Skip to Content

Chateau Fort Sedan; grootste kasteel ter wereld

Chateau Fort Sedan; grootste kasteel ter wereld

In het grootste fort van Europa, gelegen in Sedan wordt er ieder jaar een enorm middeleeuws Festival georganiseerd. Dit jaar voor de 20e keer, en wij mochten hierbij aanwezig zijn. Natuurlijk erg leuk voor manlief die fan is van de Middeleeuwen en onze dochter die graag prinses speelt. Een weekend terug in de geschiedenis, die helemaal tot leven komt. Leuk voor volwassenen die graag de sfeer van de 15e eeuw willen proeven, ook aan de kinderen is gedacht en zijn er meer dan genoeg activiteiten opgezet.

Is weer eens wat anders dan leren uit de geschiedenisboeken of het spelen van computerspelletjes. De burcht en stad dienen als decor voor een optocht, voorstellingen, middeleeuwse spelen, marktkramen, kampementen, oude ambachten, kanonnen, roofvogelshow en nog veel meer. Maar liefst 400 vrijwilligers in de passende kleding van ridder, nar, edelman of -vrouw, bedelaar, muzikant, goudsmid, vrouw van lichte zeden, acrobaat en boer. Toegangsprijs is €7 per persoon per dag en €12 voor twee dagen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

 Chateau Sedan; geschiedenis van het grootste kasteel ter wereld

XXe Middeleeuws Festival Sedan - Mamaliefde

Het Kasteel van Sedan in de Noord-Franse stad Sedan is een van de grootste burchten in Europa van middeleeuwse oorsprong. Het is het enige overblijfsel van de voormalige fortificaties in en rond de stad. In 1870 (na de nederlaag in de Frans-Duitse Oorlog) werden de meeste verdedigingswerken vernietigd, behalve het kasteel zelf. Deze plek werd als eerste vermeld in 1306 toen hier een priorij van de Benedictijnen was gevestigd. De driehoekig versterkte burcht werd hier omheen gebouwd.

Later werd dit uitgebouwd en werden er andere bastions en fortificaties aan toegevoegd of aangepast om artilleriebeschietingen te weerstaan. Het kasteel werd omgevormd tot een vestingwerk en onderkomen voor een garnizoen. In 1699 liet de architect Vauban die bekend is geworden vanwege zijn forten aanpassingswerken uitvoeren. Het kasteel was de verblijfplaats van de heren, later prinsen van Sedan die ook hertog van Bouillon waren. In 1650 sloot het prinsdom Sedan zich aan bij Frankrijk

Activiteiten voor kinderen

De jongste bezoekers onder de 12 jaar hoeven niet te betalen, maar is wel goed rekening mee gehouden. Op verschillende locaties zijn er activiteiten speciaal voor hun opgezet. Van het zwaardvechten in een mini-arena, tot het knuffelen van babykonijntjes en kuikens, je laten grimeren en vooral heel veel spelletjes. Middeleeuwse spelletjes natuurlijk. Het is zeker de moeite waard om hier met je kinderen heen te gaan.

Re-enactment; levende geschiedenis

Opvallend is het grote aantal groepen dat de geschiedenis doet herleven met verschillende kampementen. Waarbij ze verschillende professies uitbeelden en de geschiedenis tot leven laten komen.

Festival muziek en optredens

Gedurende het gehele weekend kan je op de verschillende podia genieten van optredens. Sommige op vaste tijden, andere groepen lopen rond en nemen zo af en toe een plekje in. Er is enorm veel diversiteit in het aanbod. Van traditionele doedelzakmuziek door halfnaakte mannen, tot jonglerende narren, op stelten springende ‘waterspuwers’, uitleg over het afvuren van een kanon of het naspelen van een middeleeuwse bruiloft. De fakkeloptocht in het schemer is ook zeker bijzonder om te zien.

https://youtube.com/watch?v=O6ifZF-uk08Vuurartiesten

Eten en drinken

Weekend Franse Ardennen - Mamaliefde

Overal zijn standjes ingericht waar je eten en drinken kan kopen. Natuurlijk wederom volledig in het thema. Geen festival food dus, maar een ouderwetse varken aan het spit. Verse appelsap is ook overal te verkrijgen, net zoals koffie voor 1 euro. Bij de grotere taveernes kon je Ardwen bier kopen.

Beurs met kraampjes

Natuurlijk zijn er ook kraampjes waar je allerlei speelgoed, historische en fantasy spullen kan kopen. Er is echt zoveel diversiteit, van bogen met roze handvat voor meisjes, tot en met beeldjes of haarspeldjes met veel glimmers en diverse natuurlijk verzorgingsproducten of traditionele macarons! En voor veel lagere prijzen dan in Nederland.

Kortom; wil je graag een keer laagdrempelig zo’n festival mee maken zonder de Nederlandse prijzen dan is het zeker de moeite waard. Leuk als bestemming voor de voorjaarsvakantie.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Jenn schreef:

    Wat leuk zeg!

  2. beautifulday4makeup schreef:

    Wat lijkt dit een leuk festival!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.