Skip to Content

Chartres kathedraal & bezienswaardigheden

Chartres kathedraal & bezienswaardigheden

Chartres staat vooral bekend om de beroemde kathedraal die je al van verre (in de trein al!) ziet. Maar er is meer: het bisschoppelijk paleis, het museum voor schone kunsten en de rivier met zijn stenen bruggen. In het zomerseizoen is er een treintje die langs de bezienswaardigheden rijdt (2008). Het oude Chartres bestaat uit twee delen: de bovenstad (ville haute), rondom de kathedraal en de benedenstad (basse ville), aan de oevers van de Eure en zijn zijarmen, het bestaat uit een ensemble van straten, bruggen en middeleeuwse bouwwerken. Chartres ligt 89km ten zuidwesten van Parijs. Er gaat een trein vanaf Gare Montparnasse.

Musée des Beaux-Arts

Chartres kathedraal & bezienswaardigheden - Reisliefde

Achter de kathedraal staat het Musée des Beaux-Arts met schilderijen, beelden, wapenuitrustingen en wandtapijten. Het museum is gevestigd in het voormalige bisschoppaleis. Deze prachtige groep gebouwen uit de 15e tot 18e eeuw is op zichzelf al een historisch monument.
Het Maison de l’Archéologie vertelt het verhaal van de onlangs opgegraven Gallo-Romeinse stad. Langs de oevers van de Eure loopt een pad langs middeleeuwse lavoirs (washuizen) en de middeleeuwse kloosterkerk St.-Pierre. Deze kerk met mooie luchtbogen aan de buitenkant, heeft een mooie collectie gebrandschilderd glas.

Meer informatie vind je hier.

De kathedraal van Chartres

Chartres kathedraal & bezienswaardigheden - Reisliefde

Al bijna 800 jaar staat de kathedraal van Chartres als een eenzaam baken in de velden. Sinds de 13e eeuw is er weinig veranderd. Ondanks de branden, revoluties, twee wereldoorlogen en overijverige restaurateurs is de kerk praktisch intact gebleven sinds de inzegening van 1260.
De huidige kathedraal staat op de plek van vroegere kerken, waarvan de oudste uit de 8e eeuw dateert.

De belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van de kerk is het geschenk van de Santa Camisia, een relikwie van onschatbare waarde van Karel de Kale, de kleinzoon van Karel de Grote. Dit was het kleed dat Maria zou hebben gedragen bij de geboorte van Christus en maakte van Chartres het belangrijkste pelgrimsoord in Europa (het relikwie wordt nog steeds in de schatkamer bewaard). In de 10e eeuw was de School van Chartres één van de belangrijkste studiecentra in Europa.

Chartres kathedraal & bezienswaardigheden - Reisliefde

Een aantal branden verwoestte de opeenvolgende kerken, maar de grootste was die van 1194, toen de hele stad in vlammen opging en van de kerk alleen het koninklijk portaal en de westelijke torens overbleven. De bevolking was erg bang dat het kostbare relikwie verloren was gegaan. Drie dagen later, terwijl de overblijfselen van de kerk nog lagen te smeulen, verscheen er een processie met het relikwie.

Dit wonder werd gezien als een teken van Maria dat Chartres een nog grotere kerk moest hebben; de herbouw werd met grote voortvarendheid aangepakt en het resultaat is de huidige kathedraal. De eenheid van architectuur en beeldhouwwerk is te danken aan het feit dat de bouw in minder dan dertig jaar werd voltooid.

De gebrandschilderde ramen:

  • Deze ramen met de unieke blauwe kleur zijn beroemd. Ze vormen de meest complete collectie middeleeuwse glas ter wereld. Het 12e-eeuwse koninklijke portaal, inclusief de ramen, waaronder het spectaculaire raam ‘De blauwe maagd’, overleefden de brand.
  • De 13e-eeuwse ramen elders in de kerk zijn een stralende uitbeelding van Bijbelse en historische gebeurtenissen, bevolkt met ridders, boeren, koningen, in bont geklede edelvrouwen en een veelheid aan ambachtslieden, waarmee een fascinerend beeld van het religieuze en dagelijkse leven in de middeleeuwen is vastgelegd. Ieder raam vertelt een geschiedenis, van links naar rechts en van beneden naar boven.

Beeldhouwwerk:

Het beeldhouwwerk op de drie hoofdportalen rondt de iconografie van de kerk af. Het noordelijke portaal beeldt de geschiedenis van de Schepping uit (links), leidend naar de Zondeval (rechts), gevolgd door figuren uit het Oude Testament en de geboorte van Christus. Het zuidelijke portaal beeldt het Laatste Oordeel uit.

Het is jammer dat de stoelenrijen in het schip van de kerk het best bewaarde stenen labyrint in Frankrijk aan het oog onttrekken; pelgrims vonden hun weg door dit bijna 300 m lange doolhof, op hun knieën.

Meer informatie vind je hier.

Overnachten in Chartres

Hier vind je de leukste hotels voor tijdens je stedentrip; van gezellige boetiekhotelletjes tot luxe moderne hotels met strakke kamers. Natuurlijk gaan we ook voor de voordeligste deals.

Expedia; Expedia checkt dagelijks alle hotels, vluchten en andere aanbiedingen om de voordeligste prijzen en speciale korting deals te vinden. Het aanbod vind je hier.
Booking.com; Het van oorsprong Nederlandse Booking.com is de grootste hotelwebsite ter wereld. Je kan ook reserveren zonder creditcard of last-minute. Het aanbod vind je hier.
TUI; Op zoek naar een voordelige vakantie in een hotel of appartement? De belofte bij TUI is niet voor niets; discover your smile.  Het aanbod vind je hier.
Prijsvrij; Ideaal voor als je op zoek bent naar een fijne pakketreis in combinatie met vlucht, transfer en accommodatie in een hotel en appartement. Je weet hier zeker dat je nooit teveel betaald. Het aanbod vind je hier.

Astrid Tillemans

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.