Skip to Content

Canterbury; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Canterbury; Bezienswaardigheden & Activiteiten

Middeleeuwse straatjes, vele kanalen en historische vakwerkhuizen vormen het decor tijdens een vakantie Canterbury. Deze schilderachtige stad in het zuiden van Engeland staat bekend om de gotische kathedraal van Canterbury. De spitse torens, glas-in-lood-ramen en rijk versierde gevels van deze kerk zijn zeker een bezichtiging waard. En na het sightseeing kun je in het historische hotel genieten van een afternoon tea.

Op een mooie morgen was het eindelijk zover: na de overtocht vanaf Duinkerken naar Dover we werden als gezin wakker in hotel Victoria in Canterbury! Het was wel 04:00 uur ’s morgens dankzij dochterlief, maar hé, dat hoort ook bij vakantie met kinderen.

Het was onze eerste vakantie als gezin, en onze tweede samen, dus een beetje zenuwachtig was ik wel. Hoe zou dat gaan, sightseeing mét 1-jarige… Gelukkig ging dat verrassend goed en in deze blog deel ik de must-sees van Canterbury.

De kathedraal van Canterbury

Dé must-see van Canterbury is natuurlijk de kathedraal. Klein detail: hij staat momenteel in de steigers. Een 5-jarig project om de buitenkant van de kathedraal te renoveren. Een beetje jammer dat we hem niet zoals ‘op de plaatjes’ konden zien, maar het restauratiewerk heeft wel een heel mooi effect. Aan de ene kant van de steigers zie je het stuk dat nog moet gebeuren, aan de andere kant het stuk dat al gedaan is. Momenteel is de toren aan de voorkant bijna klaar, de rest moet nog. Ondertussen staan er nog steeds drommen toeristen voor de ingang en zie je veel schoolgroepen rondlopen met opdrachtenbriefjes.

Canterbury; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Je kunt verschillende dingen doen om de kathedraal beter te leren kennen:

  • Een dienst bijwonen: Zo krijg je echt het gevoel van de kathedraal mee. Niet alleen het gebouw, maar ook de sfeer en de mensen die er hun diensten houden. Er zijn dagelijkse diensten, meerdere keren op een dag. Veel diensten hebben een thema, je kunt op de website precies zien wat het programma is. De stewards zijn erg aardig en iedereen is welkom, ook kinderen. Wij hebben een dienst bijgewoond op zondag en zaten expres een beetje achteraf om niet te storen als onze dochter geluidjes zou maken. Als het te erg zou worden zou één van ons gewoon naar buiten gaan en daar wachten.
  • Boy’s choir: Canterbury heeft een beroemd boy’s choir. Die jongens wonen allemaal rondom de kathedraal en komen uit heel Engeland. Nogal een offer dus, voor zo’n jongen (en de ouders!). Maar ze hebben dan ook direct een carrière. Het boy’s choir zingt sowieso op feestdagen, zoals 1e Pinksterdag toen wij er waren. Voor andere momenten, zie de website.
  • Een rondleiding in de kathedraal: Je krijgt dan uitgebreid allerlei informatie over de kathedraal en je bezoekt ook de graftomben onder de kathedraal.
  • Een algemene rondleiding door Canterbury, inclusief de buitenterreinen van de kathedraal (zie meer bij: Rondleiding Canterbury).
  • Het boy’s choir is best indrukwekkend voor kinderen van ongeveer 7 jaar en ouder. Zeker als je er wat bij vertelt, zoals dat die jongens bij de kathedraal moeten wonen. De rondleidingen duren zo’n 1,5 uur. Het is aardig wat lopen dus onze dochter vond het wel prima, ze had wat te zien. Zij is nu 1 jaar, met een 3-jarige is het wellicht wat lastiger.

Meer informatie vind je hier.

Rondleiding Canterbury

Het eerste wat we hebben gedaan is een rondleiding door Canterbury. Erg interessant, want dan weet je in ieder geval iets over de stad waar je bent. De gidsen zijn speciaal opgeleid en onze gids vertelde leuk over de gebeurtenissen. Ook op een manier dat het voor kinderen interessant is. Ze liet leuke details zien zoals een verbogen huis, zonnetjes op huizen wat betekende dat dat huis extra bescherming van de brandweer genoot, etc.

Meer informatie vind je hier.

Canterbury Tales Museum

Canterbury; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het Canterbury Tales is het meest bekende uitje in Canterbury. Het is dan ook meteen behoorlijk prijzig. In het museum is een route die je met een kleine groep volgt, inclusief een audiotour in verschillende talen. Je gaat langs allerlei scènes van vroeger. Dat is heel mooi nagemaakt, ook met geur (!) en geluid. Bij elke scène wordt een verhaal verteld, een ‘Canterbury Tale’.

Canterbury is een pelgrimsstad, en vroeger was er een wedstrijd welke pelgrim het beste verhaal kon vertellen om de lange reizen te doden. Die verhalen zijn gebundeld als de Canterbury Tales, en in dit museum worden enkele verhalen nagespeeld.

Met kinderen vanaf 6 jaar een heel leuk uitje! Nadeel is wel dat het erg snel gaat, met 1,5 uur sta je weer buiten. Ook is de museumwinkel erg duur: een printje met je ‘familiewapen’ is al 40 pond. Toch een must-go, want kinderen zullen het niet snel vergeten en beter begrijpen hoe het er vroeger aan toe ging.

Grote plus: bij de balie waren er draagzakken te leen omdat we niet naar binnen konden met de kinderwagen! Dat had ik nog nooit ergens gezien.

Meer informatie vind je hier.

Roman museum

Canterbury; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

In de Tweede Wereldoorlog is Canterbury gebombardeerd. Tijdens de wederopbouw werden er allemaal Romeinse vondsten gevonden in de kraters die de bommen hadden achter gelaten. Zelfs een originele mozaïekvloer van een badhuis is ongeschonden teruggevonden. Daarnaast: potten, pannen, versierselen voor paarden, juwelen, etc. Dit is allemaal terug te vinden in het Roman Museum.

Er is een markt nagebouwd en er staat een levensgroot paard waar je de originele versiering voor paarden op kunt zien. Verder is het voor kinderen wel een beetje saai, veel etalages met spullen. Er is één kamer waar kinderen zich wel helemaal uit kunnen leven: ze kunnen daar zelf een mozaïek maken, zich omkleden als Romeinse soldaat en kijken of ze langer zijn dan de mensen van vroeger.

Meer informatie vind je hier.

Waterstones boekhandel

Oké, het is niet echt een sight-seeing ding, maar wel iets wat echt een bezoekje waard is: de boekhandel Waterstones. Een enorm grote boekhandel met allerlei boeken en een hele verdieping voor kinderen. Een aquarium, restaurant en hobbelpaarden. Maar ook: de allermooiste boeken van bekende kinderfiguren zoals Peppa Pig, Pieter Konijn, Mr. Men, Winnie the Pooh, Harry Potter… inclusief alle knuffelbeesten van die figuren.

Meer informatie vind je hier.

Westgate Park

Westgate Park is een park binnen 5 minuten lopen vanaf het centrum. Aan het begin van het park staat een oud-Engels kasteelhuisje. Heel mooi en prachtig onderhouden. Daaromheen is, uiteraard, een restaurant. Er staat een boom, ik heb nog nooit zo’n enorme boom gezien. Net een sprookjesboom, maar daarvoor een trappetje en een romantische boog daar ook in de buurt. Er zijn veel bloemen, een riviertje en een groot grasveld met bankjes. Hier zijn wij elke dag even heen geweest: mensen kijken, tot rust komen… En we hebben er zelfs één dag gekookt op een primusbrandertje. Oké, dat vonden mensen wel een beetje gek, maar we zijn toch Hollanders en dan kun je niet elke dag in een restaurant eten.

Meer informatie vind je hier.

Historic Dockyard Chatham

Dit uitje ligt niet in Canterbury, het is iets meer dan een halfuur rijden. Maar tijdens een regenachtige dag besloten wij hierheen te gaan, en dat was een groot succes. We zijn er de hele dag geweest en hebben nog niet alles gezien. Is jouw zoon of dochter gek op boten, onderzeeërs of oorlogschepen? Of ben je zelf gek op de serie: Call the midwife? Dan moet je er echt heen gaan.

De serie Call the Midwife (aanrader als je nog naar een serie op zoek bent!), wordt in dit museum opgenomen. Maar eigenlijk is het een terrein waar schepen gemaakt werden, 400 jaar lang tot en met 1984. Nog niet eens zo lang geleden! Je kunt een echte onderzeeër in, als je durft. En er is een eeuwenoud, heel bijzondere touwmakerij. Hier wordt al 200 jaar touwen gemaakt op dezelfde manier. En… de touwen voor het schip uit Pirates of the Carribean zijn hier ook gemaakt! Als je goed oplet tijdens de rondleiding, krijgen kinderen zo’n speciaal stukje touw mee.

Door het museum is ook een audiotour waarin je het verhaal volgt van een jongetje en zijn opa die op een schip gewerkt heeft. De tour is heel erg mooi gemaakt, met veel video en animatie. Echt helemaal van deze tijd.

Meer informatie vind je hier.

Disneywinkel

In Canterbury zit een Disneywinkel waar elk kind van gaat stralen. Alle Disneyfiguren zijn er te vinden als knuffel! Daarnaast zijn er producten te vinden van Pixar, Marvel en Star Wars.

Meer informatie vind je hier.

Leeds Castle

Canterbury; Bezienswaardigheden & Activiteiten - Reisliefde

Het ‘Leeds Castle’ bestaat al 900 jaar en is betiteld als het mooiste kasteel ter wereld. En ja, omringt door water, weilanden en bossen… Met karakteristieke torens, vervallen muren en prachtig aangelegde tuinen kan ik niet anders zeggen… Het is 40 minuten rijden vanaf het centrum van Canterbury, maar dat is het zeker waard! Tip: trek een prinsessenjurk aan…

Meer informatie vind je hier.

Canterbury rivertours

Door Canterbury lopen allemaal kleine riviertjes langs de mooiste plekjes. Heb je mooi weer, dan is het heel mooi om Canterbury op die manier te verkennen. Niet geschikt voor kleine kinderen, want het zijn puntersbootjes.

Meer informatie vind je hier.


Overnachten in Canterbury

Of je nu graag een rondreis maakt, of vanuit een vaste accommodatie de omgeving wilt gaan ontdekken. Genieten van de kust met stranden in het zuiden of de witte krijtrotsen in het oosten. Of misschien wel een combinatie met een stedentrip in Londen. Je vindt hier diverse soorten vakanties.

Abode Canterbury

Abode Canterbury is een stijlvol en eigentijds hotel gelegen in het hart van Canterbury. Het hotel biedt comfortabele kamers, een restaurant en bar, en een spa en fitnessruimte voor gasten.

Meer informatie vind je hier.

Cathedral Gate Hotel

Cathedral Gate Hotel is een historisch hotel dat zich direct tegenover de prachtige kathedraal van Canterbury bevindt. Het hotel biedt kamers met een traditionele inrichting en moderne voorzieningen, evenals een restaurant en bar.

Meer informatie vind je hier.

Canterbury Hotel

Canterbury Hotel is een charmant boetiekhotel in het centrum van Canterbury. Het hotel biedt stijlvolle kamers met moderne voorzieningen, evenals een restaurant en bar.

Meer informatie vind je hier.

The Falstaff Hotel

The Falstaff Hotel is een elegant hotel dat is gevestigd in een prachtig Georgiaans herenhuis in het centrum van Canterbury. Het hotel biedt kamers met een klassieke inrichting en moderne voorzieningen, evenals een restaurant en bar.

Meer informatie vind je hier.

The Victoria Hotel

The Victoria Hotel is een sfeervol hotel dat gevestigd is in een prachtig monumentaal pand in het hart van Canterbury. Het hotel biedt comfortabele kamers met moderne voorzieningen, evenals een restaurant en bar.

Meer informatie vind je hier.

Ga jij binnenkort naar Canterbury? Have fun!

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.