Skip to Content

Chateaux Chambord bezoeken met show

Chateaux Chambord bezoeken met show

Chateau Chambord is een kasteel gelegen in de Loire-vallei in Frankrijk, dat wereldwijd bekend staat om zijn indrukwekkende architectuur en geschiedenis. Het kasteel, dat in de 16e eeuw werd gebouwd, is een meesterwerk van de Renaissance-architectuur en wordt beschouwd als een van de mooiste kastelen ter wereld.

Tijdens onze vakantie in de Loirevallei, verbleven we op een camping op een paar km afstand van dit kasteel en hebben hier natuurlijk ook een bezoek gebracht. Helaas is later in de vakantie mijn telefoon met alle foto’s verloren gegaan dus is dat beperkt. In dit artikel zullen we de geschiedenis, architectuur en bezienswaardigheden van Chateau Chambord verkennen.

Chateau Chambord

Chateau Chambord is een meesterwerk van de Renaissance-architectuur en een van de mooiste kastelen ter wereld. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en tal van bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te ontdekken.

De centrale trap, de koninklijke appartementen en de jachttaferelen zijn slechts enkele van de hoogtepunten van het kasteel. Als je ooit de kans krijgt om Chateau Chambord te bezoeken, twijfel dan niet en maak deze reis zeker!

Geschiedenis

Het kasteel van Chambord werd gebouwd in opdracht van koning Frans I in de vroege 16e eeuw. De bouw van het kasteel begon in 1519 en duurde meer dan 20 jaar. Het was oorspronkelijk bedoeld als een jachtverblijf voor de koning en zijn hof. In de loop der jaren is het kasteel eigendom geweest van verschillende koningen en aristocraten en heeft het vele veranderingen ondergaan.

In de 18e eeuw werd het kasteel door Lodewijk XV aan de hertog van Penthièvre geschonken, die het interieur van het kasteel in rococostijl veranderde. Tijdens de Franse Revolutie werd het kasteel als nationaal goed verklaard en vervolgens verlaten. In de 19e eeuw werd het gerestaureerd en opnieuw geopend voor het publiek.

Architectuur

Het kasteel van Chambord is gebouwd in de stijl van de Franse renaissance-architectuur, die zich kenmerkt door symmetrie, evenwicht en klassieke elementen. Het kasteel heeft een opvallend uiterlijk dankzij de vele torens, de centrale wenteltrap en de enorme daken met schoorstenen in de vorm van kantelen.

Het kasteel heeft in totaal 440 kamers, 84 trappen en 365 schoorstenen, wat overeenkomt met het aantal dagen in een jaar. Het interieur van het kasteel is net zo indrukwekkend als de buitenkant, met tal van kunstwerken en meubels uit de 17e en 18e eeuw.

Bezienswaardigheden

Het kasteel van Chambord is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Loirevallei en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. Hieronder vind je enkele hoogtepunten van het kasteel die je niet mag missen tijdens je bezoek.

Centrale trap

Een van de opvallendste kenmerken van Chateau Chambord is de centrale trap, die bestaat uit een dubbele spiraal van 142 treden en in het midden van het kasteel loopt. De trap is ontworpen door de Italiaanse architect Leonardo da Vinci en is een meesterwerk van architectonische innovatie. De twee spiralen van de trap lopen parallel aan elkaar, maar kruisen elkaar nooit, wat betekent dat mensen die de trap oplopen elkaar nooit tegenkomen.

Koninklijke appartementen

Het kasteel van Chambord heeft tal van koninklijke appartementen die zijn ingericht met antieke meubels, wandtapijten en kunstwerken uit de 17e en 18e eeuw. Bezoekers kunnen onder andere de koninklijke slaapkamer, de koninklijke kapel en de koninklijke bibliotheek bezichtigen.

Jachttaferelen

Aangezien Chateau Chambord oorspronkelijk als jachtverblijf voor de koning werd gebouwd, zijn er veel jachttaferelen te zien in het kasteel. Op de muren van verschillende kamers zijn schilderijen te vinden die jachttaferelen uitbeelden, waaronder het jagen op herten, everzwijnen en konijnen.

Tuinen en park

Het park en de tuinen van Chateau Chambord zijn ook een belangrijk onderdeel van het kasteel. Het park, dat zich uitstrekt over 5.500 hectare, is een combinatie van Franse en Engelse landschapsarchitectuur en biedt prachtige uitzichten op het kasteel en de omliggende natuur. In het park zijn verschillende wandelroutes uitgezet en er zijn tal van plekken om te picknicken of te genieten van de prachtige natuur.

De tuinen van het kasteel zijn even indrukwekkend en bestaan uit verschillende delen, waaronder de koninklijke moestuin, de Franse tuin en de Engelse tuin. De koninklijke moestuin, gelegen aan de westkant van het kasteel, is een van de grootste moestuinen in Frankrijk en staat vol met groenten en fruit van het seizoen.

De Franse tuin, gelegen aan de oostkant van het kasteel, bestaat uit geometrische patronen en elegante fonteinen. De Engelse tuin, gelegen aan de noordkant van het kasteel, is een rustgevende plek met een grote vijver en weelderige groene bomen en struiken.

Paarden- en roofvogelshow

Een van de meest populaire attracties van het kasteel is de paarden- en roofvogelshow in het theater in de moestuin, waar bezoekers kunnen genieten van de vaardigheden van verschillende paarden en roofvogels.

De show is Franstalig, maar is goed te volgen en op sommige momenten zeer vermakelijk, de kinderen hebben regelmatig dubbel gelegen van het lachen. Tijdens de show demonstreren de vogels hun jachtvaardigheden en worden ze door hun trainers door de lucht gevoerd. En laten ook de paarden hun kunstjes zien.

Voor deze show moet je extra betalen, maar is zeker een aanrader als je een bezoek brengt aan dit kasteel.

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.