Skip to Content

Caravan of camper pimpen of opknappen

Caravan of camper pimpen of opknappen

Kamperen doen we graag, ieder jaar weer. We hebben ook al verschillende bestemmingen gehad, Zuid-Frankrijk, Tsjechië, Zweden, Duitsland en Nederland. Na vele jaren kamperen in een tentje en een vouwwagen besloten we te gaan voor een caravan. Maar wat voor caravans bestaan er dan zoal? We hadden geen idee. Dus deden we wat onderzoek op de camping ter plekke. We liepen iedere dag een rondje op het terrein en gluurden overal even naar binnen. Nee, die niet, dat is niks, oeh afschuwelijk wat een kleuren, hè bah moet je dat zien. We waren best kritisch.

Om echt ongegeneerd binnen te kunnen gluren bezochten we ook enkele showrooms van kampeerwinkels. Met de kinderen gingen we ieder weekend op pad op zoek naar de perfecte sleurhut of camper. Maar er bestond gewoon geen perfect exemplaar. Alles had wel een nadeel. Het ergste is vooral de oubollige uitstraling. Zo’n sleurhut heeft bijna altijd van die afschuwelijke dikke kattenstaarten in de deuropening hangen en alleen dat al geeft mij een muf gevoel. Dan stap je binnen in een donker hok, bruine kastjes met dikke lompe grepen en hoe smaakvol ook ingericht, ik zag het niet zitten. De prijs die een caravan met zich meedraagt was ook een klein puntje van kritiek. Die dingen zijn ook niet goedkoop, tjonge we moeten er bijna nog een extra hypotheek op nemen. En dan heb je zo’n wagen, maar waar laat je die? Je moet het ook ergens kunnen stallen, dat kost ook nog wel wat centen.

Zelf opknappen

De moed zakte in de schoenen en eenmaal weer thuis vroeg ik voorzichtig…..en wat nou als ik er ééntje zelf opknap? Als ik alle kastjes nu eens wit verf? Dan oogt het in ieder geval niet meer zo donker. Manlief ging overeind zitten en krabde zich nog even achter de oren. Wil jij serieus met een verfkwast tekeer gaan in zo’n dure wagen? Nee, natuurlijk niet. We weten nu wel wat we ongeveer willen, we hebben nu al zoveel verschillende caravans bekeken en met dat wensenlijstje in het achterhoofd kunnen we best een goede selectie op marktplaats maken. Als we daar nu iets leuks kunnen vinden, dan is het minder “eng” om het op te knappen.

En echt binnen no-time hadden we ons nieuwe huisje! Voor een zeer mooie prijs en het zag er eigenlijk wel al prima uit. Heel lichte inrichting, zo licht dat we zelfs even twijfelden of we het wel moesten verven. Maar ja, als mijn handen eenmaal jeuken, dan moet het aangepakt worden. Ik had nu al zo lang liggen dromen en op pinterest al zo verschrikkelijk veel leuke mogelijkheden gezien dat ik er nu toch echt werk van wilde maken. In de vouwwagen mocht het ook al niet, maar nu ga ik los!

Kastjes verven

Eerst een kleurstelling bedenken. Voornamelijk wit, met petrolblauw (blauw is een fijne kleur als het heel warm is, dat geeft al geestelijk iets van verkoeling) en grijs als kleuraccenten. De beuken kastjes hadden best redelijke grepen waar we niks aan wilden veranderen. Dus die werden goed afgeplakt. De rest werd grondig aangepakt, schuren, soppen, primen met een goed hechtende onderlaag, nogmaals schuren en soppen, ontvetten en toen eindelijk aflakken met een goede krasvaste lak. Wit in ons geval. De basis was er, met hulp van extra kinderhanden, haha dat was leuk zeg om de kinderen ook een verfroller te geven!!

Accessoires

En om het niet te saai te maken voegde ik er hier en daar wat gekke accessoires aan toe. Een gehaakte koekoeksklok met daarin een klein reiswekkertje. Een fotocollage met gekke gezinsfoto’s van vorige jaren, een aanduiding voor de wc, een gehaakte lampenkap wat een leuke sfeer geeft ’s avonds, een printje in de bestekla van plakfolie en ook de koelkastdeur heb ik beplakt met een rvs-look plastic.

Bekleding

De bekleding voor de bankkussens was na even zoeken op internet niet eens zo heel lastig. Ik kwam op de site van @caravanity en zag dat ze hiervoor een soort hoeslakens model voor gebruiken. Met een duidelijke beschrijving en simpel stappenplan ging ik te werk achter de naaimachine en het lukte in één keer!

De zitkussens kregen een effen grijze hoes van een water en vuilafstotende stof en de rugkussens kregen een stof met grafische print. De blauwe gordijnen heb ik ook zelf gemaakt, de originele heb ik op mijn stof gelegd en hierlangs geknipt, even spieken hoe de haakjes zaten en ook die hingen in één keer netjes op hun plek.

Nog wat stof over natuurlijk en daar maakte ik nog een leuke slinger van. Er is altijd wel een feestje tijdens een vakantie.

Krijtbord

De deur kreeg nog een zwarte krijtbord laag zodat we altijd en overal een leuke boodschap kunnen opschrijven of gewoon een mooie tekening kunnen maken.

Retro servies

Ik krijg bij een caravan ook op de een of andere manier een soort retrogevoel, dus heb ik voor de inventarisatie gezocht naar voornamelijk retroservies. Grote emaille schalen voor zomerse salades, vrolijke hand- en theedoeken in retroprintjes en ook nog voorzien van een extra retrobandje en gehaakt randje. Vrolijk gekleurde borden met een bloemreliëf werkje en heel veel ouderwetse retroblikken en trommels om alles goed op te bergen en afgesloten te bewaren.

Elke keer als ik een kastje open trek komt er een lach op mijn gezicht, ja hier word ik instant vrolijk van! Optimaal genieten, al parkeer je mij met deze hut op de parkeerplaats thuis voor de deur! Mijn vakantie begint al zodra we de caravan gaan ophalen uit de stalling. Wil jij ook zo kunnen genieten van je eigen vakantiestek? Maak het dan ook naar eigen wens! Je kunt het echt, geloof me.

Alles eruit en opnieuw beginnen

Echt, alles eruit? Waar begin je aan? Ja dat zal even wat slapeloze nachten geven, dit doe je inderdaad niet zomaar. Maar soms moet je gewoon. Is de indeling zo onhandig of zijn jou wensen gewoon anders dan de caravanbouwer ooit bedacht had? Maar dat is niet erg, want de mogelijkheid is er gewoon. Om een nieuwe vloer erin te leggen spreken de “verbouwers” ook wel van een “A4-methode”. Je legt overal op de grond een A4tje, snijdt dit goed op maat tussen alle gaten en kieren en plak het hele vel in zijn geheel vast. Vervolgens leg je deze grote papieren lap op een stuk zeil wat je als nieuwe vloer wil hebben en knip het langs de randen of je snijdt het uit.

En zo kun je jezelf helemaal verliezen in de keuzestress welk vloertje je nu zou willen nemen. Er is zoveel mogelijk. Een houten vloer, of een zeil met of zonder print een stoere uitstraling of lekker kek retro of romantisch vintage. Alles kan.

Meer inspiratie

Er zijn zoveel verschillende manieren om die oubollige hut naar iets hips te transformeren. Lees je in voor de mogelijkheden, dit hier is echt een fijn boek om inspiratie uit te halen en je alvast te verlekkeren aan je super vakantie die jij gaat beleven. Of scroll lekker vanaf de bank met je laptop op schoot naar de website www.caravanity.nl, want ook op de site zijn talloze tips en voorbeelden te vinden om deze klus goed te klaren. Zo kun je dus in vele verschillende stijlen je caravan pimpen tot jouw paleisje op wielen.

Bohemian

Caravan of camper pimpen of opknappen - Reisliefde

Kies je bijvoorbeeld voor een echte bohemian, Ibizastijl?

Caravan of camper pimpen of opknappen - Reisliefde

Durf je niet te verven? Dan vervang je enkel de bekleding en kun je net als deze caravan ook een frisse nieuwe look krijgen. Kleine aanpassingen kunnen soms al veel teweeg brengen.

Leuke binnenkomers

Caravan of camper pimpen of opknappen - Reisliefde

Een vliegen gordijn geknoopt met grof zpaghetti garen. Ook hier kun je weer eindeloos variëren met knoopstijlen en kleuren. Een gehaakte gordijntje met lange slierten en wat lieve kleine gehaakte bloemetjes is ook een mooie optie, vrolijk in bonte kleurtjes. En om de slierten goed te laten hangen kun je ze verzwaren met vrolijke kralen.

En de buitenkant dan?

Caravan of camper pimpen of opknappen - Reisliefde

Wat nou als je de binnenkant helemaal tiptop heb weten op te knappen, maar die buitenkant is dan nog niet om aan te zien…..je hoopt natuurlijk op vakantie alleen maar goed weer te hebben zodat je lekker buiten kunt zitten. Dan word je er niet vrolijk van als je je nog groen en geel ergert aan die buitenkant. Ook dat is prima zelf op te lossen en ook op internet zijn hier veel handige weetjes over op te zoeken. Zo kun je dus naar hartenlust van jouw vakantiehuisje dé ideale plek maken om heerlijk tot rust te komen.

Maar voordat je echt begint in je enthousiasme lees alles goed door en weet waar je aan begint, eenmaal gestart is er geen weg meer terug. Maak een duidelijk stappenplan, wat wil je, wat moet er als eerste gedaan worden en hoe stijl ik het verder af. Wat is mijn budget en hoeveel tijd heb ik en wil ik erin steken? Waar kan ik deze verbouwing doen? Een caravan mag eigenlijk niet langer dan drie dagen voor de deur geparkeerd worden en deze regel verschilt ook nog per gemeente. Misschien moet je dus af en toe even verkassen naar een ander plekje, of moet je de buurtbewoners even op de hoogte stellen (is wel zo vriendelijk natuurlijk).

Het is een klusje waar dus wel wat bij komt kijken, maar ik weet uit eigen ervaring: het is het allemaal waard en je hebt er echt nog heel veel jaren plezier van.

Fijne vakantie in jou “geluk op wielen”, liefs Isabell

Redactie Reis-liefde

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.