Skip to Content

Carnaval steden & optochten Nederland

Carnaval steden & optochten Nederland

Carnaval is in Nederland toch vooral een groot feest ‘onder de rivieren’, maar door het hele land heen zijn er feesten en optochten. Welke steden staan bekend als de echte carnavalssteden?

Breda = Kielegat

Praalwagens en carnaval horen natuurlijk bij elkaar. Wil je vooral genieten van deze optochten en de kunstwerken op de praalwagens bewonderen? Dan is Breda, of toepasselijker Kielegat, the place to be. Het Kielegat heeft natuurlijk nog veel meer te bieden, want Breda is een echte carnavalsstad. Zo is er een jongerenfeest, zijn er optochten en zijn er eveneens speciale kinderactiviteiten. De naam Kielegat heeft een heldere oorsprong. Een kiel is immers een benaming van de boerentrui die veel gedragen wordt als verkleedkleren tijdens het feest.

Meer informatie vind je hier.

Den Bosch = Oeteldonk

Oeteldonk is een naam die veel mensen wel weten, maar Den Bosch is dan ook wel een heel bekende carnavalsstad. De stad kent vele tradities tijdens carnaval. Zo lopen er meerdere mensen met een titel rond, deze dagen. Den Bosch staat bol van de activiteiten die bestaan uit optochten, kroegentochten en heerlijke polonaises… Maar ook een Grand Gala staat op het programma.

Ga je naar Oeteldonk en wil je er helemaal bij horen? Scoor dan kleding in geel en rood. Want die kleuren horen bij Den Bosch. De naam Oeteldonk stamt waarschijnlijk af van het feit dat Den Bosch vroeger omringd werd door moerassen. Een verhoogde vlakte in het moeras wordt een Donk genoemd. Waar de naam Oetel dan vandaan komt? Misschien van de achternaam ‘Van den Oetelaar’. 

Meer informatie vind je hier.

Eindhoven = Lampegat

Dat Eindhoven de lichtstad is kun je terugvinden in zijn ‘carnavalsnaam’. Lampegat viert carnaval onder andere met optredens van artiesten op de Markt. Maar ook traditionele feesten als een boerenkielenbal en een kindercarnaval zijn er te vinden. Er zijn meerdere verenigingen die activiteiten organiseren.

Meer informatie vind je hier.

Hulst = Vossestad

Het Ulsters Carnaval bestaat uit optochten en vieringen in alle kernen van de gemeente. Natuurlijk zal ook de horeca zich van zijn beste kant laten zien. Hulst even zien? Dit filmpje laat iets zien van de sfeer in Hulst! En waar die vossen vandaan komen? Reinaert de Vos kwam uit het Land van Hulst.

Meer informatie vind je hier.

Maastricht = Meestreech

Op naar Maastricht of Meestreech om carnaval te vieren! Maastricht houdt van origineel en dat zie je terug in de outfits die gedragen worden. Kom hier niet aan met je simpele boerenkiel! De optocht trekt veel bekijks en uiteraard zijn de kroegen het onderwerp van de carnavalsfeesten. Zienen Hoegen Hoeglöstegheid komt er officieel aan met de trein met de nodige rituelen. Maar ook de mis in de kerk wordt netjes op het tv-kanaal getoond. Carnaval is toch eigenlijk een Katholiek feest…

Meer informatie vind je hier.

Nijmegen = Knotsenburg

Knotsenburg heeft carnavalsverenigingen, dweilorkesten en meer om het carnaval volop te kunnen vieren. Cafés vieren het feest mee, er zijn optredens en er is een openbaar carnaval in Nijmegen

Meer informatie vind je hier.

Roosendaal = Tullepetaonestad

Waarom zou je Tullepetaonestad heten? Tullepetaon is een benaming van een parelhoen. De Roosendalers zijn van zichzelf bewust dat ze nogal tekeergaan tijdens het carnaval, waarmee ze verwijzen met het gekakel van het parelhoen. 

Sas van Gent = Betekoppenstad

Ook Sas van Gent heeft een grote optocht, die met prachtige kunstwerken langs de carnavalsvierders trekt. 

Meer informatie vind je hier.

Sittard = Marotteriek

In Sittard is er de optocht die veel bekijks trekt. Zowel een kinderoptocht als een grote optocht vinden plaats. Maar uiteraard is er ook in Sittard veel meer te doen dan praalwagens kijken en kun je heerlijk feest vieren.

Meer informatie vind je hier.

Tilburg = Kruikenstad

Wil je opgaan in het feestgewoel in Kruikenstad? Kruikenstad en carnaval zijn natuurlijk hartstikke met elkaar verbonden. De bewoners, Kruiken en Kruikinnen genoemd, zijn trots op hun stad en zullen dit dan ook laten zien met groen-oranje items. Overigens kun je ze ook gewoon Kruikenzeikers noemen. Dus neem iets mee in die kleuren en je maakt vrienden! Een ‘opstoet’ vindt natuurlijk plaats en oefen je ook alvast om het Tilburgs volkslied mee te kunnen zingen? En tijdens praktisch alle evenementen betaal je met de Kruikenmunt!

Meer informatie vind je hier.

Valkenburg = ’t Bokkeriek

Valkenburg (in Limburg) verdient uiteraard ook een plekje. Valkenburg is het hele jaar rond al een toeristische trekpleister en ook de carnavalsperiode is een reden om hiernaartoe af te reizen. Maar vergis je niet: in januari beginnen de carnavalszittingen en -festiviteiten al in Valkenburg en omliggende kerkdorpjes! En op de donderdag voordat carnaval echt begint is er een pre-carnavals-openluchtfeest. 

Meer informatie vind je hier.

Venlo = Jocus Rièk

Venlo verandert in een oergezellige carnavalsstad en organiseert onder andere een kinderoptocht, een liedjesavond en uiteraard de nodige feesten, zoals een boerenbruiloft. Bezoek je de site? Neem een woordenboek mee! Maar je komt wel direct in de stemming! 

Meer informatie vind je hier.

De mooiste optocht boven de rivieren

De carnavalsoptocht in Zwaag (West-Friesland, dus in Noord-Holland) staat bekend als de mooiste optocht boven de rivieren. Gezien de opkomst van de toeschouwers (zo’n 50.000) is dat duidelijk een feit. Praalwagens en andere mooie creaties toveren het dorp om tot een carnavalsplaats met allure.  

Meer informatie vind je hier.

Meer optochten

Natuurlijk is dit maar een kleine greep uit carnavalsplaatsen, waarvan de meeste in Limburg en Noord-Brabant liggen. Maar er is meer. In alle provincies zijn er carnavalsverenigingen te vinden die leuke activiteiten organiseren. Misschien minder groots dan in de zuidelijke provincies, maar dat wil niet zeggen dat het minder gezellig is. Op Optochtenkalender kun je een hele lijst vinden met plaatsen en hun carnavalsnamen. Misschien vind je dan een optocht die iets dichterbij huis te bewonderen is.

Wil Cats
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.