Skip to Content

Winter Castlefest

Winter Castlefest

Dit jaar werd voor het eerst een wintereditie georganiseerd van Castlefest winter op het terrein van de Keukenhof in Lisse. Het event in de zomer is altijd zeer succesvol en internationaal bekend. Deze wintereditie is veel intiemer opgezet. De kinderen vinden het altijd erg interessant om hier rond te lopen en naar alle bijzondere personages te kijken, daarvoor kwam manlief hier al jaren en heeft mij daar geïntroduceerd. Wat mij altijd opvalt is de bijzondere sfeer die er hangt. Een sfeer van acceptatie en dat je mag zijn wie je bent. Vanwege ziekte ging ik dit keer alleen met onze jongste zoon.

We wonen niet al te ver en ik was wel nieuwsgierig. We namen oma mee die dit ook altijd erg leuk vindt en we hadden daar afgesproken met mijn zus en haar dochter die er ook al jaren komen. Het was even spannend of het wel droog zou blijven en onderweg hadden we een klein miezerbuitje. Het geluk was echter met ons zodat we konden genieten van een droog en vooral ook stiekem best wel warme middag. 15 Graden half december is best uniek, terwijl dat juist een ideaal moment is voor die warme kostuums die je soms ook in de zomer ziet met meerdere lagen dik over elkaar.

Entree

De tijden zijn anders dan je gewend bent, tussen 12.00 en 22.00 ben je welkom. Onze reis verliep zeer voorspoedig waardoor we twee voor twaalf voor het hek stonden en binnengelaten werden. Vooraf had ik niet in het programmaboekje gekeken dus het eerste wat opvalt is de oppervlakte. Alleen het veld dat normaliter gebruikt wordt voor re-enactment is in gebruik.

Dit scheelt wel grote stukken lopen vanaf de parkeerplaats. Opvallend waren trouwens de narcissen in de berm bij het oversteken! Bij de entree kun je toegangskaartjes kopen als je dat niet al digitaal hebt gedaan. Voor kinderen onder de vier jaar hoef je niet te betalen dus dat scheelt iets.

Sfeer

De aankleding van dit event was zeer sfeervol, er stonden her en der kerstbomen met mooie lichtjes erin. Ook waren er diverse kringen van bankjes met een vuurbak in het midden. Het voordeel van de kleinschaligheid van dit event is dat er altijd wel ruimte is om te zitten en je niet hoeft te wachten. Je hebt ook rustig de tijd om even bij te kletsen. Het is voor veel mensen tenslotte een moment van ontmoeting. Ook vandaag liepen er veel fotografen rond. Zo’n kleine peuter in drakenpakje moet er best schattig uit hebben gezien want nog voordat we binnen waren stond hij al op de foto en dat was niet de enige keer.

Optredens Castlefest

Aan het einde van het veld stond een grote witte tent opgesteld met binnen een podium. Tegenover de bar die zeer sfeervol was ingericht stonden een paar tafels met banken. Konden we even gaan zitten tot om 12.30u het eerste optreden zou beginnen. En niet zomaar een optreden maar één in combinatie met een workshop Balfolk door Kelten zonder Grenzen.

Nu heb ik ze al een aantal keer zien dansen maar nog nooit vanaf het begin. Erg leuk om de uitleg van de basisbewegingen mee te krijgen van de eerste drie dansen. Jong en oud, man en vrouw, fantasy of ‘normaal’ gekleed, iedereen danste hand in hand. Of eigenlijk pink in pink. Zelfs zoonlief deed een kleine poging aan de hand van zijn oma.

Markt

Verspreid over het terrein stonden er meerdere kraampjes waar je gezellig kan shoppen. Het aanbod is zeer divers, van schapenvachten die zoonlief erg interessant vond en we ook een paar keer kwijt waren en daar terug vonden. Tot en met sieraden, beeldjes, biologische honing, kleding en nog veel meer. Het was niet druk dus je kon overal rustig binnenlopen en kijken. Met name de Mead and More-stand was erg populair.

Activiteiten

Qua activiteiten is er ook hier een hoekje waar je kan boogschieten en staan er tafels zodat je mee kan doen met spelletjes. Bij een kraam stond ook een boog klaar van maretak waar je ongegeneerd je geliefde kon zoenen.

Eten & Drinken

Aan beide zijden waren er ook paviljoenen waar je kon gaan zitten met wat eten en drinken. Van koffie, thee, warme gluhwein tot fris voor ieder wat. Natuurlijk in passende Castlefest Winter-mokken. Je kon ook hier en daar wat te eten halen of bij één van de marskramers die rondlopen.

Kinderen op Castlefest

Er waren niet heel veel kinderen, maar diegenen die er wel waren zijn vaak heel leuk aangekleed. Een aantal foto’s van de origineelste kostuums.

Kortom een gezellig ongedwongen dagje uit om heerlijk te genieten.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Simpel, met een snufje liefde schreef:

    Leuk! Ik ben jaren geleden naar de elf fantasy fair geweest. Was ook altijd heel leuk. Nu ben ik al een paar jaar niet meer geweest. Wie weet ga ik deze zomer wel weer een keertje met onze jongens.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.