. De thermen van Baia werden al snel beroemd om hun warme, zwavelrijke water, dat werd gebruikt voor hydrotherapie en andere medische behandelingen.

De thermen van Baia werden in de loop der tijd uitgebreid, en werden een centrum van cultuur en vermaak. Keizers en senatoren kwamen hier om te ontspannen en te genieten van het luxueuze leven, en de thermen werden vaak beschreven in de literatuur en poëzie van die tijd. Na de val van het Romeinse Rijk raakten de thermen in verval en werden ze uiteindelijk verlaten.

In de jaren 1950 werden de thermen van Baia ontdekt en werden er archeologische opgravingen gestart. Sindsdien zijn delen van de thermen blootgelegd en gerestaureerd, waardoor bezoekers een kijkje kunnen nemen in de pracht en praal van het Romeinse Rijk. Het is mogelijk om over de opgravingen te lopen en de restanten van de thermen van dichtbij te bekijken.

De thermen van Baia bestaan uit een complex van kamers, baden en zwembaden. Er zijn verschillende ruimtes die de moeite waard zijn om te bezoeken, waaronder de caldarium (het hete bad), het tepidarium (het lauwe bad) en het frigidarium (het koude bad). Er zijn ook verschillende versierde kamers, zoals de Sala dei Mosai en de Sala delle Colonne, die het bezoeken zeker waard zijn.

Archeologisch Museum van Campi Flegrei

Het Archeologisch Museum van Campi Flegrei is een belangrijk cultureel museum en biedt bezoekers een fascinerende blik op de rijke geschiedenis van het Flegreïsche gebied en de invloed van de vulkanische activiteit op de ontwikkeling van de regio. Het museum heeft een uitgebreide collectie van artefacten die teruggaan tot de prehistorie en het oude Griekenland en Rome.

Er zijn verschillende tentoonstellingen die zich richten op de geschiedenis van het Flegreïsche gebied, waaronder de prehistorische zaal, de Griekse zaal en de Romeinse zaal over de oude Romeinse steden Pompeï en Herculaneum. Een van de hoogtepunten van het museum is de verzameling van Romeinse sculpturen die ooit in de oude stad Baia stonden. Het museum heeft ook een grote collectie van keramische voorwerpen en mozaïeken, evenals een collectie van munten en sieraden uit de regio.

Solfara krater

De Solfatara-krater is een van de meest bekende attracties van het gebied. Hier kun je wandelen langs de rand van de krater en genieten van het uitzicht op de stoom en gas dat uit de aarde komt. Er zijn ook tal van warmwaterbronnen in het gebied waar je kunt ontspannen en genieten van de natuurlijke schoonheid van het landschap.

Een van de populairste activiteiten in Campi Flegrei is wandelen. Er zijn talloze wandelpaden in het gebied die door de vulkanische velden en langs de kraters lopen. Wandelen is een geweldige manier om het landschap van dichtbij te bekijken en de unieke geologische kenmerken van de regio te ontdekken.

Excursies naar Campi Flegrei

Er zijn verschillende manieren om Campi Flegrei te verkennen, afhankelijk van jouw interesses en voorkeuren. Je kunt een georganiseerde tour boeken met een gids die je langs de hoogtepunten van het gebied zal leiden.

Je kunt ook zelfstandig het gebied verkennen en jouw eigen route uitstippelen. Het is echter altijd raadzaam om een kaart bij je te hebben en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om veilig te blijven.

Toegangsprijzen variëren afhankelijk van het seizoen en er zijn ook combinatietickets beschikbaar voor andere nabijgelegen archeologische sites.

Eten en drinken in Campi Flegrei

Na een lange dag verkennen en wandelen, is het tijd om te ontspannen en te genieten van de lokale keuken. Het gebied rond Campi Flegrei staat bekend om zijn heerlijke gerechten, zoals de beroemde Napolitaanse pizza. Er zijn tal van restaurants en trattoria’s in de omgeving waar je kunt genieten van de lokale specialiteiten, waaronder verse zeevruchten, pasta’s en heerlijke wijnen.

Reizen naar Campi Flegrei

Campi Flegrei is gemakkelijk bereikbaar vanuit Napels en andere nabijgelegen steden. Je kunt met de trein naar het station van Pozzuoli reizen en vervolgens de bus nemen naar het gebied. Als je liever met de auto reist, is er voldoende parkeergelegenheid in de buurt van de belangrijkste attracties. Het is ook mogelijk om een georganiseerde tour te boeken die het vervoer en de gids regelt.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.