Skip to Content

De leukste carnavalsoptochten die je niet mag missen!

De leukste carnavalsoptochten die je niet mag missen!

Wat is een carnavalsoptocht? Carnaval is een feestperiode die voorafgaat aan de vastentijd. Carnaval wordt altijd zeven weken voor Pasen gevierd. Het woord “carnaval” is afgeleid van het Latijnse “carnevale”, wat “afscheid van vlees” betekent. Tegenwoordig wordt carnaval gevierd door mensen van alle religies, en de festiviteiten hebben zich over de hele wereld verspreid.

Geschiedenis van carnaval

De geschiedenis van carnaval in Nederland gaat terug tot de Middeleeuwen toen het bekend stond als ‘Drie Koningen’ of ‘Twaalfde Nacht’. Pas in de 16e eeuw werd carnaval op grotere schaal gevierd en begon het elementen van maskerade, speelsheid en feestvreugde te bevatten. In de 17e eeuw was carnaval in veel Nederlandse steden en dorpen een jaarlijks terugkerend evenement geworden. Vandaag de dag is carnaval nog steeds een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en wordt het gevierd door mensen van alle leeftijden.

Het is weer carnaval

Carnaval vier je samen. Maar als dit je eerste keer is, is het misschien even wennen… Dus wat moet je weten? Wat zal jouw ervaring aangenamer maken? Hier zijn een paar tips:

  • Ten eerste, ontspan en ga met de stroom mee. Dit is een feest, dus laat je meeslepen in de feestvreugde
  • Zing en dans mee met de muziek, ook al ken je niet alle woorden
  • Verkleed je, want ga je niet verkleed dan val je op
  • Tenslotte, vergeet niet dat carnaval draait om gemeenschap en saamhorigheid.

Wat houdt een carnavalsoptocht in?

Een carnavalsoptocht is een optocht die tijdens carnaval wordt gehouden. De optocht is een hoogtepunt van het carnaval en bestaat meestal uit praalwagens, loopgroepen, solisten en muziekkorpsen. Na afloop van een optocht worden vaak prijzen uitgereikt voor onder meer de mooiste praalwagen, de beste loopgroep of de beste individuele act. Bij grotere optochten is er naast de juryprijs vaak ook een publieksprijs.

In sommige optochten is deze wedstrijd gekoppeld aan het carnavalsmotto van de organiserende carnavalsvereniging en wordt bepaald welke deelnemers het beste gepresteerd hebben. Vaak worden tijdens de optocht (lokale) politiek en actualiteit belachelijk gemaakt of wordt Prins Carnaval te kijk gezet. Daarmee wordt bijgedragen aan maatschappijkritiek. Elk jaar staan duizenden mensen in de rij om te genieten van de optocht.

Welke kleding doe je aan?

Met carnaval kan alles. Als je naar de optocht gaat kijken, is het traditioneel om je te verkleden. Overal verkleden ze zich weer anders. Het komt erop neer dat je niets verkeerd doet, het is vooral een kans om eens heel iemand anders te zijn. (Verkleed je als superheld, prinses, piraat, Teletubby tot K3). Originaliteit wordt altijd gewaardeerd, evenals een knipoog naar de actualiteit. Zolang je maar plezier hebt en het naar je zin hebt, dat is het belangrijkste!

Wat is een (stads-)prins carnaval?

Een Prins Carnaval is een verkozen ceremoniemeester die tijdens het carnavalsseizoen de baas is van een stad of dorp. De Prins Carnaval is meestal verantwoordelijk voor het organiseren en leiden van carnavalsvieringen en voor het promoten van het carnaval bij buitenstaanders.

De rol van Prins Carnaval omvat vaak het dragen van een scepter en het dragen van een speciaal kostuum. In sommige gevallen krijgt de Prins Carnaval ook een sleutel van de stad van de burgemeester.

De leukste optochten om naar toe te gaan zijn:

Den Bosch (Oeteldonk)

Tijdens het carnaval wordt Den Bosch omgedoopt tot Oeteldonk. De carnavalsoptocht in Den Bosch is een hoogtepunt van het Oeteldonkse carnaval. De optocht wordt al sinds 1882 gehouden en is een belangrijke toeristische attractie. De optocht begint om 12.33 uur en eindigt rond 16.11 uur in de Marktstraat.

De route loopt door de straten van het centrum van Oeteldonk. Jaarlijks komen ongeveer 100.000 Oeteldonkers en liefhebbers naar de optocht kijken. De Carnavalsoptocht is een kleurrijk spektakel met praalwagens, muziek, loopgroepen en deelnemers.

De Eindhovense (Lampegat) optocht

De Lampegatse optocht is het begin van 4 dagen carnaval waarin mensen samen feest vieren. De optocht begint bij de St. Rochuskerk en eindigt op de Markt, waar mensen kunnen genieten van livemuziek, eten en drinken. Elk jaar zijn er praalwagens met thema’s die variëren van traditioneel tot modern. Naast de praalwagens, zijn er ook marcherende bands en gekostumeerde dansers die bijdragen aan de feestelijke sfeer. De Lampegatparade is een geweldige manier om het carnavalsseizoen af te trappen, en het is zeker een glimlach op ieders gezicht.

De Twentse Verlichte Optocht Tubbergen

Dat je niet alleen in het zuiden van ons land van een optocht kunt genieten bewijzen ze in Twente wel. Carnavalsoptocht De Twentse Verlichte Optocht Tubbergen is een jaarlijkse traditie in Nederland waarmee het carnavalsseizoen wordt gevierd.

De optocht bestaat uit tientallen praalwagens, loopgroepen, drumbands en reclame-praalwagens. In de optocht staat dit jaar een grote praalwagen van EKV Krekkelstad met daarop een kanon. Ook drum- en marchingband Enschede doet mee aan de optocht. De optocht start om 19:00 uur bij Rigtersbleek-Aalten en zal zich een weg banen door de straten van Twekkelerveld.

Carnaval in Bergen op Zoom

De carnavalsoptocht in Bergen op Zoom is een mooie gelegenheid om de prachtige praalwagens, leuke acts, en natuurlijk de sfeervolle muziek te zien. De start van de optocht is om 13:00 uur, en deze gaat door de straten van het Krabbegat. Bergen op Zoom is een prachtige vestingstad in het zuiden van ons land, en je zult zien dat de kerk op de Markt, de Peperbus, helemaal in carnavalskleding is uitgedost. Dit is een mooie gelegenheid om Carnaval persoonlijk te zien.

Optocht in Berhem (Knollenrijk)

Op carnavalszondag wordt er een prachtige verlichte carnavalsoptocht gehouden. Deze optocht begint om 19.00 uur en trekt door het dorp. Op deze zondagavond trekken tienduizenden bezoekers naar Berghem om te genieten van de prachtige optocht. Diverse praalwagens en loopgroepen trekken door het dorp met duizenden lichtjes om de straten van Berhem extra kleur te geven.

De praalwagens bereiken lengtes van maar liefst 25 meter en kunnen tot 8 meter hoog zijn, een waar spektakel in het donker. Naast de prachtige optocht is er ook veel muziek aanwezig, wat niet anders kan met het thema. Een leuk detail is dat er ook veel straten, tuinen en huizen elegant verlicht zijn en de bezoekers zijn welkom om hier tot diep in de nacht van te genieten.

Breda (Kielegat)

Voor velen is Breda genaamd Kielegat tijdens carnaval de mooiste optocht van het land. De Carnavalsoptocht begint om 13.11 uur, maar voordat de grote praalwagens door de straten rijden heb je eerst een prachtige jeugdoptocht die ook zeker de moeite waard is om te bekijken en dan ben je ook verzekerd van een goed plekje.

Naast de vele en grote praalwagens zijn er ook diverse loopgroepen die voor veel sfeer en gezelligheid zorgen. De optocht van maandag is een optocht van de mooie indrukwekkende en vooral grote praalwagens die als een gekleurd lint door het historische centrum van Breda trekken.

Venlo

De Venlose optocht is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt op carnavalsmaandag. Dit jaar begint de optocht om 13.00 uur. De Venlose optocht wordt ook wel de Groeete Optocht genoemd. Tijdens de optocht trekken praalwagens en muziekkorpsen door de straten van Venlo.

De optochtroute is meestal ongeveer 2 kilometer lang. Na de optocht is er een straatfeest waar de feestvierders kunnen genieten van eten en drinken. De Venlose optocht is één van de grootste evenementen van het jaar.

Carnavalsoptocht in Maastricht

Carnaval is een tijd van plezier en feestvreugde, en niemand weet dat beter dan de Maastrichtenaren. De stad staat bekend om haar creativiteit en komt tijdens carnaval tot leven, met optochten, feesten en concerten door de hele stad.

Winkels kunnen op bepaalde dagen minder uren werken of helemaal gesloten zijn, dus zorg ervoor dat u dit van tevoren controleert. Ondanks de uitdagingen is carnaval nog steeds een tijd om te vieren en van het leven te genieten. Dus als je tijdens carnaval in Maastricht bent, neem dan zeker deel aan de festiviteiten. Je zult er geen spijt van krijgen!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.